Pytania o oryginalny WM6 do Artka

• 18 Odpowiedzi
  • 4429 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
Pytania o oryginalny WM6 do Artka
« dnia: Październik 13, 2007, 22:42:16 »
Witam
Mamy długo wyczekiwany WM6 od HTC, hurra ;)
Przed zabawą ze zmianami chciałbym się jednoznacznie upenić w kilku kwestiach.
1. Czy w WM6 jest zawarty TomTom Navigator6?
2. Czy moge dokupić sobie spolszczenie, tzn czy dostępne na rynku będą działać z WM6?
3. Czy urządzenie pozostanie na gwarancji?
4. Jakby ktoś mógł opisać krok po kroku jak przeprowadzić tą operacje byłbym dźwięczny ;)
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline Pilot

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC-P3300; HTC DIAMOND; NAVROAD NR360+AM XL
Odp: Pytania o oryginalny WM6 do Artka
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 13, 2007, 22:54:44 »
jeśli masz prawdziwego HTC-P3300 to aktualizacja do 6 polega na zainstalowaniu pliku HTC_P3300_WWE_3.13.405.1_4.1.13.44_02.94.90_Ship_R pobranego z strony http://member.htc.com/member/login.aspx
instalacja jest bardzo prosta i trwa kilka minut.

W nowym Rom-ie jest nowsza wersja tom-toma.

Jeśli wgrasz w/w rom zachowasz gwarancję.

pozdrawiam

Maciej

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2007, 23:07:47 »
Mam HTC P3300 i jestem zarejestrowany na eClubie. Czyli co zalogować sie i "download" i już?
Rozumiem że to co mam na karcie SD mi zostaje a to co w urządzeniu sie wyczyści. Co w takim razie z kontaktami z książki telefonicznej? Dzwonki tapetki itp będzie trzeba wgrywać od nowa, tak? A co ze spolszczeniem? Rozumiem że go nie będzie ale czy mogę kupić i zainstalować, czy współpracuje z WM6?

Acha i jeszcze pytanko o AutoMapę. Czy zmiana Romu wiąże się ze zmianą licencji na AM?
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2007, 23:09:26 wysłana przez RadaRes »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 13, 2007, 23:17:06 »
@RadaRes - zgraj Extended_Rom - tam masz spolszczenie ( i wystaw go gdzieś) . Wrzucenie plików pownno pozwolić Ci spolszcyć system.
Wgranie ROM-u działa jak HR - stracisz wszystko co miałeś zainstalowane na urządzeniu - nie na karcie.
Dla bezpieczeństwa - w czasie flashowania wyjmij kartę pamięci i SIM i najlepiej naładuj akumulator na 100% przed rozpoczęciem .
potrzebna zgoda

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 13, 2007, 23:19:42 »
Ok podoba mi sie ten pomysł :) tylko jak zgrać Ext Rom  :ohreally:

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 13, 2007, 23:22:11 »
Mam HTC P3300 i jestem zarejestrowany na eClubie. Czyli co zalogować sie i "download" i już?
Rozumiem że to co mam na karcie SD mi zostaje a to co w urządzeniu sie wyczyści. Co w takim razie z kontaktami z książki telefonicznej? Dzwonki tapetki itp będzie trzeba wgrywać od nowa, tak? A co ze spolszczeniem? Rozumiem że go nie będzie ale czy mogę kupić i zainstalować, czy współpracuje z WM6?

Acha i jeszcze pytanko o AutoMapę. Czy zmiana Romu wiąże się ze zmianą licencji na AM?

1. Jeżeli jesteś właścicielem HTC - tak wystarczy się zalogować i download.
2. Kontakty - możesz zrobić sobie backup przez ActiveSync lub świetny darmowy program PIM Backup http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=299705 - polecam.
3. najlepiej sobie połączyć telefon przez ActiveSync - Micro$oftu (jeden zgrzyt - wymaga Outlook Office w wersji 2007 żeby zgrywało kontakty, zadania i pozycje w kalendarzu).
3. Spolszczenie WM6 widziałem na jakiejś stronie (odpłatne, do tego na razie jest tylko spolszczenie klawiatury).
4. Licencja Automapy jest przyporządkowana tylko do karty SD (hmm z drugiej strony to tak jest z automapą którą daje Orange), więc nie wiem do końca jak jest z twoją licencją.
Napisane: Październik 13, 2007, 23:19:51
@RadaRes - zgraj Extended_Rom - tam masz spolszczenie ( i wystaw go gdzieś) . Wrzucenie plików pownno pozwolić Ci spolszcyć system.
Wgranie ROM-u działa jak HR - stracisz wszystko co miałeś zainstalowane na urządzeniu - nie na karcie.
Dla bezpieczeństwa - w czasie flashowania wyjmij kartę pamięci i SIM i najlepiej naładuj akumulator na 100% przed rozpoczęciem .

Tylko on ma na extRomie spolszczenie WM5, raczej nie jestem przekonany żeby spalszczało to WM6.
SPV M650
Black&Blue 4.2 ROM
SDHC Card 8GB

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 13, 2007, 23:24:02 »

3. najlepiej sobie połączyć telefon przez ActiveSync - Micro$oftu (jeden zgrzyt - wymaga Outlook Office w wersji 2007 żeby zgrywało kontakty, zadania i pozycje w kalendarzu).
4. Licencja Automapy jest przyporządkowana tylko do karty SD (hmm z drugiej strony to tak jest z automapą którą daje Orange), więc nie wiem do końca jak jest z twoją licencją.

Ad 3. A to dziwne bo mam Outlooka 2002 i zgrywam Kontakty bez większego problemu
Ad 4. No niestety ja mam AM kupowaną osobno i przypisaną do urządzenia i sie obawiam że będzie trzeba prsić support o przepisanie licencji.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2007, 23:29:55 »

Ad 3. A to dziwne bo mam Outlooka 2002 i zgrywam Kontakty bez większego problemu
Ad 4. No niestety ja mam AM kupowaną osobno i przypisaną do urządzenia i sie obawiam że będzie trzeba prsić support o przepisanie licencji.

OK Nie sprawdzałem tego (outlooka), no to masz kłopot z głowy z backupem. (przynajmniej jeżeli chodzi o kontakty itp.) możesz sobie w profilu synhronizacji doładować żeby na kompa zgrywało pliki z twojego telefonu.
Co do AM, licencja nie jest przypisywana do wersji systemu tylko do karty SD i tylko jej wymiana powoduje potrzebę ubiegania się o odblokowanie licencji.

Nie wiem jak bardzo jesteś biegły w angielskim ale tutaj jest tutek dot. backupu ROM artemisa (i również extRom)

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=312871
SPV M650
Black&Blue 4.2 ROM
SDHC Card 8GB

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2007, 23:50:09 »
Co do AM, licencja nie jest przypisywana do wersji systemu tylko do karty SD i tylko jej wymiana powoduje potrzebę ubiegania się o odblokowanie licencji.

Nie wiem jak bardzo jesteś biegły w angielskim ale tutaj jest tutek dot. backupu ROM artemisa (i również extRom)

AM nie przypisuje standardowo licencji do karty tylko do urządzenia. Orange dało AM przypisaną do karty akurat ale ja AM kupiłem osobno i podczas instalki przypisałem do urządzenia więc przy wymianie romu raczej na 90 % będzie potrzebna interwencja.
A teraz sie zaczynam zastanawiać co z mapami do TT... ale tu chyba nie ma takiego problemu bo Rom zawiera Navigatora a same mapy chyba nie potrzebują żadnych informacji z urządzenia co?

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 14, 2007, 00:11:03 »

AM nie przypisuje standardowo licencji do karty tylko do urządzenia. Orange dało AM przypisaną do karty akurat ale ja AM kupiłem osobno i podczas instalki przypisałem do urządzenia więc przy wymianie romu raczej na 90 % będzie potrzebna interwencja.
A teraz sie zaczynam zastanawiać co z mapami do TT... ale tu chyba nie ma takiego problemu bo Rom zawiera Navigatora a same mapy chyba nie potrzebują żadnych informacji z urządzenia co?

Prawdę mówiąc to nie jestem do końca przekonany do czego ta licencja jest przypisana, nie pamiętam jak to było przy instalacj (robiłem sobie uaktualnienie zarówno programu AM do nowej wersji, jak i ROM'u). W obydwu przypadkach nie musiałem się kontaktować z producentem w sprawie odblokowania licencji.
Co to TT, nie wypowiadam się, nie mam tego programu, ale o ile wiem to za mapy się płaci i możesz sobie zainstalować na innym ROM'ie, nawet chyba na innym sprzęcie i nie będzie problemu z licencją.
SPV M650
Black&Blue 4.2 ROM
SDHC Card 8GB

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 14, 2007, 00:20:47 »
Szukam właśnie info na temat spolszczenia i znalazłem tylko klawiaturkę od Marchewvki. Tylko nie moge znaleźć w żadnym sklepie. Ciekawi mnie ten WM6 i chyba zaraz zapodam :) A żeby wrócić do WM5 to trzeba najpierw zrzucić stary Ext Rom, tak?
Tylko jak to sie robi??

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 14, 2007, 00:34:25 »
Szukam właśnie info na temat spolszczenia i znalazłem tylko klawiaturkę od Marchewvki. Tylko nie moge znaleźć w żadnym sklepie. Ciekawi mnie ten WM6 i chyba zaraz zapodam :) A żeby wrócić do WM5 to trzeba najpierw zrzucić stary Ext Rom, tak?
Tylko jak to sie robi??

Backup ROM artemisa jest w tym wątku (jedynie english)

Poza tym są dostępne gotowe ROM'y w necie. Także "oryginały" HTC.
Napisane: Październik 14, 2007, 00:27:36
Jeżeli chodzi o spolszczenia WM6 - tutaj jest spolszczenie WM6 (na razie sama klawiatura - spolszczenie interfejsu chyba jest w trakcie wykonania).

http://www.penreader.com/pocket-pc/polish/Language_Extender_Polish_Shopping_area_for_Language_Extender.html

W tym linku możesz sobie wypróbować tą klawiaturkę (chyba 30 day trial).

http://www.penreader.com/download/ppc/Polish/LEngPolishLiteWM6.exe
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2007, 00:39:07 wysłana przez Vertigo78 »
SPV M650
Black&Blue 4.2 ROM
SDHC Card 8GB

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 14, 2007, 02:06:54 »
OK poszło. Na chwile zamarłem jak po zatwierdzeniu zmiany ROMu na 3....cośtam wykasowało mi stary i wyskoczył błąd jakiś znaczy brak połączenia USB ...(*&*(&^*(%*&$^&%$...
Na ekranie PDA zostały cztery paski w podstawowych kolorach i szybkie bicie serca.... Vista wywaliła komunikat że nie zainstalowano poprawnie i albo spróbować ponownie albo nie no i co pozostało :) Kolejnym razem już w komunikacie nie było mowy o zamianie romów tylko o wgraniu nowego i poszło 10 minut i po bólu.
Zauważyłem że można ustawić datę po polsku i nic więcej. Czekam na marchevkę ;)
Pozdrawiam Radek

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 14, 2007, 02:41:42 »
OK poszło. Na chwile zamarłem jak po zatwierdzeniu zmiany ROMu na 3....cośtam wykasowało mi stary i wyskoczył błąd jakiś znaczy brak połączenia USB ...(*&*(&^*(%*&$^&%$...
Na ekranie PDA zostały cztery paski w podstawowych kolorach i szybkie bicie serca.... Vista wywaliła komunikat że nie zainstalowano poprawnie i albo spróbować ponownie albo nie no i co pozostało :) Kolejnym razem już w komunikacie nie było mowy o zamianie romów tylko o wgraniu nowego i poszło 10 minut i po bólu.
Zauważyłem że można ustawić datę po polsku i nic więcej. Czekam na marchevkę ;)
Pozdrawiam Radek

A ja tam tydzień po zakupie SPV M650 (Artemis brandowany przez Orange) olałem gwarancję i wgrałem sobie Cooked ROM B&B 4.1, teraz jestem na wersji powyższego 4.2 (WM6 + dodatki HTC dla HTC Touch).
Jestem bardzo zadowolony z tego ROM'u.
A co do gwarancji, to jak padnie na amen to i tak mogę go do serwisu oddać, a jak będą jakieś małe kłopoty - zawsze mogę wgrać oryginalny ROM (mam backup), więc się nie przejmuję.
ROM na którym aktulanie działa podoba mi się przede wszsytkim z tego powodu, że ma fajne fukcje telefonu HTC Touch (TouchFlo - możliwość przewijania wszelkich menu telefonu, stron internetowych w przeglądarce palcem - bradzo fajna sprawa).

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy.
SPV M650
Black&Blue 4.2 ROM
SDHC Card 8GB

*

Offline Pilot

• **
  • 127
  • Sprzęt: HTC-P3300; HTC DIAMOND; NAVROAD NR360+AM XL
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 14, 2007, 08:16:54 »

mapy w tomtomie działają normalnie po wgraniu nowego rom-u. sprawdzałem 3 razy i było ok.

Maciej

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 14, 2007, 09:20:30 »
A extended_Romu nie zgraleś?
potrzebna zgoda

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 14, 2007, 14:45:50 »
Spoko tomtoma sprawdziłem działa wszystko ok AM jeszcze nie miałem czasu, może dziś.
ROMu WM5 nie zgrałem bo nie za bardzo rozumiałem wszystko co i jak i już mi sie nie chciało wczytywać (nie używam angielskiego zbyt często i zbyt biegle ;) )

Nie wiem tylko czemu przerwało mi instalacje romu, ale na szczęście ruszyła ponownie. Zauważyłem że telefon jakby ciut przyspieszył, jakby mi ktoś procka podkręcił. Poza tym wszystkim nie widze różnic. Wszystko jest jak było tylko troszke przypicowane, chyba że będzie stabilniej (choć było całkiem nieźle) czy oszczędniej dla baterii itd.

W sumie nie wiem czy warto...

*

Offline Endriuszka

• **
  • 214
  • Sprzęt: BYŁ >>> HTC P3300 Artemis jest HTC KAISER :)
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 14, 2007, 19:46:49 »

ROMu WM5 nie zgrałem bo nie za bardzo rozumiałem wszystko co i jak i już mi sie nie chciało wczytywać
trzeba było się dopytac i pomóc  kolegom w postaci udostepnienia kolegom i koleżankom
na forum (jeśli takowe sa :) ) "LOKALIZACJI PL" DO SYSTEMU !!! !!! !!! !!!

SZKODA ŻE TEGO NIE ZROBIŁEŚ :( :( :(

*

Offline RadaRes

• 487
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 14, 2007, 20:07:27 »
TEŻ ŻAŁUJE Pytałem ale nie było akurat nikogo kto by wspomógł a ja nie mam po prostu czasu na to aby czekać i zwlekać :(
Nic to niedługo pewnie wyjdzie marchevka. Poza tym myślę że interwrite od WM5 nie będzie pasował do WM6

Teraz mam kolejną zagwozdkę. Otóż zainstalowałem AM, jakoś dziwnie (dziwnie sie instalowała) ale działa. Zainstalowałem też MiploSync i tu niespodzianka. Podczas synchronizacji poprzez AS wywala "problemy z połączeniem internetowym" a poprzez GPRSa "nieautoryzowane urządzenie".
Napisze do nich zaraz i wyjaśnie sprawe. O dziwo AM sie nie "pogniewała" a Miplo tak hm...
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2007, 20:22:39 wysłana przez RadaRes »