Ratowanie ubitego Artemisa po źle wrzuconym ROM-ie

• 6 Odpowiedzi
  • 3191 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline KrissLodz

• 13
  • BMW Klub Łódź, MCKP - Mercedes Klub Polska
  • Sprzęt: Samsung i5700 SPICA, Samsung Galaxy SIII
Ratowanie ubitego Artemisa po źle wrzuconym ROM-ie
« dnia: Październik 02, 2009, 08:44:49 »
No więc po kilkunastokrotnym ubijaniu swojego artka postanowiłem napisać małego tutka jak odratować nasze PDA po ubiciu przy wrzucaniu ROM-u

Po pierwsze opis dotyczy ubijaniem PDA ROM-em od A&T a jedynym ROM-em który da sięzainstalować bez USPL jest Rom z Przyklejonego tematu !! ( chodzi o ROM ERY ) Link zamieszczony dalej w opisie
po drugie nie bawimy się w żadne wrzucanie ROM-u z SD ( za kłopotliwe )

1. Mamy ubite PDA i albo wyświetla się nam pierwszy splash na którym mamy wersje IPL SPL GSM RADIO itd. albo mamy ekran Bootloadera ( jeśli wywala nam samego splasha to musimy wejść w tryb BL Klawisz REC i POWER )
2. Odpalamy plik instalacyjny z paczuszki : http://www.mediafire.com/download.php?kjmzbttmyjs  ( Pozwoliłem sobie zapożyczyć link od jednego z forumowiczów bo to jedyny stabilny upload :P )
oczywiście mam nadzieje że wszyscy wiedzą jak się wrzuca ROM-y jeśli nie to radzę odpuścić sobie wszystkie operacje bo potem jest syf na forum
3.jeśli wszystko poszło poprawnie mamy ROM od ERY
4. Wrzucamy sobie inny dowolny ROM tym razem pamiętając o USPL !!!!!!!

Metoda testowana przy ubijaniu ROM-em kolegi A&T Oryginalnie miałem rom z Orange
Jeśli w trakcie wrzucania romu macie resety to proponuje poprzeglądać styki baterii 3 dni walczyłem z ubitym Artemis-em i żaden ROM nie podchodził wszystkie się wysypywały gdzieś w okolicach 45-60 % pomogło przelutowanie styków od baterii  :O~

Teraz najważniejsze
chodzi o to czy na XP czy Vista, ja posiadam Viste od 1.5 Roku i nie zdażyło mi się żeby Vista powodowała jakieś problemy z wrzucaniem ROM-u i nie instalowałem żadnych sterów pod Viste  :mrgreen: kto wymyślił tą bzdurę ?? Wszystkie programy NALEŻY URUCHAMIAĆ JAKO ADMINISTRATOR !!!!!  oczywiście o takiej banalnej rzeczy jak CENTRUM OBSŁUGI URZĄDZEŃ Z SYSTEMEM WINDOWS nie musze przypominać

« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2009, 09:59:51 wysłana przez KrissLodz »
Kriss_Lodz

*

Offline Wiotek

• **
  • 225
  • Sprzęt: Za mało miejca by wypisać wszystko ;p
Odp: Ratowanie ubitego Artemisa po źle wrzuconym ROM-ie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 03, 2009, 17:16:11 »
A co powiesz na temat oryginalnego wm6 od HTC?? W końcu też jest udostępniony w internecie :ok:

*

Offline wizard.user

• 2
  • Sprzęt: HTC Wizard
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2009, 21:29:55 »
Może ktoś znajdzie lekarstwo na mój problem.

WAZNE: PROBLEM Z URUCHAMIANIEM POJAWIL SIE SAM Z SIEBIE. NIE PROBOWALEM WGRYWAC NIGDY ROMow

ORANGE M650
IPL 1.38.0001
SPL 1.38.0000
GSM 02.84.90
OS 1.38.0.0

Wisi na logo orange wyświetlając powyższe informacje.
Po próbie hard resetu komunikat "Format is failed" i dalej wisi.

USPL nie ściągnięty.

Po podłączeniu do PC mamy dźwięk synchronizacji, ale ani start_uspl.exe ani powyższy ROM nic nie pomagają (USPL nawet  nie wykrywa telefonu... :/)

Do Boot loadera normalnie przechodzi. (rozumiem ze przycisk REC to ten górny na lewej krawędzi telefonu).

Jeśli ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć z góry dziękuję.
Podpowiedzi w stylu "Artemis nadaje się tylko na części" również mile widziane - przynajmniej wiem na czym stoję :)

« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 21:52:12 wysłana przez wizard.user »

*

Offline KStanek

• 18
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2009, 08:50:15 »
Witam. Wszystko ładnie , pięknie tylko że ja nie mogę wrzucić żadnego ROM'u do tego Artemisa. Artek oryginalnie pochodzi od polskiego operatora sieci orange, dokładnie przeszłości nie znam, teraz podczas uruchamiania wyświetla się splashscreen ERA i napisy na czerwono

IPL 3.15.0001
SPL 3.15.0000
GSM 03.06.90
OS 3.15.0.0

podczas wgrywania romu ERY przez USB wywala się przy 3% z SD w ogóle nie chce iść.
podczas wgrywania romu ORANGE  przez USB wywala się przy 3% z SD Invalid Certyficate.

Co można z nim zrobić, telefon najprawdopodobniej ma założonego CID-LOCK, czy jest jakaś możliwość ominięcia tego albo zdjęcia w trybie BL, bo tylko w takim trybie mogę uruchomić Artka. USPL nie działa bo potrzebuje synchronizacji w ActiveSync.

Proszę o jakieś podpowiedzi co można z ty jeszcze zrobić.

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2009, 12:11:52 »
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

Offline KStanek

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2009, 22:59:03 »
This is a patched SPL for HTC Artemis devices (HTC P3300 / T-Mobile MDA compact III / O2 XDA Orbit / Dopod P800W / Dopod P800 / Dopod M700 / Orange SPV M650).

This SPL is based on original Artemis 1.11 SPL but includes 3 patches:

1. SuperCID / SecLevel=0 (set 32)
   2. Does not check Model ID
   3. Does not check signature*

(*) code must be formally signed i.e. contain properly-formated signatures on their places, however no checking are performed against them.

This means you can flash ANY ROM to your Artemis after flashing USPL on it, no need to pay for CID unlock anymore!

Disclaimer:
This is free to use but at your own risk, I take no responsibility for any conflict, fault, or damage caused to your phone by this unlocking procedure. No warranties of any kind are given. Any commercial usage prohibited.

Instructions:
1. Unzip
2. Connect your phone to computer, make sure activesync is enabled (green icon)
3. Run start_uspl.exe on your computer and wait until process finishes
4. See Artemis_USPL_Manual.zip (PDF) for more detailed instructions!

Thanks to:

* arc, fdp24, itsme, machinagod, Des, Olipro, and all others who I forget!
    * everyone else in xda-developers.com

Jak widać musi działać AS no a niestety jak napisałem telefon uruchamia się tylko w BL

*

Offline KStanek

• 18
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2009, 09:10:11 »
A tu nie ma odpowiedzi?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70844.0

Więc proszę o nakierowanie mnie na tą odpowiedź.