mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?

• 400 Odpowiedzi
  • 162579 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?
« Odpowiedź #360 dnia: Wrzesień 11, 2012, 02:37:15 »
Panowie mam taką sytuację.
Potrzebuję tej tośki do strony, gdzie działa edytor TINY MCE (javascript) oraz flashowe dodawanie zdjęć.
Liczy się dla mnie: działanie na baterii, 3G+WiFi, suspend (często!), flash, edytor java WYSIWYG (te rzeczy muszą być).
Nie potrzebuję: dźwięku, guzików funkcyjnych, HD, gier,

Obecnie mam Ubuntu 12.04 i jest OK. Problemy: nie mogę zmusić Firefoxa do działania Flash'a, krócej bateria działa.
W Andku dokucza mi jeszcze jedna rzecz. Często daję poklikać komuś innemu, mam mysz, i problem jak ktoś chce scrollem przesunąć ekran, to zamiast ekranu lata po elementach strony.
Dlatego wrzuciłem Ubuntu (plus, że nie chodził edytor WYSIWYG).

Do rzeczy. Czy jest Andek, gdzie działa: flash, edytor tinymce a do tego czy można przestawić przeglądarkę w androidzie aby mysz chodziła jak w windowsie?
A może ktoś potwierdzi, że możliwy jest już ten DUALBOOT (ubuntu oraz android do wyboru).

dzięki!

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #361 dnia: Wrzesień 13, 2012, 10:43:42 »
http://www.tabletroms.com/forums/ac100-rom-development/3562-android-4-0-toshiba-ac100-firmware-review-installation-ice-cream-sandvich-4-0-a-34.html#post71237

Po becie2 ukazała się wersja "test4". Na "oficjalnej" https://code.google.com/p/cm-paz00/ jeszcze brak.

Poprawiona stabilność i szybkoć. Jest też jak widzę nowy CWM.

@DukeM w 4.04 flash chodzi pod Dolphinem. Info tu: http://androidunderground.blogspot.com.ar/2012/09/fishy-browser-dolphin-tries-to-track.html
Z ICSem działa też dualboot, OIDP pisałem o tym w tym wątku. Resztę znajdziesz w cytowanym wątku na tabletroms.

edit: Jest już na code.google.com pod nazwą Beta3. Changelog tamże. Nie da się zainstalować bez nowego CWM. Czyli pierw nowy CWM na 5-tą patrycję, później zip przez CWM. Zainstalowałem po Beta2 czyszcząc tylko cache i dalvik cache. Działa nieźle.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2012, 10:23:47 wysłana przez tagor »

« Odpowiedź #362 dnia: Wrzesień 16, 2012, 10:55:58 »
edit: Jest już na code.google.com pod nazwą Beta3. Changelog tamże. Nie da się zainstalować bez nowego CWM. Czyli pierw nowy CWM na 5-tą patrycję, później zip przez CWM. Zainstalowałem po Beta2 czyszcząc tylko cache i dalvik cache. Działa nieźle.

Ja też zainstalowałem po Beta2. Nie widzę większych różnic. Jak jest u innych?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2012, 11:09:48 wysłana przez rysiekgda »

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #363 dnia: Wrzesień 16, 2012, 11:38:18 »
Kursor się zmienił  :E
No i wyłączanie już bez kombinacji, jednym przyciśnięciem. System bardzo stabilny. Dla mnie już w zupełności nadający się do codziennego użytku.
Jeśli jakaś aplikacja wymusza uruchomienie w pionie, touchpad jest już prawidłowo skalibrowany.
Jednocześnie MX Player po aktualizacji rozpoznaje prawidłowo Tegrę i umożliwia pracę w trybie H/W+
Filmów 1080p nie chce wcale ruszyć, za to 720p odtwarza płynnie, bez problemów.

Lista zmian z changeloga:

Beta 3

• Nvidia blobs updated to 05.21.2012 Ventana version
  • One firmware now support all models cmdline
  • OTAUpdate tag changed to ac100, update notification from previous versions not supported
  • wwlan-select script added, to auto detect internal or external 3g modem (borrowed from adam build)
  • mkfs.vfat binary included
  • Kenel: switched to lzma compression, joysticks support turned on
  • TouchPad config file included, default touchpad cursor switched to pointer
  • Powerbutton behavior switched to single click power button menu, suspend on power button disabled until fixed

« Odpowiedź #364 dnia: Wrzesień 18, 2012, 12:25:27 »
Witam, posiadam Toshibe AC100-10D i zależy mi na tym by zmienić jej system - aktualnie korzystam z Androida wgranego oryginalnie. Na innym laptopie korzystam z ubuntu i zastanawiam się czy wgrać go do tej Tośki. Android działa tu średnio, nieciekawa obsługa stron, mimo że wykorzystujemy go tylko do internetu. Chcielibysmy odpalić programy typu OpenOffice, coś normalnego do przeglądania zdjęć, może skype.
Przebrnęlam przez caly wątek, widzialam komentarze za (lepiej dzialające programy itp.) oraz przeciw (wolniejsza praca, brak dźwięku), ale komentarze byly sprzed roku - stąd moje pytanie.
Czy polecacie zainstalowanie ubuntu? Czy bez problemu dziala wifi i dźwięk (byly informacje ze jest z tym problem)? Czy przy ubuntu bedzie dziala kamera?

Chyba, że bardziej polecacie przerobić na nowszego androida? (aktualnie jest android 2.2.5)
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2012, 14:05:50 wysłana przez shetani »

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #365 dnia: Wrzesień 18, 2012, 19:50:25 »
Witam, posiadam Toshibe AC100-10D i zależy mi na tym by zmienić jej system - aktualnie korzystam z Androida wgranego oryginalnie. Na innym laptopie korzystam z ubuntu i zastanawiam się czy wgrać go do tej Tośki. Android działa tu średnio, nieciekawa obsługa stron, mimo że wykorzystujemy go tylko do internetu. Chcielibysmy odpalić programy typu OpenOffice, coś normalnego do przeglądania zdjęć, może skype.

OK, czyli warunki brzegowe spełnione. Decydujesz się na zmianę świadomie. I teraz: na androidzie przeglądanie stron zawsze będzie trochę inne od tego co masz na dużym kompie, niezależnie od tego czy win czy linuch.  Jeśli OpenOffice, to tylko linuch, bo na androidzie pakiety biurowe to raczej "namiastka". Chyba że podejdziesz świadomie i będziesz tosię wykorzystywać do pisania, a całą obróbkę tekstu kończyć poprzez GDocs/Drive na dużym kompie (pisałem o tym kilka razy w tym wątku).
Skype - nie wiem jak na ubuntu (w staroafrykańskim narzeczu "nie potrafię zainstalować debiana" ;-) ) ale na ICSie działa już kamera i dźwięk.

Przebrnęlam przez caly wątek, widzialam komentarze za (lepiej dzialające programy itp.) oraz przeciw (wolniejsza praca, brak dźwięku), ale komentarze byly sprzed roku - stąd moje pytanie.
Czy polecacie zainstalowanie ubuntu? Czy bez problemu dziala wifi i dźwięk (byly informacje ze jest z tym problem)? Czy przy ubuntu bedzie dziala kamera?

Z ubuntu jest jeden problem. Wymaga "odchudzenia". Jeśli znasz się trochę na shellu, nie będzie problemu. Co prawda są całe tutoriale nt. "deubuntuization", ale u mnie nie do końca to działało i ostatecznie trzeba było ręcznie "rzeźbić". Ewentualnie można się pobawić w wywalenie Unity i zastąpienie poprzez LXDE, czy lubuntu. Wifi i dźwięk powinny być już OK, ale nie śledziłem od jakiegoś czasu (ICS mi wystarcza). Musisz pobawić się sama.

Chyba, że bardziej polecacie przerobić na nowszego androida? (aktualnie jest android 2.2.5)

Ja sugeruję od razu pobawić się w dualboot. Tutaj masz rozpisane co i jak.
http://www.tabletroms.com/forums/ac100-rom-development/3562-android-4-0-toshiba-ac100-firmware-review-installation-ice-cream-sandvich-4-0-a-11.html#post65096
(W tym wątku pojawiają się też informacje od "producentów" ICSa o nowych wydaniach.)
Dualboot pozwoli pomęczyć i ubuntu (z karty SD) i zobaczyć zalety ICSa. I dopiero wtedy decydować. Albo zostawić oba systemy.

« Odpowiedź #366 dnia: Wrzesień 24, 2012, 08:45:15 »
Witam,

Temat zacząłem już na forum oryginalnego moda
http://www.tabletroms.com/forums/ac100-rom-development/3562-android-4-0-toshiba-ac100-firmware-review-installation-ice-cream-sandvich-4-0-a-37.html#post72042

Czy nikt nie miał problem z działaniem kamery
na Toshiba AC100 PART NO: PDN01E-006018PL?
3G/BT/WIFI/32 GB SSD/CAM

Próbowałem:
- ostatnią alfę Androida 4.1
- wskazaną dla mojego bete Android 4.0
- Androida 2.2 i Androida 2.1 z paczki ac100tools
- Androida 3.0

We wszystkich tych wersjach kamera nie działa.
W aplikacji Kamera pojawia się komunikat:
"Aplikacja Kamera niespodziewanie przestała działać".
Zaznaczam że za każdym razem robie pełnego flasha
wszystkich partycji oraz Wipe po wgraniu i przed
z karty SD firmware.

Aplikacje ściągnięte z Google Play używające kamery
także się nie uruchamiają.

Smartbook takowo nie jest mój, nie przetestowałem
kamery w oryginalnym sofcie, ale widziałem na karcie
zintegrowanej SD zrobione zdjęcią nią.

Reszta działa poprawnie - modem 3G/WIFI/Bluetooth.
Nie ma problemu. Tylko ta kamera.
Nie będę ukrywał, że to dość duża wada.

Pozdrawiam,
kr3niu

*

Offline krzysiek.s

• 19
  • Sprzęt: Toshiba AC100
« Odpowiedź #367 dnia: Wrzesień 24, 2012, 11:48:27 »
Instalował ktoś może GeexBoxa na tosce?
http://www.geexbox.org/screenshots/

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #368 dnia: Wrzesień 24, 2012, 20:59:40 »
[...]
Próbowałem:
- ostatnią alfę Androida 4.1
- wskazaną dla mojego bete Android 4.0
- Androida 2.2 i Androida 2.1 z paczki ac100tools
- Androida 3.0

We wszystkich tych wersjach kamera nie działa.
W aplikacji Kamera pojawia się komunikat:
"Aplikacja Kamera niespodziewanie przestała działać".
Zaznaczam że za każdym razem robie pełnego flasha
wszystkich partycji oraz Wipe po wgraniu i przed
z karty SD firmware.

Aplikacje ściągnięte z Google Play używające kamery
także się nie uruchamiają.

Smartbook takowo nie jest mój, nie przetestowałem
kamery w oryginalnym sofcie, ale widziałem na karcie
zintegrowanej SD zrobione zdjęcią nią.

Jeśli flashowałeś 2.1 z AC100Tools, to miałeś właśnie oryginalny soft.
Jeśli zrobiłeś także "total" wipe z menu advanced i formatowałes 14-tą partycję, to "nie ma bata", błąd sprzętowy. Być może poprzedni właściciel czytał tutorial od nomads "jak poprawić działanie wifi" i rozbierał obudowę ekranu. I przy okazji "uwalił" kamerę.

« Odpowiedź #369 dnia: Wrzesień 24, 2012, 23:14:15 »
Jeśli zrobiłeś także "total" wipe z menu advanced i formatowałes 14-tą partycję, to "nie ma bata", błąd sprzętowy.

Tak robiłem wipe, ale nie formatowałem 14 partycji. Znalazłem posta w tym wątku w którym podałeś informację, że podawałeś wcześniej informację jak sformatować 14 partycję. Ale tam wskazałeś tylko, żeby podłączyć bezpośrednio do komputera. To jest średni pomysł, bo bodajże tylko w Androidzie 4 mam dostęp poprzez MiniUSB do tej partycji. Czy można to zrobić poprzez nvflash'a jakoś? A jak tak, to gdzie znajdę informację o parametrach tej partycji?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2012, 23:41:02 wysłana przez kr3niu »

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #370 dnia: Wrzesień 25, 2012, 06:02:56 »

[...] Dodatkowo jeśli ubuntu był instalowany na 14-tej, za pomocą nvflash trzeba sformatować 14-tą. (OIDP w tym wątku podawałem dokładniej jak to zrobić).

Edit: nie pisałem, skrypt pod windows jest tu. Skopiować do notatnika, zapisać pod nazwą np. format14.cmd w folderze w którym jest folder nvflash) i uruchomić z linii komend.
[...]

« Odpowiedź #371 dnia: Wrzesień 25, 2012, 10:14:56 »
Dzięki, ale to też nie pomogło.
Przywróciłem Andorida z pierwotnej kopii (tej z której go dostałem)
i też nie działa kamera - "Aplikacja została nieoczekiwanie zamknięta".

Jeżeli to jest problem sprzętowy, kamera może być nie widoczna w systemie.
Możliwości samo diagnostyki tego urządzenia są mniejsze niż mojej drukarki atramentowej.
Ktoś kiedyś wymyślił podsystem BIOS i narzędzie do konfiguracji, czemu
to usunęli z tego typu urządzenia. Pomyłka.

Myślałem, żeby jeszcze dać Ubuntu i zrobić lsdev czy jest tak kamera.
Możecie mi odpowiedzieć, czy w tej wersji Ubuntu co jest przeznaczona dla tego laptopa,
jest to narzędzie dołączone? Mamy listing wszystkich urządzeń na magistrali PCI/USB.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #372 dnia: Wrzesień 25, 2012, 15:38:27 »
Nie wiem, na jakiej wersji androida ostatecznie utknąłeś, ale jeśli masz któryś z modyfikowanych romów, jest tam wgrany busybox. Otwórz terminal i wklep lsdev.
Ubuntu to oczywiście dobry pomysł, jeśli na 14-tej partycji nie masz skarbów, możesz "od ręki" zainstalować, nie bawiąc się z kartą SD.

« Odpowiedź #373 dnia: Wrzesień 25, 2012, 20:58:30 »
To zrzut mojego lsusb z Toshiba AC100@Android 4.0.4

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002
Bus 001 Device 002: ID 0424:2512
Bus 002 Device 002: ID 0424:2513
Bus 001 Device 003: ID 0db0:3871
Bus 001 Device 004: ID 0db0:a871
Bus 002 Device 003: ID 0bdb:190a

Widzę tam WIFI/BT i modem 3G bodajże, reszta to huby USB i nie tam kamery zdaje mi się
Zdaje się z opisu na stronie
http://wiki.debian.org/InstallingDebianOn/Toshiba/AC100
Ktoś może to potwierdzić?
Może ktoś podrzucić wpisy z lsusb (z Terminala jako root)
Może jest tak, że urządzenie jest aktywne, gdy to jest koniecznie (hot plug) a nie cały czas.

Dzięki,
Krystian

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #374 dnia: Październik 03, 2012, 06:33:47 »
4.1 sprzed kilku dni cm_ac100-ota-eng.cm10_beta1 działa bardzo sprawnie. Z nową kartą Aero2 wskaźnik poziomu sygnału już działa i nie pokazuje "znikniętego" netu. Bateria chyba się trochę skróciła, pora potestować profile w SetCPU.

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #375 dnia: Październik 29, 2012, 15:31:51 »
@tagor: dziala ci dzwiek przez hdmi?

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #376 dnia: Październik 29, 2012, 15:39:35 »
Nie sprawdzałem.
Póki co zastanawiam się nad ubuntu, bo grafika ma już pełne wsparcie HW. Z kolei kolejna edycja androida będzie jak uda się stworzyć skrypt który dokona repartycjonowania, bo jak piszą koledzy developerzy gugloapsy się już nie mieszczą :-)
Ale i tak obecna wersja jest niezła. Pięć godzin oglądania video to niezły wynik IMO

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #377 dnia: Październik 30, 2012, 12:13:57 »
dzieki. zastanawiasz sie nad ubuntu 12.04 czy juz 12.10?

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #378 dnia: Październik 30, 2012, 12:23:12 »
Nie traktuj proszę tego jako wykładni :-)
Odpowiedź jest tu: https://wiki.ubuntu.com/ARM/TEGRA/AC100#Installing_Ubuntu_12.04_or_Lubuntu_12.10_on_the_AC100
The 12.10 release is also the first release where the Tegra binary driver works out of the box and is properly included in the multiverse component of Ubuntu
Tak więc nawet (teoretycznie) odpada zabawa w "deubuntuization".

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #379 dnia: Listopad 03, 2012, 19:24:37 »
Właśnie straciłem dzień na zabawę z ubuntu 12.10. Instaluje sie super i działa ok... Zainstalowałem drivery do tegry... ale poległem na ustawieniach playera :(. Probowałem wszystkie ustawienia wyjscia obrazu w gnome-mplayer i vlc i nie udalo mi sie uzyskać zadowalającej szybkości. (Nawet na filmach 640xXXX).

Obecnie zainstalowałem najnowszego androida i śmiga jak nalezy. Jest znacząco wydajniejszy przy odtwarzaniu filmów. Odtwarza filmiki z którymi nie radził sobie ten sam player pod andkiem 2.2!
Jednak nie jest cudownie:
- Dzwiek nie jest przesyłany przez hdmi
- Niektóre specjalne klawisze nie działaja (np przełączanie ekranu miedzy toska a monitorem zewnetrznym, zciemnianie ekranu itp).
- i najwiekszy problem. Nie mogę sie połączyć z internetem. Widzi sieć orange... ale nie może się połączyć (na ubuntu połączyłem sie bez problemów).

Na razie zostawiam andka i niecierpliwie wyczekuje nowszych wersji.

Macie jakis pomysl co moge zrobić z tym niedziałającym modemem, albo jak usprawnic playery pod ubuntu?

« Odpowiedź #380 dnia: Listopad 12, 2012, 21:56:36 »
a próbował ktoś podkręcać tośke?

https://lists.launchpad.net/ac100/msg00504.html

www.altechnative.net/2011/12/31/overclocking-the-toshiba-ac100/

zastanawia mnie to jak by sie sprawowała przy 1200MHz i 1400
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2012, 22:02:49 wysłana przez pirania36 »

POMOC AC100 WIFI
« Odpowiedź #381 dnia: Listopad 16, 2012, 17:53:17 »
Mam problem mianowicie zaistalowałem androida 2.2 z android market według wszystkich wskazówek z racji na jednej toshibie wszystko pięknie śmigało lecz na 2 już jest pewnie problem, wifi działa przez chwilkę a potem się wyłącza niby jest pokazane że toshiba jest połączona a tak na prawdę nie łączy się z internetem czy ktoś miał taki problem kiedyś ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 16, 2012, 20:15:43 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #382 dnia: Grudzień 03, 2012, 15:36:19 »
na https://code.google.com/p/cm-paz00/downloads/list jest juz beta3 od 21 godzin. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć co zostało zmienione.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #383 dnia: Grudzień 03, 2012, 16:02:38 »
https://code.google.com/p/cm-paz00/wiki/Changelog

CM10_Beta3
Based on CM10 release branch jellybean-stable
Various small fixes

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #384 dnia: Grudzień 04, 2012, 09:11:48 »
Dzięki, później to wypatrzyłem.
Zainstalowałem. Jedyna różnica jaką zauważyłem to przesyłanie dźwięku przez hdmi. (wcześniej był przesyłany tylko obraz)
Nadal nie mogę odpalić wbudowanego modemu.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #385 dnia: Grudzień 04, 2012, 10:05:11 »
Gdzieś na 4PDA czytałem że można to zrobić przez PPP Widget. Poszukaj może na http://www.tabletroms.com/forums/ac100-rom-development/

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #386 dnia: Grudzień 05, 2012, 10:51:10 »
@tagor: Juz drugi raz uratowałeś mi d**e ;)
Mam internet na najnowszym androidzie.

Zainstalowałem ppp widget.
W konfiguracji widgeta trzeba podać port: /dev/ttyACM0 i parametry do logowania: internet, *99# i śmiga ;)
Zewnętrzny modem tez działa, tylko na porcie: /dev/ttyUSB0.

Jeszcze zostało parę rzeczy które mogłyby być naprawione... ale jak dla mnie to już jest doskonały system do filmów i stron www.

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #387 dnia: Grudzień 05, 2012, 11:08:42 »
no problem :-) Ja dopiero szykuję się (szukam czasu) aby wgrać ostatnią betę.

Przyporządkowanie klawiszy
« Odpowiedź #388 dnia: Styczeń 07, 2013, 15:58:46 »
AC100 ma m.in. takie dwa klawisze u góry po prawej: jeden - z "kopertką" - do uruchamiania programu pocztowego, i drugi - z "globusikiem" - do odpalania przeglądarki. Czy dałoby się zmienić w jakiś niekłopotliwy sposób przyporządkowanie tych klawiszy? Bo wolałbym - zamiast kiepskiego programu "firmowego" - podłożyć pod ten "pocztowy" klawisz program "K9 Mail".

O "skrótach" z wykorzystaniem "szukaj" wiem - jest to widoczne w menu ustawień - ale ja pytam akurat o dwa konkretnie wskazane klawisze.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2013, 16:37:33 wysłana przez To-Szyba »

« Odpowiedź #389 dnia: Styczeń 17, 2013, 23:27:53 »
czy modem usb będzie działał na ICS'ie ?