MIUI i znikający RAM

• 8 Odpowiedzi
  • 2850 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

don.kamillo

MIUI i znikający RAM
« dnia: Wrzesień 20, 2011, 21:59:44 »
Nie wiem dlaczego tak jest, ale strasznie szybko spada mi ilość RAMu (o ROMie już wątek miałem). Po restarcie mam jakieś 230 MB wolnego RAMu i w kilka chwil spada do 130 MB, a w krytycznych chwilach jest 36 MB, że launcher się "wykrasza". W dodatku muszę ubijać czasem procesy, których nie otwierałem. Też tak macie na swoich MIUI?

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: MIUI i znikający RAM
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2011, 22:51:53 »
No niestety, android ma to do siebie że aplikacje same lubią się odpalać w tle, nic na to nie poradzisz, no ale żeby aż tak mało ramu Ci zostawało, to już nie jest ok, może to coś z daną dystrybucją MIUI?

*

don.kamillo

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2011, 22:57:30 »
Mam oficjalne 1.9.9 z tłumaczeniem. Jest już update do 1.9.16 (głupie - nowszy rzekomo build, ale numeracja mniejsza), ale nie instalowałem.

Połączone: Wrzesień 21, 2011, 08:05:10
No to sobie dziś zainstalowałem nowy ROM. Bez wipe, bo rzekomo niepotrzebne.
I zaraz cała gama niespodzianek: chwilę po instalacji miałem podójne ikony m.in. total commandera i ROM Menagera (obie na karcie pamięci), ale już Opera Mobile była jedna, mimo że też ją mam na karcie pamięci.
Teraz już jest normalnie.
Widgetsoid chwilę po włączeniu pokazywał bajeczną liczbę 96 MB ROMu, aby spaść do 56 MB.
Nie dźwigam tego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2011, 08:05:10 wysłana przez don_kamillo »

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 21, 2011, 08:22:02 »
Mam oficjalne 1.9.9 z tłumaczeniem. Jest już update do 1.9.16 (głupie - nowszy rzekomo build, ale numeracja mniejsza), ale nie instalowałem.

Z tego co wiem to 9 jest mniejsze do 16  :E

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 21, 2011, 08:28:24 »
Bo MIUI jest numerowane datami.

A kto Ci powiedział że Wipe jest niepotrzebny? :P Ja tam zawsze robię wipe, bo potem takie kwiatki właśnie wychodzą :P

*

don.kamillo

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2011, 08:34:19 »
Z tego co wiem to 9 jest mniejsze do 16  :E
Epic Fail :E
Myślałem, że numeracja jest w systemie dziesiętnym, czyli po 1.9.9 będzie 2.0.0

xspojler, nie chce mi się ustawiać wszystkiego od nowa :P
Zresztą teraz system działa w miarę normalnie.

*

Offline lemar123

• 2680
  • Sprzęt: Samsung A5
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2011, 15:34:20 »
zasada jest taka, że zawsze trzeba robić wipe :-) i praktycznie drobiazgi trzeba na nowo ustawiać
użyj opcji backup i restore wbudowanej w miui - to naprawdę działa :-)
jedyna wada to czas - i backup i restore trwają z 15 minut, ale w tym czasie można wypić kawę zamiast pracowicie ustawiać swojego andka
dlatego tak lubię MIUI  :ok:

co do znikania pamięci to tylko na CM7 dostałem komunikat, że mu pamięci zabrakło ale może przesadziłem z profilem w System Tuner
to tak jak z CPU w serwerze - im więcej jest wykorzystane tym lepiej wydana kasa ...  :ok:
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2011, 15:36:50 wysłana przez lemar123 »

*

Offline waclaw

• 270
  • Sprzęt: HTC One Max
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2011, 16:02:03 »
Sporo masz tego ramu, u mnie z kilkoma widgetami po restarcie jest ze 150-160, po jakimś czasie potrafiło spaść poniżej 40 MB ale u mnie nigdy nie sktukowało to spadkiem wydajności czy też problemami z luncherem. Kiedy zapodaje nową wersję robię full wipe, backup softu, smsów itd robię narzędziem wbudowanym w miui i działa rewelacyjnie. Teraz przeżuciłem się na Bulletproof MIUI z kernelem pershot i jest jeszcze szybszy a na dodatek bateria odczuwalnie lepiej trzyma.
M600i>P535>Diamond>TouchPro>N900>Desire Z>HTC One S>Galaxy Note 2>HTC One Max

*

don.kamillo

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2011, 17:35:05 »
Jakoś nie mogę znaleźć kernela dla MIUI przeznaczonego dla N1...
Nie miałem pojęcia, że wipe jest konieczne. Ale sam system teraz działa przyzwoicie, widocznie to był krótki kryzys. Ale następnym razem zrobię jak mówicie :ok: