Czulosc ekranu dotykowego.

• 21 Odpowiedzi
  • 6456 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bossbusko

• 308
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note III
Czulosc ekranu dotykowego.
« dnia: Listopad 08, 2007, 12:47:50 »
Mam w domu poza Artkiem Se p910i, i odnosze wrazenie ze ekran w tym drugim jest znacznie czulszy na dotyk. W Artku musze czasem tapnac dwa razy aby zaskoczyl. Zastanawiam sie co moze byc przyczyna, czy np folia na ekranie - nakleilem ta ktora byla orginalnie w opakowaniu. A moze cos innego?
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

Offline Endriuszka

• **
  • 214
  • Sprzęt: BYŁ >>> HTC P3300 Artemis jest HTC KAISER :)
Odp: Czulosc ekranu dotykowego.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 08, 2007, 14:20:01 »
Mam w domu poza Artkiem Se p910i, i odnosze wrazenie ze ekran w tym drugim jest znacznie czulszy na dotyk. W Artku musze czasem tapnac dwa razy aby zaskoczyl. Zastanawiam sie co moze byc przyczyna, czy np folia na ekranie - nakleilem ta ktora byla orginalnie w opakowaniu. A moze cos innego?
JA TEZ MAM czasami problem ALE MI SIĘ to wydaje ze jest to spowodowane folią która w moim przypadku (Brandbo) jest naklejona wyświetlacz !!! ale ta "przypadłość" zdarze się naprawde rzadko i jest prawie nie zauważalna :P

*

Offline vanQwer

• 24
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 10, 2007, 11:46:34 »
Poczciwy p910 ma bardzo "udany" dotyk... Faktycznie jest czulszy niż m650.
Gdybyś sobie sprawił p990 to dopiero zobaczyłbyś co to znaczy znieczulica ;)

*

Offline bossbusko

• 308
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2007, 22:59:59 »
Poczciwy p910 ma bardzo "udany" dotyk... Faktycznie jest czulszy niż m650.
Gdybyś sobie sprawił p990 to dopiero zobaczyłbyś co to znaczy znieczulica ;)

Przeszedlem przez p800 p900 i p910i, mialem nawt zamiar zabrac sie za p990i ale wybralem artka :)
Alcatel OT Easy db, N3210, N3310, N3510i, N6610i, Mot T720i, Jakis Ery, SE p800, SE p900, SE p910i, MDA compact III, MDA compact IV, Samsung I780, MDA Compact V, HTC HD2, Samsung Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Note II, Galaxy Note III

*

Offline vanQwer

• 24
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2007, 19:51:38 »
Ja przerabiałem p990i i pewnie zmagałbym się do dziś gdyby podczas mojej ostatniej wizyty w Stolicy nie wyszło na jaw że za nic nie mogę z niego wykonywać połączeń video...
Telefon poszedł do reklamacji powyższa uznana została za zasadną a ponieważ p990 wyszedł ;) z magazynów Orangutany zaproponowali mi zamiennik w postaci Artka i muszę przyznać że p990i się nie umywa... :D
Między innymi ze względu na dotyk, niestabiny system, etc. etc. ;)

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2007, 13:26:57 »
Możesz wypróbować dwa sposoby:

1. Uruchomić kalibrację ekranu dotykowego (Settings -> System -> Screen -> Aling Screen) i jak najlżej dotykać rysikiem ekranu.

2. Samodzielnie eksperymentować z wartościami rejestru: HKLM\DRIVERS\TOUCHPANEL\PreassureThreshold
U mnie standardowo było ok: 6000, po kalibracji ekranu ponad 8000, a ręcznie ustawiłem 12000 i na razie wydaje mi się, że jest lepiej ale to może być tylko subiektywne wrażenie :)

Pozdrawiam

PS. Nie doświadczyłem tego, ale być może po wprowadzeniu jakichś wartości ekran dotykowy przestanie reagować więc lepiej ostrożnie...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2007, 12:07:43 wysłana przez agollum »
AGollum

*

Offline bylciu

• 6
  • Sprzęt: SPV M650, Lapcio : Asus A6
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2007, 12:01:26 »
Po wymianie foli orginalnej na inna w sklepie z fonami. czulosc wzrosla zdecydowanie

*

Offline bossbusko

• 308
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 10, 2007, 11:15:55 »
Zmienilem ROM na ten najnowszy do MDA CIII i teraz wystarczy musnac ekran i juz lapie.
Czasem zdaza sie ze musze tapnac 2 razy ale to juz chyba wina foli, natomiast ogolnie po zmianie romu moge dotykac znacznie lzej i jest ok :)

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 11, 2008, 12:27:51 »

1. Uruchomić kalibrację ekranu dotykowego (Settings -> System -> Screen -> Aling Screen) i jak najlżej dotykać rysikiem ekranu.

2. Samodzielnie eksperymentować z wartościami rejestru: HKLM\DRIVERS\TOUCHPANEL\PreassureThreshold
U mnie standardowo było ok: 6000, po kalibracji ekranu ponad 8000, a ręcznie ustawiłem 12000 i na razie wydaje mi się, że jest lepiej ale to może być tylko subiektywne wrażenie :)

Pozdrawiam

PS. Nie doświadczyłem tego, ale być może po wprowadzeniu jakichś wartości ekran dotykowy przestanie reagować więc lepiej ostrożnie...

Ustawilem na 1200 i mi wyswietlacz wlasnie przestal reagowac :/ HELP!!! mozna jakos przerzucic wpis do rejestru przez active sync??

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 11, 2008, 13:33:51 »
dobra, nie ma co rzezbic, hard reset :D

*

Offline polondi

• 30
  • Sprzęt: SPV M650 WM5
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 11, 2008, 17:19:41 »
Najśmieszniejsze jest to, że u mnie kalibracja ekranu w ogóle nie działa. Włączam kalibrację, krzyżyk w ogóle nie reaguje na naciśnięcia. Dodatkowo nie mogę wyjść inaczej z kalibracji niż przez soft reset.

O co chodzi?

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2008, 15:16:05 »
Najśmieszniejsze jest to, że u mnie kalibracja ekranu w ogóle nie działa. Włączam kalibrację, krzyżyk w ogóle nie reaguje na naciśnięcia. Dodatkowo nie mogę wyjść inaczej z kalibracji niż przez soft reset.

O co chodzi?

Pozdrawiam.

Jeżeli masz na ekranie grubą folię (np. Brando Protector Plus) to kalibracji nie wykonasz. Musisz na czas kalibracji zdjąć folię.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 13, 2008, 00:17:36 »

Pozdrawiam

Ustawilem na 1200 i mi wyswietlacz wlasnie przestal reagowac :/ HELP!!! mozna jakos przerzucic wpis do rejestru przez active sync??

Tym razem ustawione mam na 1100 i faktycznie to pomaga, wyswietlacz jest o wiele czulszy, tylko trzeba uwazac zeby nie przesadzic z cyferkami :)))

*

Offline krzychusc

• 5
  • Sprzęt: SPV M650
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 14, 2008, 16:50:51 »

Pozdrawiam

Tym razem ustawione mam na 1100 i faktycznie to pomaga, wyswietlacz jest o wiele czulszy, tylko trzeba uwazac zeby nie przesadzic z cyferkami :)))

1100 czy 11000?? Bo kolega wyżej z 6000 zwiększył do 12000 a Ty zmniejszasz do 1100

pozdrawiam

*

Offline Omega90

• 736
  • Sprzęt: loox n560,HTC Blue Angel,Dell Axim x50v,HP ipa3870
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 14, 2008, 17:15:08 »
Jakby trochę po eksperymentować z jakimś programem to by można rozróżnianie siły dotyku normalnie zrobić( serio ).
fsc pocket loox n560, HTC Blue Angel

*

Offline polondi

• 30
  • Sprzęt: SPV M650 WM5
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 16, 2008, 14:01:18 »
Fakt, mam na wyświetlaczu oryginalną folię i tak jak piszesz dlatego nie działa kalibracja. Dziękuję dar_czy i pozdrawiam!

*

Offline Marq1

• 40
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 02, 2009, 20:43:26 »
A powiedzcie koledzy co to jest jak nie moge zkalibrowac ekranu -naciskam  na jedna aplikacje  czy litere podswietla mi sie ta obok/ mimo kalibracji  nic nie poprawia się a na wyswietlaczu jak sie patrzy pod swiatło to takie jakby plamy są .
Coś jak po oleju rozlanym w wodzie -wyswietlacz mi padł czy jak?

pzdr marq

*

Offline lukasquake

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 04, 2009, 09:33:57 »
A powiedzcie koledzy co to jest jak nie moge zkalibrowac ekranu -naciskam  na jedna aplikacje  czy litere podswietla mi sie ta obok/ mimo kalibracji  nic nie poprawia się a na wyswietlaczu jak sie patrzy pod swiatło to takie jakby plamy są .
Coś jak po oleju rozlanym w wodzie -wyswietlacz mi padł czy jak?

pzdr marq

Ja gdy miałem problem z kalibracją ekranu , tzn tak jak mówisz naciskałem literkę a wciskała się ta obok , to przyczyną była obudowa która przyciskała digitizer (warstwę dotykową)   i dlatego przy kalibracji gdy naciskałem w rogach krzyżyki to chyba skrajne pole było dociskane przez obudowę. Dobrze mi działało jak telefon leżał na biurku i wtedy pisałem ale gdy w ręce go miałem to gdzieś ta obudowa dociskała.
Problem rozwiązałem  rozbierając telefon , i szlifując cienkim papierem ściernym przednią krawędź obudowy (w miejscu gdzie prawie dotyka ekranu ). Po skręceniu kalibracja przeszła pomyślnie i ekran zaczął działać.
Powodzenia

*

Offline Marq1

• 40
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 04, 2009, 09:40:56 »
U mnie trochę jest inaczej  mi kalibracja przechodzi ale w czasie używania sie takie cuda dzieją .
I nie wiem czy to jest typowy objaw uszkodzenia digitizera czy coś jeszcze mze byc nie tak .

*

Offline lukasquake

• *
  • 55
  • Sprzęt: HTC DIAMOND
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 04, 2009, 15:23:54 »
U mnie trochę jest inaczej  mi kalibracja przechodzi ale w czasie używania sie takie cuda dzieją .
I nie wiem czy to jest typowy objaw uszkodzenia digitizera czy coś jeszcze mze byc nie tak .

u mnie też kalibracja przechodziła bez problemu , ale przez to że gdzieś tam przygniatało digitizer , nie działał właściwie. Może u Ciebie jest inny problem.
Sprawdzić , podszlifować cienkim papierem nie zaszkodzi.  Ja długo się męczyłem z tym problemem, nie miałem pojęcia że może to być przyczyną.

*

Offline Marq1

• 40
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 04, 2009, 15:58:34 »
Lukas dzieki -czyli co zdjąć obudowę i sprawdzic czy działa?
U mnie mimo ze lezy na stole nie działa prawidłowo -tylko nie wiem czy zamawiac odrazu drugi digitizer czy może np coś nie stykać przy rej taśmie co sie nią digitizer kończy-a nie chce 2 razy tel rozbierac-raz zeby zajrzec  drugi raz do wymiany digitizera(słabe te plasticzki ;(  ).
Myślałem ze ktoś moze wie czy taki problem jak u mnie -czyli przeskakujące czasem miejsce nacisku na wyswietlaczu -to uszkodzony digitizer -do wymiany czy wystarcza poprawki styków .

« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 11, 2009, 23:50:00 »
Mialem podobny problem. Z tym, ze u mnie to byl problem typowo softowy (tak wywnioskowalem). Uzywalem romu AmiganTomek full i lite i wszystko pieknie, ekran czuly i jest fajnie -> zmienilem na rom "touch full + Cube" (nie pamietam dokladnej nazwy) i odtad wciskam krzyzyk, dziala prawy softkey, dusze z calej sily wyswietlacz, zero reakcji, klikam start, otwieraja sie alarmy. Kalibracja 100 razy, soft reset 500 razy Hard reset 800 razy... W koncu sfrustrowany wrocilem na rom Tomka i coz... Znow sielanka niczym z tapety windows XP.