Android UISense - kopiuj/wklej i pierwsze odczucia po dwóch dniach używania :)

• 12 Odpowiedzi
  • 6702 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Raadek

• **
  • 148
  • Sprzęt: HTC Desire S, Samsung Galaxy Tab P1000
Witam,

Mam bardzo nieprzyjemne odczucie, że kopiowanie tekstu np. ze strony WWW, z kalendarza (z pola opisowego) i z innych tego typu miejsc jest bardzo niewygodne, pracochłonne i nie zawsze można wkleić skopiowany tekst. Przykłady:

1. Mam w kalendarzu numer telefonu wpisany w polu opisowym. Edytuję wpis, zaznaczam tekst i kopiuję (sic!), potem przechodzę do menu telefonu i nie ma opcji wklejania... ;/ Musiałbym utworzyć prawdopodobnie nowy wpis, a nie mam na to po pierwsze zazwyczaj czasu, a po drugie większość tego typu numerów nie jest mi potrzebna, bo dzwonię tam tylko raz.

2. Ustawiłem drugą skrzynkę mailową przez POP i chciałem skopiować podpis ze stopki maila do stopki automatycznie dodawanej do każdego maila. No i tekstu udało mi się zaznaczyć i skopiować (wybitnie czasochłonna i niewygodna praca kulką), ale nie było opcji wklejenia do stopki ;/

W Windows Mobile w większości miejsc można skopiować i wkleić bez żadnego problemu.
A jak nie ma opcji np. wklejenia to wówczas moja klawiatura (PCM Keyboard) umożliwia wklejenie i skopiowanie dowolnego tekstu w dowolne miejsce poprzez przytrzymanie klawisza ENTER + wybór opcji.

Czy coś takiego jest możliwe w Androidzie?

Muszę też powiedzieć, że ekran pojemnościowy czasem może i jest fajny, ale kiedy chce się precyzyjnie kliknąć w jakiegoś małego linka pośród innych można się doprowadzić do furii :) Bo w 3/4 przypadków kliknie się ten nad lub pod. Przykład: mobilna wersja tego forum (spis wątków:)

Podoba mi się kilka rzeczy w Androdzie, tak samo jak kilka podoba mi się w Windows Mobile. Tyle samo też mi się w każdym z nich nie podoba :)
Zrobiłbym z nich jakąś hybrydę :)))

BTW: Moim zdaniem płynność działania systemu, programów i przeglądarki na Androidzie wcale nie jest taka rewelacyjna. Na moim HTC Iolite jest tak samo płynnie. Za to Android włącza mi się około 3x dłużej niż WM :) Noo i wygoda użytkowania wbudowanej przeglądarki w Androidzie jest o wiele mniejsza (trudne kopiowanie tekstu, trudne klikanie w małe linki, ukryty pasek adresu, mało opcji dodatkowych które można zmienić, brak wyświetlania godziny na pasku - chociaż może da się jakoś tryb pełnooekranowy wyłączyć).

Aha, i bardzo dziwi mnie brak możliwości wybrania dowolnego dzwonka telefonu, powiadomień, alarmów itp.

Jak chcę zmienić tapetę "ekranu zablokowanego" to mogę wybrać tylko obrazki z aparatu, a nie np. te które są na pulpicie (tamtych jakby nie ma w "bazie")

Bardzo denerwujące jest automatyczne blokowanie i odblokowywanie po każdym włączeniu przez 2xHOME albo CZERW.SŁUCHAWKA+HOME. Da się to wyłączyć?

Dlaczego system nie aktualizuje zawartości folderów z obrazkami na karcie w czasie rzeczywistym, tylko co jakiś bliżej nie określony okres czasu? Robiłem dużo screen-shotów do katalogu sd/shoot-me i ich ilość była na poziomie ~80-100, a kiedy np. chciałem wysłać maila z załącznikiem zawsze w tym folderze system widział tylko 30-40 obrazków (a po jakimś tam czasie się nagle pojawiły - albo następnego dnia). W menagarze plików widać wszytkie pliki.

To tyle na teraz :)

Pozdr.,
R.
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2009, 19:44:04 wysłana przez Raadek »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Android UISense - kopiuj/wklej i pierwsze odczucia po dwóch dniach używania
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2009, 20:07:20 »
Witam,

Mam bardzo nieprzyjemne odczucie, że kopiowanie tekstu np. ze strony WWW, z kalendarza (z pola opisowego) i z innych tego typu miejsc jest bardzo niewygodne, pracochłonne i nie zawsze można wkleić skopiowany tekst. Przykłady:

1. Mam w kalendarzu numer telefonu wpisany w polu opisowym. Edytuję wpis, zaznaczam tekst i kopiuję (sic!), potem przechodzę do menu telefonu i nie ma opcji wklejania... ;/ Musiałbym utworzyć prawdopodobnie nowy wpis, a nie mam na to po pierwsze zazwyczaj czasu, a po drugie większość tego typu numerów nie jest mi potrzebna, bo dzwonię tam tylko raz.

zupełnie nie wiem o co Ci chodzi  :worried:
U mnie wygląda to tak:
1. w kalendarzu podczas edycji (pole description z numerem)

2. zapisane już i widok "eventu"

3. Po kliknięciu w numer w czerwonej ramce automatycznie mnie przenosi do dialera.

2. Ustawiłem drugą skrzynkę mailową przez POP i chciałem skopiować podpis ze stopki maila do stopki automatycznie dodawanej do każdego maila. No i tekstu udało mi się zaznaczyć i skopiować (wybitnie czasochłonna i niewygodna praca kulką), ale nie było opcji wklejenia do stopki ;/

W Windows Mobile w większości miejsc można skopiować i wkleić bez żadnego problemu.
A jak nie ma opcji np. wklejenia to wówczas moja klawiatura (PCM Keyboard) umożliwia wklejenie i skopiowanie dowolnego tekstu w dowolne miejsce poprzez przytrzymanie klawisza ENTER + wybór opcji.

Czy coś takiego jest możliwe w Androidzie?

Generalnie w każdym polu tekstowym po przytrzymaniu na nim palcem pokazuje się opcja "wklej/paste" :) przynajmniej na 1.6 by Dwang z XDA :)

Muszę też powiedzieć, że ekran pojemnościowy czasem może i jest fajny, ale kiedy chce się precyzyjnie kliknąć w jakiegoś małego linka pośród innych można się doprowadzić do furii :) Bo w 3/4 przypadków kliknie się ten nad lub pod. Przykład: mobilna wersja tego forum (spis wątków:)

Kwestia raczej przyzwyczajenia, ja już trafiam 10/10 trafień w link "elf" na stronie głównej pdaclubu - screen niżej jak to wygląda :)

Podoba mi się kilka rzeczy w Androdzie, tak samo jak kilka podoba mi się w Windows Mobile. Tyle samo też mi się w każdym z nich nie podoba :)
Zrobiłbym z nich jakąś hybrydę :)))

BTW: Moim zdaniem płynność działania systemu, programów i przeglądarki na Androidzie wcale nie jest taka rewelacyjna. Na moim HTC Iolite jest tak samo płynnie. Za to Android włącza mi się około 3x dłużej niż WM :) Noo i wygoda użytkowania wbudowanej przeglądarki w Androidzie jest o wiele mniejsza (trudne kopiowanie tekstu, trudne klikanie w małe linki, ukryty pasek adresu, mało opcji dodatkowych które można zmienić, brak wyświetlania godziny na pasku - chociaż może da się jakoś tryb pełnooekranowy wyłączyć).

To tyle na teraz :)

Pozdr.,
R.

jeśli chodzi o ukrywanie godziny/tryb pełnoekranowy to zapewne też możesz zrobić coś w tym stylu:

1. Przed

2. Pole do włączenia

3. Po (niewiele tak naprawdę daje ukryty pasek :P )

Pozdrawiam.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
Narekasz gościu, za dużo przyzwyczajeń z WM, wyrzuć to albo mi daj  :mrgreen: :mrgreen:

Muszę też powiedzieć, że ekran pojemnościowy czasem może i jest fajny, ale kiedy chce się precyzyjnie kliknąć w jakiegoś małego linka pośród innych można się doprowadzić do furii  Bo w 3/4 przypadków kliknie się ten nad lub pod. Przykład: mobilna wersja tego forum (spis wątków:)

To ekran pojemnościowy! Tak jest niestety, on nie jest od dokładności i taki nigdy nie będzie!

Nic do dodania nie mam, tak jak mówi wszystko beju, a raczej mnie ubiega  :mrgreen:

BTW Sensa dawno wywaliłem, 1.6 jest spoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooro szybszy  :ok:

*

Offline Raadek

• **
  • 148
Odp: Android UISense - kopiuj/wklej i pierwsze odczucia po dwóch dniach używania
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2009, 22:15:03 »
zupełnie nie wiem o co Ci chodzi  :worried:

No to zobacz o co mi chodzi :) I powiedz jak można wkleić zaznaczony tekst w "telefon" tak żeby zadzwonić.

Kolejno są pokazane wszystkie kroki.
Numery telefonów nigdzie nie "podświetlają się", więc nie można na nie zadzwonić ;/
Napisane: Listopad 17, 2009, 22:04:25
Narekasz gościu, za dużo przyzwyczajeń z WM, wyrzuć to albo mi daj  :mrgreen: :mrgreen:

Ależ ja kupiłem to urządzenie właśnie po to żeby poznać Androida i nikomu nie planuje go oddawać :)

Mój HTC Iolite świetnie się spisuje i mam na nim dokładnie wszystko to czego potrzebuję :D W zasadzie HTC Trinity już było dla mnie super, tylko niestety miał bardzo słaby filtr pola i potrafił zgubić zasięg łatwo. Nooo i trochę za mało RAMu i procesor jak na kilka uruchomionych aplikacji (np. Palringo, AM).

Tylko że na WM do synchronizacji kalendarza korzystam z GooSync za co muszę płacić ok. 100 zł rocznie... a na Androidzie jest za freeko :)))

To ekran pojemnościowy! Tak jest niestety, on nie jest od dokładności i taki nigdy nie będzie!

Eee, to ja wolę zwykły :)

W tym HTC Tattoo jest zwykły ekran, a wielkością i kształtem jest to praktycznie Iolite, który jest dla mnie wyjątkowo ładnym dla oka urządzeniem.

Może na to zmienię tego Magica :) Ale to jak się już namyślę i przeniosę na Androida :)

BTW Sensa dawno wywaliłem, 1.6 jest spoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooro szybszy  :ok:

1.6 czyli co to jest konkretniej? Dasz jakiegoś linka do ROMa i zrzutów ekranu?

BTW: A co z tym Androidem 2.0? Bo ciągle gdzieś widzę, że "coś tam jest zgodne z 2.0".

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
1.6 to ROM jak każdy inny, tylko nieco wyższa wersja, z poprawkami, ttaki zwykły soft bez sense czy innych dodatków

Link na XDA dev w dziale sapphire android develompment czy jakoś tak

*

Offline Raadek

• **
  • 148
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 18, 2009, 13:34:44 »
1.6 to ROM jak każdy inny, tylko nieco wyższa wersja, z poprawkami, ttaki zwykły soft bez sense czy innych dodatków

No to rzucę okiem. Ale są jakieś 1.6 z Sense?

A android 2.0 to jakaś nowość będzie czy to już stosują w jakichś urządzeniach? A do Magica lub Hero coś HTC planuje czy tylko do nowszych urządzeń których jeszcze nie ma?

Bo gdzieś na forum było np. że będzie można dwa konta gmail skonfigurować jednocześnie na 2.0 itp.

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 18, 2009, 13:53:14 »

No to rzucę okiem. Ale są jakieś 1.6 z Sense?

A android 2.0 to jakaś nowość będzie czy to już stosują w jakichś urządzeniach? A do Magica lub Hero coś HTC planuje czy tylko do nowszych urządzeń których jeszcze nie ma?

Bo gdzieś na forum było np. że będzie można dwa konta gmail skonfigurować jednocześnie na 2.0 itp.

HTC nie robi 1.6 pod swoje urzadzenia z SENSE ... ale obiecało na HTC HERO pominac 1.6 i od razu wydac updae na 2.0 ... niestety o Magicu nic nie moiwa ... Ale jak wyjdzie na HERO 2.0 z SENSE to na pewno XDA zadziała ...

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
Tzn, sense z 1.6 podobnież jest - z tatoo przeportowany ale nie biorę się za to  :sleepy: bo po co. Ma być (narazie) szybki

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
Tzn, sense z 1.6 podobnież jest - z tatoo przeportowany ale nie biorę się za to  :sleepy: bo po co. Ma być (narazie) szybki

Owszem ale TaToo jest chyba jedynym urzadzeniem na 1.6 z SENSE ... poprostu HTC nie widzi sensu meczyc sie dla updetu do 1.6 jak maja juz 2.0 do obrobki ;) A chcac wypuscic tatoo musieli skupic sie na dostepnym juz wowczas 1.6 ;) Jak widze zmusic SENSE do wspolpracy z Androidem to nie takie hop siup ... inaczej XDA juz by dawno to zrobiło :)

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
Najwidoczniej. Inna sprawa to ten !@#$%^ Qualcomm, muli i muli to  :sleepy:
Nie kupie już htc z tym  :sleepy:

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2009, 17:15:10 »
Wylacz SENSE i bedzie wszystko dzialalo pieknie na qualcommie. Tylko dodajecie sobie problemow instalujac porty tego HTC sense. Bo i po co tak naprawde? By wolniej chodzilo?

Jesli na G1 chodzi w porzadku 1.6 (192 MB ram i 528mhz) to dlaczego na magicu (288 mb ram i 528mhz) ma chodzic inaczej?

Czysty, bez modyfikacji graficznych 1.6 to jest to...
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
Odp: Android UISense - kopiuj/wklej i pierwsze odczucia po dwóch dniach używania :)
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2009, 17:16:16 »
Najwidoczniej. Inna sprawa to ten !@#$%^ Qualcomm, muli i muli to  :sleepy:
Nie kupie już htc z tym  :sleepy:

Ja tam osobiscie nie uwazam zeby mi cos mulilo nawet z SENSE na Mgicu ... DIAMOND MULIŁ ! Magic smiga :)

Ale owszem korci mnie zeby potestowac czystego 1.6 ... Ma ktos konkretny namiar na sprawdzonego 1.6 pod Magica 32A ? ;)

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
Odp: Android UISense - kopiuj/wklej i pierwsze odczucia po dwóch dniach używania :)
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 19, 2009, 15:41:07 »
Cyanogen 4.2.4 , ten portowany. Mam to ale zmienię po spotkaniu pdac bo strasznie duże ilości programów nie działają tak jak powinny