Mówisz o usłudze "Moja lokalizacja" czy " google latitude "? Bo w WM w "moja lokalizacja" działa bez logowania się, no więc w miare jesteśmy anonimowi. Ciekawi mnie czy w Androidzie automatycznie moja lokalizacja jest wysyłana z moim adresem mail do Googli (czyt. powiązana). Jest tam gdzieś możliwość w Mapach zalogowania (np . na inny adres email) i wylogowania się ręcznie?
Czy wież, że gdy włączasz mapy google ono automatycznie pobiera:
-Ilość sieci wifi
-sid sieci z którą sie łączysz i adres mac accespointa
-stan baterii
-informacje o BTSach
-a gdy masz włączony dodatkowo gps pozwiązuje umiejscowienie sygnału gps z siecią wifi jeżeli jesteś z takową połączony
I to (!) wszytko wysyła do google, oczywiście Ty nawet się nie logowałeś tylko po prostu włączyłeś mapy. Wszytko robi sam, w tle, bez twojej wiedzy.Nie ma możliwości wyłączenia tego.
Google to wszystko sobie zapisuje na swoich serwerach, gdy później będziesz w zasięgu jakiejś sieci wifi (w której użytkownik wcześniej włączył mapy google i gps) google automatycznie Cię zlokalizuje gdy klikniesz na "moja lokalizacja". Analogicznie działa lokalizowanie na BTSach tylko tam jest znacznie większy margines błędu, jednak to zależy gdzie się znajdujesz miasto/wieś. Co nie dziwi otwierając G mapy jest ona automatycznie włączona (przynajmniej na WM) i zanim zdążysz ją wyłączyć, jesteś już zlokalizowany

Dodatkowo do niezalogowanego użytkownika G Mapy przypisuje unikalny numer ID i pozwiązuje z nim kilka sesji (do póki nie wyczyścisz pamięci cash) .
Co do latitude wygląda to podobnie tylko że tu stara się jak najczęściej lokalizować i udostępniać.
Ktoś ma chciałby dołożyć swoje pięć groszy, o czymś zapomniałem?
Po??czone: Lipiec 09, 2010, 10:44:11
możesz się zalogować, w tym celu podajesz login i hasło jak do skrzynki pocztowej. Z tego co zauważyłem, domyślnie jesteś nie zalogowany. (...)
(...) sla info o polozeniu sprzetu na serwery google (to chyba jasne?), uzywany do tego jest login i haslo podane do synchronizacji - dzieki temu mozna zobaczyc samego siebie i znajomych (...)
To czyli jak? Bo dwie sprzeczne wersje widze

. Któraś jes parwdziwa.
Jesteśmy zalogowani automatycznie z danych do synchronizacji/Nie jesteśmy zalogowani, ale możemy się zalogować
Sorry, kurcze wszystkie wątpliwości najlepiej rozwiązało by 5 min z Andro i mapami ... no neistety nie mam takiej opcji