Battery Status i OC procka

• 6 Odpowiedzi
  • 3278 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Battery Status i OC procka
« dnia: Maj 18, 2008, 21:23:28 »
Witam.
Mam HTC LOVE i zainstalowany BatteryStatus - i o nim chciałbym zacząć wątek.

Pierwsze pytanie - BatStat podaje tęperaturę. Akurat teraz mam 23stC. Czy to jest temperatura baterii czy pda? Jechałem dziisaj w trasę mając podkręcony procek i używając nawigacji - spód pda był goracy - na moje oko powyżej 40stC - a BatStat podawał 25stC - jak jest u Was?

Druga sprawa - OC procka. Na ile mozna bezpiecznie używać TiOMAP'a? Przyznam że używałem automapki przy OC na 273MHz - a w iddle robiłem nawet OC do 299MHZ. Pyatnie moje - ile MHz zaczyna być groźne? Czy za wiele MHz zabije moje HTC czy bezpiecznie się wyłaczy/zrestartuje etc??? Jakie macie doświadczenie w tym zakresie?

Trzecia sprawa - minimalnie da się ustawić CPU na 87MHz (najpierw trza wybrać najniższą wyświetlana prędkość np 121MHZ i jeszcze raz wyświetlić listę - będzie niższy przedział u mnie do 69MHz. Ciekawostka - przy 87 a nawet 100MHz ekran PDA "mruga" - to znaczy że zmiana MHz procka wpływa na odświerzanie ekranu?

Kolejna sprawa - czy zauważacie istotną różnicę w żywotności baterii po OC lub downclocku???

Pozdrawiam

ps. Mam nadzieję że prawidłowo się podpinam pod temat Artemisa - nie znalazłem p3350 jako działu ale patrząc na różnice to można powiedzieć że jest to odmiana Artka. Wykastrowany z GPS ale z wiekszą memką na pokładzie.
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2008, 21:54:05 wysłana przez MarcinJ »
upalony - HTC P3350 + GPS BT :/, wybuchła łaowarka - PDA działa poza ładowanie przez USB (sam port z wyciętym w kablu zasilanie działa) - chętnie sprzedam na części...
2011.05 - MDA Compact V

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Battery Status i OC procka
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 19, 2008, 08:32:35 »
O Battery Status jest mnóstwo wątków wystarczy poczytać. Jaką masz wersję, bo najnowsza już nie posiada bugów. Oczywiście, że jak podkręcasz to bateria pada szybciej. Każdy procesor jest inny więc tylko metodą obserwacji możesz dojść do tego jak można podkręcić procka (ja używam 247) ale jego żywotność spada. O temperaturze w ostatnim poście:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=90564.0
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2008, 08:35:10 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

KrzychuM

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 19, 2008, 09:54:06 »
pytanie pierwsze wydaje mi się że temperatura procka kolega ma procesor samsunga i ciągle ma 45 a nawet 60 stC ja po podkręceniu miałem max 38stC a pda w cale nie był gorący

pytanie drugie i trzecie zależy na jaką wersje trafisz ja swojego mogę max podkręcić 286 MHz min. 71 MHz
a znajomi kolegi którzy mają artka min. było 80 MHz a za to max było ponad 300 MHz jeden był który wycisnął 412 MHz o ile dobrze pamiętam, mówimy oczywiście o stabilnej pracy
raz mi wychodzi z aplikacji, raz się zresetował i raz całkiem wyłączył ale to wyłączenie to raczej przez baterie ( słaba ) jak chodzi o migotanie to jest całkowicie normalne nie wiem jak to jest dokładnie ale procesor raczej steruje zasilaniem na lapku miałem podobnie

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 19, 2008, 18:19:49 »
Witam.

BatteryStatus posiadam w wersji 1.05.120 beta5 build 0304.

Co do temperatury - jeśli to termistor w baterii to jego wskazania są błędne - miałem gorący spód pda a wskazywało coś koło 25-26stC - czy to może być sprawa tego jak odczytuje temp. soft czy raczej błąd samego termistora? Przydała by sie druga bateria do porównania.

Szybkość procka - czyli daje radę ponad 300MHz wyrobić. Ale nikt mi nie odpowiedział na pytanie - czy to go może zabić natychmiast czy raczej zawiesi się lub wyłączy. Czytałem specyfikację TiOMAP'a ale tam tylko o jego I/O, magistralach etc - handlowe gadanie. Nie było nic o mikroarchitekturze co by mówiło że jest np zabezpieczenie termiczne.
upalony - HTC P3350 + GPS BT :/, wybuchła łaowarka - PDA działa poza ładowanie przez USB (sam port z wyciętym w kablu zasilanie działa) - chętnie sprzedam na części...
2011.05 - MDA Compact V

*

KrzychuM

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 19, 2008, 20:48:10 »
gdzieś pisało że w batery statusie jest bezpieczne podkręcanie czyli od razu go nie ugotujesz,
ale ogólnie jak chcesz być overclokerem to żebyś wiedział że nigdy się nie podkręca od razu maximum tylko powoli
sprawdzając stabilność działania bo jak go podkręcisz np. na 300 MHz i zacznie ci szaleć ( u mnie system strasznie przerywał ) to jaki jest sens podkręcać go dalej jak to się będzie mijało z celem.
Przy podkręceniu na 286 MHz i 15 minutach grania system sam mi wyłączył aplikacje więc podkręcanie przez batery statusa uważam za bezpieczne

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 19, 2008, 20:55:49 »
czy to go może zabić natychmiast czy raczej zawiesi się lub wyłączy.

Nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem, w którym pda był uwalony ewidentnie po podkręceniu procka, jednakże tej możliwości nigdy nie można wykluczyć. Każdy wszędzie pisze że 247MHz jest bezpieczne. Wszystko zależy od modelu. Tak jak koledzy wcześniej powiedzieli, wszystko zależy od modelu. No i musisz się liczyć z większym zużyciem baterii/grzaniem się przy wyższych częstotliwościach. Jeżeli będzie za wysoko podkręcony to będzie działał niestabilnie, będzie się wieszał itp.

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 19, 2008, 20:55:49 »
Już dojechałem do granicy. Od 247 leciałem powolutku - za każdym razem zapodawałem plik video - 200 jeszcze działał - 5minut filmu i bez zacięć ale już 312 i koniec - wysypał się po paru sekundach od OC. Czyli już wiem - bezpiecznie myślę  że te 260 może być, czasem do 286.

Co do BatteryStatus - wsadziłem baterię do lodówki na paręnaście minut - na moje oko schłodziła się do jakiś 15stC  -ale BS podaje 23stC zaraz po jej włożeniu. To chyba jednak nie termik w baterii.
2011.05 - MDA Compact V