Nie wiem czy zrobi się z tego z czasem dział ale może.
Po kolei więc.
Jakoś tak się złożyło że lubię eksperymenty i lubię realizować swoje potrzeby... więc :
Potrzeba 1Pojawiła się potrzeba - 10 letniej córce kupić telefon w związku z wyjazdem na wakacje.
Coś małego, zgrabnego, taniego (gdyby zgubiła mały żal) i funkcjonalnego jak dla 10 latki (gry, muza, GG, Facebook itd). Przy tych założeniach wiedziałem że powinien to być jakiś fon z Androidem... tylko te ceny... No ale jak to mówią jeżeli poczekasz okazja sama cię znajdzie, i znalazła. Mój operator zaproponował mi zakup telefonów dla firmy za przysłowiową złotówkę. Oczywiście tylko wybrane modele. Jak na złość jedynym Androidem był
Huawei U8100. No cóż jak się nie ma co się lubi....
Przysłali i... telefon ma tylko kilka zalet : jest mały i zgrabny, bateria trzyma naprawdę długo, był tani.
Poza tym : marny wyświetlacz, marny procesor, marna pamięć.
Tyle dobrze że można go łatwo zrootować (One Click Root) no i Link4SD zrobił cuda z pamięcią. Android 2.1
Generalnie polecam dla tych którzy chcą kupić coś 10 latce za małe pieniądze (nie zaglądajcie na Allegro bo tam zwariowali)
Potrzeba 2Noszę za dużo telefonów w kieszeni, trzeba je ograniczyć.
Najlepsze rozwiązanie - zrobić sobie jeden numer, ale nie w moim przypadku. A więc dual-sim. I znów okazja znalazła mnie sama, sąsiad wrócił z wysp i przywiózł coś co się nazywa SMARTPhone z800. Przyszedł i rzekł : "zabierz to odemnie za butelkę szkockiej bo mnie sz.... trafi". Czemu ? Bo mu sms-y po chińsku wyświetla. A że wspomniany napój mieliśmy zdegustować obaj przy grillu nie specjalnie się zastanawiałem.
Na drugi dzień gdy przeszedł mi ból głowy spowodowany "chorobą filipińską" sięgnąłem do kartoniku i odpaliłem urządzonko co się zowie. Pierwsze wrażenie... chymm... solidna obudowa nie odbiegająca standartą przyjętym przez potentatów. Prawdopodobnie z czasem przyciski stracą swój srebrny lśniący kolor... ale które nie stracą?

Wyświetlacz ? Kurczę, jak na założenie że to chiński "odpad" (żeby nie powiedzieć dosadniej) to wyśmienity. Jedyne do czego bym się przyczepił to brak "czystości bieli" bo biel ma jakiś taki odcień jak tło na naszym forum. Jak podaje producent : "Display 3,5-calowy o rozdzielczości 320x480 pikseli." I ja się z nim zgadzam, myślę że niczego tu nie naciągnęli. Dotyk działa naprawdę przyzwoicie. Procesor 600 MHz MIPS JZ4760. 256 MB RAM.
Nie będę jednak opisywał tego co można znaleźć sobie w necie na temat tego fona, napiszę o swoich doświadczeniach z nim.
Producent podaje iż platformą jest Android 2.2 i tak też po wejściu w Menu/Informacje o telefonie nam się wyświetla. jakoś jednak podejrzanie wyglądała mi wersja jadra. I jak się okazało miałem racje. Zasadą jest że nie wszystkie aplikacje chcą chodzić na 2.1 skoro zostały napisane na 2.2. Nie korzystając więc z wewnętrznego Marketu sprubowałem zainstalować aplikacje przeznaczone dla systemu 2.2... telefon skutecznie odmawiał ich instalacji. Bez problemu instalował za to aplikacje z wewnętrznego Marketu oraz te dla systemu. Czas było zajrzeć do Google i potwierdzić swoje podejrzenia... jak się okazało słuszne. Na szczęście koledzy zza Buga maja tych chińczyków sporo i stworzyli nowy soft z Androidem 2.2 i rootem. Flesh i CUD (Całkiem Udana Decyzja). Telefon chodzi rewelacyjnie chociaż nie jest pozbawiony błędów. Zniknęły chińskie aplikacje i kilka zbędnych "gadżetów". Co ciekawe nie chce aktualizować z konta na gmailu poprzez WiFi, ale nie temu ma służyć.
Na koniec. Właściwie rozwiązałem wszystkie problemy związane z obsługą tego telefonu, ponieważ jest ich tyle że można by książkę napisać więc pozostawię to jako pytania. Jeżeli maci... pytajcie tu na forum dla potomnych. Nie udało mi się rozwiązać :
1). Wiadomości SMS operatora i np. z banku przychodzą jako niezrozumiały ciąg znaków i cyfr bez ładu i składu
2). Na klawiaturze qwerty jeden z dolnych klawiszy dalej jest oznaczony chińskimi znakami (a służy do włączania/wyłączania chińskiego T9)
3). Gmail nie synchronizuje się za pomocą WiFi
Jeżeli ma ktoś jakieś pomysły to zapraszam. Obiecuję również w najbliższym czasie umieścić opis oraz linki do rosyjskiej aktualizacji z800 (P800) do faktycznego 2.2 oraz jak wykonać roota