Flashowanie USPL w telefonie M650 z orange

• 9 Odpowiedzi
  • 2585 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Flashowanie USPL w telefonie M650 z orange
« dnia: Październik 18, 2007, 10:09:14 »
Hej
Mam pewien problem ponieważ probowałem zdjąć CID'a tym sposobem co jest w tutorialu http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=311403  ale na daremno zrobiłem wg ten instrukcji i po kliknięciu na start_uspl.exe robi robi dochodzi do 100% pojawia sie pingwin linuxowy jakieś zielone małe literki i ekran robi sie czarny. Widać ze ekran jest podświetlony gdy weźmie sie telefon i popatrzy na ekran pod różnym kątem, no i czekałem tak 10 min i jedno wielkie nic. Jedynie co potem można zrobić to wyjąć baterie i włączyć telefon ponownie, przy włączaniu telefonu obserwuje i SPL po zmianie powinien wyglądać tak 1.11.xxxx a jest dalej 1.38.0000 czyli jedno wielkie nic. Probowałem wyłączać firewalle, antywirusy oraz próbowałem na innym komputerze i dalej to samo. Co zrobić w tej sytuacji. Chciałbym się pobawić w zmiany romów ale nie mogę bo dalej CID jest. Macie jakieś pomysły jak ten problem rozwiązać.

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
  • Sprzęt: SPV M650 (HTC P3300)
Odp: Flashowanie USPL w telefonie M650 z orange
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2007, 17:08:13 »
a jaki system operacyjny masz? czytalem ,ze na Viscie sa jakies problemy

*

Offline trych

• **
  • 246
    • http://www.m-blue.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 22, 2007, 13:42:17 »
ja mialem podobnie, zrobilem hard reset w pda, poszlo bez problemu.

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2007, 15:46:09 »
Hej,

to ja się podepnę pod temat. Mam zamiar niedługo stać się posiadaczem M650 (przesiadka z Looxa N560). Brakuje mi na pdaclub.pl jakiegoś pakietu informacji (FAQ) dla nowych użytkowników zainteresowanych flashowaniem tego urządzenia. Wiadomo, że nieumiejętne wykonanie tej procedury może skutkować dość sporymi problemami, dlatego lepiej zawsze poczytać i się dowiedzieć. Na sisotrzanym/braterskim forum dot. Looxów powstał specjalny wątek, gdzie na pierwszej stronie jest zawsze instrukcja postępowania i aktualna wersja WM6 do ściągnięcia (http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=76037.0).
Mógłby ktoś z Was, drodzy userzy M650 napisać parę słów o procedurze flashowania?

Szczególnie mnie nurtuje kwestia CID'ów i USPL - co to takiego? Niedawno flashowałem Nokie e50 brandowaną przez Orange i zmieniałem tam product code. Czy to coś podobnego? Z mojej dotychczasowej wiedzy wynika, że aby umożliwić sobie wgranie ROMu z WM6 (jest wiele wersji) należy zdjąć CID (np przy pomocy serwisu imeicheck). W powyższym linku na XDA-Developers jest wypuszczona jakaś aplikacja do flashowania, która już nie wymaga zdjęcia CID'a. Po odpaleniu tej aplikacji rozumiem, że mogę rozpocząć wgrywanie nowego ROMu?

Dobrze to wszystko rozumiem? Poprawcie mnie jeśli możecie :)

Dzięki!
« Ostatnia zmiana: Październik 22, 2007, 15:48:50 wysłana przez matis »

*

Offline trych

• **
  • 246
    • http://www.m-blue.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 22, 2007, 16:03:42 »
flashowanie jest smiesznie proste:)
sciagasz interesujacego CIe roma, obecnie polecam touch 2.1, w paczce jest juz uspl. podpinasz pda do komputera przez usb, ma yc widoczny przez AS, odpalasz uspl, calosc trwa kilka minut, pda sie przeladowuje, odpalasz plik flasha i tyle, na ekranie bedziesz musial potwierdzic kilka razy- tyle;)zero stresu, zero problemow:)

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 24, 2007, 23:42:47 »
trych ja kilkakrotnie robiłem HR ale nic nie skutkuje nie flashuje USPL, tak jak wcześniej opisałem dzieje sie non stop to samo nie wiem co może  być źle, robie wszystko zgodnie z instrukcja krok po kroku, mam Windowsa XP Professional. Może coś jeszcze poradzicie mi co  sprobować.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 24, 2007, 23:52:02 »
Zmień komputer - czesto pomaga ( wyłacz firewall/ antyvir) , zmień port USB/ kabel .
Przyczyn może być wiele - ale czesto są tak prozaiczne - musisz je wyelimninować.
potrzebna zgoda

*

Offline bylciu

• 6
  • Sprzęt: SPV M650, Lapcio : Asus A6
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 25, 2007, 10:51:19 »
Paczka Touch 2.1 zawiera wszystko .... pamietaj o zainstalowaniu Activsynca 4.5 to najwazniejsze. Rozpakowujesz paczke .. Touch 2.1 . podpinasz SPV. uruchamiasz plik Step1. wykonuje sie cały . nastepnie step.2 spokojnie widzisz na kompie i na spv procentowa akcje upgrade. po upgrade spv sam sie zrestartuje ... uwaga pierwsze uruchomienie systemu troszke trwa pojawia sie logo HTC nastepnie TouchFlo... i nie nalezy sie denerwowac lecz chwilke poczekac. zrobic sobie herbatke. kilka minut potrwa. jesli trwa polgodziny no to kłopot :-). wgrywalem Vanille i Toch 2.1 .. pierwszy rom jest subiektywnie szybszy lecz mniej ciekawy narzedziowo i wizualnie. Toch ma kilka fajnych opcji . które pomagaja w obsłudze i uzytkowaniu spv.

*

Offline matis

• 267
  • Sprzęt: SPV M650 WM6 Vanilla  + microSD 2GB Kingston
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 25, 2007, 19:52:36 »
Paczka Touch 2.1 zawiera wszystko .... pamietaj o zainstalowaniu Activsynca 4.5 to najwazniejsze. Rozpakowujesz paczke .. Touch 2.1 . podpinasz SPV. uruchamiasz plik Step1. wykonuje sie cały . nastepnie step.2 spokojnie widzisz na kompie i na spv procentowa akcje upgrade. po upgrade spv sam sie zrestartuje ... uwaga pierwsze uruchomienie systemu troszke trwa pojawia sie logo HTC nastepnie TouchFlo... i nie nalezy sie denerwowac lecz chwilke poczekac. zrobic sobie herbatke. kilka minut potrwa. jesli trwa polgodziny no to kłopot :-). wgrywalem Vanille i Toch 2.1 .. pierwszy rom jest subiektywnie szybszy lecz mniej ciekawy narzedziowo i wizualnie. Toch ma kilka fajnych opcji . które pomagaja w obsłudze i uzytkowaniu spv.

Super, tego mi trzeba było. Dzięki za odpowiedź :)

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2007, 00:14:39 »
trych ja kilkakrotnie robiłem HR ale nic nie skutkuje nie flashuje USPL, tak jak wcześniej opisałem dzieje sie non stop to samo nie wiem co może  być źle, robie wszystko zgodnie z instrukcja krok po kroku, mam Windowsa XP Professional. Może coś jeszcze poradzicie mi co  sprobować.
Robisz tak odpalasz uspl leci aż do czarnego ekranu AS sie wywali że nie ma połączenia, czekasz chwilę AS ponownie się połączy. Dopiero teraz jedziesz z wizardem RUU aż do resetu telefonu i po sprawie.