Do czego loguje się android?

• 14 Odpowiedzi
  • 4477 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline qukla

• 44
  • Sprzęt: HTC HD 2
Do czego loguje się android?
« dnia: Lipiec 08, 2010, 17:51:09 »
Witam, :grin:
Niestety nie jestem jeszcze użytkownikiem Androida (a chciałbym być) i mam parę pytań.
Podczas pierwszego włączenia systemu można podać swoje dane konta Google. Jeżeli to zrobiłem to wiem że
-kalendarz
-maile
(coś jeszcze?)
są synchronizowane z Google.
Jestem jednak ciekawy jak mają się aplikacje Google Mapy, YouTube? Czy automatycznie wchodząc na nie jestem już powiązany z swoim kątem Googleq tych apliakcjach?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2010, 19:07:35 wysłana przez qukla »
Poczytaj Regulamin forum, szczególnie o avatarach, podpisach etc. - patrz "waga"

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Do czego loguje się android?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2010, 18:18:28 »
kontakty i wszystkie dane w nich
mozna też synchronizować google docs (dodatkowy soft)
google Maps - bez problemu
youtube - też

*

Offline qukla

• 44
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2010, 18:49:55 »
A czy jest możliwość np wyłączenia powiązania z kontem aplikacji takich jak YouTube, Google maps?
Poczytaj Regulamin forum, szczególnie o avatarach, podpisach etc. - patrz "waga"

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2010, 18:55:15 »
tak, zresztą googlemaps nie korzysta z gmaila (przynajmniej pierwsze słyszę)

*

Offline qukla

• 44
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2010, 19:13:38 »
Czyli w każdej aplikacji mogę zaczadzać czy aplikacja ma być powiązana z moim kontem Google lub wybrać z jakim kontem (tak jak jest na WM)? Wiem, może to dziwny temat ale, mam lekkiego bzika w kwestii bezpieczeństwa , np nie chce żeby wchodząc na google maps być automatycznie zalogowanym.

// ah ta autokorekta  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2010, 20:27:35 wysłana przez qukla »

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2010, 19:36:32 »
nie
mozesz wyłączyć net lub nawet GSM, włączyć GPS i korzystać z google maps, do tego konto nie potrzebne
konto jest potrzebne do marketu

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2010, 20:15:55 »
kątem
ROTFL :D :D :D

Konto na Gmailu bedzie Ci potrzebne do: kontaktow, marketu. W zasadzie w innych nie jest potrzebna a synchronizacje Twoich kontaktow z kontem gmaila mozna wylaczyc(ja tak zrobilem).

*

Offline qukla

• 44
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2010, 20:26:30 »
A niewicie  czy wchodząc na Google maps automatycznie sa wysyłane informacje do G o tym że to my właśnie z takim mailem lub innym sposobem identyfikacji (jakiś identyfikator?), czy jest to anonimowe? Na WM w jakimś stopniu było i jest to anonimowe, bo była po prostu opcja logowania w w mapach. Nie chcez sie logowac ?- chodzi ok,  chcez? - to jakieś inne funkcje dostajesz. Podobnie jest w androidzie?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 08, 2010, 20:33:57 »
nic z tych rzeczy
nic nie jest wysyłane

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 08, 2010, 22:02:22 »
możesz się zalogować, w tym celu podajesz login i hasło jak do skrzynki pocztowej. Z tego co zauważyłem, domyślnie jesteś nie zalogowany.
Co do przesyłania danych... hmm
To temat rzeka, diabeł wie co w kodzie siedzi...
:)
htc hd2 (leo storm 1.2.9)
dell streak - 2.1 (8105)

*

Offline qukla

• 44
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2010, 08:01:15 »
Aby być w 100% pewnym co przesyła do G  trzeba by było sprawdzić połączenia jakimś  snifferem  :O~ (ktoś ma ochotę?)
Bo niestety, tylko kod androida jest otwarty, bo map już na pewno nie tak jak wielu innych aplikacji.

A co do tego dlaczego google daje nam tyle za free  :)

Google's Master Plan - Plan Nadrzędny Google (PL)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 09:41:22 wysłana przez qukla »

*

Offline maryush

• 1847
    • http://maryush.pdaclub.pl/
  • Sprzęt: i5700, HTC TyTN, FS LOOX 720, Palm III
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2010, 09:11:45 »
heh to milej zabawy - wszystko idzie o https'ie :P

a teraz wracajac do tematu tu poruszonego - mapy, jesli ma sie zaznaczone opcje zwiazane z lokalizacja, sla info o polozeniu sprzetu na serwery google (to chyba jasne?), uzywany do tego jest login i haslo podane do synchronizacji - dzieki temu mozna zobaczyc samego siebie i znajomych ktorzy na to pozwolili na mapie (o ile samemu zezwoli sie tez na pokazywanie swojej pozycji)...

*

Offline qukla

• 44
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2010, 10:21:08 »
Mówisz o usłudze "Moja lokalizacja" czy " google latitude "? Bo w WM w "moja lokalizacja" działa bez logowania się, no więc w miare jesteśmy anonimowi. Ciekawi mnie czy w Androidzie automatycznie moja lokalizacja jest wysyłana z moim adresem mail do Googli (czyt. powiązana). Jest tam gdzieś możliwość w Mapach zalogowania (np . na inny adres email) i wylogowania się ręcznie?

Czy wież, że gdy włączasz mapy google ono automatycznie pobiera:
-Ilość sieci wifi
-sid sieci z którą sie łączysz i adres mac accespointa
-stan baterii
-informacje o BTSach
-a gdy masz włączony dodatkowo gps pozwiązuje umiejscowienie sygnału gps z siecią wifi jeżeli jesteś z takową połączony
I to (!) wszytko wysyła do google, oczywiście Ty nawet się nie logowałeś tylko po prostu włączyłeś mapy. Wszytko robi sam, w tle, bez twojej wiedzy.Nie ma możliwości wyłączenia tego.

Google to wszystko sobie zapisuje na swoich serwerach, gdy później będziesz w zasięgu jakiejś sieci wifi (w której użytkownik wcześniej włączył mapy google i gps) google automatycznie Cię zlokalizuje gdy klikniesz na "moja lokalizacja". Analogicznie działa lokalizowanie na BTSach tylko tam jest znacznie większy margines błędu, jednak to zależy gdzie się znajdujesz miasto/wieś.  Co nie dziwi otwierając G mapy jest ona automatycznie włączona (przynajmniej na WM) i zanim zdążysz ją wyłączyć, jesteś już zlokalizowany :S
Dodatkowo do niezalogowanego użytkownika G Mapy przypisuje unikalny numer ID i pozwiązuje z nim kilka sesji (do póki nie wyczyścisz pamięci cash) .

Co do latitude wygląda to podobnie tylko że tu stara się jak najczęściej lokalizować i udostępniać.
Ktoś ma chciałby dołożyć swoje pięć groszy, o czymś zapomniałem?

Po??czone: Lipiec 09, 2010, 10:44:11
możesz się zalogować, w tym celu podajesz login i hasło jak do skrzynki pocztowej. Z tego co zauważyłem, domyślnie jesteś nie zalogowany. (...)
(...) sla info o polozeniu sprzetu na serwery google (to chyba jasne?), uzywany do tego jest login i haslo podane do synchronizacji - dzieki temu mozna zobaczyc samego siebie i znajomych (...)

To czyli jak? Bo dwie sprzeczne wersje widze  :E. Któraś jes parwdziwa.
Jesteśmy zalogowani automatycznie z danych do synchronizacji/Nie jesteśmy zalogowani, ale możemy się zalogować

Sorry, kurcze wszystkie wątpliwości najlepiej rozwiązało by 5 min z Andro i mapami ... no neistety nie mam takiej opcji  :(
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 10:44:11 wysłana przez qukla »

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2010, 11:15:17 »
w ustawieniach jest coś takiego jak Źródło Mojej lokalizacji i tam jest do wyboru Użyj sieci komórkowej oraz Użyj satelit GPS
obie opcje przynajmniej w mojej nowej Spicy były domyślnie wyłączone i oczywiście Google maps nie wykryły mojego położenia i za pierwszym razem otworzyła się mapa Polski
kiedy włączasz pierwszą opcję wyskakuje okienko Zgoda na usługę lokalizacji o treści "Zezwól usłudze lokalizacji Google na zbieranie anonimowych, zbiorczych danych o lokalizacji. Zbieranie danych będzie się odbywać bez względu na to, czy aktywne są aplikacje"

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 09, 2010, 14:42:47 »
Potwierdzam
jezeli chcesz zobaczyc historie wyszukiwania lub udostepnic swoja lokalizacje innym, musisz sie zalogowac.  Do logowania uzywasz loginu I hasla jak do synchronizacji, czyli konta gmail. Nie widze sprzecznosci.
Domyslnie jestes nie zalogowany.
htc hd2 (leo storm 1.2.9)
dell streak - 2.1 (8105)