Udostępniony folder i MMS ?

• 6 Odpowiedzi
  • 1081 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wcale

• **
  • 114
  • Sprzęt: HD2
Udostępniony folder i MMS ?
« dnia: Czerwiec 20, 2008, 00:21:55 »
Witam !

Czy istnieje zmapowania dysku jako udostępnionefo folderu z komputera na palmtopie poprzez WiFi ?
Niby wszystko podłączone poprawnie, jest sieć, ale podczas mapowania komunikat, że nie znaleziono komputera.
Chodzi o Win XP i WM6 P750.
Czy komuś się to udało ?
I drugie pytanie:
Czy da się jakoś ustawić, żeby telefon nie łączył się z internetem przez GPRS ale, żeby dało się odnbierać wiadomości MMS ?
Do tej pory bawiłem się z przełączaniem operatorów, ale to jest trochę denerwujące.

Pozdrawiam

*

Offline wcale

• **
  • 114
Odp: Udostępniony folder i MMS ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2008, 14:04:21 »
Znalazłem odpowiedź na problem automatycznego łączenia z internetem przez GPRS i jednocześnie można wysyłać/odbierać MMSy.
Program o nazwie NOGPRS.

Pozostaje jeszcze odpowiedzieć sobie na pierwszą część pytania :D

*

Offline szqudii

• **
  • 181
  • Sprzęt: HTC HD 2
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 05, 2008, 15:35:46 »
Mam sieć prywatną WiFi i udostępnione dyski i jak wejdę w Total Comander na LAN i jak ręcznie wpiszę nazwę kompa to widzę wszystkie dyski i swobodnie mogę się przemieszczać po dyskach i nawet oglądać filmy.
Ciekawi mnie czy idzie w drugą stronę, żeby PDA był widoczny w otoczeniu sieciowym w moim komputerze.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline wcale

• **
  • 114
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 05, 2008, 16:35:30 »
@szqudii

A jak masz ustawione ?
Bo u mnie nie idzie :(

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 05, 2008, 18:00:39 »
Jak włączę WiFi i mi się połączy z domową siecią to odpalam Total Comander i wchodzę we wtyczki, dalej LAN, a następnie tapam na  <nowy serwer> i wpisuję
nazwa połączenia "obojętnie"
Nazwa serwera "\\Komputer1" (przykładowo oczywiście)
i tyle dalej włączam to połączenie i wyświetlają mi się udostępnione dyski na danym kompie. Działa zarówno w XP jak i w Vista.
Oczywiście na kompie musi być włączone udostępnianie plików i drukarek...
Śmiga na tyle dobrze że filmik AVI 700 MB można oglądać w czasie rzeczywistym bez zacięcia.
Przygoda z Windows Mobile... | Mio A701 | Asus P526 | Asus P750  | HTC Touch PRO | HTC HD 2 ... będzie Windows Phone od HTC ;)

*

Offline wcale

• **
  • 114
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 06, 2008, 14:36:25 »
No i nie idzie :(

Mam tak (WiFi):
Firewall wyłączony
Adres IP 192.168.0.1
udostępniony katalog: "A"

Na tel w Total Commander wchodzę w LAN, wpisuję nazwę połączenia "dom" następnie żeby się połączyć wpisuję:
"\\192.168.0.1\a" i mam komunikat: "Błąd 53 w czasie łączenia!" po naciśnięciu ok: "Błąd 0 przy zmianie katalogu!"
Jak wpiszę do połączenia: "\\192.168.0.1\" to nie ma błędu, ale też nic się nie pojawia. Nie widać żadnego katalogu udostępnionego :(

Mam XP i udostępnianie plików i drukarek jest włączone.
Internet działa przez WiFi - otwierają się strony.

Co jeszcze można sprawdzić ?

*

Offline szqudii

• **
  • 181
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 06, 2008, 19:52:54 »
Ja na 192.168.0.1 mam ruter więc prawdopodobnie u Ciebie też tak jest, ja mam w ruterze mam przypisane stałe IP dla komputerów a jak masz DHCP włączone to proponuję na komputerze sprawdzić w „Stan połączenia” zakładka Obsługa tam masz IP komputera.
Moim zdaniem prościej jest wpisać nazwę komputera w sieci która jest po kliknięciu prawym na Mój komputer dalej właściwości i zakładka Nazwa komputera i tam jest „Pełna nazwa komputera:” można ją zmienić w tym samym oknie.
Firewall nie ma nic do rzeczy bo mam włączone w ruterze i na kompie i udostępnianie w sieci działa.