Problem ze złożonością hasła WPA2 - Android 2.3.3

• 4 Odpowiedzi
  • 2438 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline CiQ

• 13
  • Sprzęt: HTC Desire S || Toshiba G900
Problem ze złożonością hasła WPA2 - Android 2.3.3
« dnia: Wrzesień 16, 2011, 22:04:34 »
Witam serdecznie,
                       od kilku dni jestem posiadaczem HTC Desire S z Android'em 2.3.3. Wszystko jest super, poza tym, że pojawił się problem.
W domu używam WiFi zabezpieczonego WPA2 z kluczem 32 znakowym (duze, male litery, znaki specjalne, cyfry).
Wielokrotnie próbowałem wpisać to hasło podczas konfiguracji wifi w telefonie, ale za każdym razem wyrzuca błąd. Po wielu próbach postanowiłem sprawdzić, czy jak ustawie słabsze hasło na routerze to czy się podłączę. Po ustawieniu banalnego hasła (małe, duże litery i kilka cyfr) łączę się od razu.
Jak do tego samego hasła dodam kilka znaków typu [, ~, ^, / to już nie mogę się podłączyć.

Czy to jest jakiś bug w Androidzie, bo już mi brak pomysłów ;)

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :D

PS.
      bardzo proszę o nie pisanie rad typu, zmień hasło na 8 znakowe i proste  :S

Pozdrawiam,
                     CiQ

*

Offline zbisul

• *
  • 123
  • Jak się nudzę to grzebie - w swoim PDA |LY|&+LY
  • Sprzęt: HTC EVO 3D, LG P920 3D, SG Note
Odp: Problem ze złożonością hasła WPA2 - Android 2.3.3
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 17, 2011, 10:13:56 »
Spróbuj tak.
Napisz hasło w notatniku (poprawnie) i za pomocą "kopiuj/wklej" wrzuć je w odpowiednie pole. Być może jest to problem kodowania znaków lub zastosowanych fontów.
To co napisałem to oczywiście tylko gdybanie, bo nie spotkałem się z czymś takim. Spotkałem się natomiast z problemem "gryzącego" się kodowania znaków.
Jestem... a jak by mnie nie było. Żona każe wybierać: "albo ja albo telefon..." Odpowiadam jej : "nie każ mi wybierać bo możesz żałować"

*

Offline CiQ

• 13
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2011, 08:35:35 »
Hej. Dziękuje za chęć pomocy :)
To nie jest problem z gryzącym się kodowaniem znaków, gdyż znaki były przeze mnie wpisywane znak po znaku z klawiatury na HTC - nie kopiowałem ich z routera/kompa.

Siadłem i dotąd szukałem, aż znalazłem przyczynę :)
Może się komuś ta informacja również przyda, więc pozostawię ją tu dla potomnych :wink:

Android 2.3.3 nie lubi znaku "|" - coś co się zwie "pipe" (nie wiem jak inne wersje Androida).
W kluczu miałem wpis ... |#| - (pipe, hash, pipe)... wystarczyło, że usunąłem oba pipe'y i pozostawiłem zamego hash'a i już wszystko jest OK.
Całą resztę znaków przyjmuje, poza tym jednym.

Pozdrawiam,
                    CiQ

*

Offline zbisul

• *
  • 123
  • Jak się nudzę to grzebie - w swoim PDA |LY|&+LY
  • Sprzęt: HTC EVO 3D, LG P920 3D, SG Note
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2011, 09:51:43 »
To ja o tym samym. Wystarczy że przy wprowadzaniu hasła zastosowałeś inne kodowanie niż Unicode (jeżeli dobrze pamiętam takim standardem posługuje się Android) i masz problem bo niektóre znaki nie będą właściwie rozpoznawane.

Jeśli udostępnia się pliki tekstowe osobom pracującym w innych językach, pobiera się pliki tekstowe przez Internet lub przenosi je między różnymi systemami komputerowymi, przy otwieraniu lub zapisywaniu pliku może okazać się konieczne wskazanie standardu kodowania.
Jestem... a jak by mnie nie było. Żona każe wybierać: "albo ja albo telefon..." Odpowiadam jej : "nie każ mi wybierać bo możesz żałować"

*

Offline CiQ

• 13
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2011, 16:42:24 »
OK...dzięki za info.
W wolnej chwili postaram się to jeszcze posprawdzać i dam znać :)
Póki co jestem zadowolony, bo pozbycie się 2 pipe'ow z hasła 32 znakowego nie powoduje u mnie straty na mocy hasła ;)

Pozdrawiam,
                    CiQ.