Bardzo słaba jakośc zdjęć w kontaktach

• 7 Odpowiedzi
  • 9497 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Roger from Cracow

• **
  • 152
  • Sprzęt: Touch Pro 2
Bardzo słaba jakośc zdjęć w kontaktach
« dnia: Październik 25, 2011, 12:05:17 »

Mam prośbę, może ktoś mnie nakieruje na rozwiązanie. Wybieram sobie do kontaktu zdjęcie z telefonu, dodam, ze dobrej jakości, niestety za chwilę robi się z niego jakaś kaszana. Przy dzwonieniu / odbieraniu połączeń w oknie zdjęcia widzę budyń, jakby miniaturka 100x100px powiększona do 5x większego rozmiaru. Kontakty powiązane z facebookiem to samo.
Da się to jakoś zmienić?

Roger

*

Offline paja

• **
  • 101
  • Sprzęt: Toshiba G900
Odp: Bardzo słaba jakośc zdjęć w kontaktach
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 25, 2011, 12:08:21 »
Nie wiem z czego to wnika, u mnie zarówno nawet na stockowy jak i customowym romie, wszystko było i jest ok ze zdjęciami

*

Offline manjac

• 259
  • Sprzęt: HTC Desire Z, Asus A636N, E52
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 25, 2011, 21:06:09 »

Mam prośbę, może ktoś mnie nakieruje na rozwiązanie. Wybieram sobie do kontaktu zdjęcie z telefonu, dodam, ze dobrej jakości, niestety za chwilę robi się z niego jakaś kaszana. Przy dzwonieniu / odbieraniu połączeń w oknie zdjęcia widzę budyń, jakby miniaturka 100x100px powiększona do 5x większego rozmiaru. Kontakty powiązane z facebookiem to samo.
Da się to jakoś zmienić?

Roger

wyłącz synchronizacje kontaktów z kontem google i po temacie, miałem to samo
pozdr
..............................................."Jeżeli wszystko zawiodło...przeczytaj instrukcję"...............................................

*

Offline Jeremy

• 616
  • Sprzęt: HTC Desire Z
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 25, 2011, 21:56:52 »
Da się to jakoś zmienić?
"powiązane z facebookiem" ale czy wyświetlające zdjęcie facebookowe? To ważne. Jeżeli tak, to... rzeczywiście jest to coś nienormalnego. Jeżeli natomiast rozmyte zdjęcia to zdjęcia które sam ustawiłeś lub zaimportowało się od danej osoby z gugla to jest to niestety normalne. Rzecz w tym, że google od dawna przechowuje na swoich serwerach ikony kontaktów w bardzo niskiej rozdzielczości (bodajże 96x96 px) i mimo zapowiedzi nie robią z tym nic. Kiedy synchronizujesz kontakty z guglem, zdjęcie jest wysyłane na serwer i ściągane z niego ponownie - już w małych rozmiarach.

Propozycja manjaca rozwiązuje wprawdzie sprawę, ale... to tak jakbyś w dobrym samochodzie rezygnował z porządnego silnika i pasów bezpieczeństwa tylko po to, żeby mieć lakier metalic. Synchronizacja niesie ze sobą na tyle korzyści - w tym również związanych z backupowaniem całej Twojej bazy kontaktów - że ja bym jej nie wyłączał.
Nie pytaj mnie, jak zrobić roota, jak wgrać nowy rom itd. Jeżeli nie potrafisz znaleźć tych informacji samemu lub też nie rozumiesz znajdujących się w Sieci i na tym forum instrukcji, to znaczy, że nie powinieneś się za to zabierać...

*

• **
  • 152
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 26, 2011, 17:40:13 »
"powiązane z facebookiem" ale czy wyświetlające zdjęcie facebookowe? To ważne. Jeżeli tak, to... rzeczywiście jest to coś nienormalnego. Jeżeli natomiast rozmyte zdjęcia to zdjęcia które sam ustawiłeś lub zaimportowało się od danej osoby z gugla to jest to niestety normalne. Rzecz w tym, że google od dawna przechowuje na swoich serwerach ikony kontaktów w bardzo niskiej rozdzielczości (bodajże 96x96 px) i mimo zapowiedzi nie robią z tym nic. Kiedy synchronizujesz kontakty z guglem, zdjęcie jest wysyłane na serwer i ściągane z niego ponownie - już w małych rozmiarach.

Propozycja manjaca rozwiązuje wprawdzie sprawę, ale... to tak jakbyś w dobrym samochodzie rezygnował z porządnego silnika i pasów bezpieczeństwa tylko po to, żeby mieć lakier metalic. Synchronizacja niesie ze sobą na tyle korzyści - w tym również związanych z backupowaniem całej Twojej bazy kontaktów - że ja bym jej nie wyłączał.

kurcze to już rozumiem i w takim razie szkoda :( Paskudnie to wygląda, to już wolałbym, żeby tam się nic nie wyświetlało. Dziwiło mnie, że nawet zdjęcia, które ja ręcznie dodawałem z telefonu suma summarum  w kocu robiły się takie nędzne. Dzieki za wyczerpującą odpowiedź.

Roger

*

Offline Ralf63

• 464
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 27, 2011, 13:27:27 »
W najnowszym androidzie 4.0 chwalili się zdjeciami na cały ekran w trakcie dzwonienia. Jeśli to wciąż będzie te 96/96 przy rozdzielczościach HD to ja dziękuje...
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB

*

• **
  • 152
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 28, 2011, 10:07:18 »
W najnowszym androidzie 4.0 chwalili się zdjeciami na cały ekran w trakcie dzwonienia. Jeśli to wciąż będzie te 96/96 przy rozdzielczościach HD to ja dziękuje...

IMHO rozwiązanie jest dość proste, wystarczyłoby z tej synchronizacji jako opcję dodać wyłączenie synchronizacji zdjęć. Te po prostu zostają na telefonie oryginalne a synchronizuje sie tylko reszta informacji.
Śmieszne jest to, że wystarczyłoby podnieść limit tych miniatur na jakieś 400 do 500pixeli chyba Google stać na tyle miejsca na serwerach...
Roger

*

Offline Ralf63

• 464
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 17, 2011, 10:55:42 »
Ja akurat wrzucam zdjęcia do kontaktów na googlu a nie w tel więc mnie taka opcja nie satysfakcjonuje
HTC Desire Z 2.3.4 + 8 GB
iPhone 3GS 32 GB