mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?

• 400 Odpowiedzi
  • 165396 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tagor

• 264
Odp: mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?
« Odpowiedź #210 dnia: Styczeń 21, 2012, 19:41:48 »
Myślę że łatwiej Ci będzie znaleźć informacje w wątkach dedykowanych generalnie Androidowi albo grom.

« Odpowiedź #211 dnia: Styczeń 28, 2012, 11:49:29 »
A jak rozwiązać sprawę jednego wejścia na słuchawki i mikrofon, bo nie zawsze jest możliwość korzystania ze Skype'a w cichym otoczeniu ;)

*

Offline adbok

• 22
« Odpowiedź #212 dnia: Luty 02, 2012, 23:50:31 »
Czy w skype dziala Wam kamerka ?
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2012, 00:31:05 wysłana przez adbok »

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #213 dnia: Luty 03, 2012, 06:34:00 »
w 2.2 nie. W 3.0 tak.

« Odpowiedź #214 dnia: Luty 04, 2012, 18:30:33 »
Ma ktoś może jakieś informacje na temat nowych wersji Ubuntu A3.0/4.0 bo z tego co zauważyłem na Tabletroms od dawna nie było żadnych aktualizacji, a jedyne co się ukazuje to nowe tematy ludzi którzy dopiero zaczynają z AC100 chciałem czegoś poszukać na 4pda ale jak wiadomo tam wszystko jest po rosyjsku i łatwo się pogubić w zamieszczonych tam informacjach (zwłaszcza jak się nie zna rosyjskiego i kożysta z tłumacza google). Tak więc jeżeli macie jakieś informacje to proszę podzielcie się tym :). Aha na 4pda udało mi się dokopać do ciekawej informacji a mianowicie jeżeli dobrze zrozumiałem pracują nad multibootem dzięki któremu przy odpalaniu ac100 będzie ładne menu w którym do wyboru będziemy mieć Androida/Ubuntu/inny systemik ;)

Napisane z AC100 Android 2.2 ;)

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #215 dnia: Luty 05, 2012, 00:55:19 »
Czy to co masz o ubuntu w pierwszym poście  tego wątku nie wystarcza?
https://wiki.ubuntu.com/ARM/TEGRA/AC100
http://ac100.grandou.net/
http://www.android-hilfe.de/toshiba-ac100-forum/122023-ubuntu-netbook-linux-auf-ac100.html
http://www.android-hilfe.de/toshiba-ac100-forum/153691-ubuntu-oneiric-ocelot-fuer-linux-einsteiger.html

A jeśli pytasz o Androida, o 3.0 zapomnij, bo nie ma źródeł. A za 4.0 to chyba się tylko xandrster zabierał (z 4PDA). Najłatwiej pilnować jego tweeta. Jakieś dwa tygodnie temu skończył naprawę ac100 (wyświetlacz stłuczony, do wymiany) tak więc myślę że do wiosny 4.0 się pojawi ;-)

« Odpowiedź #216 dnia: Luty 13, 2012, 20:49:12 »
Witam, wkrótce stanę się prawdopododbnie posiadaczem tej Toshiby.
Mam kilka pytań.
Mam androida na telefonie, więc trochę już o nim wiem.
Jednak nie wyobrażam sobie na nim codziennej pracy. Prawdopodobnie będę używał wersji 2.2 v4b.
Potrzebowałbym "grubego" systemu.
Kolega IronWolf używał Ubuntu z Xfce, tak właśnie sobie wyobrażałem pracę, jednak narzekał na baterię.

1 Znacie jakieś systemy, aby praca na baterii była porównywalnie długa?
2 Odpalał ktoś MeeGo?
3 Jeśli ewentualnie będę używał Xubuntu, może on być na SSD? (8GB), a android na SD?
4 Jak z ergonomią klawiatury?
5 IronWolf, ile Ci bateria na tym Xubuntu wytrzymywała?
6 A może LXDE?

Dziękuję, i pozdrawiam. Przeczytałem cały ten temat, więc starałem się nie powtarzać pytań.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2012, 21:05:20 wysłana przez PKpeter »

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #217 dnia: Luty 13, 2012, 23:29:10 »
2. Nikt nie zrobił odpowiedniego portu (są jakieś problemy z podstawowymi funkcjami na tegrze z tego co wiem)
3. Nie da sie zrobić na razie dualboota (no chyba ze a androidem 2.1, ale w tedy tracimy sporo z androida 2.2)
5. Android - około 7-8 godzin, ubuntu 3-4 godziny
6. mogę sprobować np jutro, ale wątpię że coś to da

Pytanie do czego ci duży system, czy naprawdę go potrzebujesz.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2012, 23:31:23 wysłana przez IronWolf »

« Odpowiedź #218 dnia: Luty 14, 2012, 14:02:56 »
Jeśli mógłbyś wypróbować LXDE na Ubuntu, i usunął te wszystkie procesy to byłbym wdzięczny.
Na jednym forum piszą, że po LXDE ubuntu wreszcie można używać.

« Odpowiedź #219 dnia: Luty 17, 2012, 23:20:48 »
Witam jestem nowym posiadaczem toshiby ac100 . Mam problem ... Komputer nie chce sie odpalic . A moze zaczne od poczatku wpadlem na pomysl ze zaaktualizuje sobie tośkę. Wszedlem w aplikacjie i service toshiba (czy jakos tak) tam sciagnalem uaktualnienie i zaczol sie proces instalacji androida Toska wylaczyla sie raz i sie instalowala po chwili sie zaladowala i byl komunikat aby zresetowac komputer wiec tak uczynilem. Po 15 sekundach wlaczm ja i dioda powera sie pali a ekran nie chce jest czrny i ani drgnie. Wiec to taka historia. Nie mam zielonego pojecia co zrobic aby toska pracowala normalnie. Blagam o pomoc  . Pozdrawiam

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #220 dnia: Luty 17, 2012, 23:28:41 »
Komunikat mówił żeby nie restartować i podleczyć do źródła prądu. To co widzisz to tryb w ktorym sie wgrywa do toshiby rożnego rodzaju romy, wgraj sobie 2.2 z tego tematu

« Odpowiedź #221 dnia: Luty 18, 2012, 08:37:37 »
Aha. No to cos zchszanilem . A bys mogl npiaac w punktach jak to sie robi bo jak juz pisalem jestem zielony w tych sprawach.

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #222 dnia: Luty 18, 2012, 10:30:24 »
W temacie było to już opisywane kilka razy, nie będę znów tego robił  :-|

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #223 dnia: Luty 18, 2012, 11:08:22 »
A bys mogl npiaac w punktach jak to sie robi

Żeby za bardzo Cię nie przeciążać używaniem funkcji "szukaj"   :S , w pierwszym poście masz link do tego "jak wgrać innego androida". Poczytaj, a jeśli czegoś nie zrozumiałeś, przeczytaj cały wątek a później pytaj o konkrety. Zrób to trochę staranniej niż piszesz, bo ryzykujesz totalnym zniszczeniem maszyny   :wink:

« Odpowiedź #224 dnia: Luty 19, 2012, 16:26:32 »
Czy lubuntu istnieje w wersji na ARM, czy trzeba instalować Ubuntu, i potem LXDE?
Zapewne to uratuje baterię.
Tylko mam może trochę głupie pytanie, czy taka dystrybucja jak Lubuntu różni się od Ubuntu z LXDE?

« Odpowiedź #225 dnia: Luty 24, 2012, 14:29:12 »
Witam, czy byłby ktoś uprzejmy i napisał skrypt jak flash.cmd ale do ubuntu?
Wiem że to głupie, ale nie wiem czemu nvflash od razu znika, jednak po użyciu skryptu (z paczki z andkiem 3.0 beta1) wszystko działa.
Tak wygląda ten treść flash.cmd:
@echo off
cls
echo Press Ctrl-C to cancel or any key to flash your device
pause
nvflash\nvflash.exe --bl nvflash\fastboot.stock.bin --go
rem go!
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 0 1536 .\img\2.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 1536 256 .\img\3.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 1792 1024 .\img\4.img
#nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 2816 2560 .\img\5.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 9472 512 .\img\7.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 9984 153600 .\img\8.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 163584 204800 .\img\9.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 368384 1024 .\img\10.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 369408 256 .\img\11.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 369664 632320 .\img\12.img
nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 1001984 256 .\img\13.img
#nvflash\nvflash -r --rawdevicewrite 5376 4096 .\img\6.img
nvflash\nvflash -r --download 6 .\img\6.img
echo All done!
echo Don't forget to reboot your device
pause

Z góry dziękuję.

Wybaczcie za zdublowany post
« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2012, 14:31:52 wysłana przez PKpeter »

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #226 dnia: Luty 24, 2012, 20:05:15 »
Witam, czy byłby ktoś uprzejmy i napisał skrypt jak flash.cmd ale do ubuntu?
Wiem że to głupie, ale nie wiem czemu nvflash od razu znika, jednak po użyciu skryptu (z paczki z andkiem 3.0 beta1) wszystko działa.

Możesz sprecyzować z czym masz problem? W paczkach z 3.0 (a na pewno w ostatniej v05b1) jest skrypt linuksowy flash.sh. Czy może szukasz skryptu windowsowego aby zainstalować ubuntu?

« Odpowiedź #227 dnia: Luty 24, 2012, 20:39:36 »
Juz sobie poradzilem :) zainstalowalem ubuntu, zrobilem instrukcje z ac100.grindou o usuwanie roznych aplikacji i... system po restarcie nie wstal.
Obecnie jestem na androidzie 2.2 v4b.
Trzy dni z tym laptopem walczylem i zostane przy tym andku.
Chyba sobie zainstaluje wszystkie zastepcze aplikacje.

Btw. laptop jako sprzet to marzenie :)
Proponujecie do tego jakies obudowy, albo etui?
P.S. Jest jakis sposob na inne wpisywanie polskich znakow?
Bo przytrzymywanie klawisza z jest niewygodne.
\Dziekuje bardzo i pozdrawiam.

Pozdrawiam.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #228 dnia: Luty 24, 2012, 21:00:56 »
Juz sobie poradzilem :) zainstalowalem ubuntu, zrobilem instrukcje z ac100.grindou o usuwanie roznych aplikacji i... system po restarcie nie wstal.

Zrobiłeś gdzieś błąd. Po prawidłowo przeprowadzonej "deubuntuization" system wstaje ;-)

Obecnie jestem na androidzie 2.2 v4b.
Trzy dni z tym laptopem walczylem i zostane przy tym andku.
Chyba sobie zainstaluje wszystkie zastepcze aplikacje.
Moim zdaniem najwygodniejszy system obecnie, mimo kiepskiego wyglądu wszystko co (mi) potrzeba - działa.

Btw. laptop jako sprzet to marzenie :)
Proponujecie do tego jakies obudowy, albo etui?

Etui neoprenowe z Lidla. Co jakiś czas widzę, pewnie znowu będą. Trochę luzu, ale idealnie chroni jak noszę sprzęt w plecaku. Na górnej części tosi przykleiłem velcro i na etui. Praktycznie nie wyjmuję z etui tylko rozpinam.

P.S. Jest jakis sposob na inne wpisywanie polskich znakow?
Bo przytrzymywanie klawisza z jest niewygodne.

http://pdaclub.pl/forum/android/mam-toshibe-ac100-co-chcecie-wiedziec/msg1555217/#msg1555217

Pozdrawiam.
[/quote]

« Odpowiedź #229 dnia: Luty 25, 2012, 10:22:45 »
Dzisiaj sobie wstaję - włączam androida... i touchpad nie działa z przyciskami. Tylko klawiatura.
Po resecie systemu problem nadal występuje. :|

Po zrobieniu restore'a na andku 2.2 od toshiby bez marketu ciągle jest problem...
Zaczynam się denerwować.
Spróbuję z ubuntu

Na ubuntu też touchpad nie działa xd
Pomóżcie!
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2012, 11:25:30 wysłana przez PKpeter »

*

Offline adbok

• 22
« Odpowiedź #230 dnia: Luty 25, 2012, 11:50:05 »
Serwis ?

« Odpowiedź #231 dnia: Luty 25, 2012, 12:49:50 »
Tylko jest problem, bo to zostało zakupione w Holandii.
Nie mam paragonu. :|
Nie upadł mi, nic.

Spróbuję jeszcze z myszką na USB później. Przyciski od touchpada też nie działają. Może to wina jakiegoś driver'a?

Umie ktoś pisać po rosyjsku, żeby poradzić się na forach Rosjan? Proszę, to ważne.
Chyba że ktoś umie mi pomóc.

Hehe, to jest tak głupie że aż śmieszne.
Wystarczyło wcisnąć F9. W ubuntu. No i z nerwów nie chcący usunąłem backup'a -.-
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2012, 14:03:23 wysłana przez PKpeter »

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #232 dnia: Luty 25, 2012, 15:00:00 »
Nie tylko w ubuntu. W andku też działa. Pośpiech kolego. Popatrz na opisy górnego rzędu klawiszy :D

« Odpowiedź #233 dnia: Luty 28, 2012, 01:52:10 »
Nie wiem czy ktoś z was odpalał to GTA 3 w ogóle, ale u mnie na 4a nie działa. Asphalt 6 też nie. W ogóle na tym gracie mało co działa. Wielką porażką tego sprzętu jest brak dotyku, to przez to wiele gier jest bezużytecznych. A system do obsługi przez dotyk do bani obsługuje się na touch padzie. Z Androidem 3.0 jest jeszcze gorzej, bo nie obsługuje on w zasadzie klawiatury oficjalnie - i gry w ogóle nie reagują na nią, a często nawet na klik. Pomijam już tutaj błędy w tym gównianym porcie Androida 3.0. Jednym słowem - szkoda nawet tych 500 zł na AC100, ona jest bardzo niepraktyczna i w żaden sposób nie zastąpi netbooka z Windowsem. Mam także pierwszego EeePC 900 - tego z Celeronem. O wiele lepszy sprzęt, bo mimo że trzyma tylko 2,5 godziny da się na nim coś zrobić. Na AC100 NIE!  :sleepy: Szkoda już w sumie nerwów na nią, wygląda z zewnątrz nieźle, ale oprogramowanie to karygodna porażka!
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2012, 01:56:59 wysłana przez Opson6667 »

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #234 dnia: Luty 28, 2012, 02:11:55 »
Co twoja wypowiedz wprowadza do tematu? Osoby wybierające ten sprzęt  biorą go z uwagi na klawiaturę sprzetową, wage oraz żywotność baterii (przynajmniej ja kierowałem się tymi kategoriami) a nie dla gier które są pisane pod całkowicie co innego (tablety)

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #235 dnia: Luty 28, 2012, 06:06:53 »
Wiadomość frustrata zawiera sporo nieścisłości które mogą nieobeznanych wprowadzać w  błąd. Nie ma jeszcze ICS na ac100 z wyjątkiem bardzo wczesnej alfy. Tym bardziej Honeycomb, do którego oficjalnie nie ma źródeł, doczekał się AFAIR RC1 (według autora) i zawiera sporo niedoróbek. Z mojego punktu widzenia na 3.0 można pracować (w tym na klawiaturze) ale najwygodniejszym nadal pozostaje wersja 2.2v4b. Oczywiście ac100 nie zastąpi netbooka z windowsem, tam, gdzie ktoś oczekuje office i okienek kosztem żywotności baterii, hałasu i wagi. Ale ac100 ma swoje zalety. Ne tylko wygląd :)

« Odpowiedź #236 dnia: Luty 28, 2012, 15:55:07 »
Wiadomość frustrata zawiera sporo nieścisłości które mogą nieobeznanych wprowadzać w  błąd. Nie ma jeszcze ICS na ac100 z wyjątkiem bardzo wczesnej alfy. Tym bardziej Honeycomb, do którego oficjalnie nie ma źródeł, doczekał się AFAIR RC1 (według autora) i zawiera sporo niedoróbek. Z mojego punktu widzenia na 3.0 można pracować (w tym na klawiaturze) ale najwygodniejszym nadal pozostaje wersja 2.2v4b. Oczywiście ac100 nie zastąpi netbooka z windowsem, tam, gdzie ktoś oczekuje office i okienek kosztem żywotności baterii, hałasu i wagi. Ale ac100 ma swoje zalety. Ne tylko wygląd :)

O ICS, czyli Androidzie 4 z litości nie będę wspominał. Pisałem o Honeycombie (czyli 3.0.1). To system stworzony dla dotyku, którego AC100 nie ma - i dlatego nie da się tego efektywnie obsługiwać touchpadem i klawiszami. To samo zresztą tyczy się fabrycznego Androida 2.2 - ale tam zdarza się jeszcze że niektóre gry fajnie współpracują z klawiaturą (np. Reckless Racing HD). Warto też dodać, że na żadnym innym Androidzie niż 2.2 nie działa akceleracja filmów H264 dostepna w Tegra 2. To ostatecznie pogrąża jakikolwiek projekt portowania Androida 3 czy 4 dla tego urządzenia. Możliwość oglądnięcia płynnego filmu w wysokiej jakości z Youtube to absolutny priorytet dla tej zabawki

Połączone: Luty 28, 2012, 16:03:26
Co twoja wypowiedz wprowadza do tematu? Osoby wybierające ten sprzęt  biorą go z uwagi na klawiaturę sprzetową, wage oraz żywotność baterii (przynajmniej ja kierowałem się tymi kategoriami) a nie dla gier które są pisane pod całkowicie co innego (tablety)

A ja widziałem sfurstowanych ludzi którzy chcieli na tym Windows XP instalować.... Hehe, ale nie o to tu chodzi. Chodzi tu o to, że Android z góry stworzony dla urządzeń dotykowych po prostu nie nadaje się do AC100. Nawet mniej istotne jest to czy jest to 2.2 czy 3 czy nawet 4. Po prostu większość gier na AC100 w ogóle nie działa, internet obsługuje się dziko (page up i down nie działa tak jak z zwykłym PC), początkowo myślałem że jest o wiele szybciej niż na netbooku z Atomem czy Celeronem - ale to jednak złudzenie.  AC100 nie ma nawet akcelerometru, który pozwoliłby na większą funkcjonalność. I chcę to jasno zaznaczyć, ludziom którzy trafią na ten temat z googli że urządzenie to kompletnie nie jest warte zakupu. To zabawka, to imitacja netbooka o bardzo małej użyteczności. W mało co pogra, ciężko mówić o jakiejś pracy nawet w Polaris Office, a o porządny komunikator czy program do katalogowania muzyki też niełatwo (w praktyce, bo w teorii to nawet trochę tego jest). Nadaje się to natomiast dobrze do oglądania filmów. Ale to jednak nieco mało, prawda?  :grin:

I nawet jeśli kiedyś zrobią port Windowsa 8 dla ARM, który z założenia będzie dotykowy - będzie to samo. Nie widzę już dla tego urządzenia żadnych perspektyw, mimo że wyglądało ciekawie kiedyś.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2012, 16:03:26 wysłana przez Opson6667 »

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #237 dnia: Luty 28, 2012, 16:41:36 »
Trochę cię rozczaruje ale:
- windows 8 jest robiony pod klasyczne PC i przy okazji tablety.
- android powstał dla urządzeń bez dotykowego ekranu, w ostatniej chwili został do nich dostosowany.

Ty piszesz to z perspektywy osoby która kupiła go pod gry (co cały czas podkreślasz), ja  z osoby która go kupiła do przeglądania neta, oglądania filmików, kozystania z komunikatorów oraz pisania notatek. Nie wyobrażam sobie nosić ze sobą 15 calowego laptopa pod gry, albo netbooka który mi ledwo 2 godziny na baterii wytrzyma.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #238 dnia: Luty 28, 2012, 18:48:23 »
Nie widzę już dla tego urządzenia żadnych perspektyw, mimo że wyglądało ciekawie kiedyś.

Nie wiem kolego co Cię skłoniło do zakupu, gdzie wcześniej widziałeś perspektywy. Nie wiem też o jakiej zaawansowanej pracy można mówić, której nie da się na ac100 zrobić. Dla mnie jest to sprzęt bardzo dobry, jako uzupełnienie komputera stacjonarnego. I bije na głowę klasyczne tablety z ICS. Klasyczne = z wyjątkiem tych z dołączaną klawiaturą. Ale tu już wkracza ekonomia, bo mówimy o sprzęcie trzy a nawet cztery razy droższym (Transformer). Jako urządzenie do pracy w chmurze jest niezłe. W Google Docs można pracować. Kalendarz, poczta, inne konta pocztowe (poza gmailem), to wszystko działa sensownie. Oczywiście nie wygląda tak przyjemnie jak na Honeycombie czy ICS ale ja spokojnie na tym pracuję. Godzinami. Jak już wcześniej pisałem, w dowolnym momencie zaczynam nową czy kontynuuję starą notatkę. I tak dokument finalnie obrabiam na stacjonarnym, więc tu liczy się dokładnie sama treść.
Nie wiem, co się tak na ten dotyk uwziąłeś. Moim zdaniem jeśli mam opanowany touchpad, a siedząc gdzieś mogę i podłączyć mysz, będę znacznie wydajniej pracował niż ktoś z dotykowym interfejsem. Dotyk w telefonach jest wygodny, w dużym sprzęcie to moim zdaniem ukłon w stronę upraszczania. Taka ikonifikacja, zamiast napisów widzisz wszędzie obrazki dla idiotów zbyt ociężałych aby czytać. I dotykanie ekranu zamiast mniej wygodnych urządzeń wskazujących. I klawiatury właśnie. Wiesz, że andek ma sporo skrótów klawiaturowych?
No i ostatni temat - gry. Widziałeś gdzieś deklaracje że jest to sprzęt do gier? Owszem, widziałem jakieś reklamy pokazujące możliwości Tegry. Ale nie przyszło mi do głowy żeby kupować taki sprzęt do grania. Przychodzisz tu i żalisz się, że nie widzisz przyszłości tego sprzętu. To tak jak bym na forum fotograficznym jakiegoś konkretnego aparatu wyjechał z tezą że sprzęt jest totalnie do d.... bo GPS wolno fixa łapie.

PS
Do kogo te żale o 3.0? Oryginalna ac100 ma 2.2. I tyle. A że jacyś zapaleńcy zrobili kawałek portu to jest wystarczający powód aby na podstawie tego systemu budować tezy na temat sprzętu? Chyba padłeś ofiarą własnych złudzeń.

« Odpowiedź #239 dnia: Luty 29, 2012, 17:48:25 »
Panowie

Ja nie kupiłem tego z myślą o grach, ale mogłoby działać więcej tytułów. A zastrzeżenia to mam głównie do Toshiby że ten projekt delikatnie mówiąc popierdoliła po niecałym roku od premiery. Honeycomba to oni powinni zrobić i przystosować do AC100, a nie Rosjanie do ciężkiej dupy! Główny problem tego portu Honeycomb i ICS to bardzo ważna akceleracja H264, bez której filmów oglądać się praktycznie nie da na Youtubue......