Chińskie podróbki Artemisa/m650 nie kupować !

• 61 Odpowiedzi
  • 13926 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
Odp: Chińskie podróbki Artemisa/m650 nie kupować !
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 27, 2008, 10:37:51 »
No dobre dobre. 750 zł za odtwarzacz MP3 podobny do Artemisa.... Koszt w Chinach? Pewnie z 50zł.
Z całym szacunkiem ale ludzie którzy to kupują sami są sobie winni i do tego jeszcze przykładają sie do ZNACZNEGO wzbogacania takich cwaniaków którzy to sprowadzają.
Pozdrawiam.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 27, 2008, 12:05:55 »
A więc zaczynamy :D

Poklik jeśli masz coś do powiedzenia na temat urządzenia kupionego przez Wrada to podziel sie z nami - moze cos wyczytałeś bo na pewno nie dotykałeś go więc uzasadnij swoją wypowiedz
Tak mam. To jest ewidentna podróbka :D Już był kiedyś wątek na forum o tych podróbach i jak widać sam Jas_pik próbował sprawdzić co to jest.
Dlaczego jeszcze WIEM, że to jest poróba: nigdzie na pierwszy rzut oka nie ma logo windows :) Choćby cały czas omawiane grafiki na przyciskach. Zobacz jaka grafika jest na przycisku na którym w orginale jest logo windows.
Po trzecie jeżeli pocket ma już Windows Mobile, który sam w sobie jest "nakładką graficzną" na WindowsCE to już nie ma sensu robić do niego następnej nakładki :) Każde urządzenie które miało WM na pokładzie nigdy nie było zablokowane jakąś nędzną nakładką (przypadkiem w "normalnych", ogólnie dostępnych pocketach), gdyż WM jest w tym przypadku atutem urządzenia. Do tego dochodzą koszty. Jeżeli wykupili już licencję na WM to zupełnie się nie opłaca dokupować jeszcze licencji na WinCE. A jak już mówiłem to nakładki robi się głównie (a raczej tylko) dla WinCE, gdyż MS nadal twierdzi, że jest to trudny system. :E

WM jest badziewem staranniej napisanym niz Win XP czy Vista i całym menu microsoftu na PCta a używa sie tego "śmiecia" bo są na niego fajne programy i to w duzych ilościach - chyba to jedyny atut tego oprogramowania
A sorry, ale nie wiem teraz do czego pijesz. Czyżbyś sugerował mi, że w swojej poprzedniej wypowiedzi pisałem, że WM jest złym systemem? :)

zastanawiam się czasami czy fora służą pomoca i sa "bazą" wiedzy czy służą do klepania postów
Jeżeli uświadamianie kogoś, że coś co chce kupić jest podróbką nie jest pomocą, to kupuj sobie "heralda" z obsługą dwóch kart sim. Mam nadzieję, że przynajmniej inni nie nabiorą się na takie coś jak ty.

ja osobiście jestem zainteresowany urzadzeniem i jeśli już poklik się wypowiedziałeś to zeskocz z tego tematu i poszukaj innych czytelników z którymi bedziesz mógł podzielić sie "wiedzą" - czekam na relacje Wrada
Przykro mi, ale nie będę na tym forum promował podróbek które dla przeciętnego użytkownika wyglądają jak oryginał. Oczywiście, nikt nie zabrania rozmawiania o ChinaOS, jednak najpierw trzeba to konkretnie powiedzieć, a nie owijać w bawełnę, że to może jednak WM. Nikt mi nigy nie wmówi, że WM to ChinaOS a ChinaOS to WM. :swirus:

No cóż, ja chciałem tylko cię sprowadzić na ziemię i uświadomić, że to JEST podróbka, ty natomiast dzielnie się zapierasz od tej wiedzy. Jeżeli ty nie chcesz tego wreszcie zrozumieć to przynajmniej to będzie ostrzeżenie dla innych użytkowników tego forum.

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 27, 2008, 12:10:06 »
Arturfom: Nie damy sobie wmówić, że białe jest białe, a czarne jest czarne? :P
Poklik :ok:
Pozdrawiam,
Świstak

« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:28:29 »
Panowie - kilka miesiecy temu zakupiłem to na Alledrogo na KT - cena była okazyjna . Na szczęście odbiór osobisty - i sprawdziłem to urządzenie - nie ma to nic wspólnego z Windows mobile i za drobną opłatą dla sprzedawcy odstąpiłem od zakupu  ( lepiej stracić 50 zł niż wtedy 900 ) Dlatego też zmieniłem tytuł wątku. Oczywiście różne są te podróki - niektórzy trafili i na takie w których jest WM ale dziwna wersja - nie wszystko działa  a system identyfikuje się dość podobnie do wersji WM z Etena .

i o to chodziło - konkretna wypowiedz - pomoc i przestroga dla innych

Poklik z jednym się nie zgodze - moze i siedzisz w tym długo ale nie ma zasady co do umieszczania logo windows na klawiszu itp - po tym nie stwierdzisz co "siedzi" wewnatrz urzadzenia dlatego chcę wiedzieć więcej i być pewnym tego co powiem innym na temat takiego urządzenia, co do uswiadamiania to chodzi mi o konkret a nie stwierdzenie "podróba" - nie zapieram sie przed wchłanianiem wiedzy  :ok:

*

Offline Poklik

• 2379
    • http://www.poklik.yoyo.pl
  • Sprzęt: eee... 901
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:44:03 »
nie ma zasady co do umieszczania logo windows na klawiszu itp - po tym nie stwierdzisz co "siedzi" wewnatrz urzadzenia dlatego chcę wiedzieć więcej i być pewnym tego co powiem innym na temat takiego urządzenia
Spoko :ok: Jednak jest to jedna z oznak przy których trzeba przystopować i dokładniej sprawdzić palmtopa. Zresztą jeszcze niedawno sam widziałem w jednym z ChinaOSów (orginalnie CECT jest produkuje) na pierwszy rzut oka logo WinXP, jednak po dokładnym porównaniu okazuje się, że kolory są poprzestawiane miejscami, więc wg. kitajców jest to po prostu zbieg okoliczności. :sleepy:

i o to chodziło - konkretna wypowiedz - pomoc i przestroga dla innych
Najgorsze jest to, że niedawno był już taki sam wątek w którym udzielałem się i ja i JasPik pisząc to co teraz napisał w tym wątku. Niestety, jak widać to nie uchroniło Wrada przed nieudanym zakupem. :( Szkoda.

A więc jak już pisałem, to jest podróbka :mrgreen: Zastanawia mnie natomiast Artemis z twojego linka. Niby jest tam prawdziwe WM, jednak jak pisze JasPik coś jest z nim nie tak. Pytanie tylko co?

« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 28, 2008, 22:53:06 »
No własnie lece po necie i zastanawiam sie czy to nie jest Dopod P800 lub W800 poniewaz na forum XDA jest link do romu z takiego urządzenia w dziale Artemis a ten Dopod wyglada jak ten z mego linka tylko ma napis przypominajacy kółeczka z cuda Wrada - wiec zrobie tescik - wgram rom i zobacze czy jest podobny do tego co prezentuja obrazki
Napisane: Styczeń 28, 2008, 22:49:50
zerknij na to http://cgi.ebay.fr/Pocket-PC-DOPOD-W800-avec-GPS-integre_W0QQitemZ270199206221QQihZ017QQcategoryZ3312QQcmdZViewItem#ebayphotohosting

pogrzebałem na stronie dopod z krzakami i znalazłem prezentację http://www.dopod.com/pc/product/dopodp800/index.htm system z krzakami z dodatkiem angielskiego
Oczywiście, jest to możliwe, ale na pewno nie zmieniała połowy systemu na język chiński...  :worried:
chyba jednak jest to możliwe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2008, 23:08:23 wysłana przez arturfom »

« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 28, 2008, 23:07:44 »
Myślę, że część tego całego sporu jest dość jałowa. W oczywisty sposób jeżeli w urządzeniu jest oficjalny MW to na pewno producent musi za to ponieść odpowiednią opłatę licencyjną, która nomen omen jest wysoka sama w sobie i nie ma takiej możliwości, aby takowe urządzenie kosztowało 100 czy 200 USD (a po tyle można kupić urządzenia w Chinach i na Tajwanie). Na dodatek przez strony Microsoftu można znaleźć licencjonowanych producentów sprzętu i jakoś nie widać tam tak egzotycznych producentów. Tak więc należy założyć, iż nawet jak coś jest łudząco podobne do znanych nam urządzeń, to jest to jednak podróbka - najprawdopodobniej z jakimś dziwacznym systemem stworzonym przez producenta. Pewną zagadną są dla mnie zdjęcia tych urządzeń, na których screeny wyglądają rzeczywiście jak oryginalne WM. No nie mniej nawet jeżeli tam jest WM to wydaje mi się, że jednak nie oryginalny. Po pierwsze wszędzie widać WM 5.0 a nie 6.0 co chyba już nie powinno mieć miejsca, a poza tym przede wszystkim nie wydaje mi się, aby Microsoft takim dziwadłom dawał licencję (niektóre urządzenia na prawdę marnie są wykonane). Nigdzie też nigdy nie widać loga Microsoftu. Na dodatek to wszystkie te urządzenia są podróbkami HTC, a z tego co wiemy nie dlatego HTC ograniczyło czy też wprost wstrzymało produkcję pod innymi markami i promuje własne logo, żeby bokiem wyprzedawać za 1/3 ceny te same urządzenia. Jednym słowem: nie ma cudów.

*

Offline dyzma

• 38
  • M650, WM5, Orange/Iphone 3gs
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 29, 2008, 17:45:42 »
Wygloda że jednak ma WM5 http://www.dopodasia.com/Dopod/Singapore/En/Products/PDAPhone/P800w/Specifications.htm
Chyba że to jest podróbka podróbki  :grin:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2008, 17:48:28 wysłana przez dyzma »
Pytania są niebezpieczne,
nie ruszaj ich, będą spały.
Zapytasz - zbudzisz, i znacznie więcej
niż myślisz pytań powstanie.
 — Jonathan Carroll

*

Offline RadaRes

• 487
  • Sprzęt: Blackstone, GO930
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:20:37 »
Wygloda że jednak ma WM5 http://www.dopodasia.com/Dopod/Singapore/En/Products/PDAPhone/P800w/Specifications.htm
Chyba że to jest podróbka podróbki  :grin:
Wydaje mi sie że Dopod to nie podróbka, natomiast OOOOO już tak.
TT CWE i ameryka ;),  AutoMapa EU 5.5.1 (709)

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:24:04 »
Tak, ten Dopod mi się podoba.
Zauważcie że firma solidna, a w artykule użytych mnóstwo nazw Microsoftu (Office, Mobile, Adobe), ani jednego słowa po chińsku, a obudowa wygląda naprawdę solidnie.
Tylko nie wiemy jak z jakością wykonania.

*

Offline swistak87

• 345
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:30:34 »
Ale przecież dopod od zawsze zwyczajnie kupował produkty od HTC, tylko że zbrandowane. Tak samo jak Qtek.
Pozdrawiam,
Świstak

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:31:09 »
dopod to nie podróbka - tylko operator brandujący HTC

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:33:36 »
Czy one są dostępne i działają w polsce?

*

Offline swistak87

• 345
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 29, 2008, 20:45:46 »
Dopod ZTCW nie ma swojego przedstawicielstwa w Polsce, ani nawet nikt ich masowo nie sprowadzal.
Ale jesli trafisz oryginalnego dopoda, do bedzie dzialal.
Pozdrawiam,
Świstak

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 30, 2008, 00:11:35 »
DOPOD został zakupiony przez HTC i jest jgo częścią ale również operatorem telekomunikacyjnym w Azjii , Australii i Oceanii .
potrzebna zgoda

*

Offline robfra

• **
  • 183
  • Sprzęt: SGS2 Turkbey
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 19, 2008, 22:21:25 »
Chyba jako jedyny z wypowiadających się miałem to w rękach - zobaczcie post z 27 października

http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=81066.0

To tylko wygląda jak Artemis i ma napis podobny do dopod
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2008, 22:25:18 wysłana przez robfra »

« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 21, 2008, 16:45:40 »
Witam. jestem tu nowy i zamierzam kupiić Artemisa. Na razie się rozglądam i przypomniałem sobie że widziałem tą podróbkę co kolega kupił na tej stronie:
http://goldmedia.pl/sklepik/more_info_telefony.php?id=227
Z opisu wynika, że ma Windowsa.

Mają więcej takich chińskich badziewiów:
http://goldmedia.pl/sklepik/

*

Offline marek263

• 49
  • Sprzęt: spvm650
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 21, 2008, 19:28:50 »
No Artek to to nie jest ,i ta cena za ten ryż ,przecież takiej dużej suszy to chyba nie było.A tak z innej strony to jak już ktoś to kupi to może by coś skrobnoł na ten temat ,chyba nie długo będzie tu wesoło :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2008, 19:47:13 wysłana przez marek263 »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 21, 2008, 20:04:43 »
pewnie że ma windowza  :D ciągciuluciąg  :E

*

Offline marek263

• 49
  • Sprzęt: spvm650
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 21, 2008, 20:15:40 »
No i w końcu namierzę swoje pole z ryżem :O~

*

Offline migut

• 7
« Odpowiedź #50 dnia: Kwiecień 01, 2008, 13:02:35 »
IT

*

Offline aman

• **
  • 147
  • Rom: Artemis Touch Vanilla 4.02 / Diamond by Akeo
  • Sprzęt: SPV M650 / HTC Trinity
« Odpowiedź #51 dnia: Kwiecień 01, 2008, 14:15:34 »
czyzby kolejny "prawie jak htc"?

http://allegro.pl/item339380522_klon_spv_m650_htc.html

to jakies badziewie bez windows mobile. moze sluzyc jako zabakwa :)

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
« Odpowiedź #52 dnia: Kwiecień 01, 2008, 15:02:28 »

O urządzeniach "OOOOO" było już jakiś czas temu, jest to podróbka Dopoda P800W. Wygląd Artemisa, ale bez Windows Mobile.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #53 dnia: Kwiecień 01, 2008, 15:50:58 »

Co ciekawe sprzedawca ma na allegro login dziwnie podobny do autora watku.. no i ten opis.. NIE ŁADNIE :mad:

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #54 dnia: Kwiecień 01, 2008, 17:08:25 »
Witam
Kupiłem Spv m650 bezpośrednio z Chin. Ma niewiadome dla mnie oprogramowanie(nie jest to windows-ale ja jestem  zielony w tym).Jak podłącze do pc to wogóle go nie widzi .Najgorsze że większość jest w chińskimjęzyku, część po angielsku. Pomóżcie co zrobić aby w pełni go wykorzystać  z windowsami i GPS

Zgodnie z tym postem chce się pozbyć problemu  :] Sam się naciął a teraz wciska innym, nieładnie  :-|
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 07, 2008, 18:55:33 »
Apropo podróbek... hmm to wygląda ciekawie:

http://www.allegro.pl/item377040793_w800_smartphone_pocket_pc_z_wm_5_0_gps_najtaniej.html

a Tutaj filmik....: http://mp4nation.net/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=26&products_id=139

Hmmm 400MHz Samsung?  Ciekawe.. raczej na pewno OMAP 200MHz prawda?

« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 07, 2008, 19:59:32 »
Dlaczego? Procesor może mieć Samsunga i może mieć 400MHz.
Podobny do Artemisa, ale to nie to samo.

Ma procesor ARM Core.
To co znalazłem w Google.

ARM (Advanced RISC Machine, pierwotnie Acorn RISC Machine) - 32-bitowa architektura procesorów typu RISC. Różne wersje procesorów ARM są szeroko stosowane w systemach wbudowanych (ang. embedded systems) i systemach o niskim poborze mocy, ze względu na ich energooszczędną architekturę. Procesor ARM jest jednym z najczęściej stosowanych procesorów na świecie. Jest używany między innymi w dyskach twardych, telefonach komórkowych, routerach, kalkulatorach oraz zabawkach dziecięcych. Obecnie zajmuje ponad 75% rynku 32-bitowych CPU dla systemów wbudowanych. Najbardziej udanym projektem ARM był procesor ARM7TDMI szeroko stosowany w telefonach komórkowych.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2008, 20:02:53 wysłana przez skorik »

*

tomwil

« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 07, 2008, 20:31:15 »
a z tyłu nie ma znaczka M$?? Mi to wyglada na jakąś dystybucje linuksa  :wink:

*

Offline helfi

• *
  • 83
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 08, 2008, 13:34:39 »
wg. filmiku wygląda to jak win z cubem i wg. opisu widać tak jest. Gdyby miał faktycznie procesor 400MHz to cena też by była kusząca tylko ta gwarancja 12m. Co do chińskiej podróbki to na pewno to jest bo są dostarczone 2 baterie i to chińskie, jednak dziwne jest to, że nie zauważylem żeby posiadał 2 sloty na sim a wszystkie podróbki z Chin  tak mają. Na marginesie ta nakładka cube dość interesujaca - moze ktoś ma namiary na podobną z filmiku ?

Napisałem do sprzedawcy z allegro żeby przysłał mi screeny z boota, nie mógł tego zrobić ale za to przysłał mi instrukcję z specyfikacja i faktycznie wg. specyfikacji wychodzi ze jest tam proc samsunga 400 MHz i na pokładzie jest na pewno WM 5.0.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 18:11:00 wysłana przez helfi »

*

Offline robfra

• **
  • 183
  • Sprzęt: SGS2 Turkbey
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 08, 2008, 20:18:46 »

Napisane: Czerwiec 08, 2008, 20:14:47[/size]

To jest WM a tylko splash jest z logo Ubuntu (ja mam np. ze smokiem :mrgreen:)

dla przypomnienia z innego wątku o podróbkach:

Cytat: Poklik  Październik 27, 2007, 11:28:01
Pomijając styl wypowidzi tego czegoś powyżej to jednak Dopod P800W jest klonem Artemisa i tak jak on ma prawdziwy system WinMobile, GPS, WiFi, GSM itd. - wszystko to co orginał. Natomiast to coś z pierwszej aukcji to jest już podróbka! To nie jest prawdziwy Dopod P800.

Ostrzegam przed takimi dopodami z napisem GPS w lewym, dolnym rogu ekrany bo:

Miałem ten szajs w rękach - nie od tego Gościa z linku w pierwszym poście. Opis aukcji jest zły ponieważ ja też nabrałem się na podobną aukcję i:
- na tym g nie jest napisane dopod tylko ooooo (brak kreseczek pionowych, ale do złudzenia przypomina napis dopod)
- nie jest to na MW (może jakiś Symbian - nie wiem, ale można przełączyć jezyk na ENG) nic nie można dograć AS go nie rozpoznaje
- aparat tylko 1,3 MPix (sprawdzone)
- moduł GSM działa w Polsce
- niby moduł GPS jest, ale nie można dograć map i są tylko chińskie  wkurzony
- toporny plastik, nie ma trackballa i innych bajerów (imitacje przycisków zewnętrznych)
- jaki ekran 3"Huh? jest 2,8"
- fakt były 2xAkku, kart 1GB, itp
- kurna i te 4 głośniki z których 3 nie mogłem znaleźć ....

Tak jak w opisie aukcji taki to super telefon "komurkowy"

Dla przypomnienia Artemisa robi HTC pod kodem P3300, a naklejki "brandowe" dokładają operatorzy
M650 - Orange
MDC3 - Era
Orbit - O2 UK
XDA - TMobile (lub odwrotnie)
Dopod P800 - na rynek azjatycki

Więc Dopod W800 może mieć inny procesor, jak dobrze widzę to i kartę SD wkłada się z boku zamiast pod SIM

Polecam odbiór osobisty
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2008, 20:20:55 wysłana przez robfra »