mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?

• 400 Odpowiedzi
  • 165434 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tagor

• 264
Odp: mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?
« Odpowiedź #90 dnia: Listopad 27, 2011, 12:37:07 »
Dzięki za info. Ja wróciłem do 2.2v4b, do codziennej pracy mi wystarcza w zupełności. Dokumenty pisane załatwiam notatkami synchronizowanymi z google docs, na pc dopiero nadaję formę. Na szczęście nie muszę bawić się w prezentacje i kalkulacje. A cała reszta (poza officem) jakoś wygodnie chodzi, i dostępna jest szybciej niż na "grubym" OSie.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #91 dnia: Listopad 27, 2011, 12:46:51 »
Od wczoraj na mojej toshibie jest zainstalowany linux, po drobnych modyfikacjach chodzi napradę przyzwoicie.
Wine niestety nie jest dostępne z poziomu pakietów
Jakbyś kiedyś próbował zainstalować wine z innego źródła, to daj znać czy chodzi, będę wdzięczny, ale podejrzewam że słabo będzie.

*

dorsz85

« Odpowiedź #92 dnia: Listopad 27, 2011, 12:52:35 »
Nie wiem czy pytanie tu padło, ale jak z emulowaniem PSX na Andku?

« Odpowiedź #93 dnia: Listopad 27, 2011, 13:21:36 »
Witam
Panowie potrzebuję pomocy a widzę że orientujecie się w temacie. Kupiłem tą tosię w wersji 8gb w lipcu. Od początku miała problemy z WiFi raz się łączyła potem zrywała połączenie albo pokazywała że jest połączona a stron nie ładowała. Schowałem do szuflady i leżała jakiś czas. Ostatnio postanowiłem znowu ja uruchomić i nadal jest tak samo sieć widzi łączy się ale stron nie ładuje i nie da się jej zaktualizować :(. Czy da się coś z tym zrobić czy odsyłać do serwisu?

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #94 dnia: Listopad 27, 2011, 15:09:06 »
Nie wiem czy pytanie tu padło, ale jak z emulowaniem PSX na Andku?

Bez problemu, tak samo jak i nintendo 64, w markecie masz odpowiednie programy do tego.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #95 dnia: Listopad 27, 2011, 15:35:10 »
Witam
Panowie potrzebuję pomocy a widzę że orientujecie się w temacie. Kupiłem tą tosię w wersji 8gb w lipcu. Od początku miała problemy z WiFi raz się łączyła potem zrywała połączenie albo pokazywała że jest połączona a stron nie ładowała. Schowałem do szuflady i leżała jakiś czas. Ostatnio postanowiłem znowu ja uruchomić i nadal jest tak samo sieć widzi łączy się ale stron nie ładuje i nie da się jej zaktualizować :(. Czy da się coś z tym zrobić czy odsyłać do serwisu?

http://lins.me/ac100/fixing_wifi.html
I trochę informacji ogólnych było gdzieś w tym tekście: http://wiki.informatik.hu-berlin.de/nomads/index.php/Erfahrungsbericht_Toshiba_AC100
Masz oryginalny 2.2? Jeśli tak, sugeruję przesiadkę na rootowany 2.2v4b.

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
« Odpowiedź #96 dnia: Listopad 27, 2011, 19:51:14 »
Tak patrzę na tę tośkę i patrzę i coraz bardziej idea zakupienia tego czegoś mi się podoba. Zanim jednak zaszaleję to mam kilka pytań do użytkowników tego sprzętu.

1. Czy na Andku 2.2 działa w pełni flash? Czyli czy stroni internetowe wyświetlają się ze wszystkimi flashowymi bajerami oraz czy nie ma problemów ze streamingiem wideo lub audio (chodzi mi o działanie serwisów takich jak wrzuta, megavideo czy sky.fm)
2. Czy przeglądarka odpali grę we flashu (np takie z serwisu miniclip). Jeśli tak to na PW miałbym do kogoś drobną prośbę;)
3. Czy przewijanie strony jest rzeczywiście masakryczne (podobno ciężko to redną ręką wykonać), da się jakoś przewijać strony za pomocą klawiatury a nie touchpada?
4. Odnośnie emulacji psx - czy gry się nie będę zacinać, a emulator sam odpowiednio zmapuje klawisze pada na klawiaturę tosi? Ewentualnie czy zwykły gamepad na usb będzie działać podłączony do toshiby? W takim przypadku gry z marketu byłyby mi zbędne, w końcu psx to ogromna biblioteka gier.
5. Da się w Angry Birds sterować touchpadem? Sporo jest gier w markecie, które da się obsługiwać "bez dotykania ekranu"?
6. Rozumiem, że tośka ma wbudowany mikrofon (skoro ma kamerkę to pewnie mikrofon też jest). Czy posiada także osobne wejście na zewnętrzny mikrofon?
7. Tak się zastanawiam czy dałoby radę podłączyć drukarkę za pomocą złącza usb, Andek by wykrył drukarkę i dałoby się drukować?
8. Jak jest z żywotnością baterii? Trzeba urządzenie całkowicie wyłączać czy może non stop działać (rzecz jasna np. na noc będzie uśpione) czy odczuwacie może z czasem, że bateria coraz krócej trzyma?
9. Nada się to jako urządzenie do pobierania plików z serwerów ftp lub torrentów? Wifi działa szybko i bezproblemowo? Tosia właśnie zainteresowała mnie brakiem wentylatorów, mamy ciszę i spokój w nocy;)
10. Cena. Ile można zapłacić za wersję 16 lub 32GB z 3G by nie przepłacić? 500 zł? Sprzęt nie musi być nowy, ważne by miał ponad rok gwarancji.
11. Co oznacza litera w nazwie? AC100-10X gdzie X to jakaś litera alfabetu, to jakiś wyróżnik wersji czy coś w tym stylu?

Generalnie coś takiego miałoby mi służyć do surfowania po internecie, pisania postów na forum, pobierania plików itp. Zależy mi, aby strony były wyświetlane tak samo szybko i tak samo dokładnie jak na zwykłym komputerze. Gdyby jeszcze proste gry we flashu w przeglądarce działały to byłbym w siódmym niebie. Niby te same czynności można wykonywać na netbooku, ale jakoś nie mam przekonania do systemu Windows na tak małym ekranie, a do tego hałas (kiedyś w nocy coś pobierałem za pomocą laptopa to strasznie irytował mnie szum wentylatora co kilka/kilkanaście minut), do tego kiepska wydajność (żadnej gry lepszej niż jakieś hity sprzed ponad 5 lat chyba nie odpali).

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #97 dnia: Listopad 27, 2011, 20:01:33 »
1. flash działa bez problemu, yt działa na nim, gry tez
2. jak wyżej
3. na touch padzie jest zwykły scroll jak w każdym netbooku (nie działa pod niektórymi przeglądarkami)
4. testowalem na 1 grze i nie było żadnych problemów nawet na słabszym sprzęcie, wiec myślę ze toshiba sobie bez problemu poradzi, da się mapować klawisze dowolnie.
5. da sie, znam kilka takich które działają na toshibie
6. nie ma, gniazdo słuchawki jest tez gniazdem mikrofonu
7. wątpię aby android posiadał sterowniki do wszystkich istniejących drukarek
9. czemu nie? wifi działa bez problemu
11. ten X oznacza podwersję, np E to wersja 32GB z bt i WiFi
« Ostatnia zmiana: Listopad 27, 2011, 20:05:56 wysłana przez IronWolf »

*

dorsz85

« Odpowiedź #98 dnia: Listopad 27, 2011, 22:49:15 »
A jak z jakoscia dzwieku? Prawie na 100% bede kupowal AC-100 z tym,  ze w styczniu, a lubie w trakcie grania, siedzenia na necie,  etc sluchac muzyki wiec bylby to dla mnie ogromny plus.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #99 dnia: Listopad 27, 2011, 23:21:12 »
Audiofilski sprzęt to to nie jest, ale na słuchawkach wychodzi całkiem nieźle. Głośniczki proporcjonalne do wielkości sprzętu, więc za dużo nie wnoszą.

« Odpowiedź #100 dnia: Listopad 28, 2011, 02:35:17 »
Mam pytanie posiadam AC 100 od jakiś 2 tygodni i mam wczytanego od razu androida 2.2 lecz mam problem bo nie wiem jak odblokować android market.Wiecie może jak to zrobić gdyż potrzebuje znaleźć odtwarzacz który by pościł film z napisami

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 28, 2011, 05:59:52 »
Przeflashuj na zrootowany 2.2v4b od Silver-Alx. Link chyba był w wątku. Będziesz miał roota i Market. I w MX Video Playerze wsparcie sprzętowe do odtwarzania filmów. Z napisami oczywiście.

« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 28, 2011, 12:36:14 »
Wiem że to dziwnie zabrzmi ale jak się do tego zabrać bo mózgiem komputerowym to niestety nie jestem

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #103 dnia: Listopad 28, 2011, 12:47:07 »
Wszystko było opisane już w tym temacie.

Dodano:
W pierwszym poście zebrałem najważniejsze informacje, jeżeli o czymś zapomniałem dajcie znać na pw to dodam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2011, 12:55:22 wysłana przez IronWolf »

*

Offline michalm1

• 5
  • Sprzęt: Toshiba AC100-10E
« Odpowiedź #104 dnia: Listopad 29, 2011, 13:32:12 »
Dzieki za odpowiedz. Moja Toska juz ma nowego nabywce  :)

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #105 dnia: Listopad 29, 2011, 14:19:25 »
Twoja strata. Już widzę jak się zagotuje na allegro jak Android4 i Windows8 pójdzie na tosi  :proud:

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #106 dnia: Listopad 29, 2011, 14:25:24 »
Android4, Windows 8 i w pełni działający Ubuntu, jak by jeszcze udało się zrobić dual boota to by było pięknie ;)

Swoją drogą utknąłem na próbie uruchomienia flasha pod linuxem ;(
Jak tylko mi się to uda to dam instrukcje (lub pliczek sh, który to zrobi z automatu) jak przerobić linuxa żeby nie zamulał tak jak standardowy ubuntu

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #107 dnia: Listopad 29, 2011, 15:07:26 »
Win 8 na tym idzie?  :O~

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #108 dnia: Listopad 29, 2011, 15:11:21 »
Z tego co wiem, to wersja finalna Win8 ma być skompilowana zarówno dla x86 jak i ARM. Jeżeli MS się nie wycofa z tego pomysłu to powinien pójść.

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #109 dnia: Listopad 29, 2011, 15:13:37 »
A jak się to będzie miało do aplikacji pisanych pod x86? trzeba będzie szukać odpowiednich wersji, czy windows sam będzie je w jakiś sposób emulował/ kompilował?

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #110 dnia: Listopad 29, 2011, 17:54:01 »
Android4, Windows 8 i w pełni działający Ubuntu, jak by jeszcze udało się zrobić dual boota to by było pięknie ;)

Dual boot jest możliwy, tylko co z 14 patrycją? IMO jedynym wyjściem jest wgranie linucha na SD a 14 jako /storage/ dla Androida. I wtedy z 6tej startuje android, na 5 wgrywasz bootloadera linuxowego. I albo startujesz normalnie androida albo wciskasz "domek" i startujesz z 5tej i linuchem z karty SD. Ostatecznie różnice w prędkości nie powinny być duże, od kiedy nie mamy prawdziwego SSD w Tosi.

Za kilka dni pewnie znów zbackupuję mój codzienny 2.2v4b aby pobawić się ICSem, to i z rozpędu mogę sprawdzić czy taka kombinacja zadziała  :mysli:

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #111 dnia: Listopad 29, 2011, 17:59:49 »
Bardziej by mnie cieszyła kombinacja 14 jako / linuxa i odpalanie przez "home" z partycji 5, w innym wypadku boot androida bez /storage/.

Hmm, z tego co pamiętam to partycja 5 ma 5MB, jak ty chcesz tam wgrać obraz 8MB?
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2011, 18:02:09 wysłana przez IronWolf »

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #112 dnia: Listopad 29, 2011, 18:58:16 »
Ech, może więcej kreatywności ;-)
A tak poważnie, to chyba będzie trochę kombinacji, ale może by tak...
a) OIDP loadery do 3.0 były 5-ciomegowe. I wtedy: na part6 wgrywamy bootloadera linuxowego, linux na SD, a na part5 wgrywamy 6.img od trójki?
b) te partycje to chyba ext2? Skopiowanie struktury plików?
To tak na gorąco. Będę "kombinować" ;-)

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
« Odpowiedź #113 dnia: Listopad 29, 2011, 19:44:10 »
tagor, nie wiem czy moja wiadomość do Ciebie dotarła, więc czy mógłbyś sprawdzić pw?;)

Mam pytanie co do tego Ubuntu. Nie ma problemów z działaniem aplikacji na arm? Są jakieś repozytoria z dedykowanymi aplikacjami pod arm czy jak? Jestem zielony w temacie linuksa, więc proszę o wyrozumiałość:D

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #114 dnia: Listopad 29, 2011, 19:48:08 »
jest normalne repo ubuntu, brakuje tam jedynie aplikacji na zamknietym kodzie ktore nie sa skompilowane pod arm (np flash z ktorym walcze, zdazylem juz posadzic linuxa ;/)

Edit:
Udało się, mam działającego flasha na ubuntu,również sam system teraz działa szybciej.  :proud:
« Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2011, 01:05:50 wysłana przez IronWolf »

*

Offline michalm1

• 5
« Odpowiedź #115 dnia: Listopad 30, 2011, 12:26:24 »
nie zaluje :) nie koncze przygody z androidem - zamowilem acera d257 ktory fabrycznie posiada win 7 i andka. Przynajmniej java bedzie dzialala :) mam jeszcze do Was male pytanie troche odbiegajace od tematu - posiadam nokie e72, nie chce mi dzialac w niej tapatalk. Posiada ktos i pomoze?

*

Offline xspojlerx

• 3788
« Odpowiedź #116 dnia: Listopad 30, 2011, 12:51:04 »
nie zaluje :) nie koncze przygody z androidem - zamowilem acera d257 ktory fabrycznie posiada win 7 i andka.
Z tym że jest on na Atomie, więc ciekawe jak będzie z instalacją androidowych aplikacji...

posiadam nokie e72, nie chce mi dzialac w niej tapatalk. Posiada ktos i pomoze?
[mod]Do tego pytania na pewno znajdziesz odpowiedni dział[/mod]

« Odpowiedź #117 dnia: Listopad 30, 2011, 19:51:15 »
nie zaluje :) nie koncze przygody z androidem - zamowilem acera d257 ktory fabrycznie posiada win 7 i andka. Przynajmniej java bedzie dzialala :) mam jeszcze do Was male pytanie troche odbiegajace od tematu - posiadam nokie e72, nie chce mi dzialac w niej tapatalk. Posiada ktos i pomoze?

Powodzenia zycze. Jakis czas temu tego ACERA kupil moj znajomy ani to do Win7 ani do Androida. Dla Win7 ma za malo ramu bo 1 gb i powiem szczerze ze niezbyt komfortowo sie na tym pracuje. Android zas na tym to tylko pokazowka najczystsza wersja 1.6, chyba chcieli tylko pokazac ze sie da go tam zainstalowac. Ja czekam na Win8 dla AMR zobaczymy jak to bedzie a narazie na Ac100 mam 2.2 od silvera. Zobczymy jeszcze jak z Andkiem 4.0.

*

Offline michalm1

• 5
« Odpowiedź #118 dnia: Listopad 30, 2011, 21:05:44 »
Tam jest andek 2.3, procesor n570 wiec 2 rdzenie po 1,66 ics bedzie fajnie smigal. W ogole jak sie sprawuje ics na ac100? Nie tnie sie?

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #119 dnia: Listopad 30, 2011, 21:10:57 »
Tam jest andek 2.3, procesor n570 wiec 2 rdzenie po 1,66 ics bedzie fajnie smigal. W ogole jak sie sprawuje ics na ac100? Nie tnie sie?

Ilość rdzeni nie ma znaczenia, masz tam procek x86 a nie arm, co za tym idzie nie masz aplikacji napisanych dla andka. To czy będzie ICS zależy tylko od społeczności, która jest skupiona na tym sprzęcie, bo wątpię żeby acer wziął się za wypuszczanie aktualizacji dla niego.