[Artemis] Ratunku!!! SPV M650 nieudane flashowanie

• 3 Odpowiedzi
  • 1494 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

[Artemis] Ratunku!!! SPV M650 nieudane flashowanie
« dnia: Wrzesień 24, 2008, 23:30:15 »
Witam,

nie chciałem zakładać nowego tematu z tym problemem, ale przeszukałem wszystkie wątki, także na XDA Developers i niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania
Otóż, próbowałem flashować telefon z polskiego ROM-U WM5 na EROWSKI ROM czyli RUU_Artemis_TMO_PL_3.15.118.1_4.1.13.50_03.06.90_Ship.exe
CID-a potraktowałem Artemis_USPL-em
Niestety, w trakcie wgrywania ROM-u przez chwile zabrakło prądu i telefon włącza się na ekranie widzę logo ERY z numerami:

IPL 3.15.0001
SPL 3.15.0000
GSM 03.06.90
OS 3.15.0.0

Próbując wgrać ponownie każda próba kończy się niepowodzeniem na 2%, ponieważ EROWSKI ROM założył mi automatycznie CID-a. Tryb Bootloader-a działa, ActiveSync oczywiście nie widzi fona i nie mogę usunąć CID-a

Siedzę dziś cały dzień szukając rozwiązania,
bardzo proszę o wskazówki jak z Tym się uporać

Pozdrawiam

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: [Artemis] Ratunku!!! SPV M650 nieudane flashowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 25, 2008, 08:03:24 »
Jeśli masz Artka z Orange to tutaj masz wszystko:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=91940.0

i tutaj taki problem jak Twój:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70481.0
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2008, 08:09:40 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 25, 2008, 12:25:31 »
Dziękuje za rady zabieram się do pracy,
czytałem o wgraniu ROM-a z karty ale do tego trzeba mieć zdjętego CID-a
EROWSKI ROM ponownie nie chce się wgrać chociaż ten sam CID posiada. Poszukam oryginalnego z ORANGE i spróbuje coś z nim podziałać, słyszałem że pierwotny system zawsze powinien się zainstalować. Byłem na stronie HTC i chciałem pobrać  stamtąd po numerze S/N ale był komunikat ze moje urządzenie nie jest przystosowane do WM6

Metoda wgrania ROM-u z karty nie zadziała, ponieważ mam CID-a :(
czytałem wczoraj o tej metodzie ORANGE, muszę jakoś w trybie Bootloadera usunąć CID-a
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2008, 12:30:02 wysłana przez siby »

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2008, 13:50:50 »
Próbowałem wgrywania większości ROM-ów przez PC po 3% reset...

Znalazłem coś takiego instrukcja autorstwa Michel dotyczy SPV C600 i inne wiec są drobne różnice:

Instrukcja odzysku starego ROM-u. BĘDZIE WYMAZANA CAŁA KARTA WIĘC PONOWNIE PRZYPOMINAM O ZROBIENIU BACKUPU!!!
1. Wyjmij kartę MiniSD z telefonu i włóż ją do adaptera.
2. Otwórz komendę Uruchomr30; z Menu Start w Windowsie.
3. Ponawiając do miejsca gdzie rozpakowałeś ItsUtils, wejdź do katalogu build i wybierz pdswrite.exe
4. Komenda to psdwrite X: nazwaromu.bin in the command prompt window. X wymieniasz na literę swojego czytnika z włożoną kartą SD.
U mnie w menu Uruchom wygląda to tak (Katalog mam na pulpicie):
"C:\Documents and Settings\Mike\Pulpit\ItsUtils\build\psdwrite.exe" I: OrangePL.bin
5. Po wgraniu romu na kartę włóż ją do telefonu.
6. Wciśnij przycisk aparatu cyfrowego i trzymając go włóż kabel USB.
7. Telefon automatycznie się włączy, ale zanim zobaczysz trójkolorowe menu telefon zapyta cię czy chcesz odzyskać rom. Jeśli chcesz to zrobić naciskasz na przycisk zwiększania głośności. Operacja odzysku potrwa niedługo, potem już tylko restart i znowu stary dobry polski Orange.
Jeśli nie zdążysz nacisnąć przycisku zwiększania głośności w 5 sekund nie martw się. Jak pokaże się trójkolorowe menu po prostu wyłącz telefon i przejdź przez punkt nr 7 jeszcze raz.

Przy probie wgrania oryginalne HTC przez karte nie zglasza komunikatu "Invalid Certificate" tylko wchodzi w trojkolorowy ekran i dalej nic
====================================================================================================

chyba wybiorę się do sklepu i kupie czytnik na microSD, czytałem że jak znajdę ORYGINALNEGO ROM-a orange to nie wyskoczy mi komunikat "Invalid Certificate" tylko pójdzie dalej.
Mam obawy z jedną rzeczą bo jak zdobędę oryginalnego softa to powinien wgrać się normalnie kablem z ominięciem CID-a