Częste zawieszanie się i późniejszy problem z uruchomieniem

• 18 Odpowiedzi
  • 3114 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Częste zawieszanie się i późniejszy problem z uruchomieniem
« dnia: Kwiecień 19, 2009, 12:53:28 »
Cześć wszystkim

Ostatnio stałem się posiadaczem SPV M650 - WM5. Problem z nim polega na tym, że zbyt często zawiesza się. Czasami po uruchomieniu jakiegoś programu czy wejściu w jakieś menu, czasami działa dobrze. Jeśli się zawiesi to nie można go uruchomić, najlepszym wówczas sposobem jest wyjęcie baterii i odczekaniu kilku minut. Sposób ten zawsze pomaga.

Jak sądzicie, w czym tkwi problem? Resety nic nie pomagają.

*

Offline ChomikVader

• **
  • 166
  • Sprzęt: Xperia X8
Odp: Częste zawieszanie się i późniejszy problem z uruchomieniem
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 19, 2009, 13:42:15 »
Próbowałeś HR?

*

Offline wojtas40

• **
  • 133
  • Sprzęt: Leo, Diamond, Elfin
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 20, 2009, 17:24:28 »
HR powinien pomóc, ale jakby nie pomógł to wgraj innego Roma. Ten jest według mnie najlepszy:

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=119885.0

Zmianę Romu polecam ci nie tylko na problem z zawieszanie, ale dla własnej wygody. PDA po prostu lepiej śmiga.  :ok:

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 20, 2009, 20:44:28 »
Pisałem już, że resety nie pomagały, nawet HARD RESETy. Po włożeniu karty sim telefon już działał dobrze. Zobaczymy jak będzie się zachowywał po ściągnięciu simlocka.

*

Offline wojtas40

• **
  • 133
  • Sprzęt: Leo, Diamond, Elfin
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 20, 2009, 21:18:09 »
Wgraj sobie dla lepszego korzystania Rom'a z linku. Problem powinien zniknąć.

*

Offline Andre53

• 32
  • Sprzęt: HTC 7 Mozart, Omnia HD, SPV M650
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2009, 07:49:55 »
Polecam ROM Oops Black v1.0 WWE Rom WM6.1
pozdrawiam
        Andre53

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 05, 2009, 00:01:33 »
u mnie powstał ten sam problem w SPV m650 rom ery 6. Przez ponad rok było wszystko w porządku. HR nie pomaga. Przy próbie wgrania romu Ery wyskakuje błąd przy 79% a AMIGAnTomek 6.1.13 przy 3%

« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2009, 01:51:13 wysłana przez jarack »

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2009, 12:21:01 »
jarack a obeszłeś blokadę CID poprzez wgranie USPL??

Wgrałem AMIGAnTomek 6.1 v.13 - niestety coś jest nie tak w telefonie ponieważ nadal występują zwiechy ale nie tak często jak wcześniej. Nie każde zawieszenie wymaga wyjęcia i odczekania chwili.

Zastanawiam się jeszcze czy może coś nie tak jest z baterią. Temperatura przy jakiej się zawiesza to ok. 30 -32 st.C. Pobór prądu jest jakby za duży bo ciągle stoi w granicach 200mA bez podkręcania procesora - po uruchomieniu pobór jest mały (ok. 64 mA) ale się po chwili podnosi i jest stały (może też odczyt jest błędny i nie aktualizuje się).

wyrzuciłem S2U i pobór prądu w normie

niestety nadal problem jak się zagrzeje to zwiech
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 17:56:38 wysłana przez rv.rad »

*

Offline sqrd

• 18
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 11, 2009, 07:14:35 »
Mam identyczny problem.
Przy normalny użytkowaniu to rzadko się zawiesza, ale np przy wifi i opera to 5minut i dead. Potem baterie trzeba wyjąć odczekać z minute wsadzić baterie poczekać chwilkę i dopiero odpalam, ale nie zawsze się też odpala. I o to właśnie chodzi. Też mam taki problem, Jesli uda Ci sie ten problem jakoś naprawić to pisz na forum!

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 15, 2009, 22:01:44 »
jarack a obeszłeś blokadę CID poprzez wgranie USPL??

Wgrałem AMIGAnTomek 6.1 v.13 - niestety coś jest nie tak w telefonie ponieważ nadal występują zwiechy ale nie tak często jak wcześniej. Nie każde zawieszenie wymaga wyjęcia i odczekania chwili.

Zastanawiam się jeszcze czy może coś nie tak jest z baterią. Temperatura przy jakiej się zawiesza to ok. 30 -32 st.C. Pobór prądu jest jakby za duży bo ciągle stoi w granicach 200mA bez podkręcania procesora - po uruchomieniu pobór jest mały (ok. 64 mA) ale się po chwili podnosi i jest stały (może też odczyt jest błędny i nie aktualizuje się).

wyrzuciłem S2U i pobór prądu w normie

niestety nadal problem jak się zagrzeje to zwiech

zdjąłem CID-a przez USPL, w końcu wgrałem soft z karty, ale nic to nie dało. Artek wylądował w serwisie. zobaczymy co go boli.

Pozdrawiam

*

Offline sqrd

• 18
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 18, 2009, 10:23:13 »
No to jak wróci pisz bo też mam taki problem

*

Offline sqrd

• 18
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2009, 20:10:48 »
A mam pytanie. Czy ktoś kiedyś oddawał ten telefon do serwisu? Tak żeby płytę główną wymieniali? Jakie to kwoty? I gdzie oddać czy do oficjalnego serwisu czy komisy też to robią?

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2009, 22:49:50 »
No to jak wróci pisz bo też mam taki problem

I wrócił. W pierwszej wersji miał to być uszkodzony zasilacz. Czekał Artek na dawcę ale po wymianie niestety już nie wstał. Uszkodzona płyta (bądź też procek)

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 18, 2009, 00:23:16 »
jarack, sqrd - mam też podobne problemy (na WM 5 z Ery) - po ponad roku używania zaczą się zawieszać - czasem sam, czasem kiedy ktoś dzwoni... Czasem pomaga SR ale często trzeba wyjąć baterię i odczekać. Wgrałem dzisija nowy ROM na WM 6.1 (Vanilla) - zobaczymy...

jarack - czyli co - oddali ci cegłę?

pozdro.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 18, 2009, 22:39:10 »
No tak mam zmarłego artka, ale czekam może gdzieś się trafi artek po jakimś solidnym wypadku i wtedy będzie płytka do przeszczepu. (koszt nowej z wymianą to około 450zł - cena niezależnego serwisu, z CRC nie mam odpowiedzi i pewnie nie dostanę bo tak zazwyczaj mają w naturze)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2009, 22:41:00 wysłana przez jarack »

*

Offline zabka35i

• **
  • 135
  • Sprzęt: HTC G1
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 19, 2009, 12:14:00 »
http://allegro.pl/item665643115_spv_m650_orange_komplet_od_firmy_stan_nieznany.html

Tu jest spoko oferta tylko trzeba się pospieszyć. wygląda ze płyta tam jest ok i nie tylko płyta. Ja walczę o ta aukcje wiec później jak by ktoś potrzebował cześć jakaś to niech pisze bo ja potrzebuje obudowy i wyświetlacza

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2009, 22:01:07 »
no zobaczymy, zmianiłem ROM i radio na najnowsze, na razie nic nie instaluję poza tym co w ROMie - poczekam - zwykle nawej jednego dnia intensywnego używania nie wytrzymywał bez zawieszania się...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 22:03:18 wysłana przez tomcmok »

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 23, 2009, 07:54:03 »
no niestety :( może troszkę rzadziej się wiesza, ale i tak conajmniej raz dziennie, spróbuję jeszcze inne radio a jak i to nie pomoże, to rozbiorę go i obejrzę płytę, sloty kart, itd. może coś jest gdzieś pęknięte i nie styka. Jak nic nie wymyślę, to znaczy, że pewno uszkodzony jest jakiś podzespół, ale moim zdaniem wymiana płyty jest bez sensu - to już przy tej okazji zmianę sobie np. na Touch HD ;)

btw - gadam już sam ze sobą w tym wątku  :grin:

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 01, 2009, 14:01:34 »
może komuś to pomoże: po zmianie radio romu na 3.39.90 wieszał się i głupiał strasznie, więc znalazłem na XDA chwalony mocno 3.21.90, wgrałem i... odpukac od kilku dni bez żadnych problemów - aż dziwne....