Jak wiadomo oryginalna baza miast Sense jest dość uboga i brak wielu. Na WM od dawna dało się je dodać, na Androidzie zdaniem wielu było to niemożliwe. Teraz można to zrobić. Dodam, że poradę testowałem na Desire HD (prawdziwy) i na ROMie Desire na HD2. Nie wiem, czy ta metoda zadziała na innych urządzeniach (Hero, Tatoo, Magic, Wildfire). Do tej modyfikacji konieczny jest root.
No to po wprowadzeniu czas przejść do konkretów.
1. Wyposaż się w przeglądarkę plików z prawami roota (polecam Root Explorer).
2. Gdy wyposażymy się już w root explorera wchodzimy do /data/data/com.htc.provider.weather/files (nie ma tu błędu - ma być 2 razy "data") i kopiujemy sobie pliki .db ("WP_0409WWE.db - jeśli jest i WP_0415PLK.db).
3. Przenosimy je na komputer i pobieramy to:
http://sourceforge.net/projects/sqlitebrowser/ (jest to programik typu portable - nie trzeba go instalować).
4. Otwieramy w nim dowolny plik (np. WP_0415PLK.db), przechodzimy do zakładki "Browse data" i z listy "Table" wybieramy "locationlist". Klikamy na "New Record", wylądujemy na końcu listy. Musimy podać następujące dane:
- code - kod miasta z AccuWeather. Aby go ustalić wchodzimy tu:
http://www.accuweather.com/rss-center.asp , w "Choose a location" wpisujemy nazwę miejscowości i klikamy na "Set". W okienku "URL:" pojawi się adres do dodania RSS, ale nas obchodzi jego fragment po "locCode=" - jest to poszukiwany przez nas kod, kopiujemy go. Gdy mamy kod w edytorze danych dwukrotnie kilkamy na puste pole w kolumnie "code" w wierszu z naszym rekordem, wklejamy go w okienko i klikamy na "Apply Changes". To już załatwione.
-name - nazwa naszej miejscowości (może być z polskimi znakami). Tu wpisujemy nazwę miejscowości - ta nazwa będzie wyświetlana przez Sense.
- state - zostawiamy puste.
- country - nazwa kraju. Wpisujemy Polska.
- latitude i longitude zostawiamy puste.
- timezone - strefa czasowa. Ja mam wklepane -60 i działa jak należy (taka wartość jest przy innych polskich miastach)
- timezoneId - identyfikator strefy czasowej - dla Polski najlepiej wklepać "Europe/Brussels".
Końcowy wpis nowego rekordu:

5. Zapisujemy zmiany.
6. Analogicznie postępujemy z plikiem "WP_0409WWE.db" (jeśli go mamy), tylko że tutaj w "name" wpisujemy nazwę bez polskich znaków.
7. Kopiujemy nowe pliki na kartę pamięci urządzenia i przenosimy je Root Explorerem do wymienionego wyżej folderu (/data/data...). Polecam jednak wcześniej zmienić nazwę oryginalnych plików na inne - gdyby coś poszło nie tak mamy wyjście awaryjne.
8. Po wrzuceniu nowych plików robimy SR lub hot restart i możemy dodać nasze miasto do Pogody:

Jeśli nie pomyliliśmy się przy wpisywaniu kodu aplikacja powinna załadować nam prognozę pogody. Gotowe.