Tak, wiem, dla kompatybilności. ALE:
802.11g jest standardem oferującym przepustowość do 54Mb/s, czyli teoretycznie 6.75MB/s. Oczywiście z urządzenia mobilnego nie ma się co spodziewać nawet połowy tej wartości, ale mimo wszystko nie powinno być aż tak źle!
Przeprowadziłem testy - ze stoperem w ręku, przy pomocy różnego rodzaju ściągarek (EZDownload, j2me get() i takie tam), przeglądarek internetowych: opera mobile i mini, pIE, skyfire, itd...
Najwyższa prędkość zapisu do pamięci lokalnej to około 4MB/s, na kartę sdhc nieco ponad 3.7MB/s
Najwyższa zanotowana prędkość transferu po WiFi to 238 kb/s czyli 29.75 kB/s - pobieranie poprzez ezdownload z serwera www po sieci lokalnej i 236 kb/s przy kopiowaniu przy użyciu total commandera z udziału SMB w sieci lokalnej.
Testy powtórzyłem na podkręconym CPU (260 MHz), nie wpłynęło to na wyniki, mało tego, nie udało mi się osiągnąć zbliżonych wartości nawet...
Ten sam test przy wykorzystaniu activesync'owej sieci po USB (1.1, dla przypomnienia...) zamiast WiFi daje mi około 700 kB/s (przeciętnie, maksymalnie 905kB/s)
Dla świętego spokoju puściłem podobny test z wykorzystaniem bluetooth'a. Zanotowałem 1'203 kb/s, czyli 150,38kB/s (tym razem musiałem puścić "transferomierz" na PC).
O co tu chodzi? Na głupim ipodzie touch po wifi idzie mi prawie 4.5 MB/s, więc to nie wina APka (3com z górnej półki...)
http://hobby-elektronika.eu/audio/radio 03.18.90 - niby ogólnie najlepsze...