Fatalna jakosc wyswietlanych zdjec w kontaktach

• 10 Odpowiedzi
  • 4784 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
Fatalna jakosc wyswietlanych zdjec w kontaktach
« dnia: Czerwiec 28, 2010, 22:48:44 »
A wiec tak: szukalem, googlowalem, podane sposoby, ktore znalazlem nie dzialaja.
Wylaczenie synchronizacji(mam), dodanie jeszcze raz zdjecia(mam, probowalem na kilku fotkach, rozne rozdzialki). Probowalem nawet zrobic synchro i wowczas wylaczyc i dodac jeszcze raz foto- nie dziala.
Zdzjecie wyswietlane podczas przychodzacego polaczenia jest diablo nieostre, zblurowane.
I teraz nastepujace pytania:
Czy ktos wie co z tym zrobic?
Myslalem nad wywaleniem wszystkich kontaktow, przekopiowaniu ich z SIM i juz na sztywno wylaczona synchronizacja kontaktow. Chcialbym tego dokonac bez wywalania mojego konta gmaila i tracenia innych rzeczy. Da sie?
Spotkalem sie takze z opisem, ze nalezy dodac "phone contact", dodac do niego fotke a nastepnie powiazac z kontaktem juz istniejacym i ze to zalatwia sprawe. Niestety, bylo tam takze zaznaczone, aby taki nowy kontakt nie byl kontaktem gmaila. Jak wiec takie cos utworzyc?

Jest to generalnie drobnostka, ale diabelnie mnie irytuje.

*

Offline damianpiwowarski

• Ekspert Android
  • 1115
  • Dawniej "Damianoo".
    • www.mojdroid.pl
  • Sprzęt: iPhone 5
Odp: Fatalna jakosc wyswietlanych zdjec w kontaktach
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2010, 19:53:06 »
W sumie to możesz Zmienić launcher, na taki który ma powiększone kontakty i poprawiony bug. Wiem że jest to wina gmail i contats, ale jak to było dokładnie niestety Ci nie powiem :( Jak będę miał czas to poszukam, bo androida teraz już nie mam

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2010, 19:56:07 »
Hmm.. a jaki ma opcje o ktorych piszesz?

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2010, 16:34:26 »
Problem stary jak świat - winien jest nie telefon, a Google (konkretnie to, że zdjęcia kontaktów na koncie gmaila przechowywane są w niezbyt wysokiej rozdzielczości - jakieś 95x95px). W momencie synchronizacji telefon wysyła na serwer gmaila zdjęcie, ono zostaje przeskalowane i zapisane w niższej rozdzielczości, następuje synchro w drugą stronę, i... sam rozumiesz. Nie da się z tym wiele zrobić, jeżeli zależy Ci na synchronizacji z gmailem. Metodą "na obejście" tego jest tworzenie kontaktów parami - jednego na gmaila i drugiego typu "phone" zawierającego tylko zdjęcie do wyświetlania. Paprania się jest z tym więcej niż to jest warte. Gdy masz kontakty zsynchronizowane z kontami facebookowymi możesz też wyświetlić avatar facebookowy, który jest wyświetlany w wysokiej rozdzielczości.

Z tego co zauważyłem, w internetowej "książce skarg i zażaleń" googla i gmaila problem ten od dawna figuruje i podpisuje się pod nim coraz więcej osób. Może kiedyś wreszcie zrobią z tym porządek...

Zaznaczam: piszę z punktu widzenia użytkownika SenseUI - nie wiem czy na innych odmianach interfejsu jest podobnie.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2010, 17:45:15 »
Nie, nie zalezy mi na synchronizacji z gmailem i jak pisalem- wylaczylem ja. Dodanie zdjec na nowo nie pomoglo. Doceniam chec pomocy ale pisalem- znalazlem informacje, ze mam dodac kontat typu phone. Fajno. Wszedzie tak pisza, dodaj kontakt typu "phone". A ja SIE PYTAM: JAK? Jak ciagle dodaje mi kontakt gmaila. Mam ustawione 3 zdjecia i nawet gdyby bylo to 30 to zrobilbym te kontakty typu phone. Tylko nie wiem jak, co juz wszystko w pierwszym poscie napisalem.. Zdjec z facebooka nie mam bo nei zajmowalem sie tym w ogole by je dodac. Nawet na ta chwile nie mam pojecia jak.

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2010, 18:36:49 »
Tworzysz nowy kontakt i wybierasz jako jego typ (pole "Rodzaj Kontaktu") opcję "telefon" (czyli właśnie phone w wersji angielskiej). Niestety o ile mi wiadomo, nie da się zmienić rodzaju istniejącego kontaktu - bardzo, bardzo paskudna wada androidowej skrzynki kontaktowej.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2010, 18:55:04 »
U mnie nie mam wyboru przy tworzeniu nowego kontaktu, nie doszukalem sie by moc wybrac jego typ.

*

Offline Pieka

• 1024
  • Fusionowy Anihilator
    • Polski Oficjalny Support PHP-Fusion
  • Sprzęt: iPhone 4S
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2010, 21:19:47 »
Sprawdzilem na 1.5 i 2.1 i na obu jest na samej gorze rozwijane pole z mozliwoscia wybrania jednego z trzech dostepnych wariantow, czyli Google, Telefon i SIM. Obie wersje Androida oryginalne + Sense, oczywiscie w standardzie.
Jestem jaki jestem :)

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 01, 2010, 12:38:00 »
No i tu jest pies pogrzebany- ja nie mam rozwijanego pola zadnego :)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 31, 2010, 23:02:20 »
W Desire (2.1) poradziłem sobie tak:
- wyłaczyłem synchro kontaktów z Gmail
- usunąłem zdjęcie z kontaktu i zapisałem zmiany
- dodałem ponownie zdjęcie do kontaktu i zapisałem zmiany.
I tak dla każdego kontaktu. Od tej pory jest OK

*

Offline Jeremy

• 616
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 01, 2010, 11:01:09 »
To jest rozwiązanie znane od dawna - tyle że wylanie dziecka z kąpielą przy okazji też. Możliwość synchronizacji z gmailem, a co za tym idzie płynące z tego korzyści to np. dla mnie jednak zbyt dużo, żeby rezygnować z tego na rzecz ładniejszych fotek. Nie ma wyjścia, trzeba poczekać aż Gmail zacznie przechowywać te zdjęcia na serwerze w wyższej rozdzielczości.