m650, mp3 z telefonu przez bluetooth (USB) do radia samochodowego- możliwe?

• 7 Odpowiedzi
  • 6927 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witajcie.

Zastanawiam się nad tym, czy możliwa jest komunikacja przez bluetooth m650 z radiem samochodowym SONY MEX-BT2600?

W opisach radia (np. http://www.allegro.pl/item368067604_2_w_1_sony_mex_bt2600_zest_bluetooth_f_vat_pilot.html ) piszą, że posiada ono taką możliwość jak "Przesyłanie stereofonicznego dźwięku przez interfejs Bluetooth (profil A2DP)". Nie mam jednak pojęcia czy zestaw głośnomówiący radia oraz mp3ki będą działały z m650?

Jeśli tak, to można sobie podarować nagrywanie płyt cd z mp3kami, a odtwarzać je tylko z telefonu i to bezprzewodowo. Jak należy ustawić telefon by działał prawidłowo z takim radiem?

Jeśli zaś nie będzie to współpracowało dobrze, wiecie może czy da się podłączyć m650 do radia samochodowego przez USB tak, by widziane było jako pendrive (wm5torage?), a jeśli jest to możliwe to czy da się tak zrobić aby mieć w jednej wtyczce podłączenie do usb radia ORAZ ładowanie telefonu przez gniazdo zapalniczki samochodowej (tak by grały mp3ki i bym mógł jednocześnie korzystać z AutoMapy nie powodując rozładowywania baterii)?

Pozdrófki dla wszystkich. Jacek.

*

Offline !Novy

• 774
  • Sprzęt: HTC Diamond      ROM Dutty V3-Oh yeah!
Witajcie.

Zastanawiam się nad tym, czy możliwa jest komunikacja przez bluetooth m650 z radiem samochodowym SONY MEX-BT2600?

W opisach radia (np. http://www.allegro.pl/item368067604_2_w_1_sony_mex_bt2600_zest_bluetooth_f_vat_pilot.html ) piszą, że posiada ono taką możliwość jak "Przesyłanie stereofonicznego dźwięku przez interfejs Bluetooth (profil A2DP)". Nie mam jednak pojęcia czy zestaw głośnomówiący radia oraz mp3ki będą działały z m650?

Jeśli tak, to można sobie podarować nagrywanie płyt cd z mp3kami, a odtwarzać je tylko z telefonu i to bezprzewodowo. Jak należy ustawić telefon by działał prawidłowo z takim radiem?

Jeśli zaś nie będzie to współpracowało dobrze, wiecie może czy da się podłączyć m650 do radia samochodowego przez USB tak, by widziane było jako pendrive (wm5torage?), a jeśli jest to możliwe to czy da się tak zrobić aby mieć w jednej wtyczce podłączenie do usb radia ORAZ ładowanie telefonu przez gniazdo zapalniczki samochodowej (tak by grały mp3ki i bym mógł jednocześnie korzystać z AutoMapy nie powodując rozładowywania baterii)?

Siem!Co do komunikacji przez BT to nie wiem ale mam w aucie Alpine IDA-X001http://www.audiophile.pl/n/18_alpine_ida-x001 które współpracuje (głównie) z iPodem.Nie próbowałem podłączyć Artemisa,wieczorkiem po powrocie do domu sprawdzę to dla Ciebie i napisze jak to wygląda.Czy Alpine zobaczy go jak zwykłego Pendriva?.Co do połączenia BT to mimo tego iż to radio posiada kompatybilność z telefonem komórkowym poprzez ALPINE KCE-300BT to nie zakupiłem jeszcze tego zestawu(ok 150 $) ale niebawem...Pozdrawiam! :wink:
Napisane: Maj 28, 2008, 12:34:56
Niestety kolego mam info na wyświetlaczu USB Device Error,to oznacza że z tym odtwarzaczem Artemis jest niekompatybilny po bezpośrednim połączeniu przez USB..przykro mi. :(
Złodziejstwo jest wybaczalne – głupota nie.Napoleon Bonaparte

Mam bana na to forum :(

*

KrzychuM

Witaj

Artemis posiada funkcje A2DP więc powinno działać bez problemu tylko że obsługa mp3
będzie się odbywała z artka, a nie z radia

podłączenie USB powinno działać ( teoretycznie ) z praktyką bywa gorzej
żeby działało to na radiu musi to być dysk przenośny, pendrive lub coś w tym stylu
ale podłączając go do komputera musisz mieć ActiveSync i nie da się tego obejść
a do radia oczywiście nie da się wgrać AS w nokii akurat był prosty PC suite lub transmisja danych
więc nokie da się bez problemu podłączyć. USB w radiu jest trochę nie doróbką
dysk przenośny akurat 2,5" który korzysta z USB z komputerem potrafi łączyć się przy użyciu jednego portu USB
( zalecane podłączenie do 2 ) a przy radiu może zczytać dysk ( nie musi ) ale danych już z niego nie zczyta
więc USB w radiu to jeszcze jest bajer niż funkcja użyteczna

*

Offline roach

• 14
  • Road Slayers Member
    • Road Slayers
  • Sprzęt: MDA Compact III
Można spróbować przed podłączeniem Artka do Radia wykorzystać program WM5torage. Dzięki czemu Artek będzie widziany jako dysk przenośny. To może pomóc.
REGULAMIN !!

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
  • Sprzęt: SPV M650 (HTC P3300)
Witajcie.

1. dzwiek po bt (A2DP)
powinien dzialac (korzystam ze sluchawek motki na A2DP i artemis wspolpracuje wiec dlaczego tu by mial tego nie robic?) -- ale uwaga procek artka dostaje niezlej zadyszki przy A2DP (Automapa moze "troche" ciąć)
2. artek po kablu usb + wm5torage
-to dziala sam sprawdzalem (u brata na jakims tanim radiu AEG o ile pamietam to nawet Artemis sygnalizowal ladowanie wiec dostawal prad od radia po kablu)  z tym ,ze zapomnij o odpaleniu Automapy .. wm5torage odcina przeciez dostep do karty na ktorej masz AM.

1. dzwiek po bt (A2DP)
powinien dzialac (korzystam ze sluchawek motki na A2DP i artemis wspolpracuje wiec dlaczego tu by mial tego nie robic?) -- ale uwaga procek artka dostaje niezlej zadyszki przy A2DP (Automapa moze "troche" ciąć)

Ok. To już coś :-) A jeśli komórka jest podkręcona battery statusem do 247MHzów też będzie się mulić?

2. artek po kablu usb + wm5torage
-to dziala sam sprawdzalem (u brata na jakims tanim radiu AEG o ile pamietam to nawet Artemis sygnalizowal ladowanie wiec dostawal prad od radia po kablu)  z tym ,ze zapomnij o odpaleniu Automapy .. wm5torage odcina przeciez dostep do karty na ktorej masz AM.

Tego się właśnie obawiałem. Próby uruchomienia automapy z włączonym wm5storage niestety się nie udają. Może ma ktoś jakiś inny pomysł na funkcjonowanie m650 jednocześnie jako dysku z mp3kami i telefonu z obsługą BT? Inaczej cała koncepcja obsługi radia z muzyką oraz automapy nie ma żadnego sensu :-(

*

Offline mar_cin

• **
  • 123
  • Sprzęt: SPV M650 (HTC P3300)
no troche sie muli , nawet podkrecony ....

ps: wiem ,ze rozmawiamy o artemisie jako dysku przenosnym ale.... pendrive`y sa na tyle tanie ,ze nie wiem czy na twoim miejscu nie kupil bym sobie takowego do muzyki ,a Artemisa jako nawigacji i telefonu uzywal czyli "do czego go bozia stworzyla" :)

Odp: m650, mp3 z telefonu przez bluetooth (USB) do radia samochodowego- możliwe?
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2008, 18:47:36 »
wiem ,ze rozmawiamy o artemisie jako dysku przenosnym ale.... pendrive`y sa na tyle tanie ,ze nie wiem czy na twoim miejscu nie kupil bym sobie takowego do muzyki ,a Artemisa jako nawigacji i telefonu uzywal czyli "do czego go bozia stworzyla" :)

W tym problem, że radio które chcę kupić, nie posiada USB!!! Zresztą nie ma radia we w miarę dobrej cenie z bluetooth, wbudowanym zestawem głośnomówiącym z mikrofonem, usb i pilotem na kierownicę. W radiu jest jedynie AUX ale po pierwsze nie mam ochoty na okablowanie całego auta, a po drugie- skoro jest możliwość bezprzewodowej komunikacji to trzeba z niej korzystać.

Ale jeślibym pozostał przy graniu muzy przez AUX i podłączenie spv przez minijacka- jak zrobić we własnym zakresie (albo tanio kupić), przejściówkę, która by umożliwiała jednoczesne podłączenie telefonu do zasilania oraz posiadałoby wyjście sygnału audio? Chodzi mi o coś takiego jak tu http://www.allegro.pl/item368569429_przejsciowka_htc_3w1_ext_usb_audio_wiele_modeli.html , tylko że nie za sześć dych i z dłuższym przewodem między wtyczką a przejściówką.

Ktoś ma schematy takiego podłączenia? Gdzie mogę je znaleźć?