SPV M650 - jak działa u Was GPS ?

• 9 Odpowiedzi
  • 1903 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Sonny

• 258
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S 2
SPV M650 - jak działa u Was GPS ?
« dnia: Wrzesień 09, 2007, 18:44:52 »
Mam wrażenie, że antena GPS w M650 jest wyjątkowo słaba... szukanie sygnału zajmuje jakieś 2 min, a później i tak dostaje komunikaty, ze jest słaby sygnał i dla tego zacząłem zastanawiać sie na antena zewnętrzną...
Czy u Was tez jest taki z GPS'em ?
Pozdrawiam
Sonny

Odp: SPV M650 - jak działa u Was GPS ?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2007, 19:18:27 »
Miałem antene zewnetrzna Navibe Bluetooth. W PDAClub dostala bardzo dobra recenzje wiec ja kupilem. Wyszukiwanie sygnalu trwalo okolo 1 minuty pod warunkiem, ze stalem w miejscu i nie ruszalem sie (oczywiscie w pomieszczeniu antena szukala sygnalu znacznie dluzej). Po przesiadce na Artemisa spotkala mnie mila niespodzianka. Sygnal GPS moglem zlapac nawet podczas jazdy samochodem a czas spadl do 40s. Oczywiscie przy gorszej pogodzie trwa to nieco dluzej, ale ogolnie wbudowany GPS spisuje sie lepiej niz antena zew. Bardzo mnie to dziwi i nie wiem dlaczego tak jest. Byc moze przy komunikacji Bluetooth sa jakies opoznienia i dlatego wbudowana antena uzyskuje lepsze wyniki.
Z tylu obudowy znajduje sie wyjscie na antene zewnetrzna, ale z tego co widze to jest wogole nie przydatna bo to co mamy w telefonie spisuje sie znakomicie. Mam wgrany ROM WM 6.0 i moze w nim jest cos ulepszonego.

Pozdrawiam

*

Offline Sonny

• 258
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2007, 19:51:40 »
A czy ten ROM jest własnie dedykowany pod Orange SPV M650 ??
Pozdrawiam
Sonny

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2007, 20:12:58 »
Jest to specjalnie napisany pod Artemia ROM Black&Blue 4.0 lub 4.1. Poszukaj na tym forum i bedziesz wiedzial o co chodzi. Posiada wiele poprawek i wedlug mnie zdecydowanie opalaca sie go wgrac.

Szybkosc z jaka antena lapie sygnal moze zalec od:
- pogody (duzo chmur wolniejsza reakcja)
- zabudowy (gesta zabudowa sprawia, ze antena lapie tzw fale odbite co rowniez wydluza caly praces)
- od tego czy stoimy w miejscu czy poruszamy sie (podawane przez producenta czasy dotycza predkosci kinetycznej ZERO)
- ilosci satelit, ktore w danej chwili sa na niebie

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2007, 20:18:40 wysłana przez kubaswielgus »

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2007, 20:21:17 »
Ja ma standardowe oprogramowanie w Orange. I jestem mile zaskoczony GPS. Połączenie jest praktycznie błyskawiczne w porównaniu z moim palmtopem MIO. Sygnał praktycznie podczas jazdy nie zanika. A po wyjeździe z tunelu, wraca od razu. W pokoju mam duże okno i leżący spv łapie GPS :ok:

*

Offline Sonny

• 258
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2007, 21:14:10 »
Wg Tego co piszecie, to zaczynam mieć podejrzenia, ze z moim SPV jest coś nie tak... Czy znacie jakiś program który może sprawdzić sygnał GPS ?
Pozdrawiam
Sonny

*

Offline Sonny

• 258
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 10, 2007, 15:01:19 »
Pogrzebalem w ustawilem GPS oraz update'owalem AM do  wersji  4.1 i teraz telefonu znajduje mi satelite w pare sekund, a także nie pojawia  mi sie komunikat "slaby sygnal GPS" wiec wszystko smiga mi tak jak powinno :)
Pozdrawiam
Sonny

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2007, 16:30:22 »
Gdybys jeszcze mogl napisac co mialo wiekszy wplyw na poprawe sprawnosci GPS (czy zmiana ROMu czy odpowiednie ustawienia) to by bardzo ulatwilo, zycie innym osoba.

*

Offline Sonny

• 258
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2007, 19:13:24 »
Jeżeli chodzi o mnie to mam następujące ustawienia:
Port programu GPS: COM4
Port sprzętu GPS: COM3
Szybkość transmisji: 4800

I generalnie ciężko mi powiedzieć czy większy wpływ miało updat'owanie AM czy raczej zmiana ustawień, ale wydaje mi sie ze raczej aktualizacja AM, gdyż jedyne co zrobiłem w ustawieniach to zmieniłem port sprzętu z opcji "brak" na COM3...
Pozdrawiam
Sonny

*

kepoks

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2007, 01:27:46 »
Moje ustawienia:
Port programu GPS: COM4
Port sprzętu GPS: <brak>
Szybkość transmisji: 4800

Dzisiaj jak wieczorem byłem na spacerze z dogiem to AutoMapa znalazła sygnał po 13s  :grin:
Zdarza się, że trzeba poczekać z 1min ale z tym różnie bywa.