SPV M650 WMx Jaki room, jak wgrać ?

• 18 Odpowiedzi
  • 4166 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mercury

• *
  • 72
  • Sprzęt: SPV M650 + Artemis Touch
SPV M650 WMx Jaki room, jak wgrać ?
« dnia: Maj 16, 2008, 14:05:53 »
Witam,
WM5 ? 6 ? 6.1 ? .....
Posiadam SPV M650 (orange) i już naczytałem się nieco o różnych Roomach,
Generalnie chciałbym wgrać coś nowszego od WM5 i najlepiej żeby dalej było w ojczystym języku.
Jednak niektórzy piszą, że ten room (ery) nie ma wifi itp, a inni są zadowoleni.
Czy możecie streścić w takiej pigule, co na ten PDA najlepiej wgrać (biorąc pod uwagę skromne ilości pamięci), oraz dokładnie co i skąd wgrać. No i oczywiście żeby wszystko działało ^^
Czy też może lepiej zostać przy oryginalnym i smętnym WM5 ?

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 14:07:31 wysłana przez Mercury »
Don't Hate The Playa, hate the game...

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
Odp: SPV M650 WMx Jaki room, jak wgrać ?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 16, 2008, 14:09:40 »
Siem, było o tem wiele postów.W pigule to tu:http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=380682
,tam też po zalogowaniu znajdziesz te ROM-y.Wgrywanie nowego ROM-u tu:http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70844.0  :wink:
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 14:11:18 wysłana przez !Novy »
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

Offline powerman

• *
  • 55
    • Powersteam.Perfekcja w ekologicznym sprzątaniu i dezynfekcji.
  • Sprzęt: Samsung Omnia 8GB+  2GB microSD. AUTOMAPA 5.5.3
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2008, 14:15:06 »
Smiało wgraj rom ery .Będziesz miał wifi . Ja jestem zadowolony. Możesz też wstrzymać się i poczekać aż wyjdzie WM 6.1 PL .

*

Offline !Novy

• 774
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 16, 2008, 14:24:40 »
Nie polecam ERY ale jak kto woli....

*

Offline Mercury

• *
  • 72
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2008, 14:44:52 »
Hehe, właśnie o tym podziale zdania mowa :) A możesz uzasadnić czemu nie warto wgrać Ery ? Bo jest to dla mnie dość ważne.
PS: Dzięki za porady :)

*

Offline !Novy

• 774
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2008, 14:51:26 »
Hehe, właśnie o tym podziale zdania mowa :) A możesz uzasadnić czemu nie warto wgrać Ery ? Bo jest to dla mnie dość ważne.

Tak jak pisałem,ilu użytkowników -tyle opinii.Kilka z nich.ROM-y typu Artemis Touch są dużooo szybsze (za sprawą Pagepool,mają wartość 6),stabilniejsze zawierają w ROM-ie wiele niezbędnych programów których nie trzeba dogrywać i zostaje więcej miejsca w Storage(ilość programów zależna jest od wersji)Po wgraniu np.Artemis Touch Vanilla (jeden z szybszych)pozostaje 27MB pamięci.Musisz poczytać sobie,najlepiej na XDA developers.Miłej lektury!Pozdrawiam!

*

Offline fala77

• 717
  • Sprzęt: HTC One V
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2008, 15:07:36 »
Ja też się podłącze do wątku i zapytam.Czy ten rom ery o którym tyle mówi się na forum to jedyny rom WM 6 po Polsku dla spv m650,XDA Orbit itd?
HTC One V

*

Offline Mercury

• *
  • 72
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2008, 15:16:12 »
Więc widzę to kwestia potestowania (tego się obawiałem :P)

i pytanko a jakie są polskie roomy do wyboru ? bo niestety ale na tamtej stronce wszyso widze anglojęzyczne :/

AAaa i jeszce najważniejsze: Czy mogę wgrać Artemis toutch z simlockiem na Orange ? (niestety czekam na kod do odblokowania)

@ EDIT =========

Jeśli ktoś będzie się zastanawiał nad tym czy simlock może w jakiś sposób przeszkadzać,
to już się dowiedziałem, że NIE :)
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2008, 20:12:32 wysłana przez Mercury »

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2008, 01:04:33 »
Witam
ja wgrywałem tego roma z ery i szczerze mowiąc nie przypadł mi do gustu wgrałem sobie roma 6.1 ale nie po polsku i to jedyny minus tego a tak to jestem bardzo zadowolony takze polecam 6.1

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2008, 08:26:24 »
Przeszedłem większość ROMów i powróciłem do ROMu ERY i nie mam z nim kłopotów najmniejszych. Nigdy mi się nie zawiesił, nie stracił zasięgu z nowym RADIO ROMem idealnie trzyma zasięg. Jeśli chodzi o wygląd to wszystko jest do zmiany we własnym zakresie. Słyszałem tu na forum opinie kiedy ktoś zapytał czy warto zmieniać Rom WM5 na WM6 i jeden z forumowiczów napisał, że warto nawet na ROM ERY bo jest trzy razy szybszy od WM5, a jak wgrasz Vanille to będzie 10 razy szybszy (czyli 7 razy od ROMu ERY, brednie totalne) Testowałem każdy z ROMów i jeśli chodzi o szybkość między aplikacjami to zgodzę sie, że jest szybciej niż w ERY, ale jeśli chodzi o szybkość programów (tych których używam) nie stwierdziłem takiego przyśpieszenia. Jeśli chodzi o ROM ERY to to jest jedyny ROM, który nie sprawił mi problemu z AutoMapa, a pozostałe z większym lub mniejszym skutkiem takie problemy mi sprawiały. Zastanów się do czego chcesz tego telefonu używać, jeśli do normalnego dzwonienia, pisania smsów, używania GPS i mieć Polskie menu to naprawdę nie zastanawiaj się i ładuj ERE. Jeśli zaś telefon ma służyć jako tester Romów i do ciągłych ich zmieniania to masz do wyboru wiele ROMów i zacznij od początku. To są oczywiście moje doświadczenia i przemyślenia więc możecie sie z tym nie zgodzić.

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 04, 2008, 21:27:58 »
Przeszedłem większość ROMów i powróciłem do ROMu ERY i nie mam z nim kłopotów najmniejszych. Nigdy mi się nie zawiesił, nie stracił zasięgu z nowym RADIO ROMem idealnie trzyma zasięg. Jeśli chodzi o wygląd to wszystko jest do zmiany we własnym zakresie. Słyszałem tu na forum opinie kiedy ktoś zapytał czy warto zmieniać Rom WM5 na WM6 i jeden z forumowiczów napisał, że warto nawet na ROM ERY bo jest trzy razy szybszy od WM5, a jak wgrasz Vanille to będzie 10 razy szybszy (czyli 7 razy od ROMu ERY, brednie totalne) Testowałem każdy z ROMów i jeśli chodzi o szybkość między aplikacjami to zgodzę sie, że jest szybciej niż w ERY, ale jeśli chodzi o szybkość programów (tych których używam) nie stwierdziłem takiego przyśpieszenia. Jeśli chodzi o ROM ERY to to jest jedyny ROM, który nie sprawił mi problemu z AutoMapa, a pozostałe z większym lub mniejszym skutkiem takie problemy mi sprawiały. Zastanów się do czego chcesz tego telefonu używać, jeśli do normalnego dzwonienia, pisania smsów, używania GPS i mieć Polskie menu to naprawdę nie zastanawiaj się i ładuj ERE. Jeśli zaś telefon ma służyć jako tester Romów i do ciągłych ich zmieniania to masz do wyboru wiele ROMów i zacznij od początku. To są oczywiście moje doświadczenia i przemyślenia więc możecie sie z tym nie zgodzić.

W sumie również przebrnąłem przez większość romów, ale na przykład na Vanilce nie miałem nigdy żadnych problemów z AutoMapą. Mógłbyś przybliżyć problem?

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 05, 2008, 14:47:30 »

W sumie również przebrnąłem przez większość romów, ale na przykład na Vanilce nie miałem nigdy żadnych problemów z AutoMapą. Mógłbyś przybliżyć problem?
Np. podczas włączonej nawigacji po odebraniu połączenia telefonicznego często AM nie chciała już wrócić do pracy, podczas uruchamiania i zmiany orientacji ekranu przez AM (tel. mam w pionie, a AM w poziomie) zwiecha i wtedy tylko SR. na ROMie ERY jeszcze mi sie to nie zdarzyło. No i problem, którego nie mogłem przeboleć to np. jak otrzymałem smsa i dałem odpowiedz to nigdy nie miałem pewności, że ten sms wyszedł i niestety czesto sie zdarzało, że nie wyszedł. Oczywiście te problemu przeszkadzały mi i mogły dotykać tylko mnie, ale skutecznie wyleczyły mnie od zmiany ROMów i pozostałem przy ROMku ERY

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 06, 2008, 09:59:18 »

Np. podczas włączonej nawigacji po odebraniu połączenia telefonicznego często AM nie chciała już wrócić do pracy, podczas uruchamiania i zmiany orientacji ekranu przez AM (tel. mam w pionie, a AM w poziomie) zwiecha i wtedy tylko SR. na ROMie ERY jeszcze mi sie to nie zdarzyło. No i problem, którego nie mogłem przeboleć to np. jak otrzymałem smsa i dałem odpowiedz to nigdy nie miałem pewności, że ten sms wyszedł i niestety czesto sie zdarzało, że nie wyszedł. Oczywiście te problemu przeszkadzały mi i mogły dotykać tylko mnie, ale skutecznie wyleczyły mnie od zmiany ROMów i pozostałem przy ROMku ERY

Ja u siebie tego typu problemów nie zauważyłem, ale ten sam rom może się różnie zachowywać u rożnych użytkowników. Z Vanilli jestem naprawdę zadowolony i polecam chociażby przetestowanie tego romu :D

*

Offline SzatMan

• 12
  • Sprzęt: SPV M650|Vanilla 4.02|SDHC 4GB|
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 06, 2008, 14:02:48 »
Simlock nie bedzie absolutnie przeszkadzal, stracisz jedynie gwarancje :) Też jakiś czas temu wywalilem WM5 z Orange, potestowałem parę Rom-ów i wybrałem Vanille, Spvka śmiga szybciej, stabilniej i najwazniejsze rzadziej podpinam sie pod ladowarke. Jedyne z czym mam problem to opcja Cube(po wlaczeniu i przejechaniu po ekranie znika obraz i potrzebny jest SR), ale i tak jej nie uzywam na codzien. :)
"Nigdy nie polemizuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem"

*

jurghen

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 11, 2008, 14:21:27 »

A wlasnie dlatego ze nijak nie mozna znalesc w nim opcji aktualizacji fixa z polozeniami satelitow, cos takiego jak Qick GPS, no chyba ze jestem slepy...

Niech ktos mi napisze gdzie to mozna znales to bede " dzwieczny "  :E
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2008, 14:23:38 wysłana przez jurghen »

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 11, 2008, 14:53:23 »
ROM ERY WM6.0 -Start- programy- QuickGPS

*

jurghen

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 12, 2008, 01:54:14 »
...to ja chyba mam jakas inna wersje tego romu, bo chyba juz w kazdy folder i w kazda dziurę zagladalem i tego nie znalazlem.

Ale z ciekawosci wgram jeszcze raz, kolejny raz, i obczaje, moze cos mi umknelo.

Dzieki.

Ps. A wiesz moze czy istnieje jakis zegar 24 godzinny na ten poklad ?

*

Offline helfi

• *
  • 83
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 13, 2008, 18:33:48 »
@jurghen w każdym romie jest zegar 24H tylko czsami po wgraniu ustawiony jest standardowo na 12h. Żeby zmienić wejdź na start/settings/system/regional settings/time - styl ustaw na HH:mm:ss a symbol AM i PM ustaw na puste pole.

*

jurghen

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 13, 2008, 22:30:43 »
@jurghen w każdym romie jest zegar 24H tylko czsami po wgraniu ustawiony jest standardowo na 12h. Żeby zmienić wejdź na start/settings/system/regional settings/time - styl ustaw na HH:mm:ss a symbol AM i PM ustaw na puste pole.

....dzieki stary ! Nigdy by mi do glowy nie przyszlo zeby tam zagladac....jeszcze raz dzieki  :mrgreen: