wgrywanie ROMOW a kwestia prawna

• 4 Odpowiedzi
  • 1096 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline aman

• **
  • 147
  • Rom: Artemis Touch Vanilla 4.02 / Diamond by Akeo
  • Sprzęt: SPV M650 / HTC Trinity
wgrywanie ROMOW a kwestia prawna
« dnia: Marzec 27, 2008, 12:33:37 »
Nurtuje mnie taka sprawa czy wgrywanie nowszych romow to w 100% zgodna z prawami autorskimi rzecz...
Bo np Orange  wypuscil tylko do SPV m650 WM 5.0 , a przeciez pojawiaja sie release'y i 6.1 (z ktorego sam korzystam) , no al przeciez nawet HTC nie wypuscil do Artemisa WM 6.1, tak wiec czy to nie jest potroszku tak jakbym kupil sobie laptopa z Win XP Pro i po wyjsciu Visty stwierdzil ze skoro mam licencje na XP to sobie moge zainstalowac obraz Visty Ultimate na dysku?
Pytam sie gdyz znajomy zaproponowal mi wgranie romow  WM 6.1 do dwudziestu spv'ek m650. Bede na to wystawial fakture  , i dlatego pytam , bo niechcialbym miec pozniej ewentualnych problemow.

Pozdrawiam

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
Odp: wgrywanie ROMOW a kwestia prawna
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 27, 2008, 15:00:30 »
Nurtuje mnie taka sprawa czy wgrywanie nowszych romow to w 100% zgodna z prawami autorskimi rzecz...
Bo np Orange  wypuscil tylko do SPV m650 WM 5.0 , a przeciez pojawiaja sie release'y i 6.1 (z ktorego sam korzystam) , no al przeciez nawet HTC nie wypuscil do Artemisa WM 6.1, tak wiec czy to nie jest potroszku tak jakbym kupil sobie laptopa z Win XP Pro i po wyjsciu Visty stwierdzil ze skoro mam licencje na XP to sobie moge zainstalowac obraz Visty Ultimate na dysku?
Pytam sie gdyz znajomy zaproponowal mi wgranie romow  WM 6.1 do dwudziestu spv'ek m650. Bede na to wystawial fakture  , i dlatego pytam , bo niechcialbym miec pozniej ewentualnych problemow.

Była kiedyś dyskusja na xda na temat tego czy jest to legalne. Nie mogę odnaleźć teraz linka, ale z tego co pamiętam to zdania były podzielone na ten temat. Jeśli chcesz wystawiać na to faktury to może lepiej wgraj dla spokoju wm6, który i tak jest bardziej stabilny od wm6.1 IMO.

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 27, 2008, 15:38:02 »
IMHO jeżeli do każdej sztuki systemu nie masz licencji uprawniającej do instalacji, to naruszasz copyright Micorosofta. Do tego polskie prawo wyróżnia kategorię "w celu osiągnięcia korzyści majątkowej", konsekwencje w takim przypadku mogą być gorsze.
popej

*

Offline aman

• **
  • 147
  • Rom: Artemis Touch Vanilla 4.02 / Diamond by Akeo
  • Sprzęt: SPV M650 / HTC Trinity
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 27, 2008, 16:00:30 »
IMHO jeżeli do każdej sztuki systemu nie masz licencji uprawniającej do instalacji, to naruszasz copyright Micorosofta. Do tego polskie prawo wyróżnia kategorię "w celu osiągnięcia korzyści majątkowej", konsekwencje w takim przypadku mogą być gorsze.

w przypadku windows mobile to chyba jest tak ze licencje zbiorowa wykupuje producent palmtopa i potem w cenie zakupu jest juz wliczona oplata za licencje. tylko wlasnie nie wiem jak to jest z tym przejsciem z wm 5.0 na 6.0.  ale tak jak mowie na prawie sie nie znam wiec sie pytam :)

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 27, 2008, 18:05:51 »
nie wiem jak to jest z tym przejsciem z wm 5.0 na 6.0

Tu akurat problemów nie powinieneś mieć. Wcześniej wspominałeś o 6.1, a tu już mógłbyś mieć później problemy, ze względu na brak oficjalnego update'u do tej wersji.
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2008, 18:09:40 wysłana przez tomme45i »