mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?

• 400 Odpowiedzi
  • 162182 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline krzysiek.s

• 19
  • Sprzęt: Toshiba AC100
Odp: mam toshibe ac100-co chcecie wiedziec?
« Odpowiedź #150 dnia: Grudzień 10, 2011, 20:05:04 »
nic wczesniej nie robilem, chcialem zaczac robic backup. Pisalem z palca. Pare razy udalo mi sie odpalic.
nvflash.exe --bl fastboot.stock.bin --read 6 part-6.img --go
Zadzialalo to po odlaczeniu baterii i na nowo podlaczeniu. Udalo mi sie zrobic backup partycji 2-7 ale przy 8 przycinalo sie,
a teraz znowu jest jak na poczatku. Jesli to nie kwestia kabelka (nowy) to musi byc cos nie tak z ta toshiba. Juz nie mam pomyslu co zrobic. :(

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #151 dnia: Grudzień 10, 2011, 20:21:44 »
nic wczesniej nie robilem, chcialem zaczac robic backup. Pisalem z palca. Pare razy udalo mi sie odpalic.
nvflash.exe --bl fastboot.stock.bin --read 6 part-6.img --go
Zadzialalo to po odlaczeniu baterii i na nowo podlaczeniu. Udalo mi sie zrobic backup partycji 2-7 ale przy 8 przycinalo sie,
a teraz znowu jest jak na poczatku. Jesli to nie kwestia kabelka (nowy) to musi byc cos nie tak z ta toshiba. Juz nie mam pomyslu co zrobic. :(

Po pierwsze używaj skryptów. Po to są. Otwórz wiersz poleceń (ja uruchamiam w trybie administracyjnym, dla pewności). Wpisujesz początek nazwy, tabem znajdujesz właściwy plik wsadowy i uruchamiasz. Po drugie po skryptach lub po pojedynczej czynności trzeba restartować ac100. Taki wymóg. I przy użyciu skryptów zawsze na końcu masz przypomnienie.
Co do kabelka, cienkie i długie mają problemy. Niezależnie od wieku. Kiedyś walczyłem kilka godzin z aktualizacją nawigacji. Okazało się że kabelek...
Jeśli na 8 regularnie backup się wysypuje, a nie masz problemów z miejscem na dysku, to po prostu odznacz w skrypcie ten dysk (REM z przodu), zrestartuj tosię i uruchom skrypt jeszcze raz.

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #152 dnia: Grudzień 10, 2011, 21:07:09 »
Dzieki, jestes wielki :).
Zmienilem kabelek i od kopa poszedl backup partycji 2-13.
Zaraz zabieram sie do wgrywania andka 2.2.
Dla toski 10e (z 3g) odpalam skrypt flash_full_116.cmd czy flash_full_116_bootlog.cmd?

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #153 dnia: Grudzień 10, 2011, 21:18:03 »
Rzeczywiście, tam są dwie różne partycje 6. OIDP ja instalowałem tą bez bootlog.

Połączone: Grudzień 10, 2011, 21:20:33
No i wróciłem do 2.2, ktoś wie czy da sie jakoś przerobić paek statusu na bardziej przypominajacy zachowaniem 3.x? Chodzi mi o to żeby sie nie rozsuwał a ikonki były "klikane"

Chyba HCL Launcher robi takie coś
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2011, 21:20:33 wysłana przez tagor »

*

Offline Trolu

• **
  • 142
  • Sprzęt: LG P920, Nexus 4
« Odpowiedź #154 dnia: Grudzień 10, 2011, 23:02:20 »
IronWolf, a można wiedzieć co Ciebie skłoniło do powrotu do 2.2? 3.x nadal nie nadaje się do użytku? Ubuntu na arm nie działa tak jak trzeba? Problemy z aplikacjami, niekompatybilność, mulenie systemu?

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
« Odpowiedź #155 dnia: Grudzień 10, 2011, 23:06:30 »
Zainstalowałem najnowsze 3.x ale nie działał mi market, znów, może ja coś źle robie przy nim ;/
W linuxie traciłem za dużo na żywotności baterii.

tagor, niestety nie o to mi chodziło, ja chciał bym podmienić status bara całkiem, a tu podmieniany jest tylko w "home"
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2011, 23:08:19 wysłana przez IronWolf »

*

Offline krzysiek.s

• 19
« Odpowiedź #156 dnia: Grudzień 11, 2011, 16:42:12 »
Zainstalowalem z problemami. Informacja dla wszystkich poczatkujacych. Jesli masz problemy z backupem to nie zabieraj sie za wgrywanie tylko zmien kabelek. Zaoszczedzi ci to nerwow. Mi przeszedl backup, ale wgrywanie zatrzymalo sie na 8 partycji i nie dalo sie przejsc dalej. Na pozyczonym kabelku wszystko poszlo bez problemow.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #157 dnia: Grudzień 11, 2011, 18:02:37 »
Udało się komuś zainstalować ubuntu, aby był dźwięk normalnie w głośnikach, a nie tylko na słuchawkach?

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #158 dnia: Grudzień 11, 2011, 18:21:00 »
Jakiś czas temu jak pobawiłem się alsamixerem, dźwięk pojawił się w jednym głośniku. Ale to była przelotna miłość, po prostu sprawdzałem jak wygląda odchudzony ubuntu.

Połączone: Grudzień 11, 2011, 18:28:47
Zainstalowałem najnowsze 3.x ale nie działał mi market, znów, może ja coś źle robie przy nim ;/

Na wcześniejszej wersji 3.0 nie mogłem aktualizować przez cache z 2.2. Usunięcie problematycznych (lub wszystkich) wpisów z /sdcard/Android/data pomogło.  Jest jeszcze lista sztuczek pomagających przy problemie z marketem:

unmounted and mounted storage again, cleaned market cache, cleaned dalvik again, tried on 3G, 2G, Wi_Fi, Wi-Fi without SIM card
« Ostatnia zmiana: Grudzień 11, 2011, 18:28:47 wysłana przez tagor »

« Odpowiedź #159 dnia: Grudzień 12, 2011, 00:50:23 »
Problem z głośnikami rozwiązany:

sudo amixer set 'SpeakerOut Mux',0 “Speaker Mix”

sudo amixer set 'Line',0 unmute

sudo alsactl store

*

Offline tomekd

• 18
  • Sprzęt: x50v
« Odpowiedź #160 dnia: Grudzień 12, 2011, 01:29:45 »
Witam, mam kilka pytań związanych z Ubuntu

1. Czy pod Ubuntu działa HDMI i czy da się odtwarzać filmy HD 1080p (pod androidem rzekomo działają, chociaż wiadomo że Tegra2 nie do końca daje sobie z nimi radę).
2. Pod Ubuntu w Chromium albo FF jak wygląda działanie witryny Youtube?
3. Jak wygląda wydajność dysku SSD, jest szybszy od dobrej karty SD włożonej do czytnika?
4. Próbowaliście może pod Ubuntu przeglądać pliki RAW z lustrzanki? Da się to jakoś przyzwoicie przeglądać (powiedzmy 5sek ładowania da się przeboleć ale przy 30sek będzie wkurzające dla użytkownika) w plenerze na sesji?
5. Taka subiektywna opinia, czy dla samego Ubuntu polecili byście AC100? Android w formie systemu na urządzeniu bez dotykowego ekranu i z klawiaturą kompletnie do mnie nie przemawia.

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #161 dnia: Grudzień 12, 2011, 08:41:49 »
1. Tegra nie poradzi sobie z 1080p w żadnym systemie z tego co mi wiadomo.
2. Bez problemu działa
3. SSD jest dużo szybszy od karty SD, ale w toshibie jest eMMC, który można chyba porównać do karty SD Class 10 lub ciut szybszy.
5. Nie wiem czy bym polecił typowo pod linuxa. Czemu nie widzisz Androida na czymś takim? System jak system, po zmianie DPI jest naprawdę wygodny bez ekranu dotykowego.

*

Offline tomekd

• 18
  • Sprzęt: x50v
« Odpowiedź #162 dnia: Grudzień 12, 2011, 12:08:15 »
1. Tegra nie poradzi sobie z 1080p w żadnym systemie z tego co mi wiadomo.
HDMI działa? 720p pójdzie?
2. Bez problemu działa
Czyli z poziomu przeglądarki (nawet nie instalując Flasha, tylko korzystając z playera HTML5) odpale filmiki 720p? A jeszcze zapytam, takie serwisy jak Vimeo, tvn player, onet vod - pewnie nie ma żadnej protezy Silverlighta i to jedyny problem?
5.  Czemu nie widzisz Androida na czymś takim? System jak system, po zmianie DPI jest naprawdę wygodny bez ekranu dotykowego.
Jakoś nie czuje się, ale myślę, że nie ma się co na siłę przerzucać argumentami czy system Android jest fajny czy nie, każdy ma swoje racje (czy nawet tzw. widzimisię) dlatego zadaje konkretne pytania ;)

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #163 dnia: Grudzień 12, 2011, 12:12:27 »
1. Niestety nie miałem okazji przetestować HDMI pod linuxem
2. YT działa bez problemu na flashu, html5 nie testowałem, Silverlight z tego co mi wiadomo jest tylko na windowsa i mac os x.

« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 14, 2011, 13:00:20 »
hej,
przy okazji wielokrotnego robienia backupów kolejnych testowanych 'androidów' (i ubuntu) nadpisałem kopie partycji wykonaną zaraz po zakupie
dziś nie mam w planach wracać do systemu od toshiby, ale kiedyś może okazać się przydatny
czy ktoś mógłby podzielić się swoim backupem (znaleziony na sieci od 10V nie dał rady)

mam wersję ac100-10d
w.

Połączone: Grudzień 14, 2011, 18:04:37
10.10 po moich przeróbkach, działa naprawdę przyzwoicie

Ubuntu (11.10) po odchudzeniu (choćby wg przepisu http://ac100.grandou.net/ubuntu_deubuntuization) działa dużo szybciej niż to co dostaje się bezpośrednio po instalacji:
- UFRaw: otworzenie 8mpx CR2 - ok. 8sek,
   * przekształcenia są ralizowane 'w locie'
   * uwagaufraw ledwo mieści się na 600p,
- GIMP: uruchomienie ok. 10sek,

Słabo jednak wypada oglądanie filmów - SD pełen ekran dość wyraźnie skacze :-(

« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2011, 18:04:37 wysłana przez Teutates »

« Odpowiedź #165 dnia: Grudzień 16, 2011, 14:18:28 »
Testował ktoś już multiboot?

Daję link do wiki z informacjami.

*

Offline adbok

• 22
« Odpowiedź #166 dnia: Grudzień 16, 2011, 16:29:08 »
A czy ktos widzial dzialajacy WinCe na AC100 ? Wiem ze na Tegra2 mozna odpalic ten system.
Zastanawiam sie tylko czy samo przerobienie bootloadera wystarczy ? Dzialajace obrazy z WinCe dla Tegry2 mozna pobrac z sieci (oczywiscie jakies bety).
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2011, 22:24:55 wysłana przez adbok »

« Odpowiedź #167 dnia: Grudzień 16, 2011, 21:07:38 »
Witam na forum,

Mam tośkę AC100 bez 3G z rom'em  2.2 v4b.
Wcześniej miałem rom z Ubuntu, ale wszystko chodziło zbyt wolno jak dla mnie.

Moje pytanie:

Czy ktoś próbował na androidzie 2.2 v4b zainstalować jakikolwiek modem 3G przez USB ? czy jest to w ogóle możliwe na tym rom'ie?
Może ma jakieś informacje na ten temat. Może da się to zrobić analogicznie jak na wyższych wersjach androida pod AC100?

« Odpowiedź #168 dnia: Grudzień 17, 2011, 23:52:09 »
Trochę poszperałem po sieci i tyle udało mi się znaleźć:

1. w 2.2 v4b z tego co piszą na 4PDA.RU są sterowniki zaimplementowane w systemie tzw. 3G MODULES -> usbserial.ko i option.ko
2. modem 3G musi być przestawiony w tryb "modem only" tzn. widziany po podpięciu bez cd-romu
3. następnie postępujemy wg instrukcji z paczki: 3G_support_V1a.zip
TosgibaAC100_3G_support.pdf
ftp://t-blog.ru/android/TosgibaAC100_3G_support.pdf

ta sama instrukcja w wersji skróconej:
This is USB-3G support pack for Toshiba AC100-117 by xandrster, xandrster@gmail.com
Based on http://smartqmid.ru/index.php?showtopic=2344 instruction and files

It works only with custom kernel!
Before using this script plug modem and check  /dev/ttyUSB0
Copy this directory to device.
For install USB-3G support open console (terminal), than type "su" command.
Chdir to 3G_support directory and type busybox sh install.sh
Ansver to the questions.
Reboot the device (optional).
Start gscript from Android menu, add ppp-start.sh and ppp-stop.sh from /storage/gscript.
Start ppp-start.sh for connect, ppp-stop.sh for disconnect.
For removing - use sh remove.sh
modem    data-port    prislal
Huawei e1550 /dev/ttyUSB0
Huawei E173   /dev/ttyUSB0 Serg_SSA
Huawei E171   /dev/ttyUSB0 Seryi74, Krugol86
ZTE MF-180     /dev/ttyUSB2    cure72
ZTE MF626 /dev/ttyUSB2 alex_ro

dodatkowo podaję opis instalacji sterowników do android 2.1 przez google translator
(To perform the instruction which should get root on your device and install any terminal for android)
1. Download the archive containing the kernel modules from the attachment. Expand the archive to the internal flash.
2. Running android terminal. We collect
$ su (superuser prompt)
# mount-o rw, remount / dev/block/mmcblk0p1 / System
# mkdir-p / system/lib/modules/2.6.29-arm2-svn2151 /
# CP / Storage / *. Ko / system/lib/modules/2.6.29-arm2-svn2151 / (or any file manager in skiyvaem / system/lib/modules/2.6.29-arm2-svn2151 / *. Ko files)
# modprobe usbserial
# modprobe option
after though will be given the word "device not recognized", but will create the device / dev/ttyUSB0 (1,2)
Next, you need to use the instruction http://smartqmid.ru/index.php?showtopic=2344
PS Instructions to smartqmid.ru so-so. Scripts from there I have not earned, made ​​manually through an android terminal.
pps Maybe when they are loaded to create links from / dev / ttyUSB * to / dev / ACM * can be got gsm function?

Połączone: [time]Grudzień 18, 2011, 11:56:44[/time]
SUKCES wszystko działa :)

odpaliłem modem Huawei E173U-2 z kartą AERO2 na tośce z romem Android 2.2 v4b
moja Toshiba to AC100-10K 8GB dysk, bez BT i bez 3G

tryb "modem only" robimy pod windowsem programem TopNetInfo z komendą AT^U2DIAG=0

gdyby ktoś chciał wrócić to:
AT^U2DIAG=0 tylko modem
AT^U2DIAG=1 modem + CD-ROM
AT^U2DIAG=255 modem + CD-ROM + Card Reader
AT^U2DIAG=256 modem + Card Reader

zrzut ekranu - połączenie z AERO2 przez aplikację gscript:

ikonka przy zegarku z nazwą PL to polskie znaki z ALT-em :)

Moje dodatkowe uwagi:

- po wpięciu modemu w gniazdo USB Android informuje "Nieobsługiwane urządzenie USB" (po rusku urządzenie -> ustrojstwo!)- nie przejmować się tym, zignorować komunikat, tak ma być

- w ustawieniach -> Ustawienia sieci -> Sieci komórkowe i 3G oba elementy są nieaktywne - nie przejmować się tym, tak ma być

- po uruchomieniu w terminalu jako SU (superuser) polecenia: "busybox sh install.sh"
dla modemu Huawei E173U-2 z kartą AERO2 podajemy:
1. /dev/ttyUSB0
2. APN:darmowy
3.user: puste
4.password: puste

- opcję gscript "add script" mamy pod prawym klawiszem myszy

- Skype nie działa :( nie widzi tego typu połączenia,
przeglądarka internetowa, market, Google Mapy działa bez problemu
pozostałe aplikacje nie wiem, do zweryfikowania

paczka 3G_support :
http://www.mediafire.com/?8nmk3suw1yu20vn

Huawei E173 aktualizacja firmware:
http://jdtech.pl/2011/10/aero2-i-huawei-e173u-2-%E2%80%93-rozwiazanie-problemu-przez-zmiane-firmware.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2011, 19:40:45 wysłana przez ekspert »

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #169 dnia: Grudzień 18, 2011, 14:53:13 »
ekspert pod linkowałem twój post w 1 poście jako że ta informacja może się ludziom przydać.

« Odpowiedź #170 dnia: Grudzień 19, 2011, 14:47:43 »
Próbowal ktos moze odpalic to GTA 3 na AC100 bo pogral bym w wolnych chwilach to chyba jedyna jakas konkretna gra na Androida ale nie wiem czy sie oplaca sciagac te 500mb  jak pozniej nie odpali.

« Odpowiedź #171 dnia: Grudzień 20, 2011, 08:58:48 »
Tak. Od razu jak się dowiedziałem, że jest na androida to go odpaliłem. Pliczek apk ma 8MB i pobiera resztę przy pierwszym uruchomieniu ok.600MB. Gra się całkiem całkiem. Nie tnie się to najważniejsze. Działają klawisze: WSAD - rozglądanie się, strzałki - poruszanie się, spacja - skok, [  i  ] - zmiana broni, Enter wchodzenie do aut. Na razie tyle rozkminiłem. Reszta funkcji działa po naciśnięciu na odpowiedniej ikonce. Gram z myszką na USB żeby się rozglądać przy poruszaniu się. Wiadomo gra stworzona na dotykowe a tu taka miła niespodzianka działają klawisze. Szkoda że nie wszystkie funkcje ale lepsze to niż nic. Może wystarczy jakiś plik konfiguracyjny edytować żeby reszta funkcji działała.

« Odpowiedź #172 dnia: Grudzień 20, 2011, 11:03:35 »
Tak. Od razu jak się dowiedziałem, że jest na androida to go odpaliłem. Pliczek apk ma 8MB i pobiera resztę przy pierwszym uruchomieniu ok.600MB. Gra się całkiem całkiem. Nie tnie się to najważniejsze. Działają klawisze: WSAD - rozglądanie się, strzałki - poruszanie się, spacja - skok, [  i  ] - zmiana broni, Enter wchodzenie do aut. Na razie tyle rozkminiłem. Reszta funkcji działa po naciśnięciu na odpowiedniej ikonce. Gram z myszką na USB żeby się rozglądać przy poruszaniu się. Wiadomo gra stworzona na dotykowe a tu taka miła niespodzianka działają klawisze. Szkoda że nie wszystkie funkcje ale lepsze to niż nic. Może wystarczy jakiś plik konfiguracyjny edytować żeby reszta funkcji działała.
Mam nadzieje ze mi pomozesz skoro udalo ci sie odpalic to GTA probowalem juz na kilkanascie sposobow, raz probowalem pobrac pliki przez Wi-fi to po pobraniu okolo 400mb dochodzi do 100% pobiera dalej pokazuje mb na minusie - a po jakims czasie wyskakuje komunikat o tym ze nie mozna pobrac plikow, jak pobralem pliki osobno dla tegry 2 to przy kazdym odpaleniu prosba o akceptacje licencji oraz chce pobierac ;/ juz neiwiem co mam robic soft jaki mam to ofc 2.2 silvera. Moze miales jakas inna apk'e niewiem ja po 5 probach dalem sobie spokuj ale skoro udalo ci sie odpalic to sa jakies szanse i dla mnie :)

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #173 dnia: Grudzień 20, 2011, 11:53:18 »
[mod]Inną apkę? A od kiedy to w Android Market jest możliwość zamiany apki na inną?[/mod]

« Odpowiedź #174 dnia: Grudzień 20, 2011, 13:04:38 »
Może mi działa dlatego że apk pobrałem w takiej nazwie "GTA III v1.0 Fixed by AndropediaApps.Blogspot.Com".

O wyszła nowsza wersja 1.1 nie wiem co poprawia http://www.*******.com/download-3dc7ab22.html
« Ostatnia zmiana: Grudzień 20, 2011, 14:17:28 wysłana przez xspojlerx »

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #175 dnia: Grudzień 20, 2011, 14:19:49 »
[gmod]pirania36 dostajesz warna za link do pirackiego oprogramowania.[/gmod]

*

Offline tagor

• 264
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 02, 2012, 14:21:01 »
No, drgnęło. Xandrster 31.12 na twitterze napisał: jp lang coming in v0.5final next week

« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 03, 2012, 17:30:26 »
No, drgnęło. Xandrster 31.12 na twitterze napisał: jp lang coming in v0.5final next week

I Bogu dziekowac bo juz myslalem ze porzucili projekt, jak dla mnie v0.5 Final jest malo interesujaca wieksze nadzieje pokladam w 4.0

« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 03, 2012, 19:00:21 »
Witajcie mam parę pytań odnośnie AC100 - przejrzałem wątek, ale nie znalazłem tego co mnie interesuje.
Jestem laikiem i może moje pytania okażą się banalne, ale w sieci bardzo mało jest informacji o tym urządzeniu - a ze względu na moje podstawowe potrzeby mógłby on mi się bardzo przydać.

1. Czy przeglądarka w tym urządzeniu pozwala, żebym miał otwarte kilka okien - tak jak to jest w normalnych przeglądarkach pod Windowsem?
2. Czy mając wersję bez Android Market jestem w stanie zainstalować aplikację np. z pendrive?
3. Jak bym chciał robić zmianę oprogramowania do wersji 2.2 z Marketem, muszę zrobić chyba backup - ja się to robi?

*

Offline IronWolf

• 893
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 03, 2012, 19:47:09 »
0.5rc na mojej toshibie robi co chce, może finał będzie działał ok

Marek co do twoich pytań:
- tak
- tak, ale szukanie takich jest strasznie nie wygodne, większość udostępnia tylko w markecie
- coś niedokładnie czytałeś ten temat, o backupie jest