Artemis i dzisiejsze problemy z kartami sim plusa(wyszukiwanie...)

• 4 Odpowiedzi
  • 2388 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dzeus

• 21
Artemis i dzisiejsze problemy z kartami sim plusa(wyszukiwanie...)
« dnia: Październik 12, 2009, 00:27:43 »
Witam,

W moim artemisie karta plusa siedziała bez problemu przez dobre dwa miesiące. Dziś zauważyłem komunikat, brak sygnału. Restart systemu nic nie dal, wiec przełożyłem karte z play'a. Na ww. karcie wszystko telefon dzwonił, a co ciekawsze karta z plusa działa na innych telefonach.
Zrobiłem backup systemu i hard reset, niestety po tej czynności wszystko wygląda tak samo.

Aby się upewnić, przełożyłem inna kartę plusowa (ojca) i sytuacja jest indetyczna, tzn. przyjmuje PIN i cały czas trwa wyszukiwanie. Nie mam zielonego pojęcia co się stało,ale to dziwny zbieg okoliczności, że żadna karta plusowa nie jest obsługiwana. Czyżby ten operator coś namieszał i HTC nie może się podłączyć? Ogólnie nie wiem co robić.

Będę ogromnie wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki

*

Offline ChomikVader

• **
  • 166
  • Sprzęt: Xperia X8
Odp: Artemis i dzisiejsze problemy z kartami sim plusa(wyszukiwanie...)
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2009, 08:41:16 »
Może coś ze stykami SIM. Taki temat był już poruszany. Z tego co pamiętam wystarczy podłożyć coś między baterię a SIM, żeby docisnąć. A co do wybiórczości w działaniu SIM u Ciebie, wydaje mi się, że styki na SIM Plusa są nieco bardziej sfatygowane niż te na PLAY.
Poszukam tego wątku i podeślę Ci linka

*

Offline dzeus

• 21
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 13, 2009, 19:10:23 »
Hej,

Dzięki za pomoc. Niestety triku z papierkiem już wypróbowałem. Druga sprawa, że PIN jest przyjmowany, więc komunikacja z karta SIM działa(?). Dziś przetestuje inne karty SIM od innych operatorów.

Tak głośno myślę, czy mógł się częściowo przywrócić SIMLOCK na plusa? Podejrzane ze karty plusowe nie są obsługiwane.

UPDATE:

Właśnie sprawdzam inne karty sim i wygląda na to ze tel. gada jedynie z Oragange ;/. Karta plusa albo playa niby wykrywa siec(pojawia sie info), niby mam zasięg na full ale nie idzie sie dodzwonić z telefonu ani na telefon. Ponieważ orangowa karta sim (sprawdziłem jedną) działa, czy jest możliwe ze telefonowi cofnął się simlock? Czy można bezkarnie zdejmować simlocka jeśli robiłem to już wcześniej? Czy zacząć od wgrania innego romu? Hard reset już był ;/

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc,
R.

Napisane: Październik 12, 2009, 09:08:43
Witam ponownie,

Zauważyłem kolejne prawidłowości,  którymi chciałbym się z Wami podzielić.

Ponieważ wczoraj w domu udało mi się złapać zasięg na karce play'a a dziś się to powtórzyło postanowiłem sprawdzić czy nie jest to kwestia zasięgu. Włożyłem kartę z plusa i wyszedłem na balkon (o mało przy okazji nie zamarzając). Telefon się połączył z nadajnikiem i udało się odebrać połączenie. Co ciekawe, rozmowę prowadziłem w całym domu tzn. pokojach gdzie nie mogłem złapać zasięgu/czy wykonywać połączeń. Wszystko przebiegało gładko.

Po rozłączeniu na ekranie w każdym pokoju mam 4 kreski zasięgu, ale przy próbie dzwonienia połączenie samo się zakańcza po parunastu sekundach bez możliwości rozmowy. Wskaźnik zasięgu nie jest zupełnie miarodajny, pokazując cały czas maksymalny zasięg [4 kreski](albo nagle jego brak, przekreślona satelita). Kiedy wrócę na balkon znowu mogę zadzwonić, biegać po całym mieszaniu nie tracąc zasięgu i jakości połączenia.

Na forum natrafiłem na kilka wiadomości dotyczących słabego zasięgu. To co mnie zastanawia, to fakt ze mój tel. cały czas pokazuje full albo nagle brak. Nie ma nic pośredniego. Dodam, że tel. nie upadł, ma oryginalna obudowę w idealnym stanie.

Mam kilka pytań:
1. w jaki sposób dostać się pod tą tylnią gumkę za która kryje się gniazdo GSM? Czy macie jakieś zdjęcia albo filmik
[EDITED]Próbuje dostać się tam gdzie autor zaznaczal na fioletowo

Niestety, z trudem udało mi sie lekko odchylić ta zaślepkę z lewej strony. Lekko, bo dalej nie idzie, a nie chce rwać na siłę. Z prawej strony, znajduje sie również gniazdo ale ono jest do GPSa. Proszę o wskazówkę, jak najprościej zdjąć ta zaślepkę, czy ona zdejmuje się całkowicie?

2. Czytałem o odginaniu blaszki, która łączy płytę główną z obudową. Czy jest jakiś filmik zdjęcia opisujące jak otworzyć artemisa aby się tam dostać?

3. Czy jest sens wrzucać cały rom na tel skoro był wykonywany hard reset i to dwa razy?  Czy możecie jakiś polecić?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam,
R.
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2009, 19:37:29 wysłana przez dzeus »

*

Offline dzeus

• 21
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2009, 00:10:33 »
No i niestety wszystko się wyjaśnia...

Został przeflashowany system(AMIGAnTOMEK_6.1_FULL_FINAL.rar) + wgrany nowy radio rom (3.21.90). Sytuacja jednak wygląda tak samo, czyli niezależnie od karty sim (zakupiłem na okazje testów prepaida orange'a) jest zasięg/albo nie i nie idzie się połączyć. Wczytałem się także w forum xda developers i tam także są podobne zgłoszenia, niestety bez porady jak można pomóc. Wszystko wskazuje na problem  w hardwearze(wymiana płyty głównej). Czy taka wymiana jest w ogóle opłacalna?

Problem jest tym bardziej dotkliwy, iż telefon posiadam od lipca(niecałe 4 miesiące) a na złość gwarancja minęła 18.09.2009r(zakupiony 18.09.2007) ;( czyli niecały miesiąc temu. Pytanie czy w ogóle udało by mi się coś wskórać w serwisie (złamany CID[spl 1.11.000]).

Chyba jedyne co pozostało to zaglądać czasem na forum, może ktoś znajdzie panaceum na ten problem (na forum widze przynajmniej 2 inne posty o tym traktujące).

Pozdrawiam,
R.
Napisane: Październik 14, 2009, 23:24:09
Witam,

Zaczynam rozglądać się za serwisem.

Czy ktoś zna jakiś sensowny serwis/forumowicza do którego mógłbym wysłać mojego artemisa na wymianę płyty głównej?

Drugie pytanie ile taka wymiana kosztuje i czy w ogóle opłaca się taka operacja na własny koszt?(gwarancja już minęła)

Czytałem sporo o autoryzowanym serwisie (regenersis) i nie mam serca wysyłać artemisa do tej rzeźni(ciekawe ile oni sobie liczą za taką wymiane). Czy jest jakaś alternatywa?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2009, 00:23:01 »
Z Twojego opisu można wywnioskować że być może masz problem polegający na braku kontaktu wewnatrz MB.
Na to może pomóc prosta naprawa tzw wygrzanie układów .
Sprawdź w okolicznych serisach GSM czy któryś z nich posiada tzw stację  hotair - to prawdopodobnie pomoże - a nie nadwyręzy Twojego budżetu- standardowy koszt wygrzewania telefonów to 35- 50 zł ( znacznie taniej niż wymiana MB) 
potrzebna zgoda