[How To] Własne miasto w widżecie "Pogoda" HTC Sense

• 8 Odpowiedzi
  • 6978 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Pawbrotm

• 582
  • Sprzęt: TF101, Galaxy Nexus i9250, Iconia W500, XDA Zest
[How To] Własne miasto w widżecie "Pogoda" HTC Sense
« dnia: Grudzień 24, 2010, 01:42:13 »
Jak wiadomo oryginalna baza miast Sense jest dość uboga i brak wielu. Na WM od dawna dało się je dodać, na Androidzie zdaniem wielu było to niemożliwe. Teraz można to zrobić. Dodam, że poradę testowałem na Desire HD (prawdziwy) i na ROMie Desire na HD2. Nie wiem, czy ta metoda zadziała na innych urządzeniach (Hero, Tatoo, Magic, Wildfire). Do tej modyfikacji konieczny jest root.

No to po wprowadzeniu czas przejść do konkretów.

1. Wyposaż się w przeglądarkę plików z prawami roota (polecam Root Explorer).
2. Gdy wyposażymy się już w root explorera wchodzimy do /data/data/com.htc.provider.weather/files (nie ma tu błędu - ma być 2 razy "data") i kopiujemy sobie pliki .db ("WP_0409WWE.db - jeśli jest i WP_0415PLK.db).
3. Przenosimy je na komputer i pobieramy to: http://sourceforge.net/projects/sqlitebrowser/ (jest to programik typu portable - nie trzeba go instalować).
4. Otwieramy w nim dowolny plik (np. WP_0415PLK.db), przechodzimy do zakładki "Browse data" i z listy "Table" wybieramy "locationlist". Klikamy na "New Record", wylądujemy na końcu listy. Musimy podać następujące dane:

- code - kod miasta z AccuWeather. Aby go ustalić wchodzimy tu: http://www.accuweather.com/rss-center.asp , w "Choose a location" wpisujemy nazwę miejscowości i klikamy na "Set". W okienku "URL:" pojawi się adres do dodania RSS, ale nas obchodzi jego fragment po "locCode=" - jest to poszukiwany przez nas kod, kopiujemy go. Gdy mamy kod w edytorze danych dwukrotnie kilkamy na puste pole w kolumnie "code" w wierszu z naszym rekordem, wklejamy go w okienko i klikamy na "Apply Changes". To już załatwione.

-name - nazwa naszej miejscowości (może być z polskimi znakami). Tu wpisujemy nazwę miejscowości - ta nazwa będzie wyświetlana przez Sense.

- state - zostawiamy puste.

- country - nazwa kraju. Wpisujemy Polska.

- latitude i longitude zostawiamy puste.

- timezone - strefa czasowa. Ja mam wklepane -60 i działa jak należy (taka wartość jest przy innych polskich miastach)

- timezoneId - identyfikator strefy czasowej - dla Polski najlepiej wklepać "Europe/Brussels".

Końcowy wpis nowego rekordu:

5. Zapisujemy zmiany.
6. Analogicznie postępujemy z plikiem "WP_0409WWE.db" (jeśli go mamy), tylko że tutaj w "name" wpisujemy nazwę bez polskich znaków.
7. Kopiujemy nowe pliki na kartę pamięci urządzenia i przenosimy je Root Explorerem do wymienionego wyżej folderu (/data/data...). Polecam jednak wcześniej zmienić nazwę oryginalnych plików na inne - gdyby coś poszło nie tak mamy wyjście awaryjne.
8. Po wrzuceniu nowych plików robimy SR lub hot restart i możemy dodać nasze miasto do Pogody:

Jeśli nie pomyliliśmy się przy wpisywaniu kodu aplikacja powinna załadować nam prognozę pogody. Gotowe.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2010, 11:55:48 wysłana przez Pawbrotm »
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
Odp: [How To] Własne miasto w widżecie "Pogoda" HTC Sense
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2010, 11:32:11 »
Wszystko działa jak należy.

Dziwi mnie tylko że pokazuje inną pogodę (różna temperatura o kilka stopni) w bieżącej lokalizacji i w dodanym ręcznie mieście chociaż teoretycznie jest to ta sama miejscowość  :police:

Ale to mały problem jak dla mnie, ważne że jak gdzieś wyjadę to będę mógł sprawdzić jaka pogoda jest aktualnie u mnie w mieście.

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond,SE X1,HTC HD,HTC HD2, HTC EVO 3D
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 14, 2011, 13:21:01 »
Witam, a mógłbyś podesłać mi te pliki (*.db), ja niestety ich nie mam.
byłbym zoobowiązany,
dzieki

*

Offline Pawbrotm

• 582
  • Sprzęt: TF101, Galaxy Nexus i9250, Iconia W500, XDA Zest
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 14, 2011, 18:23:01 »
Nie ma problemu.
Toshiba G500 > Toshiba G810 > HTC Touch Diamond 2 + Toshiba G900 + HTC Dream > HTC HD2 > HTC Desire HD + Nokia N900 > HTC Sensation > HTC EVO 3D > Samsung Galaxy S2 > Samsung Galaxy Nexus -> Nexus 5 32GB

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond,SE X1,HTC HD,HTC HD2, HTC EVO 3D
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2011, 11:06:06 »
Dzieki wielkie. zaraz zobacze czy mi to odpali...

*

Offline Raveland

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 24, 2011, 14:08:11 »
Ja u siebie nic nie zmieniałem ale u mnie czasami pokazuje pogodę z lokalnej miejscowości a raz nie (pokazuje  POLSKA bieżący) i nie wiem właśnie od czego to zależy... Trochę denerwujące.
Może wiecie co zrobić aby ustawić non stop miasto lokalne ewentualnie jak usunąć główny wpis czyli Polska bieżący bo po wybraniu opcji usuń nie ma takiej możliwości.

*

Offline xspojlerx

• 3788
  • Od pytań jest forum, nie PW.
  • Sprzęt: Galaxy Note, HD2 Spider Edition.
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 24, 2011, 14:13:10 »
To zależy od tego gdzie akurat zlokalizuje Cię wifi/3g niestety, tak już jest, u mnie też czasami potrafi pokazać z dokładnością do numeru domu, a czasami wyskakuje mi lokalizacje 10 km oddalonej miejscowości... Te różnice łatwo zobaczyć na mapach google.

*

Offline Raveland

• **
  • 113
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2011, 14:19:29 »
Dzięki, teraz wszystko jasne.

*

Offline PiotrDyrcz

• **
  • 153