FAQ - upgrade/wgrywanie nowego romu do Artemisa bez zdejmowania CIDa.

• 193 Odpowiedzi
  • 136529 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FAQ - upgrade/wgrywanie nowego romu do Artemisa bez zdejmowania CIDa.
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 27, 2009, 19:20:46 »
UUu. tak to nie prubowałem. Powiem szczerze laik jestem w te sprawy a chce sie pozbyc Softu ery bo mnie drazni. mógłbys mi powiedziec jak to zorbic albo odesłac do linku gdzie to jest fajnie jakos opisane.?? Bede wdzieczny

*

Offline mickey

• **
  • 114
  • Sprzęt: HTC TOUCH HD
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 27, 2009, 19:25:01 »
jak masz soft ery, to masz znowu cidlocka. Wrzuć najpierw USPLa, zobacz, czy obejdzie blokadę.

Cytat: PYJTER  Kwiecień 16, 2008, 08:45:56
Panowie nie wiem czy ja robie coś źle ale próbuje dziewiczą SPV upgrade'nąć i za cholere nie moge.

Robie na czystym koncie w XP. ActiveSync świeci na zielono próbowałem karty wyciągnąć i z kartami.
Więc tak naciskam start_uspl i lecą procenty dochodzi tak do 70% na telefonie pokazuje się linuksowy pingwinek i telefon robi restart i zostaje lekko podświetlony i pasek skacze do 100% po czym załącza mi się automatycznie Rom Update Utylity.
Tutaj moje pytanie bo ikonka z ActiveScan jest szara czy tak ma być? Czekałem ponad 20 minut i dalej jest szara.
Próbuje robie dalej i teraz wyskakuje mi okno gdzie pokazuje mi IMAGE VERSION i mam przycisk UPDATE i Cancel i nie mogę nigdzie wybrać rom'u który chcę wgrać. Mam tylko napis SELECT FROM BELOW i wszystko.
Może dla was to banalne ale ja już walcze z tym chyba 4 dni przekopałem cąłe forum i zwracam się do was o pomóc.
Z góry dzięki....

Miałem to samo, więc chętnie pomogę.
Procedura wygląda tak:
1.Zestawiasz połączenie Active Sync
2.Odpalasz start_uspl ->procenty, pingwinek tak ma być
3.Ekran się wyłącza, telefon podświetlony, połączenie ActiveSync zerwane. Tka ma być
4.Potem już tylko klikasz Dalej do samego końca.
Na tym etapie masz zdjętego CIDa
Palm się zresetuje i zauważ, że masz IPL same 1 - to znaczy, że nie masz blokady CID
Następnie przystępujesz do wgrania właściwego Romu, czyli Step2. Procedura identyczna.
Powodzenia. Jakby co, pisz na pw.
« Ostatnia zmiana: Październik 27, 2009, 19:30:40 wysłana przez mickey »

« Odpowiedź #152 dnia: Październik 27, 2009, 22:34:45 »
jak masz soft ery, to masz znowu cidlocka. Wrzuć najpierw USPLa, zobacz, czy obejdzie blokadę.

A mozesz kolego troszke jasniej co to oznacza wrzucić USPla. Powaznie laik jestem. To są moje pierwsze moje doświadczenia z WM.

*

Offline mickey

• **
  • 114
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 27, 2009, 23:09:45 »
Nie chcę być upierdliwy, ale przyznaj się po dobroci, czy przeczytałeś bieżący wątek od początku? Bo na pierwszej stronie masz FAQ jak zdjąć/obejść blokadę CIDlock. USPL to właśnie oprogramowanie, które umożliwia taką operację. Mamy tu takiego moderatora ;), który zgrzyta zębami na tych, co nie lubią czytać i szukać.
Wróć do początku wątku i przeczytaj go uważnie, jeśli nadal będziesz miał wątpliwości, napisz prywatną wiadomość, nie zaśmiecaj forum.
W poprzednim poście wrzuciłem Ci skróconą instrukcję co i jak.
mickey

« Odpowiedź #154 dnia: Październik 28, 2009, 00:36:34 »
mickey Wielkie dzięki za pomoc. Ja ten wątek juz wałkowałem jakis szas temu bo walcze z tym juz troche czasu. Ale to w wolnych chwilach po pracy i nie wszystko z niego spamiętałem. Jak co to bede pisał do ciebie. Pozdro.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 28, 2009, 10:43:40 »
Ja Ci proponuję zrobić to tak jak ja zrobiłem, wydrukuj sobie instrukcję i czytaj ją tak długo aż zrozumiesz, załapiesz o co chodzi. Ja za pierwszym razem o mało nie zemdlałem czekając 10 min. aż się wgra ROM, ale uwierz, że ciężko coś zepsuć. Najważniejsze to przeczytać od początku z 3 pierwsze strony bo jak kolega wyżej napisał nikomu nie chce się po raz kolejny pisać to samo.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline mickey

• **
  • 114
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 28, 2009, 11:26:13 »
O, Moderator nie śpi :P Już działamy z kolegą na privie, może coś z tego będzie

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 29, 2009, 13:10:20 »
Witam,

ostatnio trochę eksperymentowałem z różnymi ROM-ami. Nagrywałem na notebooku i rzeczywiście nie zawsze się udawało. Mam wrażenie, że lepiej działa, jeżeli się wymusi stałą częstotliwość zegara CPU.
popej

*

Offline ArturroPA

• 1
  • Sprzęt: HTC Artemis soft AMIGAnTOMEK
« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 14, 2009, 21:30:51 »
Ja również czytałem ten temat parę razy i z drżącą ręką podłączyłem M650 pod lapka i dalej do przodu. I.....
Udało się  :ok: teraz cieszę się nowym ROM-em. Wielkie dzięki tym, którzy się przyczynili do wytłumaczenia nowicjuszom jak i co należy po kolei zrobić a w szczególności dzięki dla AmiganTomek - RLKP  :mrgreen: za poświęcony czas na opracowanie fajnego softu. Dzięki Wam wszystkim postawiłem pierwsze małe kroczki ....

*

Offline Hormon07

• 31
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS, HTC VOX
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 14, 2009, 22:19:25 »
Witam
Jestem tu nowy, nie mam dostepu do xp, na swoim kompie mam win7 64. Jak poradzić sobie uspl?

*

Offline AMIGAnTOMEK

• Ekspert HTC Artemis
  • 1858
  • Sprzęt: HTC HD2, Nokia Lumia 820
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 15, 2009, 15:00:43 »
Witam
Jestem tu nowy, nie mam dostepu do xp, na swoim kompie mam win7 64. Jak poradzić sobie uspl?
Iść do kolegi który ma XP
Jeśli podoba Ci się mój ROM i chcesz zostać donatorem wyślij mi PW.

« Odpowiedź #161 dnia: Grudzień 08, 2009, 17:52:21 »
Mam problem, uruchomiłem start_uspl.exe, procenty doszły do 70, wyświetliło się czarne tło z pingwinem i napisy:
WELCOME TO HARET
VRAM ADDR: 0X20001020
CREATING PRELOADER 1:1 MAPPING.
Wisi już tak prawie pół godziny, jakiś czas temu zerwał połączenie z ActiveSync. Nie wiem co mam teraz robić, czy odłączać czy czekać dalej?

*

tomwil

« Odpowiedź #162 dnia: Grudzień 20, 2009, 10:19:53 »
czy każdorazowo trzeba flashować firmowy na zmianę? Wgrałem Uspla, wgrałem 6.1 full tomka. Teraz chciałem wgrać wersje litle i dupa, wywala błędy, że niby błąd wielkości pliku, uszkodzony plik itp. Przerywa flasha po 2 % i robi SR. Plik z romami ściągałem z 3 razy i na każdym o samo. Robiłem SR, HR, próbowałem z bootloadera. I teraz się zastanawiam czy nie trzeba czasami wrócić do WM 6 ery  :mysli:

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #163 dnia: Grudzień 20, 2009, 10:43:54 »
czy każdorazowo trzeba flashować firmowy na zmianę?
Wydaje mi się, że nie.
Wgrywałem dziesiątki romów i tylko za pierwszym musiałem się bawić z uespeelami itd.
Chyba gdzie indziej tkwi problem.
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

*

tomwil

« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 20, 2009, 10:48:07 »
możliwe, że faktycznie coś z plikami, albo przy ściąganiu albo rozpakowywaniu....ściągnąłem kuchnie i właśnie się skończyło flashowanie z gotowanego romu...

i oki

ściągam kuchenkę ultra :)

no i kicha-ultra ugotowaneo w kuchni nie idzie wgrać... błąd wielkości pliku ???

o co tu biega ???

oki-poszło z karty :D
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2009, 20:58:17 wysłana przez tomwil »

*

Offline pedr0s

• 18
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #165 dnia: Luty 16, 2010, 13:58:38 »
Panowie siedzę i siedzę czytam i czytam i albo jestem debilem albo to nie dla mnie :) ściągnąłem  rom AMIGAnTOMEK_6.1_FULL_FINAL, w porządku wypakowałem , mam kilka plików aby zmienić rom muszę uruchomić plik Amigan_CustomRUU ok . Lecz czytając wszystkie tematy zrobił mi mi się już burdel w głowie . Obecnie posiadam SPV M650 z sieci orange , rozumieć mam iż skoro jest na sieć orange nie będę mógł wgrać AMIGAnTOMEK_6.1_FULL_FINAL dobrze rozumuje ? Aby ściągnąć locka muszę wgrać rom ery ? To przerasta moje myślenie :)

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #166 dnia: Luty 16, 2010, 14:19:22 »
Wszystko pomieszałeś, najpierw wgraj USPL.exe, potem dopiero wgrywaj jakikolwiek ROM. ROM wgrywa się za pomocą RUU  czyli w 1 katalogu (nazwa obojetna) musisz mieć 2 pliki (RUU i plik ROMu .nbh). Sa również ROMy w postaci exe więc wtedy RUU nie trzeba. Wszystko to z resztą bt=yło nie raz opisywane i wydaje się, że dosyć jasno.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline pedr0s

• 18
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #167 dnia: Luty 16, 2010, 14:39:18 »
Rzecz w tym właśnie że nie jasno , ponieważ niby iż jest kategoria danego tematu , to informację są dość pomieszane , :) dlatego siedzę na forum od wczoraj i czytam i czytam

« Odpowiedź #168 dnia: Maj 25, 2010, 20:04:43 »
Witam

studiuję tutaj na forum już od wczoraj, łącznie ok. 6h i jakoś nie mogę ogarnąć T-Mobile Mda compact III

Urządzenie było używane przez Tatę (pracuje jako taksówkarz) jakiś miał tam program, nie wiem nigdy mnie to nie interesowało.

Wczoraj urządzenie mu padło, powiedział że nie idzie uruchomić i wziąłem je w obroty.

Przy normalnym uruchomieniu widzę taki obrazek:

Jak robię HR (dwa funkcyjne klawisze + reset) pokazuje się:

Próbowałem fleszować przez kartę MicroSD za pomocą: AMIGAnTOMEK_6.1_FULL_FINAL
zmieniając oczywiście nazwę pliku *.NBH na ARTEIMG.nbh
w/g tej instrukcji http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Artemis_SD_Card_Flashing
lecz włączając przez bootloader'a nie ma tych "10 sekund" tylko odrazu 3 kolorowe paski....

Pytanie: co ja takiego robię źle?

PS: oczywiście pisać chyba nie muszę, że AS nie widzi, choć xp'ek sp3 widział urządzenie i doinstalował stery ale na tym szał minął...
(AS ver. 4.5)

Artemis_USPL -> nie widzi sprzętu

Najbardziej mnie ciekawi co robię źle przy fleshowaniu przez kartę.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #169 dnia: Maj 25, 2010, 21:02:14 »
To w końcu zrobiłeś HardReset czy nie ? Na drugim zdjęciu wystarczy tylko potwierdzić "zieloną słuchawką".

Połączone: [time]Maj 25, 2010, 21:05:39[/time]
I co znaczy, że padł, co się dzieje? Poza tym te 3 kolorowe paski to właśnie BL. Jaką pojemność ma karta SD, karta SIM wyciągnięta?
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 21:07:07 wysłana przez tomaszkap »

« Odpowiedź #170 dnia: Maj 25, 2010, 22:11:05 »
HR niby zrobiony, lecz nic nie daje tj. uruchamia się do czarnego podświetlonego ekranu (tuż za Orange)

Z kartą był taki problem że była źle sformatowana tj. na fat a nie fat32, już poprawiłem, teraz ściągam 4 rom by dało się zainstalować, bo ciągle wywala "invalid" że nie zgodne jak by....

Karta mała bo tylko 128 mam pod ręką

edit:

Pokazuje się jak z karty startuję:
=====================
Checking SD contents
Invalid Certificate

<<zielony pasek>>
press any key to continue
=====================

i to na romach:
WM5_PL_OS_1.38.0.0_Radio_2.95.90_pl_orange (z 2 źródeł)
AMIGAnTOMEK_6.1_FULL_FINAL
Hero_WM6_ERA_3.15.118.1
WM 6.1 5.2.20749
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 22:24:36 wysłana przez Kovciu »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #171 dnia: Maj 25, 2010, 22:27:49 »
Sprawa jest prosta - nie masz ściągniętego CID-a. Musisz wgrać ROM od Orange, ale jeśli HR nie pomaga to źle to widzę, próbuj.

P.S.

Na GG nie pomogę (przynajmniej dzisiaj) bo idę spać, na forum Ci napisałem chyba wszystko co mogę. Poza tym poczytaj mój sig :)

« Odpowiedź #172 dnia: Maj 25, 2010, 22:35:43 »
a co sądzisz o tym:

to jest właśnie bootloader.
1. naładować baterię powyżej 50%
2. podpiąć z tym ekranem do peceta
3. odpalić program flashujący, z oryginalnym softem z O2, np. niemieckim WM6 lub angielskim WM5. On i tak wyłącza AS, który nie jest mu do niczego potrzebny. Ważne żeby była paczka z typowym zestawem: plik .nbf, romupdateulitity.exe itp.
4. Jak wstanie, to wgrać jeszcze raz coś innego

Przed chwilą odpaliło mi coś z Hero_WM6_ERA_3.15.118.1 ale po chwili coś wyskoczyło, nawet przeczytać nie zdążyłem... ok spox ;-) miło i tak że ktoś napisał.

Edit:

Przed chwilą przy HR pokazał się napis "format is complete" mmm obiecujące to.... czy nie?
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2010, 22:39:24 wysłana przez Kovciu »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #173 dnia: Maj 25, 2010, 22:40:20 »
Jak wchodzi do BL to możesz podłączyć kabel, pojawi się napis USB i wtedy możesz zapuścić ROM po kablu przez RUU. AS nie jest do niczego potrzebny. Dobranoc

« Odpowiedź #174 dnia: Maj 25, 2010, 22:53:27 »
ehm... wyskakuje ERROR 270 : UPDATE ERROR

Sprzęt nagle gaśnie i wtedy error...

KOD: ERROR [270] -> Błąd połączenia lub uszkodzony plik (Update error)
Problem pojawia się gdy z pewnych przyczyn w trakcie uaktualniania nastąpi przerwa w komunikacji urządzenie <-> PC lub plik z ROM-em jest uszkodzony. Częsta przypadłość pod Vistą.
Rozwiązanie: Zresetować PC i urządzenie. Ponownie uruchomić RUU, ponownie zassać ROM.  W przypadku posiadania Visty najlepiej wgrywać za pomocą karty SD

Nadmieniam iż:
1. Antyvir - off
2. Zapora - off

Jeeeah k... udało się :-)

już ostatkiem sił (00:54) przez BL wgrywałem oprogramowanie: Hero_WM6_TMD_3.15.111.2
i sprzęt ruszył, ożył wreście, teraz zostaje ściągnąć CID'a i wgrać coś lepszego :-)
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2010, 00:55:23 wysłana przez Kovciu »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #175 dnia: Maj 26, 2010, 07:01:35 »
Przez kabel czy kartę? Gratuluję, teraz już zostałeś ekspertem :)

« Odpowiedź #176 dnia: Maj 27, 2010, 15:49:54 »
Przez kabel czy kartę?

Oczywiście że kabel, bo urządzenie nie było odblokowane, czyli miało tego CID'a (mam nadzieję że nazwy nie pomyliłem), czyli karta automatycznie odpada - gdzieś tak doczytałem na forum.

Co mnie najbardziej poprowadziło to napis "T-mobile", ktoś przy tym rył troszkę kiedyś, ale śmiem twierdzić że jest to anglik, więc wgrałem oprogramowanie angielskie (język niemiecki?) co sprawiło ożywienie i mogłem dalej walczyć. Następnie ściągnąłem CID'a przez program podany w pierwszym poście i wgrałem najbardziej odpowiadający mi rom.

Teraz jak CID'a bark, to wiem że gdyby znów padł mogę od razu przez kartę fleshować, co ułatwi mi sprawę. :-)

a co do:
Gratuluję, teraz już zostałeś ekspertem :)

to serio? mam się czym chwalić? czy raczej jako sarkazm?

PS: mam nadzieję, że coś wartościowego dorzuciłem do tego jakże rozległego tematu :-)
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 17:33:55 wysłana przez Kovciu »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #177 dnia: Maj 27, 2010, 18:05:28 »
Oczywiście, że masz się czym chwalić. Teraz możesz spokojnie pomagać innym. Pamiętaj, że niektore ROMy (np. Era Hero) zmieniają SPL i musisz na nowo wgrać USPL.exe

« Odpowiedź #178 dnia: Maj 27, 2010, 18:49:54 »
Oczywiście, że masz się czym chwalić.

Miło to słyszeć od osoby Twojej rangi  :D

Teraz możesz spokojnie pomagać innym.

jak jestem wstanie to zawsze :-)

Pamiętaj(...)

Pamięć do takich rzeczy mam dobrą ;-)

niektore ROMy (np. Era Hero) zmieniają SPL i musisz na nowo wgrać USPL.exe

ta, kilkakrotnie było o tym pisane na forum, ale co mnie boli, to że USPL nie można wgrać przez kartę (próbowałem)
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2010, 18:54:43 wysłana przez Kovciu »

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #179 dnia: Maj 27, 2010, 19:31:08 »
Nie można wgrać USPL.exe bo jest to stara metoda. W nowszych modelach do minięcia CID-a używa się HardSPL i jego można wgrywać z karty chociaż jest to trudne.