Drobne pytania początkującego użytkownika m650 - grupy, kontakty itp

• 13 Odpowiedzi
  • 2601 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Poochini

• **
  • 162
  • x35zone i siemens sl45 roolez :)
  • Sprzęt: Kaiser WM 6.1 radio: 1.71.09.01
Witam serdecznie
Jak już informowałem w innym poście, zdecydowałem się, że zakupie jednak m650. Nie powiem - podoba mi się. Jako długo letni użytkownik SL35 (przerobiony soft) oraz SL45 (również przerobiony), mam trochę pytań w związku z różniącymi się oprogramowaniem. Testując telefon, znalazłem pewne rzeczy o które chciałbym was spytać. Mianowicie:

1. Czy ta karta będzie pasować? http://allegro.pl/item349342401_sandisk_micro_sd_hc_4gb_adapter_hermes_gliwice.html
2. Czy jest możliwość stworzenia własnych grup (np. VIP, rodzina) przyporządkować kontakty oraz dzwonek do grupy?
3. Czy możliwe jest zapisywanie sms`ów na telefon, a nie na sim (jak w n6630)?
4. Czy da się zrobić kopię zapasową oprogramowania ?
5. Czy jest możliwość ustawienia na głównym ekranie Dziś w formie takiej jak ilość bądź brak nowych wiadomości?
6. Jak szukam bądź ściągam software do telefonu, to ma być oczywiście windowsmobile 5, a czy  pocket PC będzie OK?
7. Czy da się ustawić duże zdjęcie w kontakcie?
8. Jeszcze miałem pytanie o managera zadań jak z windowsa stacjonarnego, ale to poszukam w programach samemu.

To tyle z pytań, które mnie nurtują.

Dzięki serdecznie jeśli ktoś zechce mi pomóc rozwikłać te 'problemy'. Telefon z windowsem jest świetny, i ciągle coś mnie w nim zaskakuje.
pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2008, 21:20:48 wysłana przez Poochini »
c35i v18-Poochini ->sl45i v56-poochini ->n6630 ->htc artemis ->asus P750 ->htc artemis ->Tytn II

Niezbadane są wyroki Boże

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Drobne pytania początkującego użytkownika m650 - grupy, kontakty itp
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2008, 22:14:39 »
Ad.1 Jeśli masz WM 6 lub 6.1 to tak a jeśli WM 5 to trzeba wgrać patch do kart SDHC.
Ad.2 Dzwonek można przyporządkować (to nie Nokia :-|) ale każdemu osobno i grupy też można zrobić ale ja używam SPB Phone Suite a są również darmowe programy do zarządzania kontaktami.
Ad.3 TAK
Ad.4 Tak np. SPB Backup
Ad.5 Tak - ustaw w Settings -Today - Items - wtyczka messaging lub program np.  SPB Phone Suite lub SPB Diary i inne
Ad.6 Pocket PC ale system też ma znaczenie a zawsze można spróbować nic się nie stanie. Pliki są w formie exe do instalki przez AS (active sync) lub arm cab, które kopiuje się (bez rozpakowywania) na pocketa i tam uruchamia bezpośrednio
Ad.7 Zdjęcie tak ale "duże" tzn?? Spróbuj
Ad.8 Task manager

Napisz jaki masz ROM, to ważne.
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2008, 22:22:04 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Poochini

• **
  • 162
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 02, 2008, 10:19:50 »
dzięki ogromnie za odpowiedź. Więc idąc dalej...

Ad1. OK, znalazłem patcha i jak odbiorę kartę, to go wgram jakby nie działało.
Ad2. Zainstaluje ten program do grup. Napisałem nokia, gdyż wcześniej miałem symbiana (n6630), ale pomyślałem, że warto spróbować czegoś nowego, co nie powiem - spodobało mi się bardzo ;)
Ad3. A jak ? :) Miałem napisać na ukryciu kontaktów, ale znalazłem już na forum temat.
Ad4. Ściągłem ten programik do kopii
Ad5. Ściągniete obie wtyczki, sprawdzę je
Ad6. Zrozumiane :)
Ad7. Ustawiłem jak radzisz, tzn duże (640x480) zdjęcie jako obrazek osoby dzwoniącej i niestety pokazuje się małe. To jest oczywiście kwestia czysto kosmetyczna, więc ten pkt raczej jest nieistotny
Ad8. Ściągnąłem

Odnośnie wersji ROM, w info pisze mi tak:
wersja operatora: 21.138.9.693
wersja ROM : 1.38.69.3 PLK
data ROM : 04/13/07
Telefon jest z orange

Mam również 2 nowe pytania....
1. Jak się ma sprawa programu antywirusowego z PC. Czy np KIS 7 jest w stanie wykryć wirusa z instalatora aplikacji na WM5? Czy lepiej zainstalować coś na telefonie.
2. I chyba ostatnie pytanie. Prawdopodobnie chodzi o wtyczkę bądź aplikację która pozwoliłaby na umieszczenie własnych ikon do programów na pulpicie telefonu. Znalazłem już battery status, a miałem się o niego spytać ;)

pozdrawiam
c35i v18-Poochini ->sl45i v56-poochini ->n6630 ->htc artemis ->asus P750 ->htc artemis ->Tytn II

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 02, 2008, 12:52:34 »
Odpowiadam:

Ad1. Na razie program antywirusowy jest zbędny, nie słyszałem żeby ktoś załapał coś na pocketa ale niczego w przyszłości nie można wykluczyć.
Ad.2 Do skrótów na Today to: SPB Pocket lub iLauncher

Battery Status i spolszczenie 1.05

P.S,

Zmień ROM jak najszybciej a przekonasz się na co naprawdę stać SPV  :ok: Już ROM WM6 od ERY jest 3 razy szybszy a ten, który teraz mam (w podpisie) chociaż po angielsku to śmiga 10 razy szybciej !!!
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2008, 12:54:56 wysłana przez tomaszkap »
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Poochini

• **
  • 162
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 02, 2008, 16:33:01 »
Ogromnie dziękuje za pomoc tomaszkap.

P.S,

Zmień ROM jak najszybciej a przekonasz się na co naprawdę stać SPV  :ok: Już ROM WM6 od ERY jest 3 razy szybszy a ten, który teraz mam (w podpisie) chociaż po angielsku to śmiga 10 razy szybciej !!!
Właśnie czytałem o tym i mnie to zainteresowało. Powiedz, jak to jest gdy mam tel z orange i gwarancje 24mies? Da się wrócić bez problemów do poprzedniej wersji ?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 02, 2008, 18:25:46 »
Tu jest zawsze dylemat. Zmiana ROM-u jest możliwa bez utraty gwarancji ale trzeba ściągnąć CID-locka i tu się niestety sprawa komplikuje. Poczytaj wątki na naszym forum. Komuś tam się udało ale musiał "specjalnie" potraktować sprzęt żeby w serwisie nie doszli czy był zmieniany ROM  :) Z tego co widzę to jest bardzo mało awaryjny sprzęt więc ja nie miałem żadnych obiekcji (sic co za słowo)  :grin:

*

Offline Poochini

• **
  • 162
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 04, 2008, 19:50:33 »
Super - zaciekawiłeś mnie tym ROM`em :) Poczytam na forum jak to się robi. Tzn kopie i wgrywanie tak jak mówisz

Zainstalowałem program contact MortRing do przyporządkowania dzwonków do całych grup. Nie mogę się zdecydować na program do wyświetlania ikon od wybranych programów. Obecnie mam zainstalowane :
Battery Status - dla wskaźników baterii
PSB Phone Suite - dla nieodebranego połączenia, szybkiego wł/wył b-t oraz wi-fi, i dla profili
Pocket PLUS dla wyświetlania ikon.
Trochę telefon muli. Do tej poty testowałem : Launcher, cLaunch_WM, iLauncher3.WM5 oraz program w nazwie mający shortcut  :smile:
Dalej nie mogę znaleźć programu, dzięki któremu będzie można zrobić 5 - 6 własnych ikonek na pulpicie.

Dodatkowo nasunęły mi się kolejne pytania...

1. Czy istnieje program do przełączania włączonych aplikacji coś jak crtl+tab w windowsie. Zainstalowałem x-button ale czasem przywiesza się.
2. Zauważyłem że moi rozmówcy słabo mnie słyszą. Sprawdzę to, bo może trzeba będzie wgrać 'nowe radio'.

Dzięki i pozdrawiam

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 04, 2008, 20:14:53 »
Ad.1 Najlepszy IMO Magic Button z naszego downloadu: http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10743 i na forum jest też spolszczenie
Ad.2 Zmień Radio, ja polecam: 03.08.90 lub 03.18.90 0 = mniejsze zużycie baterii i super jakość rozmów

Tak programy SPB mulą system ale na tym ROMie co ja posiadam wszystko chodzi płynnie a mam tak jak TY  :ok:

P.S.
1. Czy istnieje program do przełączania włączonych aplikacji coś jak crtl+tab w windowsie. Zainstalowałem x-button ale czasem przywiesza się.

Oczywiście chodzi o Alt+Tab  :)
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2008, 20:17:17 wysłana przez tomaszkap »

*

Offline Poochini

• **
  • 162
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 05, 2008, 14:12:35 »
Cytat: tomaszkap
Oczywiście chodzi o Alt+Tab  :)
Oczywiście :)
Przekonałeś mnie do wgrania nowego roma od radia (mam nadzieje, że się dobrze wyraziłem). Tak jak wspomniałem - nie chce stracić gwarancji na tel. Mam program Artemis_USPL oraz narazie radio ROM 02.98.90. Napoczątek chciałbym zrobić backup całego roma, bo coś czuje, że będę się decydować na wgranie roma co masz ;)
Więc tak, rozumiem że pierwsze to musze uruchomić program start_uspl.exe i postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie. Czy jest coś co nie wolno nacisnąć? Tel ma być naładowany, bez karty SIM. Czy jest możliwość powrotu do poprzedniej wersji radio ROM ?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 05, 2008, 18:47:06 »
Zawsze możesz powrócić do ROM-u jakiego chcesz. Zmiana ROM-u i to nawet tego z Radiem powoduje, że trzeba zdjąć CID-locka przez USPL.  Jest to chwilowe zdjęcie ale powoduje utratę gwarancji. To jest normalne wgrywanie ROM-u i nie ma znaczenia, że zmieniasz tylko Radio. Ja bym się jednak nie przejmował i się zdecydował. Musisz zrobić jak w instrukcji wgrywania jakiegokolwiek ROm-u.

*

Offline Poochini

• **
  • 162
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 05, 2008, 20:15:47 »
Hmm to mam jeszcze pytania (szkoda, że nie można przyznać piwka za Twoją pomoc):
1. Czyli w programie USPL będzie możliwość zapisania backupu roma, tak?
2. Czy da si powrócić do CID locka po ściągnięciu go?
3. Ew po wgraniu, czy można powrócić do oryginalnego roma w razie problemów sprzętowych, tak aby w serwisie wszystko się zgadzało ? Mam jeszcze 24 miesiące gwarancji, więc jest o co się bać :)

Widziałem jakie programy można zainstalować na wm6 i chce wgrać rom`a którego polecasz. Zwłaszcza, że kiedyś lubiałem się bawić w flashowanie telefon i zmianę oprogramowania np: http://forum.siemensiak.pl/viewtopic.php?t=1596&start=0 oraz http://forum.siemensiak.pl/viewtopic.php?t=8338&start=0
Może też się zacznę bawić w te rzeczy :)  Ale muszę jednego być pewien - że można flash`ować telefon i powracać do zapisanej kopii bez większych problemów.

Znalazłem instrukcją do wgrywania roma i mam nadzieje, że dam rade.

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 05, 2008, 22:04:12 »
1. Czyli w programie USPL będzie możliwość zapisania backupu roma, tak?
2. Czy da si powrócić do CID locka po ściągnięciu go?
3. Ew po wgraniu, czy można powrócić do oryginalnego roma w razie problemów sprzętowych, tak aby w serwisie wszystko się zgadzało ?

Ad.1 Nie ma takiej możliwości, nie w USPL.
Ad.2 i Ad.3 Parę wątków niżej jest jak byk temat: (SPV-M650) Powrót do WM5PL ORANGE z WM6PL ERA (GWARANCJA - REKLAMACJA), więc w skrócie odpowiem: TAK.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 05, 2008, 22:43:49 »
Jeśli chcesz zrobić pełny backup (dane + programy) to polecam SPB Backup. Po zmianie ROM-u nie wgrasz z powrotem danych ale jak będziesz chciał wrócić do poprzedniego ROM-u to wtedy wgrywasz backup i masz tak jak było przedtem.

*

Offline Poochini

• **
  • 162
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 06, 2008, 07:46:37 »
OK, w temacie http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=91940.0 znalazłem to :
Cytat: RuTa  Kwiecień 05, 2008, 23:50:59
Kolagi Jak Byś Mógł Więcej Napisać O Tej Paczce Byłbym Wdzięczny wesoły

1. Zmieniasz SPL na 1.11.0000 w/g FAQ: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=70844.0
2. Gdy masz już zmieniony SPL ściągasz moją paczuszkę następnie rozpakuj ją najlepiej do głównego katalogu np.: C:\ROM
3. Uruchamiasz plik RUU.exe i wszędzie odznaczasz "ptaszki" i na wszystko się zgadzasz  Szczerbaty
4. Gotowe. Sprawdź numerki podczas uruchamiania, masz nr Orange PL przy IPL i SPL, nie zmienia się logo startowe operatora, zmienia się tylko sam czysty ROM na WM6PL  uśmiech

Aby przywrócić do stanu "GWARANCYJNEGO" Orange PL wystarczy wgrać ROM Orange PL: http://rapidshare.com/files/53869919/wm5_os_1.38.0.0_radio_2.95.90_pl_orange.rar
Już bez kombinacji z SPL, bo masz u siebie już prawidłowy z Orange PL czyli SPL 1.38.0.0.

Po tym wszystkim masz Artemisa w stanie w jakim opuścił salon Orange  szczerzy się

Robiłem to wszystko już na 3 Artemisach i na wszystkich działa bez zarzutu.

Powodzenia. Sorki za późną odpowiedź i niezbyt przejrzysty opis ale z wolnym czasem u mnie cholerny problem  marudzi
Gdyby coś, to powrócić w ten sposob, tak ?

Wczoraj o 20:00 naładowałem baterie na 100% i po całej nocy nieużywania dalej jest 100%. Ale szybkość ... :)