Najpierw podziękowania dla Stericsona oraz pozostałych ludzi pracujących nad tą aplikacją.<notka>
*Wiem, że aplikacja i sam sposób jest już dawno dostępna jednakże na forum nie widze takowego poradnika, a dla nowych czy nie znających angielskiego może się przydać"</notka>
Tylko dla telefonów z dostępem do ROOT'a
.
MetaMorph, jest to aplikacja pozwalająca na 'aplikowanie motywów'. Czyli tego, czego brakuje w systemie Google. Wcześniej instalowanie motywów wiązało się z instalacją ich z poziomu recovery w plikach *.zip były one ociężałe zawierały aplikacje, które już posiadamy lecz z podmienionymi grafikami i często wywoływały masę błędów, a do tego działały tylko z konkretną wersją systemu - romu. Koniec z tym, a bynajmniej po części bowiem zasada pozostała ta sama - dalej podmieniamy jednak już tylko grafiki w aplikacjach dzięki czemu większość przykrości ze starą metodą znikła. W to jak i co się dzieje nie będę się zagłębiał bo nie o to chodzi.
Instalacja:Pobieramy z Marketu (lub z linków poniżej):
- Opcionalnie - plik zip ale o nim dalej
Instalujemy i jesteśmy gotowi na przyjmowanie motywów, jednak są trzy drogi
a) Od wersji 1.6 nie musimy sie bawić w pobieranie czy wrzucanie pliku zip b) Pozwalamy aplikacji na pobranie pliku zip (803KB)
c) Wrzucamy go do systemu manualnie co dla niektórych nie będzie trudne a napewno tańsze, bo nie każdy ma pakiet danych czy siec wi-fi w domu.
Pobieramy: 
http://laszlo.lua.pl/other/zip -musi być bez rozszerzenia ;]
Wrzucamy za pomocą adb lub konsoli lub emulatora terminala do:
/system/binnadajmy chmod '0755' dla pliku /system/bin/zip
Pokażę jak ja to zrobiłem poprzez adb:
PS C:\Users\Laszlo> adb push C:\zip /system/bin
1172 KB/s (822807 bytes in 0.685s)
PS C:\Users\Laszlo> adb chmod 0755 /system/bin/zip
PS C:\Users\Laszlo> adb shell
# su
su
# chmod 0755 /system/bin/zip
chmod 0755 /system/bin/zip
#Gotowe, czas na pierwsze uruchomienie i motyw!
===============================================================================
1.Uruchamiamy Aplikacje MetaMorph i wybieramy [Pick Theme] 2.Aplikacja poprosi o wybranie domyślnej czynności, postępujemy jak na obrazku
2.Aplikacja poprosi o wybranie domyślnej czynności, postępujemy jak na obrazku 3.Teraz wybieramy nasz motyw, będzie on spakowany w archiwum .zip ja posłużyłem się moją sklejką, którą stworzyłem na własną potrzebę (Motywy możecie znaleźć tu) Zaznaczamy kliknięciem na plik i klikamy na [Ok]
3.Teraz wybieramy nasz motyw, będzie on spakowany w archiwum .zip ja posłużyłem się moją sklejką, którą stworzyłem na własną potrzebę (Motywy możecie znaleźć tu) Zaznaczamy kliknięciem na plik i klikamy na [Ok] 4. Czekamy na rozpakowanie motywu...
4. Czekamy na rozpakowanie motywu... 5. Motyw rozpakowany, tu widzimy, że może on być kierowany do konkretnegoi romu czy wersji romu jednak rzadko się to zdarza, raczej tylko w przypadku wersji Androida 1.6 ; 2.0 itd. Tutaj wybieramy sobie co chcemy podmienić lub poprostu kliknąć [Apply All!]
5. Motyw rozpakowany, tu widzimy, że może on być kierowany do konkretnegoi romu czy wersji romu jednak rzadko się to zdarza, raczej tylko w przypadku wersji Androida 1.6 ; 2.0 itd. Tutaj wybieramy sobie co chcemy podmienić lub poprostu kliknąć [Apply All!]
6.Czekamy aż program zrobi swoje...
 7.Teraz dostaniemy komunikat lub nie o tym czy chcemy zresetować urządzenie wybieramy [yes] lub [no]
7.Teraz dostaniemy komunikat lub nie o tym czy chcemy zresetować urządzenie wybieramy [yes] lub [no] 8.Cieszymy się efektem!
8.Cieszymy się efektem!
================================================================================
Download:
MetaMorph: 
www.laszlo.lua.pl/other/mm/MetaMorph.apk (V1.1) / via Android Market (zawsze aktualna)
AndExplorer: 
www.laszlo.lua.pl/other/mm/AndExplorer.apk / via Android Market (darmowy)
Plik ZIP: 
http://laszlo.lua.pl/other/zip / via Aplikacja MetaMorph
================================================================================
Ten bezsensowny i łopatologiczny poradnik stworzył użytkownik laszlo i on jest jego właścicielem  
 Pozdrawiam, Laszlo.
Pozdrawiam, Laszlo.