Zepsuty niebieski "joystick"

• 4 Odpowiedzi
  • 812 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zepsuty niebieski "joystick"
« dnia: Luty 05, 2009, 11:48:39 »
Witam. Osttanio przestał mi działać ten niebieski touch pad do sterowania kursorem. Nie działa tylko do góry. W pozostałe strony śmiga bez problemu. Czy wystarczy rozebrać obudowe i przeczyścić czy lepiej zawieźć go do serwisu? Może przedmuchac sprężonym powietrzem? Dodam, że ostatnio był używany w dość ciężkich warunkach i trochę pyłu i kurzu mogło się dostać do środka.

*

Offline Wiotek

• **
  • 225
  • Sprzęt: Za mało miejca by wypisać wszystko ;p
Odp: Zepsuty niebieski "joystick"
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 05, 2009, 14:37:35 »
Prawdopodobnie się zabrudził. Przeczyść go lub jeśli masz gwarancję oddaj do serwisu

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 05, 2009, 14:44:21 »
Gwarancji juz nie ma.
Czym go przeczyścić? Jakimś płynem?? Samym sprężonym powietrzem nic nie dało. Da się to jakoś zrobić bez rokręcenia go??

*

Offline Wiotek

• **
  • 225
  • Sprzęt: Za mało miejca by wypisać wszystko ;p
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 05, 2009, 21:14:00 »
No niestety musisz go rozkręcić. Polecam wyczyścić denaturatem lub czymś innym (byle by nie zrobiło spięcia :grin: ), dobrze wysuszyć i poskładać w kupę. Jeśli nie wiesz jak rozkręcić Artemisa poszukaj manuala - jest gdzieś na forum, bądź jeśli Ci się nie chce szukać napisz do mnie na em@il to ci podeślę :ok:

Wiotek

P.S.

Po wyczyszczeniu, zanim założysz obudowę, sprawdź czy działa :ok:
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2009, 21:15:38 wysłana przez Wiotek »

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 10, 2009, 22:03:20 »
Ogólnie dodam że przy pomocy manuala da się to zrobić samemu ale zachować należy ostrożność bo kulka i obrotowe kółko to bardzo delikatny sprzęt z kilkoma drobnymi elementami: także nie pogubić i dobrze poskładać i powinno zadziałać. Sam kiedyś taki rozbierałem po zalaniu lekkim i niestety nie zadziało po czyszczeniu i złożeniu.  Ryzyko:)