Sterowanie odtwarzaczem w samochodzie -problem

• 7 Odpowiedzi
  • 2630 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sterowanie odtwarzaczem w samochodzie -problem
« dnia: Wrzesień 23, 2010, 01:06:30 »

Chciałem wykorzystać moją milestone do puszczania muzyki w samochodzie. Wszystko niby OK, ale strasznie mi brakuje jakiegoś gadżetu przy kierownicy do przełączania piosenek. Ktoś ma jakiś pomysł na to, jak można zaaranżować coś takiego?

Tzn.
Motka wpięta do radia samochodowego i jakiś gadżet przy kierownicy, który przez BT łączy się z motką i pozwala przełączać muzę....

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
Odp: Sterowanie odtwarzaczem w samochodzie -problem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 23, 2010, 08:09:04 »
jedyne co mi przychodzi do głowy to zakup zestawu BT stereo z wyjściem 3,5 mm i puszczenie kabelka z tego zestawu do radia na audio in.
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 23, 2010, 09:57:45 »
Mam coś takiego, a w zasadzie miałem bo wczoraj pół mieszkania rozkopałem w poszukiwaniu tego gadżetu ... tak czy siak to wiele nie zmienia. Mi nie chodzi o bezprzewodowe połączenie telefonu z radiem, mi chodzi o bezprzewodowe sterowanie z kierownicy telefonem. Czyli, że przy kierownicy mam przycisk, który bezprzewodowo komunikuje się z telefonem i przełącza na następną piosenkę. W zasadzie bez przesady starczyłby mi 1 przycisk "Następna piosenka" ....

Żeby nie było, nie jestem ortodoksyjny i nawet nie musiałby to być telefon. Generalnie chodzi mi o odtwarzacz mp3, któy mogę wpiąć do radia i z kierownicy nim sterować. Na allegro są takie transmitery FM, ale ja nie chce transmitera. Nie po to wydawałem 200 zł na kable do radia, żeby podłączać mp3 przez transmiter. Szczególnie, że już jeden mam i jest to taki chłam, że naprawdę nikomu nawet wydania 20 zł nie polecam.

*

Offline Diabell

• **
  • 128
  • Sprzęt: Galaxy SIII, SII, S; Samsung i600
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 03, 2010, 13:55:03 »
Może to będzie odpowiedź na Twoje potrzeby:

http://www.chip.pl/news/sprzet/gadzety/2010/09/sony-ericsson-liveview-czyli-bezprzewodowy-mini-wyswietlacz-dla-telefonow-z-androidem

Sony Ericsson już niebawem wypuszcza na rynek niewielkie urządzenie z dotykowym ekranem do sterowania telefonami z Andoridem po Bluetooth. Również opcja noszenia na ręce jako zegarka ;-)
Jeszcze się taki nie narodził, co by wszystkim dogodził...

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 03, 2010, 14:35:34 »
Fajna sprawa, ale cena zapewne też będzie "fajna"  :-|

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 03, 2010, 19:39:52 »
Nikt nie mowil ze posiadanie fajnych zabawek bedzie tanie :) choc pewnie cena bedzie oscylowala w granicach 400 zl za to cacko ale przy cenie rynkowej telefonu >1400 zl to bedzie po prostu mily dodatek :)
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2010, 16:58:47 »
Nie lepiej aplikacja car home ? Robi ona wielkie ikonki, łatwe do kontroli.

Rozpoznaje też ona głos, tak jak jeszcze 1 z marketu ale nie pamiętam jej.. przypomnę to dopiszę.

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2010, 23:04:08 »
Po pierwsze zapowiadana cena gadzetu od SE to AFAIR 70 ojro  wiec naprawde niewiele w porownaniu do zegarków BT tego producenta.
Co do sterowania to generalnie nie ma nic co spelnialoby Twoje wymagania - sa oczywiscie sluchawki BT ktore mozna spiac z radiem kabelkiem ale nie przymocujesz ich do kierownicy. Wystarczyloby ograniczyc wspoldzialanie do profilu AVRC ale praktycznie nie ma dedykowanych urzadzen a sluchawki nie chca dzialac w takim trybie. Reasumujac BT nie jest dobrym kierunkiem poszukiwan.
Sterowac odtwarzanymi utworami mozna jeszcze głosem (jest pare aplikacji), z poziomu telefonu i aplikacji car-dock, jesli telefon jest uspiony mozna przytrzymac klawisze głośnosci zeby przeskoczyc do nastepnego utworu (tak jest w CM6 z froyo) oraz w ostatecznosci przerabiajac sluchawki. W tym ostatnim przypadku korzystamy z mozliwosci przerzucania utworow przyciskiem na sluchawkach.
Nic wiecej do glowy mi nie przychodzi - jest troche egzotycznych rozwiazan takich jak shake to skip ale w samochodzie trzebaby sie dobrze pobawic czuloscia zeby nie dzialalo na wybojach.