Stabilny rom z Manila2D :)

• 77 Odpowiedzi
  • 14835 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline LPZ

• 33
Stabilny rom z Manila2D :)
« dnia: Październik 04, 2008, 12:03:07 »
Jakaś cisza tutaj panuje a wychodzi ostatnio dosyc dużo nowych romów do Artemisa.
oto jeden z nich:
YuE_v11.1_3.15.20755_Lite_M2D_WWE

Rom jest w miarę szybki (jak na manille) i mozna go troszkę dopieścić ,ale o tym później :-)
Po wrzuceniu romu odpal poniższego caba żeby miec angielka klawiaturę i kontakty (standartowo są po rosyjku)
http://rapidshare.com/files/150798856/YuE_ENG_keyb_cont_dial_v9.1.cab

Link do pobrania:
http://rapidshare.com/files/149495520/YuE_v11.1_3.15.20755_Lite_M2D_WWE.zip
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2008, 12:08:23 wysłana przez LPZ »

*

Offline helfi

• *
  • 83
Odp: Stabilny rom z Manila2D :)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2008, 20:04:58 »
Wszystko fajnie tylko nie napisałeś w opisie ważnej rzeczy hehe. Rom instaluje się tylko z karty.  Zrobiłem ostatnio przegląd i godny uwagi co do stabilności oraz ramu (prawie 18MB) jest rom z PDAViet. i wgrywa się go normalnie.

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 05, 2008, 21:11:10 »
Chyba nie tylko. Ja zainstalowałem normalnie z twardego dysku. Nie robiłem niczego innego niż zwykle. Wgrałem też plik zmieniający klawiaturę i wszystko śmiga aż miło.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline LPZ

• 33
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 05, 2008, 21:42:37 »
Tylko wersję ExtraClean romu Yue instalujesz z karty. A co do romu PdaViet to jakos mi sie mulił i trzeba doinstalować ArcsoftMMS :).
A co do pamięci to te 18 mb po całym dniu się zmniejsza do 10 i żeby odpalic Automapę trzeba zrobić SR, a natym romie mi smiga normalnie i v32 PV ma dialer ze źle dobranymi kolorami .
I kilka dodatków wizualnych do tego romu:
ComManager w stylu Opala

http://rapidshare.com/files/151234166/YUE_opal_style_Commanager.cab

Skin kalkulatora:

http://rapidshare.com/files/151254093/YUE_opal_style_Calc1.cab.html

Te dodatki działają poprawnie tylko w tym romie !
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 23:29:10 wysłana przez LPZ »

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 05, 2008, 22:22:01 »
Po wgraniu skóry stąd "http://rapidshare.com/files/151234100/YUE_opal_style_Calc.cab" nie mogę odpalić kalkulatora. Pojawia się okienko dialogowe:
le:
\Windows\SpbCalc_P.gif

I nic poza "ok" nie mozna klinąć.
Co jest?

Już wiem. To dlatego, że zainstalowałem skórę na karcie.
Zainstalowanie skórki w pamięci telefonu nie rozwiązuje do końca sprawy, bo kalkulator odpala się, ale dwa najniższe rzędy klawiszy ma "zaśnieżone". Dodatkowo nie działa nawet po kliknięciu na poprawnie wyświetlane klawisze ( do szóstki i gwiazdki włącznie ).

buuuuuuu

Problem w tym, że na liście programów do odinstalowania nie ma Opal_Style_Calc.

Jak wrócić do poprzedniej skóry?
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 22:29:32 wysłana przez malylysy »

*

Offline LPZ

• 33
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 05, 2008, 22:39:25 »

Odpal caba z załącznika to wróci do starego skina

P.S. Poprawiłem caba ze skinem , teraz działa juz normalnie.
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 23:29:52 wysłana przez LPZ »

*

Offline helfi

• *
  • 83
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 06, 2008, 21:35:25 »
@LPZ
na pda Viet nie ma wycieku ramu nawet po długiej zabawie ciagle tyle samo natomiast na romie gulluma beta 3 po dłuższej zabawie gdzieś ten ram ucieka. Dziwna rzecz w takim razie się u mnie dzieje. Wgrywam rom, który podałes w wersji Lite YUE M2D i co sie dzieje, rom zostaje wgrany w kilka sekund pasek wchodzi na 100% na PDA to samo. Restart i ..... pozostaje poprzedni rom. Z połączeniem wszystko ok bo inne romy wchodzą z PDA tak samo. Pierwszy raz spotykam się z takimi objawami. Może ktoś wie o co tu chodzi?   

*

Offline LPZ

• 33
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 07, 2008, 22:24:13 »
I zaden komunikat się nie wyświtla w ruu ?

*

Offline helfi

• *
  • 83
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 08, 2008, 08:20:57 »
Właśnie dziwne jest to że w Ruu komunikat wyświetla na koniec ze rom został zaktualizowany w 100% wszystko przebiega prawidłowo, tylko jakoś tak szybciej hehe bo wgrywanie romu zamiast zajmować ok. 2-3 minut to zajmuje 2-3 sek. heh. Jak napisałem wcześniej dzieje się to tylko przy wgrywaniu tego romu inne bez problemu wchodzą.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 08, 2008, 08:26:39 »
Jeśli proces trwa 2-3 sekundy, to oznacza, że nie wgrywasz romu ( zwykle jest tak, że do 3% wszystko idzie normalnie, a potem w sekundę jest 100%).
Zrób wszystko książkowo, a dodatkowo przed wgrywaniem zrestartuj kompa, odłącz się od internetu i wyłącz programa antywirusowy ( stąd to odłączenie od internetu ). Ewentualnie jeszcze zmień port USB i powinno być wszystko ok.

*

Offline helfi

• *
  • 83
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 08, 2008, 18:42:07 »
@malylysy jeśli inne romy wchodzą to czemu ten nie chce wejsć? Restart kompa robiłem zmiana usb też, program antywir i wszystkie zbędne procesy zawsze przy zmianie romu wyłaczam. Czy ja napisałem, że idzie do 3% i potem szybko do 100% - NIE. Od początku do końca wszystko wygląda normalnie tylko że 10 razy szybciej. Nie staje proces ładowania na 3% i wywala błąd tylko po niby aktualizacji wywala komunikat, że zmiana romu przebiegła pomyślnie i PDA sie restartuje. Ciekaw jestem czy wgrywałeś tego roma czy teoretyzujesz tylko.   

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 08, 2008, 19:46:41 »
Wgrywałem tego roma w 10 minut po tym, jak LPZ umieścił plik na tym forum. To pierwsza sprawa. Problem z dojściem do 100% w 3 sekundy przerabiałem kilka razy ( przy okazji wgrywania kilkunastu różnych romów, które mam na dysku). To druga sprawa. Mimo, że wgrywanie romu do 3% i po 3 procentach się nie różni, to cały proces nie odbywa się normalnie. Jak piszesz "Od początku do końca wszystko wygląda normalnie tylko że 10 razy szybciej." to znaczy, że nie wygląda normalnie, bo normalnie to jest 10 razy wolniej. Załapałeś? Jak by było normalnie, to byś miał nowy rom, a sam piszesz, że nie masz.
W moim przypadku ponowienie instalacji bez antywira w tle ( a co za tym idzie bez internetu ) rozwiązywało zawsze problem.

I na koniec mała parafraza ( trudne słowo ):
Ciekaw jestem, czy oczekujesz pomocy, czy chcesz zdenerwować osoby, które starają się Ci pomóc.

*

Offline LPZ

• 33
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 08, 2008, 20:03:09 »
No niestety nie działa Helfiemu ten rom, tak nieraz jest...
A tymczasem pojawiła się nowsza wersja romu :
http://rapidshare.com/files/152025935/YuE_v11.3_3.15.20755_Lite_M2D_WWE.zip.html

Poprawione kilka błędów i dodany BioTouch.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 08, 2008, 20:14:48 »
A co to jest BioTouch?
Pytam, bo nie wiem, czy znów bawić się we wgrywanie nowego romu po kilku dniach.

Dobra. Wgrywam.
ps.
Helfi, jak Ci nie pójdzie, to pytaj. Obiecuję, że nie będę teoretyzował.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 20:32:56 wysłana przez malylysy »

*

Offline LPZ

• 33
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 08, 2008, 20:51:37 »
biotouch czyli przewijanie ekranu paluszkiem :-) , ja jeszcze nie wrzuciłem , musze backupa strzelić i moje tweaki powyciągac z rejestru :-/

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 08, 2008, 21:16:30 »
U mnie już chodzi.
Uzbrojony po zęby we wszystkie programy.
Gdyby udało się zwiększyć liczbę osób. Programów można dodać jak psów, a ludków dalej dwunastu  :-|
Masz na to jakiś patent?

*

Offline LPZ

• 33
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 08, 2008, 21:55:11 »
Trzeba będzie looknąc jak to jest zrobione, ale to jutro bo juz padam dzisiaj...

*

Offline komancz

• 29
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 08, 2008, 23:46:42 »
Mam pytanie odnośnie tego romu. Pytam bo jestem zielony w tych sprawach i nie chciałbym zepsuć swojego  PPC, więc lepiej się przygotować przed pierwszą taką operacją.
Mam oryginalny WM 5 Orange i planuje wgrać rom opisany w tym wątku.
Czy mogę postąpić według instrukcji zamieszczonej w tym miejscu http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70844.0
czy też jakoś inaczej?
Z góry dziękuje za wyrozumiałość i odpowiedź.

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 08, 2008, 23:59:04 »
Zrób dokładnie to, o czym pisze dar_czy w przytoczonym przez Ciebie linku. Dodatkowo pamiętaj o wyjęciu karty sim i karty pamięci z telefonu. Na wszelki wypadek odłącz także internet i wyłącz antyvira ( piszę to do znudzenia ), bo czasem program antywirusowy utrudnia wgrywanie romu.
Nie przerywaj procesu i nie odłączaj kabla aż do zakończenia. Łatwo poznasz kiedy jest koniec, bo będziesz poproszony o kalibrację ekranu.

Napisz jak Ci poszło.

*

Offline helfi

• *
  • 83
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 09, 2008, 00:06:00 »
@malylysy

Obiecuję, że jutro zrobię upgrade. Nie denerwuj się. Dziś już za słaba bateria. Sam jestem ciekawy co jutro pokaże. 

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 09, 2008, 00:09:44 »
To może pobierz ten nowszy rom.
Może z nim nie będzie kłopotów i problem sam się rozwiąże.

*

Offline komancz

• 29
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 09, 2008, 19:46:19 »
czytam czytam i nadal się waham więc wolę zapytać.
pobrałem już potrzebne pliki tj: "Artemis_USPL" oraz "YuE_v11.3_3.15.20755_Lite_M2D_WWE.zip"
po wypakowaniu mam folder "RUU_Artemis" a w nim pliki między innymi "ROMUpdateUtility.exe"
i rozumiem że ten plik mam wskazać jako rom. (na marginesie po co są inne pliki -one też biorą udział w instalacji?)
Jednak czytając forum znajduje 2 sposoby instalacji w jednym wątku:

"2. Teraz w folderze Artemis_USPL (powstał po rozpakowaniu Artemis_USPL.zip) uruchamiamy aplikację start_uspl.exe (pojawi się okno DOSowe, należy odczekać 5-10 min).
3. Kiedy okno się zamknie a wyświetlacz Artemisa zaświeci na czarno lub biało uruchomi się aplikacja umożliwiająca wgranie nowego ROMu.
4. W oknie PDA Phone ROM Update Utility zaznaczamy (o ile nie jest zaznaczone) "I understand the caution..." i klikamy NEXT.
5. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami ww programu (komunikaty są po angielsku ale całość ogranicza się do wskazania pliku z nowym ROMem i klikaniu NEXT)."

zaś w innym:

"4. Odnajdujesz rozpakowany folder i klikasz na żółtą ikonkę (chyba to kurczak) z napisem "start_uspl"
5. Wyskakuje okienko DOSowe i lecą % (wartości co 10 i pomiędzy tylko kropeczki) KURNA NIC NIE ROZŁĄCZAJ - czekaj do końca, aż zniknie okno DOS i będzie komunikat o sukcesie - w tym czasie PDA może mrugać (przeładowywać ekran, linie itp)
6. Masz czas na herbatkę, browar (lepiej później od razu 2), dopieścić kobietę Twojego życia itp.  Mr. Green
7. Następni klikasz RumUpdateUtylity - i tutaj PDA przechodzi automatycznie w stan bootloader (ekran może być biały, 3-4 kolory, wyświetla IPL, SPL i na dole USB - czyli ma połączenie z PC mimo rozłączenia AS)
8. Na ekranie PC wyskakują okienka czy chcesz zrobić upgrade ROM dla urządzenia (jest nawet fotka - albo MDA Compact III, albo XDA Orbit) więc zaznaczasz co chcesz zrobić i że jesteś świadom, next, next i poszło
9. Ekran PDA zrobi się biały z paskiem postępu (taki sam pasek będzie na PC) - CZEKASZ aż dojdzie do 100% i masz czas na pkt 6  Mr. Green
10. Nic nie robisz bo automatycznie PDA się zbootuje z nowym ROM (pokaże wersję IPL, SPL, Radio, System) przeskoczy obrazek (może motyw)  i wyskoczy Windows... Pod drodze będzie chyba najpierw customizacja a potem kalibracja ekranu i"

Więc pytam jak mam to zrobić czy też może oba sposoby są dobre

Mam nadzieję że nikogo nie urażę pytaniami może i o oczywiste sprawy jednak nie wszystko co czytam jest zgodne a wole dopytać przed niż po...

i ostatnie pytanie czy później będę mógł wgrać inny rom w ten sam sposób
Napisane: Październik 09, 2008, 18:38:25
no dobra nie wytrzymałem i wgrałem Działa:)
najpierw wgrałem USPL nic nie musiałem wskazywać a potem odpaliłem właściwy rom no i działa.
Jakie to proste jak się jest już po:)

Jeszcze nie testowałem to wiele nie powiem ale co do pamięci to mam tak
Storage 52,93MB czyli więcej niż na WM 5 Orange i Program 23,27MB - nieco mniej

dziękuje za pomoc i pozdrawiam

*

Offline helfi

• *
  • 83
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 09, 2008, 21:02:22 »
No i niestety drugi rom też te same jaja z wgrywaniem, ręce już mi opadły i inne członki też. Niestety mój PDA nie lubi romów YUE. Inne wchodzą nawet przed chwilą probowałem 2 inne i bez problemu. 

EDIT: Zrobiłem ostatnią próbę i sam się z siebie smieję. Rwąc ostatkiem sił resztę włosów z głowy nagle mnie olśniło i  zrobiłem ..ZMIANĘ NAZWY PLIKU Z YuE_v11.3_3.15.20755_Lite_M2d_WWE.nbh NA RUU_signed.nbh i rom się wgrał.
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 21:40:07 wysłana przez helfi »

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 09, 2008, 21:21:32 »
Zabij! Nie wiem!
Mów głośno, a przyda się innym.

Tylko nie mów, że wyłączyłeś antywira na czas wgrywania romu... :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 21:25:58 wysłana przez malylysy »

*

Offline komancz

• 29
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 09, 2008, 23:41:31 »
Macie jakieś uwagi odnośnie tego romu mi nie działają w TouchFlo zakładki Internet i Location.
Poza tym po włączeniu TouchFlo PPC zwalnia tak jakby za każdym programem zajmował pamięć a potem nie mógł jej do końca zwolnić po zamknięciu programu. Hibernate nieco odzyskuje ale nie za wiele. Samo włączenie TouchFlo zajmuje około 10% pamięci.

Już wiem co mogło spowodować niestabilne działanie systemu włączyłem poziomą orientacje ekranu co nie zmienia wyświetlania TachFlo ale zaczyna bzikować system i kamera bo też bzikowała przy zmienionych ustawieniach.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2008, 21:16:28 wysłana przez komancz »

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 10, 2008, 15:43:00 »
Mialem dotychczas Vanille 4.01.
Mimo iż pamięci mam mniej (w Vanilli mialem w granicach 24 MB), tu 20 MB - to ROM z Manillą 2D w mojej ocenie jest szybszy.
Nie zauważyłem zwisów.

Faktycznie nie działa zakładka Internet. :S

*

Offline Pilot

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC-P3300; HTC DIAMOND; NAVROAD NR360+AM XL
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 10, 2008, 15:52:03 »
zakładka internetu działa po zainstalowaniu opery

*

Offline komancz

• 29
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 10, 2008, 16:03:19 »
zakładka internetu działa po zainstalowaniu opery

Zgadzam się znalazłem nieco info na forum http://forum.mobione.pl/index.php/topic,5573.0.html
doinstalowałem język pl no i oczywiście po dograniu niezbędnych programów wszystkie zakładki zaczęły działać
pozdrawiam

Mam pytanie co zrobić żeby na zakładce home pojawiła się ikona baterii?
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2008, 21:17:07 wysłana przez komancz »

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 10, 2008, 19:34:23 »
Czad!
Pobrałem stąd nowiusieńki romik: ( poprawiony link po interwencji dar_czy)
http://rapidshare.com/files/152183315/ARTE_WM6.1_3.15.08.33B_B20755_Manila2D.rar
Password: PhamQuang

i do tego spolszczyłem go za pomocą tego caba podanego przez ciebie tu: http://forum.mobione.pl/index.php/topic,5573.0.html

Teraz mam szybki, ładny i można powiedzieć POLSKI rom!!!

Komancz - w prawym górnym rogu mam stan baterii pokazany :)

Zachęcam
« Ostatnia zmiana: Październik 10, 2008, 23:26:35 wysłana przez malylysy »

« Odpowiedź #29 dnia: Październik 10, 2008, 20:43:51 »
Pobrałem stąd nowiusieńki romik:
http://rapidshare.com/files/14967697...5_Manila2D.rar
Password: PhamQuang

Link nie działa. :(