Zasilanie SPV M650 - nieoryginalna ładowarka a pobór mocy

• 3 Odpowiedzi
  • 1019 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zasilanie SPV M650 - nieoryginalna ładowarka a pobór mocy
« dnia: Styczeń 20, 2008, 23:45:52 »
Witam!
Natknąłem się ostatnio na ciekawy problem. Odpaliłem na standardowy SPV Wifi, BT, kopiowałem pliki po ftp i wifi, w tle leciała muzyka, a ja pisałem smsa na największym podświetleniu. Lekko podkręciłem CPU (260MHz) i nagle pda padł. Po właczeniu ponownym przywróciłem wszystko do poprzedniego stanu i patrzę, że jest wyładowany akumulator. Sprzęt podłączony do ładowarki... Battery status pokazał pobór prądu ~1860mW. Ładowarka oryginalna daje około 1W (BS pokazuje +650mW na idle procku). Mam inna ładowarkę, która jest w stanie dać 2.8A przy 5V. Mogę ją podpiąć, tylko końcówkę muszę zarobić. Pytanie tylko, czy to bezpieczne dla urządzenia?
http://hobby-elektronika.eu/schematy.html
Druga rzecz z tym związana - bez przetaktowania, na ładowarce z pracującym wifi urządzenie dosyć nieprzyjemnie się grzeje, zwłaszcza, gdy bateria nie jest pełna. BS pokazuje ok. 48*C - znowu, jakie granice są bezpieczne?

Pozdrawiam!
T.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2018, 11:21:15 wysłana przez Vatharian »

*

Offline roy

• *
  • 62
    • Czarter jachtów Zalew Szczeciński
  • Sprzęt: SPV m650 Artemis Touch 4.02 Vanilla
Odp: Zasilanie SPV M650 - nieoryginalna ładowarka a pobór mocy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2008, 00:35:55 »
sw
tez mnie to ciekawi
BTW - u mnie tez sie grzeje przy WiFI - a bateria znika w tempie geometrycznym :|

pzdr

*

Offline woof

• 761
  • Sprzęt: różnie
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2008, 06:31:30 »
bo tak ma być - wifi obciąża mocno procek i tym bardziej baterie - co do ładowarek - zainwestuj w orginalną

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2008, 21:53:19 »
Dzięki. Mam oryginalną, ale za cienko. Chyba że ma ktoś enioryginalną i podałby mi jej parametry: http://telewizor.eu/parametry.html , to się dowiem co dopuszczają.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2018, 11:20:14 wysłana przez Vatharian »