Uwalone XDA po gotowaniu z kuchni AmigaNTomek full. ROZWIĄZANE.

• 9 Odpowiedzi
  • 2162 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline santaclaus21

• 20
  • Sprzęt: było mio a701, jest XDA Orbit
Więc było tak, ściągnąłem kuchnię, wyłączyłem kilka programów których nie potrzebuję następnie kolejne kroki kuchni.
Wywaliło błąd przy wgrywaniu ROMa (CID?), więc jak zawsze wgrałem go za pomocą Artemis_USPL, przeszło bez problemów.

Po restarcie telefonu ekran Ery i napisy wersji IPL, SPL, GSM, OS i wisi. Po wejściu w bootloader próbowałem z kompa wrzucić rom od Ery 6.1 oraz WM5 + radio Orange. Rusza i wywala się na 2-3 procent :( Jakiś komunikat, że to rom nie do mojego sprzętu.

Posiadam XDA Orbit.

Nie posiadam czytnika kart. POMOCY!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 15:56:44 wysłana przez santaclaus21 »

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
Odp: Uwalone XDA po gotowaniu z kuchni AmigaNTomek full. POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:10:53 »
jaka wersje ipl i spl pokazuje?
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

*

Offline santaclaus21

• 20
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:21:10 »
IPL 3.15.0001
SPL 3.15.0000
GSM 03.06.90
OS 3.13.0.0

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:28:18 »
3.15 to chyba oryginalny CID. Zdaje się że uszykowałeś sobie cegiełkę. Spróbuj tego http://pdaclub.pl/forum/artemis/artemis-m650-wisi-na-logo-orange-problem-rozwiazany/

*

Offline santaclaus21

• 20
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:33:59 »
Co masz na myśli "Zdaje się że uszykowałeś sobie cegiełkę" ??? Nie da się nic zrobić ? Wgrywałem wiele razy romy przez USPL, tylko po tym gotowaniu się tak podziało.

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:44:43 »
A jakim cudem zafundowałeś sobie SPL w wersji 3.15?? Po wgraniu Artemis_USPL w prawidłowy sposób zmienia się on na inny (nie pamietam w tej chwili juz jaki ale o ile pamietam jakis 1.1.000 ) i o ile nie wgrywa sie oryginalnych romow to sie on nie zmienia.

*

Offline santaclaus21

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2011, 15:52:25 »
Nie wiem jakim cudem, nie zajmuję się na co dzień budowaniem romów jak Ty. Ale o ile dobrze pamiętam po wgraniu niezależnie którego romu (a wgrywałem głównie Twojej produkcji, oraz Era i Orange) 3.15 się nie zmieniało (?).

Tak czy owak wg mnie coś jest nie tak z Twoją kuchnią niestety. Przy kompilowaniu gdzieś widziałem między wierszami jak wywalało jakiś błąd, no i dlaczego wgrać się na koniec nie chciał tylko musiałem przez USPL wrzucać?

Problem po godzinie strachu się rozwiązał. Ściągnąłem oryginalny angielski rom (o2) i ten w trybie bootloadera udało się wgrać po USB, ale miałem ciepło...

wątek do zamknięcia.

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
Odp: Uwalone XDA po gotowaniu z kuchni AmigaNTomek full. ROZWIĄZANE.
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2011, 16:08:34 »
Nie moze byc z kuchnia nic zle skoro gotowalem na niej tyle czasu. Musiales z niej wywalic cos za duzo i stad problem. Co do SPL:
http://pdaclub.pl/forum/artemis/faq-upgradewgrywanie-nowego-romu-do-artemisa-bez-zdejmowania-cida/msg1130157/#msg1130157
Wgraj raz a porządnie ARTEMIS_USPL
Procedura wygląda tak:
1. Wyjmujesz SIM i karte pamięci.
2.Zestawiasz połączenie Active Sync
3.Odpalasz start_uspl ->procenty, pingwinek tak ma być
4.Ekran się wyłącza, telefon podświetlony, połączenie ActiveSync zerwane. Tak ma być
5.Potem już tylko klikasz Dalej do samego końca.
Na tym etapie masz zdjętego CIDa
Palm się zresetuje i zauważ, że masz IPL same 1 - to znaczy, że nie masz blokady CID
Następnie przystępujesz do wgrania właściwego Romu, czyli Step2. Procedura identyczna.
Inna instrukcja:
Potrzebne rzeczy:
1. Komputer PC z ActiveSync 4.5 (zalecany system Windows XP)
2. HTC Artemis (np. SPV M650)
3. Kabel USB
4. Plik Artemis_USPL.zip (należy go rozpakować na twardy dysk komputera)
5. ROM który chcemy wgrać.

Przygotowanie Artemisa i komputera do operacji:
1. Komputer powinien gwarantować stabilne i nieprzerwane działanie na czas wgrywania ROMu
(Zaleca się utworzenie nowego, czystego profilu i zamknięcie wszystkich aplikacji które mogą się przyczynić do zakłóceń pracy systemu np. antywirusy, firewalle itp. Jedyną aplikacją uruchomioną w trakcie upgradeu powinien być Active Sync 4.5). Najlepiej to robić na laptopie z naładowaną baterią.
2. Wszelkie potrzebne dane należy zarchiwizować (może być przydatny programik PPCPimBackup.exe - jest łatwy w obsłudze) w przeciwnym razie stracimy zawartość np. kontaktów.
3. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy przeprowadzić SoftReset i po ponownym uruchomieniu Artemisa zadbać aby w tle nie działała żadna aplikacja.

Teraz właściwa operacja:
1. Podłączamy Artemisa do komputera za pomocą kabla USB - ikonka ActivSync powinna się zrobić zielona - jeżeli tak nie jest należy zadbać aby Artemis prawidłowo łczył się z komputerem.
2. Teraz w folderze Artemis_USPL (powstał po rozpakowaniu Artemis_USPL.zip) uruchamiamy aplikację start_uspl.exe (pojawi się okno DOSowe, należy odczekać 5-10 min).
3. Kiedy okno się zamknie a wyświetlacz Artemisa zaświeci na czarno lub biało uruchomi się aplikacja umożliwiająca wgranie nowego ROMu.
4. W oknie PDA Phone ROM Update Utility zaznaczamy (o ile nie jest zaznaczone) "I understand the caution..." i klikamy NEXT.
5. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami ww programu (komunikaty są po angielsku ale całość ogranicza się do wskazania pliku z nowym ROMem i klikaniu NEXT).

Proste i raczej bezpieczne aczkolwiek tylko osoba przeprowadzającą upgrade jest odpowiedzialna za ewentualne uszkodzenie urządzenia.

Mam nadzieję, że powyższe mini FAQ (napisane na podstawie Artemis_USPL_Manual) okaże się pomocne.
Jedno jest pewne jak go wgrasz to napewno zmieni się 3.15 na 1.xxx (nie pamietam dokladnie). Wtedy wgrywasz romy normalnie przez RUU dołaczone do kuchni.

Połączone: Styczeń 12, 2011, 16:18:52
wgrywałem głównie Twojej produkcji, oraz Era i Orange) 3.15 się nie zmieniało (?)..
Po moim na 100% nie ale po erze i orange na 100% powraca 3.15
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 16:18:52 wysłana przez AMIGAnTOMEK »

*

Offline santaclaus21

• 20
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2011, 16:48:25 »
Artemis_USPL raczej źle wgrałem lub w ogóle go nie wgrałem (?). Zawsze robiłem tak, dołączone updatery nigdy nie działają, zadziałał chyba raz ten od Ery. Od tego czasu robiłem tak: do katalogu Artemis_USPL wgrywałem rom który chciałem wrzucić, zmieniałem jego nazwę na RUU_USPL_signed.nbh i start_uspl.exe, taka procedura do tej pory mi działała. Być może źle używałem tego narzędzia.

Generalnie, cieszę się, że udało mi się urządzenie odratować.
Do tej pory zawsze przy starcie miałem logo Ery a teraz mam o2 - wgrałem Twój rom w wersjii full w sposób jak powyżej.

A jeszcze jedno mnie zastanawia, bo nie znalazłem na forum, czy jest możliwość / jak dograć jakiś program do kuchni? Jak chodzi o mnie to nie potrzebuję kilku modułów htc, equalizerów i wolę nowszą operę i s2u2.

Wgrałem poprawnie USPL, ugotowałem po raz drugi i wszystko przeszło jak trzeba.
Zwracam honor i dziękuję za pomoc.

Jeszcze tylko chciałbym wiedzieć jak dodać coś do kuchni...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2011, 21:08:33 wysłana przez santaclaus21 »

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 13, 2011, 00:18:10 »
musisz miec tzw paczkę w wersji OEM albo caba i samemu taka paczke zrobic (o to jak nie pytaj uzyj google szukajki na forum i xda)
taka paczkje umieszczasz w katalogu OEM. jesli w paczce bedzie plik option.xml to ataka paczka bedzie widoczna jako mozliwa do dodania lub nie przy gotowaniu (zaptaszkowanie) string checked="true" badz checked="false" w nim determinuje czy paczka pokazuje sie domyslnie jako zaptaszkowana badz odptaszkowana.
W sumie szkoda ze nie mam "pod reka" Artka bo przerobiłbym teraz te kuchnie na OSKitchen ktora jest znacznie prostrza w uzyciu. Jednak bez urzadzenia do testow strach sie w to bawic zeby testerom serucho nie wysiadlo w razie takich problemow jak ty miales