M650 nie wstaje po wgraniu ROM-u

• 12 Odpowiedzi
  • 1913 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline czerstwylos

• 9
  • Sprzęt: Diamond
M650 nie wstaje po wgraniu ROM-u
« dnia: Lipiec 06, 2008, 14:30:18 »
Witam
Mam mały problem ze sprzętem M650, problem polega na tym
Telefon się włącza i pokazuje się tylko
   IPL    3.15.0001
   SPL   3.15.0000
   GSM 03.07.09
   OS     1.28.0.0
dalej nic się nie dzieje
Twardy reset nic nie daje
Mogę wejść w tryb boot leadera
Próba załadowania innego ROM-u kończy się na 3-ech % i wyskakuje błąd  ERROR 270
The image file corrupted. Please Check Your Update Utillity
Prawdo podobnie mam aktywnego CID-a nie mam jak tego sprawdzić
Wgrałbym ROM z karty SD ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać
Proszę o wskazówki które by pomogły mi uruchomić moje M650

Znalazłem aplikacje NBHextract i umieściłem na karcie SD wraz z plikiem rom-u .
Po włożeniu do SPV i uruchomieniu pojawia się taki ekran jak na obrazie nr 3
Z góry serdecznie dziękuję
« Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2008, 01:54:16 wysłana przez czerstwylos »

*

Offline aman

• **
  • 147
  • Rom: Artemis Touch Vanilla 4.02 / Diamond by Akeo
  • Sprzęt: SPV M650 / HTC Trinity
Odp: M650 nie wstaje po wgraniu ROM-u
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2008, 10:14:28 »
poczytaj od tego wątku w dół http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70481.msg609890#msg609890 chlopaki mieli taki sam problem . Wtedy nie było sposobu ,żeby sobie z tym poradzić w sposób software'owy.Ale były pomysly z zapalniczka piezoelektryczna ;) .Odezwij sie do nich na priv może Ci coś doradza .

*

Offline kubalmar

• **
  • 219
  • Sprzęt: HTC
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2008, 11:58:14 »
Może rozpocznij od odblokowania cida i dopiero wgranie romu. U kolegi była identyczna sytuacja i robił wszystko jak jest nakazane czyli w pierwszej kolejności odblokoanie cida i wgranie romu. Robił to kilka razy, aż wreszcie telefon przyjął rom. Pamietaj o wyjęciu kart sim i sd

*

Offline czerstwylos

• 9
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 07, 2008, 12:32:00 »
Witam Ponownie

Próbuje na wszystkie możliwe sposoby ale na razie drepcze w miejscu
Czytałem watek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70481.msg609890#msg609890 podany przez "aman"
i ta ostatnia metoda jest okropnie drastyczna.
Mam takie przeczucie że można to jakoś obejść ponieważ telefon chce przyjąć wgrywanie .
Problem polega na tym że sprawdza albo porównuje pliki i je odrzuca przerywając dalsze wgrywanie.
Na razie jestem na etapie ściągania wszystkich rom-ów ze strony   http://forum.[PIRACTWO]/viewforum.php?f=175
i ma cichą nadzieję że któryś załapie i się wgra poprawnie
Dręczy mnie jedna rzecz jak wgrać na SD program odblokowujący CID-a który ściągnie blokadę.
Jk by to wyszło to wgranie rom- było by bez kłopotu
Wszystkim dziękuję za zainteresowanie moim problemem i postaram się podzielić informacjami jak mi się uda cokolwiek jeszcze wskórać
Pozdrowienia 4 all  :ok:

*

Offline mgalazka

• *
  • 73
  • Umiesz liczyć?? Licz na siebie!!
  • Sprzęt: HTC Blackstone
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 07, 2008, 17:35:31 »
Jeżeli masz cid-a to poszukaj romu konkretnego do Twojego urządzenia i sieci w jakiej zakupiłeś go.
Wtedy wgraj go do swojego urzadzenia. Taki powinien się wgrać bez usuwania cida

*

Offline czerstwylos

• 9
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2008, 09:13:25 »
Hejka

Wczoraj przesiedziałem cały dzień przed kompem próbując wgrać jakikolwiek rom pasujący do artemisa i nic z tego nie wyszło  :mad:
Jest jeden szczegół a mianowicie taki że przy wgrywaniu rom-u na działającym fonie , na ekranie pojawia się w prawy górnym rogu napis RUU natomiast w moim przypadku nic takiego  się nie pokazuje tylko przechodzi od razu do ekranu pokazującego postęp ładowania.
A co do wypowiedzi kolegi "mgalazka" to nie za bardzo wiem jak to zrobić ponieważ nie mam aktywnego AS a wiem że to działa jak masz uruchomionego fona i AS jest połączony może znasz jakiś inny sposób na odblokowanie tego CID-a.
Fon jest z sieci Orange i wgrywanie tego rom-u kończy się tak samo.
Wiem że można wgrać rom z karty SD ale nie wiem jak to zrobić.
Na forum XDA znalazłem taki Text

"1. Format your microSD on your computer using a card reader (IMPORTANT: Use FAT32 or the device will not see your microSD).
2. On your computer extract the .NBH file from your preferred ROM upgrade: In windows use winrar (right click) to extract the contents of the exe file.
3. Rename the .NBH file to ARTEIMG.nbh and copy it to the root folder of your microSD card.
4. With the microSD card inserted on the phone, start the bootloader (by pressing down the Record button and using the stylus at the same time to press the RESET button on the left side).
5. You should see a white screen asking you “Update SD image?”. Confirm by pressing the volume slider down.
6. Flashing might hang after some time but this is normal. Just wait. Complete flash takes about 30 minutes, so check your battery or connect to charger before the flashing process starts.
SuperCID devices are able to flash any NBH image using this method.

When this process is over you will (probably) land into bootloader 3-colors screen. Softreset with stylus to boot regularly to WM."

Z tego tekstu wynika że trzeba sformatować kartę SD na FAT 32 , potem poszukać i skopiować na SD plik .NBH oraz zmienić nazwę na ARTEIMG.nbh do tego jest jeszcze potrzebny programik o nazwie " NBHextract.exe " który umieszczamy na karcie SD
Umieszcamy kartę SD w fonie i odpalamy fona aktywując tryb BOOTLOADERA wtedy właśnie wyskakuje mi obraz taki jak na fotce nr 3

Jeśli ma ktoś podobny  problem to to niech popróbuje tej metody może komuś się uda odblokować lub znajdzie inne rozwiązanie
Na razie pozdrawiam  i życzę powodzonka

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2008, 10:49:05 »
Tak dla pewności, na fotce nr 3 jest polecenie aby wcisnąć dowolny klawisz, wciskasz i co się dzieje ?
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline czerstwylos

• 9
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2008, 11:11:40 »
Powraca do BOOTLOADERA i stoi nic się nie dzieje

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2008, 11:42:31 »
Masz splashsreen z Ery więc prawdopodobnie wgrałeś ROM od Ery, który powoduje założenie z powrotem CID-locka i dlatego nie możesz wgrać innego ROM-u. Musisz znaleźć sposób na zdjęcie Cid-a i to z karty (kiedyś się nie dało ale może się coś zmieniło) !!
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline czerstwylos

• 9
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 08, 2008, 21:13:18 »
Przyjmuje wgrywanie rom-u a odblokować się nie da :mad: :mad:
Grzebie w necie łeb mi pęka i kończy się moja cierpliwość
Nie chcę korzystać z mikrofali ponieważ jest to rozwiązanie po najmniejszej Lini oporu i żadna sztuka coś takiego zrobić ale rozwiązać ten problem własnymi siłami z myślą o innych w podobnej sytuacji to jest sztuka.
Na razie wszystkie możliwości wypróbowałem i nic
Może ktoś z was ma stronkę ze specjalistycznym softem do tego fona ??

*

Offline mool

• 18
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 22, 2008, 20:40:59 »
Witam.No i udało się!Miałem taki sam problem kilka miesięcy temu -watek http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70481.0.
I przyznam szczerze że sie poddałem, nie miałem na to sposobu, gotowy byłem nawet na numer z mikrofala...
A to było takie proste...
Na poczatku dodam że mam nie SPV ale HTC
Wystarczy wejśc na stone htc http://www.htc.com/member/softwarelist.aspx, zarejestrowac telefon podając numer IP, po czym pobrac oryginalny ROM.
Następnie odłączamy internet i antywirusa od komputera, telefon przełączamy w tryb bootladera i wgrywamy rom przez RUU.To wszystko, po bólu...
Życze powodzenia

*

Offline czerstwylos

• 9
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2008, 23:55:15 »
Witam
Czytałem ten wątek na XDA forum ale nie jeszcze nie reanimowałem swego SPV muszę dokończyć koniecznie łazienkę  koniecznie przed 30 lipca potem operacja a po operacji duuuuzo czasu  na przywrócenie SPV-ki do życia
Pozdrawiam wszystkich

Ps piszcie proszę jak wrócę to będę miał co czytać    :ok:

*

Offline hveti

• 12
  • SPV M650 Orange
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 23, 2008, 03:21:09 »
Hmm.. widzę że zrobiłeś taki sam błąd jak ja czyli wgrywałeś ROM z ERY i musiało ci zwiesić sprzęt.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=98508.0
poczytaj jak to się zakończyło w moim wypadku.

Powodzenia!