SPV M650 ORANGE, ZMIANA ROMU...Z WM5 NA WM6 - prosba o pomoc

• 31 Odpowiedzi
  • 12440 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lukaszmbp

• 12
  • Sprzęt: SPV M650 B&B5
SPV M650 ORANGE, ZMIANA ROMU...Z WM5 NA WM6 - prosba o pomoc
« dnia: Grudzień 16, 2007, 15:16:56 »
Szanowni koledzy po pierwsze to laik ze mnie :grin: posiadam M650 od około tygodnia sprzęt prosto od Orange, tel jest na WM5.
Przeskadza mi ograniczenie obsługi microSD do 2 gb, strasznie mnie to ogranicza...  :smile:
Po przeczytaniu kilku artukułów wiem że istnieje możliwośc obsługi większych pojemności niestety muszę zmienic ROM . Jest dużo art. na ten temat jednak nie znalazłem art. w którym opisane jest to kroki po kroku  :-|
I tu się zwracam do kolegów..jeżeli któryś z Was znajdzie odrobinę czasu i się rozpisze co muszę pokolei zrobic jakich programów użyc, skąd ściągnąc te aplikacje i najpewniejszy WM6 (wyczytałem że ten z o2 jest niezły...) z obsługą dużych kart microSD będę bardzo wdzięczny...

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 01:04:43 wysłana przez lukaszmbp »

*

Offline Masta_J

• 309
  • Sprzęt: HD2
Odp: SPV M650 ORANGE, ZMIANA ROMU...Z WM5 NA WM6 - prosba o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 16, 2007, 15:38:56 »
Było wałkowane WIELE razy.
Masta_J

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 16, 2007, 17:49:44 »
Bardzo mi pomogłeś...dzięki. :ok:

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 16, 2007, 18:08:47 »
@lukaszmbp
Jesli przeczytałeś nieweile - to samodzielnie nie zabieraj się do zmiany ROM-u .
Bo zostaniesz z cegłówką . Zmianę ROM-u można podjąć się samodzielnie po dogłebnym zapoznaniu się z tematem.
Niestety trzeba poświęcić na to sporo czasu . Jesli otrzymasz jak poradę link to po chwili całe forum bedzie pełne postów typu : uwaliłem SPV kto pomoże  itd - przezyliśmy to już nie raz . Dlatego w dobrze pojętym interesie dopóki nie będziesz wiedział co masz dokładnie zrobić nie zabieraj się do tego - ale trzeba włożyć trochę wysiłku i poczytać . 
potrzebna zgoda

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 16, 2007, 18:18:17 »
Janusz Piwiński.
Doskonale Cię rozumiem jednak nie zmienia to faktu że dalej się dużo nie dowiedziałem...
poczytam tylko ile można czytac to samo...myślałem że mi ktoś przybliży procedurę.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 01:05:11 wysłana przez lukaszmbp »

*

Offline gruniu

• 250
  • Sprzęt: artemis, mysle o rhodium
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 16, 2007, 19:12:43 »
ja dopiero szukuje sie na kupno spv m650 i tez mnie drazni ograniczenie 2gb

i powiem ze boje sie aktualizacji na wm6

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 17, 2007, 16:05:26 »
Panowie może jednak pomożecie.
Rozumiem że przed zmianą ROMU muszę zdjąć CIDa?
Następnie wgrywam wybrany ROM (chyba o2 w tym przypadku, wyczytałem wiele dobrego o nim ale niech się ktoś wypowie co teraz najlepiej lata)

SPV M650 Nowy z ORANGE
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 01:05:52 wysłana przez lukaszmbp »

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 17, 2007, 16:18:07 »
Jesli chcesz stracisz gwarancję to zdejmujesz CID .
Możesz wgrać bez zdejmowania CID-a .
Najlepszym ROM-em na dziś i do tego PL jest ROM z ERY .
Wszystko masz w przyklejonych wątkach. Oczywiście wybór należy do Ciebie.
potrzebna zgoda

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 17, 2007, 16:48:35 »
"Jesli chcesz stracisz gwarancję to zdejmujesz CID .
Możesz wgrać bez zdejmowania CID-a .
Najlepszym ROM-em na dziś i do tego PL jest ROM z ERY .
Wszystko masz w przyklejonych wątkach. Oczywiście wybór należy do Ciebie."

W momencie gdy już przeinstaluję na ROM z Ery i coś mi padnie w SPV, jest możliwość reklamacji z owym ROMEM?
Będzie wiadomo że robiłem coś na własną rękę...

Czy w ROMIE z ERY jest obsługa kart SDHC? Planuje wrzucić SanDISKA 6 GB.
Telefon SPV z Orange, czy w ROMIE z Ery będą drivery obsługujące połączenie WIFI?
Zeby nie krzyczał...przeczytałem http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70844.0
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 01:06:48 wysłana przez lukaszmbp »

*

• 7793
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 17, 2007, 17:29:41 »
To przecczytaj również drugi podczepiony wątek - napisane jak byk
Czy dobrze rozumiem ze w MDA Compact III po wgraniu tego pliku będzie działało WiFi ? Może źle zrozumiałem ?
Właśnie wgrałem ROM od MDA Compact III na xda Orbit i wszystko pięknie chodzi (i oczywiście po polsku!) oczywiście WIFI również działa bez zarzutów, odrazu znalazł moją sieć.

W customizacji ery instaluje się również TomTom Navigator 6.030 oraz program antywirusowy.
I jak nie krzyczeć ?  :mad:
potrzebna zgoda

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 17, 2007, 19:11:45 »
Janusz masz cierpliwość.

Ja nad takimi ludźmi załamuję ręce...

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2007, 19:47:34 »
Janusz masz cierpliwość.

Ja nad takimi ludźmi załamuję ręce...

Pozdrawiam,

Szanowny kolego Ty sobie rąk nie łam bo w gipsie święta spędzisz...
Wolę zapytac niż wpieniac swoimi uwagami ludzi po pracy... :ok:
Czasami warto się nie odzywac...jakaś takaś kultura istnieje...
I wrzuc na luz, ciekawy jestem czy z Ciebie była odrazu taka alfa i omega.

Panie Januszu
faktycznie umknęła mi ta informacja...
Jestem w trakcie ściągania ActiveSync 4.5 i ROMU ERY.

Generalnie odpaliłem ten romik na sucho żeby zobaczyc jak wygląda procedura i wydaje się to nie byc skomplikowane tak jak myslałem...

Mam jeszcze pytanko:
Czy muszę w jakiś szczególny sposób przygotowac moją SPV do instalacji czy poprostu instaluję ActiveSynca 4.5, wyjmuję SIM i microSD, podłączam pod kompa i postępuję wg. instrukcji które są wyświelane w momencie instalacji...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 01:08:13 wysłana przez lukaszmbp »

*

Offline robfra

• **
  • 183
  • Sprzęt: SGS2 Turkbey
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2007, 20:10:44 »
Po prostu ładujesz co najmniej do 50%, dla pewności wyjmujesz SIM i SD i:

1. instalujesz najnowszego  ActiveSynca (obecnie 4.5 i to PL)
2. jak po podłączeniu kabelkiem PDA się nie komunikuje to odzhaczasz zakładkę "Włącz zaawansowane ustawienia sieci" klikając: Start/Ustawienia/Połaczenia/USB do komputera (ENG: Start/Settings/Connections/USB to computer i odchaczasz "Turn on advanced..."
3. Jak PDA połączy się  z PC to AS będzie kręcił się na zielono i będziesz mógł "eksplorować" urządzenie PDA - czasami trzeba wyjąć kabelek i podłączyć jeszcze raz
4. Odnajdujesz rozpakowany folder i klikasz na żółtą ikonkę (chyba to kurczak) z napisem "start_uspl"
5. Wyskakuje okienko DOSowe i lecą % (wartości co 10 i pomiędzy tylko kropeczki) KURNA NIC NIE ROZŁĄCZAJ - czekaj do końca, aż zniknie okno DOS i będzie komunikat o sukcesie - w tym czasie PDA może mrugać (przeładowywać ekran, linie itp)
6. Masz czas na herbatkę, browar (lepiej później od razu 2), dopieścić kobietę Twojego życia itp.  :mrgreen:
7. Następni klikasz RumUpdateUtylity - i tutaj PDA przechodzi automatycznie w stan bootloader (ekran może być biały, 3-4 kolory, wyświetla IPL, SPL i na dole USB - czyli ma połączenie z PC mimo rozłączenia AS)
8. Na ekranie PC wyskakują okienka czy chcesz zrobić upgrade ROM dla urządzenia (jest nawet fotka - albo MDA Compact III, albo XDA Orbit) więc zaznaczasz co chcesz zrobić i że jesteś świadom, next, next i poszło
9. Ekran PDA zrobi się biały z paskiem postępu (taki sam pasek będzie na PC) - CZEKASZ aż dojdzie do 100% i masz czas na pkt 6  :mrgreen:
10. Nic nie robisz bo automatycznie PDA się zbootuje z nowym ROM (pokaże wersję IPL, SPL, Radio, System) przeskoczy obrazek (może motyw)  i wyskoczy Windows... Pod drodze będzie chyba najpierw customizacja a potem kalibracja ekranu i

Cieszysz się nowym ROM - ustawiasz czas, strefę czasową, regional set, dogrywasz programy, kontakty, wysyłasz browara dla robfra ufff

Wszystko zajmuje od około 20 do max 40 minut
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2007, 21:23:39 wysłana przez robfra »

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2007, 20:21:36 »
Ważne - robisz to na włąsną odpowiedzialność dla bezpieczestwa przygotuj sobie UPS ( lub rób to z laptopa)  - bo jak zaniknie w czasie ładowania Rom-u prąd chociaż na momencik to zostaniesz z cegiełką
potrzebna zgoda

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2007, 22:16:55 »
Nadal nie jestem alfą i omegą to po pierwsze.

Po drugie jeśli mam problem to czytam, czytam i jeszcze raz czytam co Tobie również polecam bo tego właśnie wymaga kultura, o której zdaje się wspominałeś.

Jak widzisz dostajesz od ludzi kolejne linki, które czytasz - clue problemu to wysilić się troszkę i poszukać (poczytać) samemu.

Powiem Ci jak ja się zabierałem do roboty kiedy pierwszy raz trafiłem na to forum, zresztą jak widać było to bardzo niedawno.

Przeczytałem WSZYSTKIE wątki i posty, które na wtedy były na forum Artemisa, od tamtej pory staram się być na bieżąco na forum i dzięki temu daję sobie jakoś radę.

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 17, 2007, 22:31:49 »
A więc coż, GRATULUJĘ...następnym razem jak będziesz chciał opublikowac swoją biografię to nie do mnie... ja w wydawnictwie nie pracuje...w reklamie tak ale nie w wydawnictwie

Wiesz co? Do głowy by mi nie przyszło żeby nowemu urzytkownikowi napisac co Ty napisałeś...mogłeś przynajmniej miec trochę klasy i wysłac priva jak chciałeś wyrazic swoją opinię koledze...

Fakt że niektórzy urzytkownicy nie dają sobie rady i poprostu pytają innych bardziej doświadczonych bo to FORUM chłopie... ale trafi się czasem taki mądrala który nie dosyc że się nie podzieli więdzą to jeszcze zakpi...zadrwi.
więcej pokory.

Pozdr.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 01:09:34 wysłana przez lukaszmbp »

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 17, 2007, 22:57:29 »
Forum?

Jak już z nas takie ziomy to polecam lekturkę:

http://rtfm.killfile.pl/

Może sam nabędziesz troszkę tego czego brak mi zarzucasz.

Z mojej strony EOT.

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 17, 2007, 23:17:37 »
Dobra starczy już bo rozwijamy się nie na temat...
Za lekturę dziękuję, chętnie poczytam  :sleepy:

Pozdrawiam,

*

Offline aman

• **
  • 147
  • Rom: Artemis Touch Vanilla 4.02 / Diamond by Akeo
  • Sprzęt: SPV M650 / HTC Trinity
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 18, 2007, 00:49:05 »
urzytkownicy
Pozdr.

OMG :)

A co do ROMa to ja polecam Vanille 2.1 , chodzi znacznie szybciej niz brandowany WM5 Orange.

*

Offline lukaszmbp

• 12
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 18, 2007, 01:10:31 »
ok.
dzięki, poczytamy...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2007, 01:28:00 wysłana przez lukaszmbp »

*

Offline jutu

• 21
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 19, 2007, 14:27:07 »
Masta_J ...jak wszytkie 142 posty twoje tak wygladaja jak te cztery madre wystapienia w tym temacie...i pomoc - bo w koncu to forum a nie konfesjonal - to wybacz...ale i ja..jako zawodowy dydaktyk dolacze swoje zdanie..."mam nadzieje ze nie bedziesz tu nigdy na tej podstawie Modem i pomagac bedziesz tylko przy sprzataniu piwnicy przyszlej zonie"..
PS..przepraszam ze sam niejako post nabilem..ale nie wytrzymalem..

I aby nie nabijac posta - przy okazji mam pytanie ...NIE DO Masta_J  :) ... czy moze ktos wie czy po sciagnieciu locka przez check imei uk na pewno nie ma CIDa?...lub..czy da sie to spradzc bez HR i wejscia w tryb MTTY.exe
zgory dziekuje milym i doswiadczonym:) kolegom za konkretna odpowiedz:)

*

• 7793
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 19, 2007, 14:50:43 »
Standardowo unlock z imei-check nie zdejmuje CID-locka ( jesli napiszesz/zlecisz to wtedy w trakcie zdejmowania SIMlocka będzie również zdjęty CIDLock)
Tylko po co skoro jest USPL za darmo ?
Nie ma innej mozliwośc sprawdzenia poza uzyciem  komend mmty ( ale do tego nie trzeba HR) - mozna sprawdzać to poprzez próbę wgrywania ROM-u innego niż urządzenia - ale nie jest to dobra metoda.
Weż dowolny ROM - w formacje nbh zmień jego nazwę na ARTEIMG.nbh wrzuć na sformatowaną kartę ( FAT 32 ) , włóz kartę do slotu i wprowadź w tryb BL - jesli ma CID-a to uzyskasz w na ekranie napis "Noy allow update" - jesli nie ma rozpocznie sie ładowanie nowego obrazu ROM-u.
Nie ma innych mozliwości.
A apropos polemiki - tą odpowiedź pisałem już co najmniej kilkanaście razy  - przejrzyj posty  .
Jesli chcesz kogoś krytykować to sprawdź czy jego posty są merytoryczne .
Nie dziw się - ja polecam zapoznanie się z zasadami netykiety .

potrzebna zgoda

*

Offline jutu

• 21
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 19, 2007, 15:23:40 »
o..dzieki za rzeczowa odpowiedz:)...
PS.Janusz..jak zapewnie wiesz ja lubie przegladac rozne fora:) i choc rzadko pisuje nie stronie od wyszkuwiarki .a pytam kiedy musze...moze czasem nawet na pozomie nowicjusza..ale jesli temat nie jest moja domena..mimo rozleglej wiedzy nie wstydze sie spytac wprost("pytac jest rzecza ludzka") a nie kazdy zna metodologie postepowania w danym temacie;)...po prostu kazdy sie pierwszy raz boi zgrzebac swoje cudenko..czy to MDA czy satelita...czy praca magisterska:) i od tego sa koledzy na forum co juz to pzeszli i sa madrzejsi jak wiesz o doswiadczenie...stad nie uwaga do twojej potrzebnej pracy moda..ale do porad w rodzaju "znajdz sobie, dowiedz sie.." kolegi, ktorego skomentowalem.. OCZYWISCIE denerwujace to..ale pomoc..nauczanie to cierpliwosc i duzo wyrozumialosci:)..o co sam prosze):)

i znow niejako oprzy okazji: pisales ze zrobisz testy z nowym Erowym ROmem co warto ujac a co dodac, byc moze z innych...czy sajakies postepy?...czy warto na dzis wpakowac go..dla stabilnosci systemu (czego jak wiem sam brak w WM5 w moim artemisie)..a nie tylko dla ciekoawosci eksperymentowania:)..?

*

• 7793
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 19, 2007, 16:20:50 »
Niestety nie posiadam Artka aby zrobić testy - ale dokładnie poznałem WM6 zrobiony dla Hermesa i Atheny ( to prawie jednoczesne wydanie) .
Mozna okreslić iz są to najbardziej w tej chwili stabilne i szybkie ROM-y na dwa wymienione urządzenia ( mniemam że na Artka też tak jest) .
Przeszedłem przez etap wielu innych WM6 i ze wzgledu na to że są dla mnie niezbędne urzadzenia stabilne nie wrócę do romów tworzonych od podstaw . Te ROM-y mogą być podstawą do kuchni - tak zreszta się stało z ROM-em od Hermesa . Przygotowałem możliwość gotowania ROM-u dla Artemisa - ale bez możliwości sprawdzania nie ma to wielkiego sensu
potrzebna zgoda

*

Offline jutu

• 21
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 19, 2007, 16:27:53 »
ja i tak sciagajac locka Orange stracilem gwarancje...jesli uznasz ze jest to w miare bezpieczne..moge sprobowac wgrac jakas modyfikacje...choc..chyba z a slabo znam sie zeby objawy porownac ...chyba ze najpierw wgram jakis sprawdzony ROM angielski...moze bede mial jakies porownanie?..jak sadzisz?.

*

• 7793
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 19, 2007, 17:04:09 »
A kto Ci powiedział że ściągnięcie SIMlocka pozbawia Cię gwarancji ?
Zgodnie z wyrokiem sądu Antymonopolwego  nie.
Jedynie ingerencja w wewnętrzne firmware urządzenia ( czyli zdjęcie CID-a i zmiana firmware - ROM-u ) które mogą spowodować uszkodzenie urządzenia .
Wg mojej wiedzy ROM Erowski jest w tej chwili najbardziej stabilnym ROM-em na Artemisa a jeszcze Polakiem - to czego chcieć więcej.
Jesli nie będziesz instalował Extended_ROM -u z Ery to ilość wolnego stage/program będzie wieksza niźli z nim ( w Extended_ROM miećci się chociażby Tomtom który zajmuje sporo cennej pamięci nie mówiąc o śmieciach operatorskich .tsk ) 
potrzebna zgoda

*

Offline gruniu

• 250
  • Sprzęt: artemis, mysle o rhodium
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 19, 2007, 17:58:02 »
rozumiem ze po graniu romu ery, nastepuje start m650 i nalezy go zresetowac gdy zaczyna wczytywac "smieci" operatorskie

prosze mnie popraawic jak sie myle

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 19, 2007, 21:59:15 »
Masta_J ...jak wszytkie 142 posty twoje tak wygladaja jak te cztery madre wystapienia w tym temacie...i pomoc - bo w koncu to forum a nie konfesjonal - to wybacz...ale i ja..jako zawodowy dydaktyk dolacze swoje zdanie..."mam nadzieje ze nie bedziesz tu nigdy na tej podstawie Modem i pomagac bedziesz tylko przy sprzataniu piwnicy przyszlej zonie"..
PS..przepraszam ze sam niejako post nabilem..ale nie wytrzymalem..

I aby nie nabijac posta - przy okazji mam pytanie ...NIE DO Masta_J  :) ... czy moze ktos wie czy po sciagnieciu locka przez check imei uk na pewno nie ma CIDa?...lub..czy da sie to spradzc bez HR i wejscia w tryb MTTY.exe
zgory dziekuje milym i doswiadczonym:) kolegom za konkretna odpowiedz:)

142 posty? Wystarczy sprawdzić, poszukaj sobie, poczytaj, będziesz wiedział.
Modem? Nie Ty o tym decydujesz i całe szczęście.
Swoje zdanie wyrazić oczywiście możesz, masz do tego prawo.

Zadając pytanie na forum odpowiedzieć na nie może każdy - to również powinieneś wiedzieć.

Poza tym teksty o przyszłej żonie i tym podobne to jak zdajesz sobie pewnie sprawę wyraz głupoty w najczystszej postaci bo co Ty o mnie możesz wiedzieć by takie głupoty wypisywać...

Ale odchodząc od osobistych wycieczek, którym dałeś początek znowu potwierdzasz regułę, że osoba, której temat dotyczy bezpośrednio przyjęła moje słowa jak widać z pokorą a zawsze się znajdzie jakiś nadgorliwiec, który nie wytrzyma...

I żeby nie było Twoim wzorem nabiajania postów o niczym to z mojej strony EOT.

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2007, 22:01:41 wysłana przez Masta_J »
Masta_J

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 20, 2007, 06:17:10 »
Standardowo unlock z imei-check nie zdejmuje CID-locka ( jesli napiszesz/zlecisz to wtedy w trakcie zdejmowania SIMlocka będzie również zdjęty CIDLock)
Zdejmowalem znajomemu simlocka z SPV, i nie przypominam sobie abym gdziekolwiek zaznaczal opcja CIDLock. Nastepnie kilka dni potem wyszedl erowski rom i mu go zaladowalem bez problemow. To jak to jest?

Co do stabilnosci Erowskiego WM6 to jest rewelacyjny w porownaniu do WM5. Odkad go zaladowalem zadnej samoistnej zwiechy (co sie wczesniej zdarzało) no i cos czym jestem chyba najmilej zaskoczony, mialem klopoty z ekranem dotykowym, trzeba bylo naciskac mocno, czasem dwa razy. Myslaem ze to folia, ALLLEE NIEEEEEEE, po wgraniu WM6 wystarczy musnac ekran i juz lapie. (pisalem o tym temat gdzies nizej)
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

Offline Damass

• 44
  • Sprzęt: iPhone 3G 16GB Black :)
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 20, 2007, 12:42:50 »
Zdejmowalem znajomemu simlocka z SPV, i nie przypominam sobie abym gdziekolwiek zaznaczal opcja CIDLock. Nastepnie kilka dni potem wyszedl erowski rom i mu go zaladowalem bez problemow. To jak to jest?

Sprawdź jeśli masz możliwość jaką wartość ma obecnie SPL po wgraniu ROM Ery u mnie było SPL 3.15.0000
Pozdrawiam
Damass
-------------------------------------------------------------------------------------------
"Zanim skorzystałem z Internetu nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów..."
Stanisław Lem