Artemis jako źródło internetu dla laptop

• 14 Odpowiedzi
  • 2958 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Artemis jako źródło internetu dla laptop
« dnia: Styczeń 27, 2011, 12:03:39 »
Witam.
Jaka jest możliwość aby z spv  m650 uczynic źródło neta w laptopie [posiada karte sieciowa, wifi, nie ma bluetootha] ?

Nie znam się na tym zupełnie, a zmuszony jestem odłączyć karnie net juniorowi, który przegina. Sam jednak jakos chciałbym go w jakiś sposób mieć. Artek ze swoimi możliwościami z Opery nie pozwala na dostęp wszędzie - serwisy z szyfrowaniem i z logowaniami
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2011, 12:20:32 wysłana przez artidm »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: ARTEMIS JAKO ŹRÓDŁO INTERNETU DLA LAPTOPA
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2011, 12:08:36 »
netykieta, regulamin - popraw temat

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2011, 12:10:48 »
Od wersji WM 6.1 jest dzielenie Internetu (sharing) w opcjach Artka, a na PC wystarczy zainstalować AS lub WMDC.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2011, 12:15:53 »
a jakbys tak laikowi rozszyfrował te skróty i napisał coś więcej o tych opcjach ustawien...gdzie wleźć i takie tam...dzięki

*

Offline piotrkovski

• 694
  • Sprzęt: nokia n łosiem
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2011, 12:21:39 »
instalujesz activesync, bądź windows mobile device center (w zależności od systemu na blaszaku) podłączasz artka do laptopa kablem/bt wchodzisz w "internet sharing" albo udostępnianie internetu i tyle :ok:
Racja jest jak d**a, każdy ma swoją.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2011, 12:36:44 »
instalujesz activesync, bądź windows mobile device center (w zależności od systemu na blaszaku) podłączasz artka do laptopa kablem/bt wchodzisz w "internet sharing" albo udostępnianie internetu i tyle :ok:

a ten "internet sharing" lub udostępnianie to w samym artku [gdzie to siedzi?} czy gdzieś w opcjach activesync ?

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Artemis jako źródło internetu dla laptop
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2011, 12:41:42 »
Nie, słyszałeś o Comm Manager? Czyli tam gdzie włączasz WiFi, BT, tryb samolot etc. - tam powinno być. A jaki masz system bo to jest od WM 6.1 ?
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2011, 12:58:39 »
Nie, słyszałeś o Comm Manager? Czyli tam gdzie włączasz WiFi, BT, tryb samolot etc. - tam powinno być. A jaki masz system bo to jest od WM 6.1 ?

mam 6.1...o comm manager oczywiście wiem...ale mam tylko takie pola w oknie comma : tryb samolot, telefon, bt, siec WLAN, microsoft Doirect Push, połaczenie transmisji danych, dzwonek, active sync

jak klikne USTAWIENIA to mam trzuy opcje: telefon, BT, komunikacja bezprzewodowa. koiec

Gdzie więc ten SHARING?  Czy może coś się dodatkowo uaktywni jak podepnę kabel i zapuści się active sync ?

*

Offline piotrkovski

• 694
  • Sprzęt: nokia n łosiem
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2011, 13:28:58 »
w programach albo ustawienia--->połączenia, jakoś tak to szło :P
Racja jest jak d**a, każdy ma swoją.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2011, 08:45:19 »
no dobra koledzy...a jak sprawa wygląda w ustawieniach w kompie? Na codzień jest skonfigurowane na pracę z WiFi, pójdzie net przez artka bez żadnych zmian jak nie będzie działać WiFi?
 Jakoś mi się nie wydaje

*

Offline malylysy

• 3008
  • Sprzęt: Xiaomi Mi9T Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2011, 10:10:48 »
Skoro masz zasięg WiFi w kompie, to po co brać internet przez Artka?
Jak nie masz zasięgu wifi, to po prostu wyłączasz to połączenie w kompie ( coby się nie gryzło ) i bierzesz net z Artka ( pakietowo ).
If you want to ma­ke God laugh, tell him about your plans.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2011, 11:35:00 »
Skoro masz zasięg WiFi w kompie, to po co brać internet przez Artka?
Jak nie masz zasięgu wifi, to po prostu wyłączasz to połączenie w kompie ( coby się nie gryzło ) i bierzesz net z Artka ( pakietowo ).

kolego, poczytaj post rozpoczynający, to ci się rozjaśni po co taka kombinacja z artkiem...
a ja w dalszym ciągu nie mam klar odpowiedzi co i jak poustawiać :)

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 28, 2011, 12:01:43 »
Już poczytałem od początku.
Robisz tak ( piszę z pamięci, bo nie mam Artka przed nosem ):
1. Wyłączasz kartę bezprzewodową w kompie ( w zależności od systemu operacyjnego robi się to nieco inaczej ). Tak czy siak musisz wejść na przykład w menadżera urządzeń i wyłączyć tę kartę. Nie wiem na ile Twój junior jest obeznany z kompem i czy sobie jej sam nie włączy, bo wtedy cały misterny plan w ... piach.
2. Podłączasz kabelkiem Artka do kompa.
3. Wchodzisz w Artku w Internet Sharing i klikasz na połącz.
4. Cieszysz się netem w kompie.

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2011, 13:11:03 »
młody nie korzysta z mojego kompa, ma swój i bierze po WiFi...dlatego muszę wyciąć albo całość routera albo kombinować z ustawieniami samego routera, adresami MAC i tym wszystkim do czego nie mam talentu... artek plus mój komp wystarczyłby. To i tak ma być rozwiązanie doraźne, na czas jak sąd rodzinny założy szlaban juniorowi :)

*

Offline malylysy

• 3008
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 28, 2011, 13:41:45 »
W takim razie musisz tylko w kompie juniora wyłączyć wifi, a na swoim będziesz miał wszystko bez zmian. Nie potrzebujesz wtedy łączyć się za pośrednictwem Artka.
Reasumując masz aż 4 wyjścia ( oprócz tego ze zdania powyżej ).
1. Sprawdzasz mac adres na kompie juniora ( komenda ipconfig /all )
Spisujesz adres i wchodzisz na zarządzanie routera ( najczęściej adres 192.168.0.1, choć może być końcówka 0.0 lub 0.2 ). Musisz znać login i hasło. Dopisujesz mac adres z kompa juniora do czarnej listy ( oprogramowanie routera może być różne w każdym modelu, ale zawsze czarna lista powinna być gdzieś do znalezienia ).
2. Sprawdzasz mac adres karty na swoim kompie i wpisujesz w zarządzaniu routerem swój adres na liście, która dopuszcza do połączenia ( przeciwieństwo czarnej listy )
3. Zakładasz hasło na połączeniu i nie udostępniasz go juniorowi ( najbezpieczniejsze rozwiązanie, bo wycina także innych użytkowników od Twojego netu. Na przykład sąsiadów ).
4. Procedura opisana przeze mnie w poprzednim poście ( z użyciem Artka ).

Najlepiej poproś kogoś, kto świeci w temacie zarządzania routerem i ten ktoś na miejscu zrobi wszystko w 5 minut. Na odległość ( za pośrednictwem forum ) możesz napotkać na niespodzianki, które tylko osoba siedząca przed kompem rozwiąże.
Pozdro.