SPV m650 - jak go podkręcić co pozmieniać/zainstalować

• 18 Odpowiedzi
  • 5908 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline roy

• *
  • 62
    • Czarter jachtów Zalew Szczeciński
  • Sprzęt: SPV m650 Artemis Touch 4.02 Vanilla
SPV m650 - jak go podkręcić co pozmieniać/zainstalować
« dnia: Lipiec 25, 2007, 00:20:59 »
Witam !
Orange "wcisnelo" mi SPV m650 - i ok, calkiem przyjeny fonik...
Ale jak to ja chciałbym go lekko podrasować - nigdy nie miałem do czynienia z palmtopami czy innymi pocketPC....
może polecicie jakiś tutorial dla takiego zielonego jak ja ?

Chciałbym też usunąć ustawienia Orange itd, poinstalować jakiś użyteczny soft....nie za bardzo wiem od czego zacząć...:(

Mam zainstalowane
mobileGG,
occarino`s Task Menager,
Opera, miniStumbler (chyba nie dziala - zadnych sieci WIFI nie pokazuje),
VisualGPS-BeeLineGPS (super - tylko niestety trial 30 dni...:( - jest cos podobnego shareware?)

Co polecicie jeszcze?

niedlugo dosla mi automape 4.0 - bo orange dalo ciala i mase klientow nie dostalo pelnego zestawu - teraz dosylaja oprogramowanie i karty...

pozdrawiam
licze na pomoc
RoY

*

Offline tehcrash

• 32
  • Niewykwalifikowany pracownik branży IT
    • crash.jogger.pl
  • Sprzęt: HTC Artemis (WM6 official ROM)
Odp: SPV m650 - jak go podkręcić co pozmieniać/zainstalować
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:26:42 »
No to witamy i życzymy miłego użyszkodnikowania :)

A tak na zachętę, to polecam ten link: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=319211 Znajdziesz tam ładny czarno/niebieski theme, do tego szalenie efektowny HTC Home Plugin i czarno/niebieski CommManager.
Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

JID: crash@maszyna.pl

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2007, 09:39:06 »
poinstalować jakiś użyteczny soft....nie za bardzo wiem od czego zacząć...
poczytaj może ten wątek:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=1415.0

*

Offline roy

• *
  • 62
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2007, 13:53:32 »
poinstalować jakiś użyteczny soft....nie za bardzo wiem od czego zacząć...
poczytaj może ten wątek:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=1415.0

Hej - od tego zaczalem - ale sporo programow nie chce pracowac na moim SPV m650
pzdr
R.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 25, 2007, 21:02:35 »
Witam

Też od niedawna towarzyszy mi M650.
Odoranżowienie telefonu można wykonać wchodząc w start-ustawienia-dzisiaj i tam są dwie zakładki "Wygląd" i "Elementy"

Do łączenia z wifi używam Hitchikera, Wififofum niby też się da (ale jak :-|??)
Do "konserwacji" znalazłem coś takiego jak "sktools", można wyłączyć np. animowane menu startu(i tak nie jest animowane) ale przyśpiesza ogólnie poruszanie się po telefonie.

Do muzyki PocketMusic ściągnąłem, trail na 3 dni i potem aktywacja gdzieś na stronie ale podobno za free i można dalej słuchać.

Do gadu używam mobilegadu.
Do podkręcenia procka z 201 lub z 186 mhz podobno bezpiecznie można do 240(na 252 też jest pl) używam OMAPclocka

Do kręcenia znalazłem też BatteryStatus, trochę wiecej opcji niż w OMAPclocku.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2007, 23:06:50 »

Ale jak to ja chciałbym go lekko podrasować - nigdy nie miałem do czynienia z palmtopami czy innymi pocketPC....
może polecicie jakiś tutorial dla takiego zielonego jak ja ?

A moze zamiana na WM6. Sam wlasnie testuje swego O2 Orbita skacze po watkach i zbieram info na temat zmiany ROMu i przsiadki na WM6. Swoja droga przydalby sie watek prosto i lakonicznie opisujacy instalacje WM6 i zmiane ROMu dla "stawiajacych pierwsze kroki z Artemisem".

*

Offline polonus

• 20
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 01, 2007, 15:05:04 »
No wlasnie - moze ktos madrzejszy od nowicjuszy takich jak ja - opisze dokladnie przesiadke na WM6

Sam bym chetnie skozystal :)

Tylko pytanie czy wtedy trzebaby instalowac wszystkie porgramiki ktore juz sa w moim spv m650 z ulubionym bubble breaker na czele ??

pozdrawiam
Tomek

*

Offline tehcrash

• 32
    • crash.jogger.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 01, 2007, 15:42:18 »
polonus: przesiadka na wm6 jest prosta. W trzech krokach:
1) robisz backup tego, co chcesz zbackupować
2) flashujesz uspl ( http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=311403 )
3) wgrywasz rom ( szukasz tu: http://forum.xda-developers.com/forumdisplay.php?f=362 )

Trzeba wszystko przeinstalować, bo wgranie romu jest traktowane jako hard reset. Bubble breaker jest w WM6 ;)

*

Offline roy

• *
  • 62
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 01, 2007, 20:09:09 »
Dzieki za odpowiedzi,

Jak na razie testuje ta zabawke - Automapa smiga super, do GPS`a dodalem taki sofcik (na jacht mi sie przyda) BeeLineGPS

Wrzucilem task menager, pare gierek, mobileGadu (oficjalne za mocno obciazalo procek)
wgralem netfront - plus jave - chcialem coby mi kurnik smigal w fonie - ale nie poszlo - java nie odpala stolów....
ogolnie niektore programy dzialaja niektore nie,
mialem tez problem z GPRS/MMS - jak ustawilem wszystko z manualem ze strony orange to dzialalo albo jedno albo drugie - skonczylo sie przywroceniem ustawien fabrycznych...

Czy jest jakis soft, ktory zsynchronizuje poczte z outlooka express`a ? (nie mam zwyklego Outlooka)

CO do przesiadki na WM6 - troszke sie boje, nie chcialbym stracic gwarancji, mam telefon prosto z salonu - czyli pewnie mam CIDlocka (pisze a nie wiem co to :)) i simlocka -  jak ktos z posiadaczy SPV m650 to zrobi to niech da znac,
pozdrawiam
R.
R.

*

Offline tehcrash

• 32
    • crash.jogger.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 01, 2007, 20:14:43 »
naq pewno masz cidlocka i simlocka, jak masz brandowany telefon, to akurat nie ulega wątpliwości ;> Co do gwarancji - ja nie wiem, czy zmiana romu powoduje utratę gwarancji, teoretycznie ściągnięcie simlocka nie powoduje.

*

Offline roy

• *
  • 62
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 01, 2007, 20:34:13 »
A jak chodzi na WM6? jest jaks roznica w wydajnosci ? Bo na WM5 jak np. wchodze w katalog windowsa - to troszke sie zamula...

:)

Telefon mam obrandowany, no i wlasnie sie zastanawiam czy wrzucic WM6 - co w tym systemie jest lepszego ?
pozdrawiam
R.

*

Offline tehcrash

• 32
    • crash.jogger.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 01, 2007, 20:43:19 »
oryginalny WM6 jest szybszy i stabilniejszy, ma też nowsze wersje radioROMa, czyli zużywa się mniej energii. Jest nowy internet explorer (ja i tak używam opery mobile ;D ), nowy voice commander (którego się boje, bo trzeba rozmawiać z telefonam ;p ), ogólnie - odświeżony wm5.

Natomiast autorskie romy (jak np. wm6 black&blue) to kompilacje, z preinstalowanymi dodatkowymi aplikacjami i innymi funkcjonalnymi pierdółkami. polecałbym właśnie od b&b zacząć, bo po zainstalowaniu od razu fajnie wygląda ;D

A katalog windowsa zamulać Ci będzie niestety zawsze, taki jego urok ;P

*

Offline roy

• *
  • 62
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 01, 2007, 21:11:08 »
oryginalny WM6 jest szybszy i stabilniejszy...

A moglbys dla takiego "zieloniaka" jak ja, wypunktowac step_by_step co sciagnac i jak sie (bezpiecznie) przesiasc na WM6? Czy programy, ktore "chodzily" na WM5 tez chodza na WM6 ?
a jak zrobić pełny backup tego co mam (rom razem z ORANGE) tak aby w razie "W" moc to przywrocic?
pozdrawiam
R.

*

Offline tehcrash

• 32
    • crash.jogger.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 01, 2007, 22:21:44 »
Wszystkie programy z wm5 chodzą na wm6, żadnej niekompatybilności nie spotkałem. Wm6 nie powinno się imho nazywać wm6 tylko wm5.5 ;D

Backupu ROMu nie zrobisz, bo się nie da. Po prostu. Jeżeli masz polski rom orange, to chyba go nie ma w sieci, nie wiem. Jeśli masz angielski, to na xda-dev powinien być. "Przywrócić" się nie da, to jak z reinstalacją systemu - najpierw kosisz i czyścić, potem wgrywasz. Można potem ew. wgrać poprzedni rom (wm5), ale czysty, fabryczny. Ale to też pod warunkiem, że wm6 się zainstaluje, bo z tzw. "cegłą" to praktycznie tylko serwis.

backup ksiązki adresowej zrobisz z outlooka i activesync. smsy backupowalem programem PIMBackup (tym wszytsko można backupować;p)

Jeśli nadal zainteresowany, mogę Ci kilka linków podać, pod warunkiem, że władasz "językiem lengłydż", czyli angielskim. :)

//pzdr, crash

*

Offline roy

• *
  • 62
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2007, 12:18:14 »

Jeśli nadal zainteresowany, mogę Ci kilka linków podać, pod warunkiem, że władasz "językiem lengłydż", czyli angielskim. :)

spoko podaj chętnie poczytam z angielskim dam rade
pozdrawiam
R.

*

Offline tehcrash

• 32
    • crash.jogger.pl
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 04, 2007, 16:08:17 »
Zacząć należy od USPL: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=311403 (polecam chociaż pobieżne przejrzenie całości, wśród milionów pytań "jak to działa?" jest kilka pożytecznych postów ;D ). Tutaj od razu wspomnę, że próba flashowania pod Vistą tworzy dodatkowe trudności - pod XP wszystko działa z miejsca.

USPL zdejmuje Ci na chwilę CIDlocka, więc można wgrać dowolny ROM. Polecam np. Black&Blue 3.7 http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=317160 albo oficjalny WM6 http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=317315 (ściągasz paczkę z rapidshare). Potem tylko upgrade radioROMu: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=320802 i już :) (też poczytać te wątki, również kilka istotnych informacji można znaleźć)

Przed wgraniem nowego ROMu należy:
  - sprawdzić, czy baterii jest więcej niż 50% (nie wiem czemu, ale tyle musi być);
  - upewnić się, że wszystko co chciało się zbackupować jest bezpieczne na dysku / karcie - wgranie nowych okien czyści pamięć telefonu (wgranie radioromu nie powinno);
  - na wszelki wypadek wyjąć kartę pamięci (u mnie z kartą nie chciał flashować);
  - sflashować USPLem - przed KAŻDYM wgraniem romu;

*

Offline roy

• *
  • 62
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 06, 2007, 16:10:54 »
Przed wgraniem nowego ROMu należy:
  - sprawdzić, czy baterii jest więcej niż 50% (nie wiem czemu, ale tyle musi być);
  - upewnić się, że wszystko co chciało się zbackupować jest bezpieczne na dysku / karcie - wgranie nowych okien czyści pamięć telefonu (wgranie radioromu nie powinno);
  - na wszelki wypadek wyjąć kartę pamięci (u mnie z kartą nie chciał flashować);
  - sflashować USPLem - przed KAŻDYM wgraniem romu;

Wszystko wydaje sie proste, zastanawia mnie tylko czy ktos juz robil to z SPV m650 - i czy trafil na jakies trudnosci, NA forum XDA - slowo brick dosyc czesto sie pojawia...
pozdrawiam
R.
Na razie uzytkownik WM5.....:(

*

Offline (ATG)

• **
  • 160
  • Sprzęt: Galaxy S4
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 06, 2007, 17:33:03 »
Właśnie chcę sobie kupić ten sprzęcik i od razu mam zamiar go fleschować do WM6. Więc tehcrash po wiec czy napatkałeś na jakieś problemy przy fleszowaniu bo widzę pod avatarem, że masz zainstalowanego WM6 na Artemisie.

*

Offline tehcrash

• 32
    • crash.jogger.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 06, 2007, 19:50:18 »
tak, napotkalem. Problem nazywa się windows vista ;D uspl nie chce z nim poprawnie wspolpracowac, musialem do artemisa zainstalowac sterownik z xp i poszlo. Potem biedzilem sie z przerywanym polaczeniem - wyjalem karte pamieci i poszlo. Teraz flashowanie dla mnie to formalnosc: wylaczyc, wyjac karte pamieci i sim, wlaczyc, podlaczyc, uspl, flash.

Ludzie robia ceglowki z telefonow, bo albo nie flashuja usplem, albo im np. kabel usb nie styka i przerywa w polowie. Jak sie nie popelni ktoregos z tych bledow, to ciezko zrobic cegle.