co do wydajności... miałem artka kilka dni(a może tygodni) i sprzedałem właśnie ze względu na słaby procek... nawet jak go sie podkręciło na 274 to nie było fajnie(częste zawiechy opery, odebranie rozmowy przy włączonej nawigacji i przełączenie sie w tryb notowania graniczyło z cudem, aj tam najprostszy przykład - wchodzenie do folderu windows trwało z 15 sekund - oczywiście z dogranymi aplikacjami)
to że ma tylko egde też nie jest fajne(mimo wszystko mając ere dużo jest miejsc gdzie mam umtsa a nie mówiąc o hsdpa)
co do sprzętów w podobnej cenie... jest htc p3600 - wg mnie wielce nie doceniony u nas model - masz tu hsdpa,gps, wifi, bt, 130g wagi procek 400(kręci sie bez strajkowania na 500) i można kupić już od 1000zł wmiare nowy(w sumie mało tego na allegro) - no i zdjęcie simloka nic cie nie kosztuje a na xda masz tyle romów do niego że naprawde cięzko sie zdecydować jak wgrać;)
aha - i artek ma jeden duży plus - ma automapę - czyli od 1100zł(za tyle można spokojnie wyrwać nówkę - ja kupiłem za tyle) czyli po odjęciu 339 zł za autompę robi sie niezła cena za wmiare sprawnego palma.
podsumowując - ja nie mam cierpliwości do procków 200 i nie wierz w tłumaczenia że to procek dwurdzeniowy i wogóle bo sam wm tego nie wykorzystuje. A co do energooczędności to też tak bajak - i tak i tak góra co dwa dni będziesz ładował.
luknij sobie tez tabelke wydajnosci...
http://pdaclub.pl/images/screenshot/HTC_Kaiser_test_-_bench_tabela_TCPMP.png