Witam, jeśli ktoś znajdzie dłuższą chwile czasu i pomoże mi z pewnymi rzeczami.
Od paru dni mam AC100 w wersji 32GB oraz 3G modem wbudowanym. Poczytałem trochę różnych tematów i mam pewne pytania.
Ale najpierw napiszę do czego mi potrzeba ten sprzęt:
A) 90% czasu do pokazywania jednej jedynej strony Internetowej i przewijania jej w dół i w górę (czas baterii po pierwsze, druga sprawa szybkość włączania) i tutaj właśnie Android jest SUPER.
B) 10% przypadków to takie gdzie przy użyciu wtyczki WYSIWYG a dokładnie edytor
http://ckeditor.com/demo muszę wprowadzić treść - tutaj android się wykłada, a dokładniej przeglądarki.
Nawet zainstalowałem Firefox Mobile i da się klikać w ten CKEDITOR ale i tak do końca nie mam wszystkich funkcji. Np, nie mogę zaznaczyć fragmentu tekstu myszką, albo w CKFINDER (dodawanie fotek) nie mogę na zdjęciu nacisnąć prawy guzik i wybrać opcję 'wybierz' - włącza się menu przeglądarki.
W tej sytuacji najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłoby chyba android 2.1 + możliwy boot linuxa z karty SD.
Z tego co czytałem nie jest możliwy start linuxa z karty jeśli mam android 2.2 - a taki jest po wyjęciu Tośki z pudełka.
I takie pytania:
1. Czy jest możliwe abym miał android 2.2 i mógł z karty raz na 10 przypadków właczyć jakaś mega lekką wersje linuxa aby tylko działał mi ten CKEDITOR (flash, dzwięk. kamera, nie ważne).
Muszę mieć tylko działający wbudowany modem 3G oraz WiFi.
2. Czy na Linuxie chodzi bluetooth bo bym sobie kupił mysz bez kabla (BT)
3. Czy to jest tak, że linux z uwagi na określoną ilość cykli zapisu karty eMMC szybko 'zniszczy' mi sprzęt?
4. Czy te całe NVFLASH chodzi tylko spod Linuxa. Mam wrażenie, że muszę mieć Linuxa aby zrobić BACKUP tego co mam w tej chwili i móc kombinować. Po klikaniu na forach zainstalowałem coś takiego jak: Tegra Android Developer Pack -> java eclipse SDK oraz cygwin (czarne okno). Dobra mam nvflash i chodzi spod XP.
5. Jaką wersję Linuxa wybrać - muszę mieć tylko szybki start, wskaźnik baterii, mysz (w tej chwili na usb ale chce kupić BT), suspend szybki, wifi oraz 3G.
NIE muszę mieć dzwięku,kamerki, flasha, żadnych programów poza przeglądarką, wyjścia hdmi, akceleracji video, gier itp.. nie potrzebuje tego.
6. Czy duża jest różnica między chodzeniem takiego Linuxa z karty a wrzuconego na te partycje dysku eMMC.
7. I chyba najgorsze pytanie - jak się do tego zabrać bo pojęcia mam tylko tyle, że mam Windows XP i umiem klikać. A te wszystkie komendy mnie przerażają. Dwa dni czytania i nawet BACKUP.cmd zrobiłem. Mam partycje od 2 do 13 zgrane.
Zaznaczam, że chcę nadal mieć wybór pomiedzy startem linuxa a androida. Wykonalne?
Dziękuję wszystkim się udzielającym z góry.