SPV M650 i Hero 6 z Ery - brak połączenia po połączonym wifi

• 7 Odpowiedzi
  • 1389 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Po zmianie romu zaczęły się dziać dziwne rzeczy.
Ustawiłem sobie AP tak jak trzeba, z wpa 128 bit itp itd, spv się łączy, pokazuje pełną moc sygnału wifi. internet działa przez kilanaście minut, potem przestaje. jest tylko connecting... albo looking up host (w operze), misiek zachowuje się podobnie (otwieranie....). Identycznie sprawa się ma w lokalu (mam apache'a na LANie), pobierze parę kilo i koniec. Klient poczty i ogólnie co ściąga dane z zewnątrz - Powrót do wm5 nie wchodzi w grę :P Z racji przeskoczenia abo w tym miesiącu nie sprawdzę gprs-a.
Wifi na pożyczonym palmie (jakiś Acer n300 lub podobny, też z wm6) działa bez problemu. CZASEM zgubi sygnał, ale nawet nie przerywa połączeń (ssa dalej: http://mailing.nie-spamuj.eu/kampania.html )
Pytanie - dlaczego, a jeśli nie wiadomo, to jak szukać przyczyny problemu?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2018, 11:17:15 wysłana przez Vatharian »

*

Offline rathe

• 20
  • SPV M650, WM6 Era, 32GB SDHC
Odp: SPV M650 i Hero 6 z Ery - brak połączenia po połączonym wifi
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 26, 2008, 08:52:47 »
Jaki to router?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2008, 12:33:05 »
Co za roznica jaki router?  :sleepy:

Wylacz dhcp lub ustaw na sztywno IP w spv. Mialem dosc podobny problem, ciagle connecting na wlaczonym, przypisalem recznie i zadzialalo.
Zerknij tez, czy nie masz jakiegos softu, ktory po XX minutach bezcznynnosci nie wylacza/blokuje czegos. Malo prawdopodobne no ale mozliwe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 12:34:42 wysłana przez tisher »

*

Offline Masta_J

• 309
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2008, 14:52:41 »
Co za roznica jaki router?  :sleepy:

Różnica ogromna, ciągle chodzisz śpiący i nie kumasz.

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=84114.msg561226;topicseen#msg561226

Trochę mniej ignorancji Ci nie zaszkodzi...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2008, 14:56:36 wysłana przez Masta_J »
Masta_J

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2008, 19:57:53 »
Mam wrażenie, że to chyba jakaś zmowa społeczna... tak, mam dlinka di524
Rozwiazane, kupuje na allegro linksysa. Eh....

EDIT:
Czy w WM6 jest opcja ustawiania mocy anteny wifi? http://serwis-tv.com/antena.html W WM5 pamiętam że coś takiego było, ale w Hero nie mogę się tego ni za ch doszukać...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2018, 11:15:42 wysłana przez Vatharian »

*

Offline rathe

• 20
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 04, 2008, 21:22:14 »
Mam wrażenie, że to chyba jakaś zmowa społeczna... tak, mam dlinka di524

To nie żadna zmowa :) Ja nie jestem jakimś fanatykiem linksysa. Zresztą ilekroć moi znajomi chcieli mieć radiówkę w domu, zawsze polecałem (i sam im na allegro kupowałem) te d-linki - dlatego tyle miałem ich potem do testów. Jak opisałem w przytoczonym wątku, zjawisko odkryłem zupełnie przez przypadek (gdybym nie kupił Artka, nie wiedziałbym o tym) i zapewniam, że nie kierowała mną sympatia i antypatia do poszczególnych marek. Linksysa kupiłem ze względu na cenę - był najtańszy w Vobisie - a zakup na allegro wiązał się z ryzykiem, że znów trafię na jakiś felerny model. Potem by było zwracanie, odsyłanie itd. W Vobisie natomiast miałem możliwość poprosić, żeby mi go włączyli i przetestować przed zakupem.

Dodam też, że od tamtego czasu ilekroć jestem u kogoś, kto ma di-524, wpadłem w nawyk sprawdzania połączenia z Artkiem. Za każdym razem to samo :(

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 04, 2008, 22:40:15 »
O dziwo... złapał połączenie. Nie mam bladego pojęcia, dlaczego ani jak... ot, tak zaczęło mi nawet edge działać (do tej pory łączył się przez gprs. pingi sa koszmarne (300-400 ms), ale przynajminej jest. 50kB/s po 802.11g nie jest rekordem, ale działa!
http://gps.wroclaw.pl
U kumpeli stawiałem laptopa (reinstalka, jakiś "mastah blastah" na dysku 120GB zrobił partycje na XP 1.6GB), sieć na di-524. efekt: brak połączenia (resecił połączenie się przy dhcp). Artek łapał sieć. Laptop nagle złapał sieć, a Artka wyrzuciło. Permanentnie... dla mnie to za dużo. Nie mam do niego fizycznie dostępu, żeby zrobić upgrade (admin zablokowany hasłem).

z moich doświadczeń wynika, że soft na dlinku 2.06 jest najbardziej przyjazny Artkowi.

Dobra, inny router wifi do 160zł? Dl-524 kupiłem za 80zł... (gwarancja 24 mce, nówka, faktura :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2018, 11:14:50 wysłana przez Vatharian »

*

Offline rathe

• 20
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 04, 2008, 22:55:41 »
Dobra, inny router wifi do 160zł? Dl-524 kupiłem za 80zł... (gwarancja 24 mce, nówka, faktura :)

Za linksysa WRT-54GC zaplacilem 159 brutto ( gwarancja 3 lata) w vobisie.
Na allegro kosztuje 150-160 z przesyłką, więc na jedno wychodzi. A że niedługo potem kupiłem Bravię i pasuje do niej bardziej niż d-link - wyszło w praniu :)