SPV m650 ogromny problem w windowsem

• 15 Odpowiedzi
  • 4863 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SPV m650 ogromny problem w windowsem
« dnia: Styczeń 05, 2010, 19:46:05 »
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i z góry proszę tylko o posty które są w temacie i mogą pomóc.

Problem w tym, że chyba telefon "jest ded". Wieczorem wysłałem sms i rano telefon nie reagował na włączenie podświetlenia. Więc wyciągnąłem baterie i telefon odmówił posłuszeństwa. Włączył się raz i zawiesił na Splashu orante z informacjami o spl itd. Przy drugim soft resecie poszedł do windowsa ale zawiesił się na zielonym ekranie windowsa. Przy trzecim resecie już w ogole nie reagował na reset ( soft i hard), ładowarkę. Reaguje on jedynie na BL tylko nie moge wgrać żadnego Romu ponieważ telefon ma Cida.
I nasuwa się pytanie co mam w zaistniałej sytuacji zrobić? Proszę o pomoc.

Nie oczekuję wątków w stylu "poszukaj", "czytaj" bo już się naczytałem i probowałem z 20 ROM`s i nic.

Pozdrawiam

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: SPV m650 ogromny problem w windowsem
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2010, 20:01:32 »
Zacznij jednak od poszukania :))
Takich postów było już wiele i zawsze ta sama przyczyna - pad akumulatora. Czeka Cię drobny wydatek. Polecam batimex ( gwarancja i dobra cena)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2010, 20:06:58 »
Brak Windowsa tłumaczysz padniętą baterią?

Więc skoro bateria to dlaczego moge wejść w BL i Hard reset.

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2010, 20:57:31 »
Napisałeś że nie możesz przeprowadzić  HR. Sprawdź napięcie akumulatora lub pożycz naładowany od kogoś.Uruchomienie sytemu potrzebuje pewnej ilości energii - prawdopodobnie wydajność prądowa Twojego akumulatora nie pozwala na odpalenie. Na razie pozostaw na ładowarce na noc . Oczywiście mogą być również inne przyczyny - ale wyeliminuj co najmniej tą.
potrzebna zgoda

*

tomwil

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2010, 22:54:34 »
Napisałeś że nie możesz przeprowadzić  HR. Sprawdź napięcie akumulatora lub pożycz naładowany od kogoś.Uruchomienie sytemu potrzebuje pewnej ilości energii - prawdopodobnie wydajność prądowa Twojego akumulatora nie pozwala na odpalenie. Na razie pozostaw na ładowarce na noc . Oczywiście mogą być również inne przyczyny - ale wyeliminuj co najmniej tą.
Jasiu-kolega ma "znany problem z czarnym LCD" a na dodatek wysypał mu się OS i RadioRom-na amen (brak info w BL), a na dodatek ma CIDa... nie wiem czy coś jeszcze gorszeo moze być...

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2010, 23:00:01 »
Na razie nie wiemy czy brak info w BL. Kolega podobno szukał i czytał ale nie opisał dokładnie wszystkiego. Myśli że nasze szkalne kule dadzą odpowiedź.
potrzebna zgoda

*

Offline Myomi

• 526
  • Sprzęt: I9505
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2010, 13:19:10 »
Mam podobny problem.

Zadobyłem się ostatnio w SPV M650 (ARTE 100)z wadą.
Telefon stoi na ekranie startowym Orange.

IPL 1.38.0001
SPL 1.38.0000
GSM 02.84.90
OS  1.38.0.0

Widać, że na oryginalnym romie. Pomyśleć można, że łatwy do zrobienia. Telefon niechce się łączyć z active sync i nie pali się lampka po podłączeniu do usb. Po wprowadzeniu w tryb bootloadera wyświetla na dole USB, czyli jest wykrywany, reset zwykły i HR działa, ale nic nie daje. Bateria na 100% sprawna, bo mam dwa Artemisy.
Na początek chciałem mu wgrać rom z orange czyli ten z forum "WM5_PL_OS_1.38.0.0_Radio_2.95.90_pl_orange" niestety dochodzi do 3% i wywala błąd. Może dlatego, że nie zgadza się wersja radia.

Ciekawe jest też to, że przy próbie wgrania romu nie pojawia się wersja jaka jest teraz na telefonie.

Przy próbie wgrania romu orange przez kartę SD, komunikat o złym certyfikacie.

Mam zastrzerzenia, bo telefon przyszedł w pudełku SPV, ale z innym IMEI niż na naklejce pod baterią. Dodatkowo bateria marki Celxpert, a nie Sanyo jak w innych SPV, które miałem.
Może jest to SPV z orange, ale nie z polskiej dystrybucji i dlatego rom z orange niechce wejść.

Ma ktoś jakieś pomysły?

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2010, 17:34:13 »
Sprawdź za pomoca mtty jaki masz CID .

potrzebna zgoda

*

tomwil

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2010, 21:00:33 »

i czy czasami MB nie pochodzi np od MDA albo innego orangutana. Masz załozonego CIDa i różnice typu MDA pl czy ENG juz mogą być ważne. Co do kolegi wyżej problem był z felerem płyty. "sławetny czarny LCD i podświetlone klawisze"... dlatego nie wstaje. Ale się okazało po godzinie kombinacji z wgrywaniem (gg)-stąd wiem o braku OS i radia.
Z tego co zauważyłem przy wgrywaniu SPLa często "coś" nie puszcza transmisji. Wczoraj zmieniałem rom na erowy i później godzine się męczyłem z wgraniem USPLa. Dopiero za nastym razem poszło, a nic nie zmieniałem.

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2010, 21:06:45 »

Chciałem sprawdzić zgodnie z tym opisem.
Problem przy punkcie 9, bo po wyborze USB mam komunikat "USB port can not open". Mogę wybrać jedynie COM3 i coś się dzieje, czyli przechodzi do widoku z biały oknem. Po kliknięciu Enter jak radzi punkt 10 wyskakuje komunikat "COM3 port read error occured".

*

• 7793
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 06, 2010, 21:25:07 »
Odznacz połaczenie AS przez USB. Zresetuj PC. Podłacz do innego portu USB (bezpośredniego) i musisz wybrać w mtty port USB. Inne (Com) nie pozwalają na odczyt danych
potrzebna zgoda

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 06, 2010, 22:00:22 »
ARTE10000
ORANGB10

Na xda wyczytałem, by wgrać ugotowany rom bez ID (IPL, SPL). Tylko nigdzie takiego nie ma.
Cegła  :-?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2010, 22:19:49 wysłana przez Myomi »

*

• 7793
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 06, 2010, 22:19:52 »
No to wygląda że masz problem nie do rozwiązania. Nie natknąłem się jeszcze na ROM w wersji ship ztakim CID-em . Ale może Ty będziesz miał więcej szczęścia :)
potrzebna zgoda

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 06, 2010, 22:27:01 »
Chyba nie, bo już długi czas siedze i szukam, wszędzie to samo, nikt go nie ma niestety i pewnie nie będzie miał, bo to telefon z przed kilku lat.
Wyczytałem jedynie, że komuś wgrali w serwisie, ale przy wyjętej płycie głównej przez styki.
Tak czy inaczej dzieki za pomoc.
Pzd.

EDIT:
Jeszcze jedna sprawa, ma ktoś może linka do francuskiego romu do SPV z orange? Spróbuję jeszcze nim.
Miałem go, ale nie mogę teraz znaleźć.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2010, 22:32:30 wysłana przez Myomi »

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

*

Offline Myomi

• 526
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 15, 2010, 20:52:08 »
Niestety francus też nie pomógł. Temat zapewne jeszcze powróci, bo telefon został wysłany do kolejnego szczęśliwcy :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 22:11:13 wysłana przez Myomi »