Problem z kalibracją ekranu

• 2 Odpowiedzi
  • 1042 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z kalibracją ekranu
« dnia: Lipiec 14, 2009, 20:27:44 »
Witam!
Kupiłem uszkodzony XDA Orbit. Miał gubić zasięg GSM. Podobno wgranie nowego radia miało załatwić problem. Okazało się, że również dotyk nie działa jak powinien - przy stuknięciu nie działa wcale, działa z przesunięciem lub działa z opóźnieniem. Trzeba do tego dość mocno przyciskać. Przy robieniu notatki odręcznej nie da się zrobić prostej poziomej linii, tylko wychodzi wykres EKG. :] Kalibracja ekranu nie przynosi żadnych efektów - trzeba klikać obok krzyżyka żeby przejść test.
Przy włączaniu pokazuje się SPL 1.11.0000, więc było coś przy nim kombinowane (ROM version: Artemis Touch 4.02 WWE, Radio 03.08.90). Nowego radia nie wgrywałem, telefon tylko na chwilę zalogował się do sieci, a potem żadnej już nie mógł wykryć.
Teraz pytanie: wymienione problemy mogą być spowodowane przez źle wgrany ROM, czy raczej objawy wskazują na uszkodzenia sprzętowe?
Warto pogrzebać przy taśmie digitizera i wgrać nowy ROM, czy raczej nie ma szans na uratowanie sprzętu?

Odp: Problem z kalibracją ekranu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2009, 10:52:47 »
mam podobny problem z htc touch pro. tzn. nie dziala mi digitizer i zanim padl calkowicie TouchScreen to po malu odmawial posluszenstwa. faktycznie zciagalem ze swojego sprzetu blokode CID i wrzucalem nowy wyczesany soft o niebo szybszy i stabilniejszy bez tych wszystkich smieci - ale nie sadze zeby to mialo zwiazek z TS. Predzej uwierze, ze to zwykly zbieg okolicznosci- tym bardziej ze soft przywrocilem a TS jak nie dzialal tak nie dziala. Z tego nowego softu bylem bardzo zadowolony, nawet bateria 30-35% dluzej zyla :) poszukaj przyczyny w swoim sprzecie, digitizer robi jedynie za urzadzenie wejscia (do komunikacji) tak jak klawiatura czy przyciski :P skoro sprzet zyje i chodzi to jest znikome prawdopodobienstwo ze to soft jest temu winny.. po prostu masz pecha tak jak ja.. LOL  xD

*

Offline Gregs

• **
  • 135
  • Sprzęt: SGS2, SGS3, SGS4
Odp: Problem z kalibracją ekranu
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 05, 2009, 14:30:22 »
Panowie proponuję odezwać się na: http://pdaclub.pl/forum/index.php?board=70.0
Tam na pewno wam pomogą.