Problem z ładowaniem / stany diody ładowania

• 7 Odpowiedzi
  • 1654 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z ładowaniem / stany diody ładowania
« dnia: Grudzień 23, 2007, 07:44:47 »
Witam, jako że jestem nowy na tym forum chciałbym się ze wszystkimi przywitać :)

Od wczoraj (22.12) jestem szczęśliwym (no może nie do końca   :-| ) posiadaczem SPV M650. Nie do końca szczęśliwym, ponieważ mam problemy z naładowaniem baterii. Otóż bateria ładuje się może z 5 minut po czym dioda zapala się na zielono, jeśli uda się załadować windowsa to wskaźnik baterii pokazuje 100%, a urządzenie po 2-6 minutach wyłącza się z powodu rozładowanej baterii. Ładowałem całą noc i włączył się na może jakieś 20-30sek. Co na to poradzić?

Druga część pytania dotyczy stanów diody - jak ona powinna świecić przy ładowaniu? U mnie najpierw na przemian zapala się i gaśnie (czas świecenia ok. 25s, a wygaszona jest przez jakieś 15s i tak na przemian) na pomarańczowo (wcześniej było tak przez ok. 2 minuty, obecnie podłączony do ładowania jest około 30minut i o dziwo nadal miga), potem świeci na pomarańczowo, a na koniec na zielono.

Czy to jakiś błahy problem, czy po dniu posiadania muszę udać się do serwisu?  :mad:
Liczę na szybką pomoc kolegów forumowiczów.

EDIT:

Zmierzyłem napięcie na baterii, wynosi 4.13V.

Telefon nie reaguje na przycisk włączenia, po naciśnięciu prawego i lewego klawisza wyskakuje instrukcja, żeby nacisnąć SEND w celu hard resetu, naciskam zieloną słuchawkę, pojawiają się napis Formatting FAT Partition, potem Formatting is complete. Telefon zaczyna się włączać, ale nie przechodzi wogóle do ładowania WM, tylko wyłącza się zaraz po pojawieniu się na ekranie napisu GSM 02.84.90 (chyba dobrze zdążyłem odczytać) :/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2007, 09:05:45 wysłana przez sprawka »

*

Offline Masta_J

• 309
  • Sprzęt: HD2
Odp: Problem z ładowaniem / stany diody ładowania
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 23, 2007, 11:03:45 »
Oddaj sprzęta do serwisu a o stanie diód powie Ci instrukcja obsługi.

Pozdrawiam,
Masta_J

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 23, 2007, 12:21:56 »
Z tego co teraz widzę po telefonie to zostaje tylko serwis :(

O tym co oznaczają diody w instrukcji za wiele nie pisze niestety. :/
Pisze tylko "Ta dioda świeci na zielono i pomarańczowo. Informuje o stanie oczekiwania w komunikacji GSM/GPRS/EDGE; o komunikatach i stanie sieci, jak również sygnalizuje powiadomienia i ładowanie akumulatora."

Może mi ktoś powiedzieć co oznacza kiedy dioda ta zapala się na ~25sek na pomarańczowo a potem na ~15sek gaśnie?

« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2007, 13:26:49 wysłana przez sprawka »

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 23, 2007, 18:55:29 »
U mnie w instrukcji jest ciut więcej.

Dioda powiadomień 1 - Ta dioda ma następujące znaczenie:
  • Dioda migająca na niebiesko oznacza, że system Bluetooth jest włączony, a urządzenie jest włączone i gotowe do przesyłania sygnałów częstotliwości radiowej.
  • Migające światło zielone informuje o stanie sieci WiFi.
  • Kiedy włączone są obie funkcje Bluetooth i WiFi, dioda miga w obu kolorach na przemian.
  • Światło pomarańczowe oznacza status sieci GPS

15 strona Instrukcji.

Pozdrawiam,
Masta_J

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 23, 2007, 21:41:21 »
Tak, tylko mi chodzi o tą drugą diodę :) mimo wszystko dzięki za ten fragmencik i chęci :)

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 23, 2007, 21:47:45 »
Tak, tylko mi chodzi o tą drugą diodę :) mimo wszystko dzięki za ten fragmencik i chęci :)

Kolego ja tu jestem dla Ciebie  :mrgreen:

Czy Twoje urządzonko wykonuje coś w czasie kiedy dioda pomarańczowa błyska nieregularnie?
Masz np. włączony GPS, fon jest podłączony do lapa, do prądu itp.?

Wydaje mi się, że Twój problem z miganiem diody jest bezpośrednio związany z problemem z baterią, który opisałeś wyżej.
Jeśli urządzenie jest ładowane to pomarańczowa dioda świeci się światłem stałym aż bateria naładuje się w całości - wtedy przechodzi na kolor zielony.
To co dzieje się u Ciebie wskazuje, że bateria ładowana jest 25 s i następuje przerwa 15 s w ładowaniu i tak naokoło.
Chyba tylko serwis poradzi coś na bolączki Twojego sprzętu.

Pozdrawiam,
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2007, 21:56:36 wysłana przez Masta_J »
Masta_J

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 24, 2007, 08:47:34 »
W takim razie uzbrojony po zęby w paragrafy i ustawy idę do przedstawicielstwa Orange w którym nabyłem mój sprzęt i będę domagał się wymiany, bo nie specjalnie widzi mi się oddawać sprzęt do serwisu po godzinie używania.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi na pytania :)

*

Offline Masta_J

• 309
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 24, 2007, 10:15:10 »
Jeśli kupiłeś sprzęt jako osoba fizyczna to domagaj się wymiany na nowy na zasadzie Niezgodności Towaru z Umową.
Zmyliłeś mnie trochę pisząc o serwisie a faktycznie w tym przypadku serwis to ostateczność.

Powodzenia i daj znać jak poszło!
Pozdrawiam,
Masta_J