Kilka pytan o androida.

• 4 Odpowiedzi
  • 3109 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline pawcik

• 260
Kilka pytan o androida.
« dnia: Listopad 09, 2009, 12:39:52 »
Witam !
Po ostatnich przygodach z wm postanowilem ze potrzebuje czegos naprawde niezawodnego i bylem  blisko kupna nokii z pospolitym symbianem jednak zdecydowalem ze dam szanse androidowi ;) Padlo na htc magic poniewaz nie potrzebuje tak bardzo klawiatury fizycznej a wysuwany ekran w g1 mnie przeraza pozatym magik jest ladniejszy, ma wiecej pamieci no i kosztuje tyle samo. Mam kilka pytan:
1. Czy po kazdej zmianie romu bede musial uzyskiwac konto roota ?
2. Czy simlock na orange nie bedzie sprawial problemow przy zmianie romu? (mam zamiar obejsc blokade karta turbo sim)
3. Czy magik ma mozliwosc laczenia sie do internetu przez polaczenie usb z komputerem?
4. Jaki rom polecacie ? Chcialbym wgrac cos sprawdzonego, najlepiej z sense ui, zalezy mi na predkosci dzialania. No i jeszcze sprawa multitouch, nie wiem czy to zalezy od roomu czy od samego roota ?
4. Czy skoro system jest oparty na linuxie to posiada konsole z dostepem do roota ? interesuje mnie zmiana adresu mac (ifconfig itp)
5. Czytalem ze android nie radzi sobie z filmami avi, powstal lub czy ktos pracuje nad odtwarzaczem avi ?

Bede wdzieczny za konkretne odpowiedzi . Pozdrawiam serdecznie !
« Ostatnia zmiana: Listopad 09, 2009, 15:48:58 wysłana przez pawcik »

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: Kilka pytan o androida.
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2009, 11:43:49 »
1. Czy po kazdej zmianie romu bede musial uzyskiwac konto roota ?
Roota uzyskujesz raz i masz go cały czas, chyba że jakimś cudem wgrasz rom od HTC i go stracisz (były takie przypadki na XDA)

2. Czy simlock na orange nie bedzie sprawial problemow przy zmianie romu? (mam zamiar obejsc blokade karta turbo sim)
Simlock nic nie ma do ROMU, X-sim nie wiem czy działa, sam szukam odpowiedzi  :E

3. Czy magik ma mozliwosc laczenia sie do internetu przez polaczenie usb z komputerem?
Są takie możliwości, oczywiście nie oryginalnie. Sam próbowałem - z mizernym skutkiem. Do dziś pokazuje mi się czy zainstalować jakieś tam sterowniki i nie idzie tego wyłączyć...

4. Jaki rom polecacie ? Chcialbym wgrac cos sprawdzonego, najlepiej z sense ui, zalezy mi na predkosci dzialania. No i jeszcze sprawa multitouch, nie wiem czy to zalezy od roomu czy od samego roota ?
Multitouch zależy od kernela, więc po części od ROMu. Co do ROMów z SUI to polecane są dwa - myHero oraz CaSense

4. Czy skoro system jest oparty na linuxie to posiada konsole z dostepem do roota ? interesuje mnie zmiana adresu mac (ifconfig itp)
Hmm, chodzi ci o Terminal? Jak tak, to są dostępne aplikacje do tego, o zmianie mac nic nie wiem :(

5. Czytalem ze android nie radzi sobie z filmami avi, powstal lub czy ktos pracuje nad odtwarzaczem avi ?
Tego też nie wiem, nie potrzebuję odtwarzać avi, ale fakt - oryginalnie tego nie odsługuje.
Co do nie radzenia sobie z filmami - zależy też od podzespołów

*

Offline pawcik

• 260
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2009, 12:13:03 »
Witam !
Juz myslalem ze nikt sie nie odezwie, magika mam od paru dni, wgralem juz rom myhero zrootowalem itd wszystko w najlepszym porzadku.
Dziekuje za pomoc Damianoo w zamian za to moge Ci polecic turbo sim z tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=797505869 moj magik ma simlocka z Orange ale po wlozeniu turbo sim nie ma problemu z Playem, co prawda nie jest latwo wsadzic karty sim ale jak sobie poradzilem. Jelsi chodzi o zmiane mac to wlasnie szukam odpowiedzi na xdadev i jesli znajde sposob to napisze

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2009, 12:24:37 »
Android ma swój sposób na obsługę sieci, niezgodny z GNU Linux. Raczej my zapomniał o tym.

mplayer, z konsoli klepany. Skomplikowany sposób, na dodatek tnie się jak emo. Efekt androida, niemożliwość uzyskania dostępu przez programy pracujące w jego środowisku do normalnych bibliotek linuxa. Czytaj jak google doda funkcjonalność odtwarzania do środowiska to będzie możliwość napisania odtwarzacza pracującego w androidzie :E Paranoja.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2009, 14:39:24 »
Witam !
Juz myslalem ze nikt sie nie odezwie, magika mam od paru dni, wgralem juz rom myhero zrootowalem itd wszystko w najlepszym porzadku.
Dziekuje za pomoc Damianoo w zamian za to moge Ci polecic turbo sim z tej aukcji http://www.allegro.pl/show_item.php?item=797505869 moj magik ma simlocka z Orange ale po wlozeniu turbo sim nie ma problemu z Playem, co prawda nie jest latwo wsadzic karty sim ale jak sobie poradzilem. Jelsi chodzi o zmiane mac to wlasnie szukam odpowiedzi na xdadev i jesli znajde sposob to napisze

Spoko  :ok: Też dzięki za tą aukcję , właśnie widzę że sporo ludu ją poleca  :)