SPV M650 - Nagle przestał widzieć kartę pamięci oryginalną 512 MB z AutoMapą

• 19 Odpowiedzi
  • 4630 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Masta_J

• 309
  • Sprzęt: HD2
Bawiłem się udostępnianiem netu z SPVa na laptopa przez kabel i BT, przy tym kilka razy mi się fon 'zawiesił' (odpowiadał tylko na guzik wyłączania ekranu) ale za każdym razem udało się go wyłączyć w normalny sposób.
Za którymś z kolei takim przypadkiem przestał widzieć kartę pamięci  :( i od tej pory lipa.
Karta nie była wyciągana, raz wsadzona na początku siedziała i nie była ruszana.
W Ustawieniach --> System --> Pamięć --> Karta pamięci mam informację, że karty Nie zainstalowano.
Eksplorator plików pokazuje tylko Moje urządzenie, karty pamięci brak.

Dzisiaj sprawdziłem inną kartę pamięci z Nokii 5200 (256 MB) i widać ją poprawnie.
Moją kartę z kolei w tej Nokii widać ale nie można na nią wejść (SPV nie widzi jej w ogóle) - Nokia chce od razu ją formatować.
Raczej wykluczam, że coś tam nie styka bo moją kartę wkładałem i wyciągałem już chyba z 10 razy i nic a ta z Nokii działa od razu.
Na wszelki wypadek wrzuciłem też fixa tego od problemów z kartami w Artemisie ale nic to nie dało.

Co tu zrobić w takim przypadku?
Sformatować ją w tej Nokii? Bo to teraz jedyne co przychodzi mi do głowy.
Czy SPV będzie widział taką kartę sformatowaną przez Nokię?

Stracę wtedy również wszystko z karty i głównie AM.
Czy na sformatowanej karcie bez problemów mi się zainstaluje na nowo AM czy muszę uwalniać licencję w BOKu AM (raczej jestem pewny, że trzeba uwolnić ale może?).

Dziękuję i pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2008, 14:14:53 wysłana przez Masta_J »
Masta_J

*

Offline skopek

• *
  • 65
  • Sprzęt: Motorola Defy Mini XT320
Czy na sformatowanej karcie bez problemów mi się zainstaluje na nowo AM czy muszę uwalniać licencję w BOKu AM (raczej jestem pewny, że trzeba uwolnić ale może?).

Ja robiłem format karty pamięci przy instalacji nowej wersji i nie miałem żadnych problemów.

Co do nie działającej karty pamięci. Masz wsadzona kartę sim?

*

Offline Masta_J

• 309
Dzięki za odpowiedź.

Telefon był w normalnym użytkowaniu więc karta SIM była oczywiście w środku i nadal jest.

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
  • Sprzęt: SPV M650 (HTC P3300)
no wiesz ja powiem Ci ,ze u mnie bylo to samo ale se darowalem "reklamowanie" karty ktora nagle przestala dzialac....
(tez po kilku soft-resetach... ) kupilem nowa 1gb i napisalem do AM o odblokowanie licencji ... tyle
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2008, 20:37:23 wysłana przez mar_cin »

*

Offline Masta_J

• 309
Dzięki za odpowiedź.

Widzę, że to może być częstsza przypadłość skoro Tobie stało się to samo.
Ja raczej jestem taki, że nie będę chciał odpuścić ale mam nadzieję, że przy reklamowaniu karty nie będą mi kazali odsyłać całego urządzenia...

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
wlasnie tego sie obawiałem .... dlatego "odpuściłem" z tą kartą ... daj znać jaki będzie tego finisz to i ja zareklamuje jeśli wystarczy sama karta..

Witam. Ja miałem to samo, co mar_cin. Również rozważam reklamowanie karty. W tej chwili nie można jej nawet sformatować. Monituje system plików raw, i żadnym sposobem nie idzie tego sformatować. Również zastanawiam się czy warto ją reklamować?

*

Offline Masta_J

• 309
Dzwoniłem dzisiaj do CRC - z żalem ale gościu w końcu powiedział, że można odesłać samą kartę - pierwsza opcja to odesłanie całości ale go przekonałem  :ok:

Ale mam jeszcze pytanie bo gość coś ściemniał, że kartę gwarancyjną mam mu dosłać a z tego co wiem to do SPV M650 w Orange nie było w komplecie karty gwarancyjnej; jako dokument upoważniający do gwarancji mam dowód zakupu.

Czy Wy posiadacie do swojego urządzenia kartę gwarancyjną?

Dzięki i pozdrawiam,
Masta_J

Witam.Przeglądałem te wszystkie papierki i nie ma żadnej gwarancji. Ostatnio modne zrobiło się, że dowód zakupu jest podstawą do korzystania gwarancji. Myślę, że wynika to z oszczędności.
Jakoś nie mam ochoty się z nimi przekomarzać kupiłem 2 GB zainstalowałem dodatkowo iGO i niech się walą bo podeślą zaś jakąś chińszczyznę... wg mnie szkoda prądu i nerwów.

*

Offline skopek

• *
  • 65
Chyba te oryginalne karty pamięci nie służą jako nośnik danych lecz jako nośnik klucza licencji  :grin:

*

Offline Masta_J

• 309
Jako ciekawostkę mogę dodać, że Nokia E65 twierdzi, że karta jest zablokowana i należy podać jakiś kod by ją odblokować  :O

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline skopek

• *
  • 65
Odp: SPV M650 - Nagle przestał widzieć kartę pamięci oryginalną 512 MB z AutoMap
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 05, 2008, 23:55:38 »
Jako ciekawostkę mogę dodać, że Nokia E65 twierdzi, że karta jest zablokowana i należy podać jakiś kod by ją odblokować

Może trzeba podać klucz licencji, hehe :P

*

Offline Swedol

• 17
  • Sprzęt: HTC Artemis HTC Diamond HTC Leo
Odp: SPV M650 - Nagle przestał widzieć kartę pamięci oryginalną 512 MB z AutoMap
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 08, 2008, 11:42:02 »
Ja też miałem brak widzenia karty oryginalnej przez SPV M650. Zareklamowałem w salonie Orange otrzymałem nową kartę z nowym numerem.
W międzyczasie kupiłem 2Gb na której zainstalowałem AM a 512 Mb zostało mi do innego urządzenia.

Masta_J w N6280 miałem to samo, nikt mi nie pomógł nawet service Nokii.
HTC P3300 Artemis
HTC P3700 Touch_Diamond
HTC HD2 T8585 Leo

*

Offline dyzma

• 38
  • M650, WM5, Orange/Iphone 3gs
Witam
Miałem ten sam problem z karta 512 którą otrzymaną z telefonem
Zadzwoniłem do automaty i przyjęli zgłoszenie reklamacji wysłali mi e-mila  którego należy  wydrukować i wysłać na podany w nim adres razem z kartą
ale że pilnie potrzebowałem nawigacji to kupiłem kartę 2GB i jakoś do tej pory nie wysłałem 512
Pytania są niebezpieczne,
nie ruszaj ich, będą spały.
Zapytasz - zbudzisz, i znacznie więcej
niż myślisz pytań powstanie.
 — Jonathan Carroll

*

Offline Masta_J

• 309
Pytanie czy karta nie działała od początku czy wysiadła później.
U mnie normalnie działała i nagle szlag ją trafił.
W tym momencie reklamację należy kierować do CRC a nie do AutoMapy czy się mylę?

Pozdrawiam,
Masta_J

*

Offline dyzma

• 38
Padła po 2 tygodniach  orange wysłał mnie do AutoMapy
Napisane: Styczeń 09, 2008, 14:53:46
mail od AutoMapy

Problem z programem ID=[517350]
Jezeli karta SD jest uszkodzona to prosimy prosimy o odeslanie
karty jak najszybciej do naszego centrum 
logistycznego pod adresem: 

Liczyk Sp. z o.o. (Logistyka Aqurat/AutoMapa) 
ul. Krzywickiego 34 
02-078 Warszawa 

Wraz z karta prosimy uprzejmie o przeslanie 
kartki z powolaniem sie na niniejsze zgloszenie i jego numer 
oraz instrukcjami gdzie mamy odeslac karte na wymiane 
jesli bedzie to konieczne. 

Diagnoze wykonamy tego samego dnia 
kiedy otrzymamy karte i zaleznie od pory dnia, 
w ktorej otrzymamy przesylke, przesylka zwrotna 
od nas wyjdzie tego samego lub nastepnego dnia roboczego. 

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Grussen
AutoMapa(bw)

> Po wylaczeniu urzadzenia nie moge uruchomic AutoMapy,
> otrzymuje komunikat iz nalezy sformatowac karte pamieci.
 — Jonathan Carroll

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 09, 2008, 17:34:07 »
ani sie spostrzeżemy i cala operacja (wysyłka etc.) przekroczy wartość karty ...

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 09, 2008, 19:16:46 »
ani sie spostrzeżemy i cala operacja (wysyłka etc.) przekroczy wartość karty ...

Jakie to ma znaczenie skoro w przypadku zasadnej reklamacji koszty pokrywa gwarant?

[EDIT] - 14.01.2008
No i moja karta dzisiaj pojechała do AutoMapy :)
Sprawa jest banalnie prosta - piszecie maila do AutoMapy, że Wam karta nie hula - dostajecie w odpowiedzi identycznego maila jak ten zacytowany wyżej z numerem zgłoszenia (mi odpowiedzieli nawet w ciągu weekendu).

Następnie zamawiacie przez neta kuriera DHL i wysyłacie kartę na koszt odbiorcy.

Teraz tylko trzeba poczekać jak to załatwią i czy tak szybko jak obiecują.

[EDIT] - 15.01.2008
Kurczaki, chłopaki się tam strasznie uwijają w tej AutoMapie - dzisiaj dostałem maila, że już odesłali mi sprawną kartę  :mrgreen:
Jutro będzie u mnie, dam znać jak to wygląda.

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2008, 22:09:47 wysłana przez Masta_J »
Masta_J

*

Offline Masta_J

• 309
Proszę Państwa 48 godzin po nadaniu przesyłki reklamacyjnej dostałem już z powrotem nową kartę i to 1 GB    :grin: :mrgreen:

Do tego coś jak karta kredytowa z nowym numerem licencji AutoMapy.

Poniosłem w związku z tym koszty w wysokości: 0 zł.

Podziękowania dla kolegi dyzma za naprowadzenie na tą ścieżkę reklamacji bo podejrzewam, że z serwisem CRC bujałbym się ze dwa tygodnie.

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 14:08:45 wysłana przez Masta_J »
Masta_J

*

Offline dyzma

• 38
Podziękowania dla kolegi dyzma za naprowadzenie na tą ścieżkę reklamacji bo podejrzewam, że z serwisem CRC bujałbym się ze dwa tygodnie.

Pozdrawiam,
[/quote]
Niema za co ale dziękuje bardzo
 — Jonathan Carroll