O2 Olimp XDA Arte 200 - czym można ściągnąć simloka i jak sprawdzić czy jest CID

• 6 Odpowiedzi
  • 2724 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam.
Jest 2:53 ale mi to nie przeszkadza. Wpadł mi w łapki super PDA Artemis 200
Telefon jest w sieci O2 (mam kartę sim do tej sieci)

Chciałbym ściągnąć z niego simlocka (lub CID wcześniej) o ile się to da.
Mam program WST (Wizard Service Tool) z takim to opisem :

This method SIM-unlocks your device.
Tested 100% on my SPV M650 Orange
Instructions:

1. Download: (Sim_Unlock_Artemis.zip) (it contains all we need),then unzip it to a folder and open that folder ( you got 4 items).

2. Install (WST_v4.2.2_Setup).

3. Device must be connected with another SIM-Card in it, and synced to PC by ActiveSync 4.5 (green icon on tray).

4. Run (Wizard Service Tool), click <Enab.  RAPI + Unsigned Apps> first then click <Repair IMEI> and then enter the new IMEI:355046015665718 (save your current original IMEI before change - you have to go back to it later) .

5. Start (SIM_Unlock), wait a moment,when program asks for key".unl" file, select the "xxx.unl".

6. Start (Wizard Service Tool), click <Repair IMEI> and change to your original IMEI
 Good Luck :-)

Czy to nie zepsuje mi tego PDA?
Czy żeby ściągnąć simloka z tego fonu to trzeba skorzystać z http://www.imei-check.com/c3unlock.php ???

Wiem że to głupie i laiczne pytania ale kto pyta nie błądzi (i nie psuje fona). Ja zabieram się za lekturę. Mam kawałek forum do przekopania. Jeśli ktoś zna jakiś szybki sposób by ten fon z niemieckiego stał się POLAKIEM (dumny) to proszę o pomoc. Z pewnością jeśli ktos tu napisze jak sprawdzić cid pozbyć sie simlocka i wgrać polaka z wlan to będzie to najlepszy post na forum.

Aha ... czy niczym nie ryzykuje instalując nowego windowsa na tym fonie?? (WM 6 z O2)?
Pozdrawiam
Utoll

OK.  jest 3:53

Telefon okazał sie nie mieć simlocka
Wpakowałem mu kartę plusa i sms normalnie chodzą, Jeszcze do nikogo nie dzwoniłem bo jest za późno żeby tarabanić.

http://www.pdaclub.pl/forum/index.php?topic=68317.0
WIęc sciągnąłem i zainstalowałem. Jest ok.

Tylko klawiatura DE :( i tp. NIemiecki znam na tyle dobrze że sięjakoś łapie ale wolałbym mieć ENG lub PL.

Czy mogę zainstalować winsows mobile z polską wersją do tego telefonu czy nie ?
A jeśli tak to co trzeba by było mieć. Bo mam WIndows Mobile 6 PL i nie wiem czy mogę go tu sobie na ten telefon wrzucić.

Z góry dziękuje za odpowiedź,
Pozdrawiam
Utoll
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 04:02:04 wysłana przez utoll »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
potrzebna zgoda

Dzięki za linka.
Czytałem wczoraj ten post. ale tylko kawełek.
Dzisiaj przeczytam go w całości.

Z pierwszych pytań które mi sie nasuwają to czy mogę poprostu zainstalować na moim Arte200 z O2 z niemiec tego Roma http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85524.0

Jeśli tak to proszę o odpowiedź.
Z góry dziękuje za pomoc.
Napisane: Wrzesień 07, 2008, 00:24:52
jescze raz ja
zrobiłem tak

Poniższe FAQ ma za zadanie wyjaśnić w jasny i przejrzysty sposób proces upgradu/wgrywania ROMu do pocketphona HTC ARTEMIS,

Potrzebne rzeczy:
1. Komputer PC z ActiveSync 4.5 (zalecany system Windows XP)
2. HTC Artemis (np. SPV M650)
3. Kabel USB
4. Plik Artemis_USPL.zip (należy go rozpakować na twardy dysk komputera)
5. ROM który chcemy wgrać.

Przygotowanie Artemisa i komputera do operacji:
1. Komputer powinien gwarantować stabilne i nieprzerwane działanie na czas wgrywania ROMu
(Zaleca się utworzenie nowego, czystego profilu i zamknięcie wszystkich aplikacji które mogą się przyczynić do zakłóceń pracy systemu np. antywirusy, firewalle itp. Jedyną aplikacją uruchomioną w trakcie upgradeu powinien być Active Sync 4.5). Najlepiej to robić na laptopie z naładowaną baterią.
2. Wszelkie potrzebne dane należy zarchiwizować (może być przydatny programik PPCPimBackup.exe - jest łatwy w obsłudze) w przeciwnym razie stracimy zawartość np. kontaktów.
3. Przed przystąpieniem do dalszych czynności należy przeprowadzić SoftReset i po ponownym uruchomieniu Artemisa zadbać aby w tle nie działała żadna aplikacja.

Teraz właściwa operacja:
1. Podłączamy Artemisa do komputera za pomocą kabla USB - ikonka ActivSync powinna się zrobić zielona - jeżeli tak nie jest należy zadbać aby Artemis prawidłowo łczył się z komputerem.
2. Teraz w folderze Artemis_USPL (powstał po rozpakowaniu Artemis_USPL.zip) uruchamiamy aplikację start_uspl.exe (pojawi się okno DOSowe, należy odczekać 5-10 min).
3. Kiedy okno się zamknie a wyświetlacz Artemisa zaświeci na czarno lub biało uruchomi się aplikacja umożliwiająca wgranie nowego ROMu.
4. W oknie PDA Phone ROM Update Utility zaznaczamy (o ile nie jest zaznaczone) "I understand the caution..." i klikamy NEXT.
5. Dalej postępujemy zgodnie ze wskazówkami ww programu (komunikaty są po angielsku ale całość ogranicza się do wskazania pliku z nowym ROMem i klikaniu NEXT).

Proste i raczej bezpieczne aczkolwiek tylko osoba przeprowadzającą upgrade jest odpowiedzialna za ewentualne uszkodzenie urządzenia.

Mam nadzieję, że powyższe mini FAQ (napisane na podstawie Artemis_USPL_Manual) okaże się pomocne.

Jeżeli coś pominąłem/pomyliłem proszę moderatorów o poprawienie.

Ale nigdzie podczas robienia Uspl nie spytal się mnie gdzie jest rom aktualny komunikaty są po angielsku ale całość ogranicza się do wskazania pliku z nowym ROMem i klikaniu NEXT
Więc odpaliłem go z pliku gdzie go miałęm. I teraz czy dobrrze zrobiłem zaraz to sprawdzę jest na razie 70%
Obym się nie pomylił.
 :worried:

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Skoro piszesz, że masz 70% to już będzie dobrze.
Ja dodatkowo ( do tego faqa ) zalecam odłączenie kompa od sieci i wyłączenie na czas aktualizacji programu antywirusowego. Kilku osobom to pomogło w kłopotach. Jeśli piszesz z kompa, na którym aktualizujesz, to znaczy, że ten problem Ciebie nie dotyczy.
Będzie dobrze. Daj znać po wszystkim :)
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

Wszystko poszło chyba ok.
Telefon mi sie uruchamia teraz.
Nie chiałem instlaować rzeczy z ery ale nie wiedziałem jak zrobić soft reset (czy to chodzi o przytyrzymanie guzika power??_) nie wiem
Pewnie bede szukał czegoś innego na forum to pewnie znajdę co to oznacza.
na chwile obecną mogę zamknąć temat.
ALe służę pomocą o ile będę wiedział o co chodzi ;)

Pozdrawiam
utoll

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
Antivira i TomToma możesz normalnie odinstalować w "Usuń programy".
Nie przejmuj się kustomizacją.

Zobacz tu

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=85524.msg663448;topicseen#msg663448
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

@utoll
mam o2 orbit i uzywam karty sim z congstara (prepaid). telefony w niemczech na umowe NIE MAJA SIMLOCKA  to tylko w polsce sa zakaldane simlocki dlaczego niewiem i nikt mi tego nie umial wytlumaczyc w salonach a w niemczech podpisujac umowe dostajesz telefon bez sima bo z umowy nie wyjdziesz wczesniej niz po 24 miesiacach w abonamencie jest czesciowo wliczony telefon niema innej opcji takze sprawdz najpierw inna karta to bedziesz widzial czy chodzi czy nie jedynie ustawienia na mms-y i dostep do neta musisz sobie recznie po wpisywac jezeli to chcesz uzywac

pozdrawiam